home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het parcours van de Tour de France 2014 op Google Maps/Google Earth, etappeprofielen en alle andere details

Toegevoegd: vrijdag 04 juli 2014 om 19:08:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van de Tour de France 2014 op Google Maps/Google Earth, etappeprofielen en alle andere detailsZoals gebruikelijk biedt velowire.com u de mogelijkheid om het parcours van deze 101ste editie van de Grande Boucle in detail te ontdekken, op Google Maps/Google Earth, en dat op zo'n twee weken voor het vertrek van de Tour de France 2014 dit jaar.

  Met de informatie in dit artikel kent u alle details en alle steden en dorpjes waar de Tour doorkomt om zo bijvoorbeeld uw bezoekje aan de Tour te kunnen voorbereiden of -als u niet langs de kant van de weg staat- om het parcours beter te begrijpen (zoom bijvoorbeeld maar eens in op de finish van de etappes om te kijken of een sprint eenvoudig opgezet kan worden of niet vanwege een groot aantal bochten!)!

  Ter introductie ...

  Wellicht heeft u de Google Maps kaarten van de organisator van de Tour de France al gezien op de officiële website van de wedstrijd.

  velowire.com had dus simpelweg kunnen verwijzen naar die site of de kaarten zoals die beschikbaar zijn op letour.fr over kunnen nemen. Als je deze kaarten van wat dichterbij bekijkt kom je echter al snel tot de ontdekking dat deze niet zo heel precies zijn (de lijntjes op de kaart volgen niet echt goed de wegen) en dat er daarnaast een aantal fouten in zit waardoor er verkeerde informatie aangeleverd wordt. Daarnaast zou u dan niet de mogelijkheid hebben gehad om het parcours te bekijken in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht te maken over de etappes van de Tour de France 2014.

  Daarom vindt u in dit artikel, zoals gebruikelijk voor een groot aantal wielerwedstrijden, alle informatie over het parcours van de 101ste Tour, met de Google Maps kaarten, de tijd- en routeschema's en de etappeprofielen, maar ook met gedetailleerde informatie over de belangrijkste steden waar de Tour door- of langskomt, de bezochte departementen, de beklimmingen, de sprints, de bevoorradingszones, de gevolgde wegen tussen fictieve start en km 0 van de verschillende etappes en nog wat verdere nuttig informatie om het parcours van deze Tour de France met een Brits-Belgisch-Frans accent beter te begrijpen!

  Voordat u in detail alle etappes van de Tour de France 2014 gaat bekijken, graag uw aandacht voor het volgende:
  - zoals voor alle inhoud van velowire.com is het verboden deze op welke wijze dan ook over te nemen of na te maken, zoals aangegeven is op de copyright pagina. Ik stel het op prijs als u uw waardering laat zien voor de tijd die nodig is voor het maken van inhoud zoals deze!
  - de etappeprofielen zijn automatisch aangemaakt op basis van hoogteinformatie die beschikbaar is voor de plaatsen waar de wedstrijd langs komt; er kunnen dus soms afwijkingen voorkomen maar het algemeen beeld van het profiel is juist!

  Het programma van het Grand start van de Ronde van Frankrijk 2014

  Hieronder vindt u de belangrijkste data voor het Grand start van de Tour de France 2014:
  • woensdag 2 juli 2014 : opening van de permanence en de perszaal in Wellington Place in Leeds
  • donderdag 3 juli 2014 : ploegenpresentatie in de Leeds Arena
  • zaterdag 5 juli 2014 : eerste etappe van de Tour de France 2014 tussen Leeds en Harrogate, over 190,5 km
  • zondag 6 juli 2014 : tweede etappe van de Tour de France 2014 tussen York en Sheffield, over 201 km
  • maandag 7 juli 2014 : derde etappe van de Tour de France 2014 tussen Cambridge en Londen, over 155 km

  Het parcours van de Tour de France 2014 op Google Maps

  Laten we dan nu eindelijk een kijkje nemen naar de details van het parcours van de Tour de France 2014, etappe per etappe :

  1/ zaterdag 5 juli 2014 - Leeds (UK) > Harrogate - 190,5 km

  Eén van de sprintspecialisten zou wel eens de eerste gele truidrager kunnen zijn na deze eerste etappe in Harrogate want deze etappe eindigt met een lange rechte lijn in het centrum van deze stad in Yorkshire.

  Harewood House - © Elliott Brown - licence Creative CommonsVoordat het zover is gaan de renners van start in Leeds aan de voet van de Leeds Art Gallery en het gemeentehuis (Town Hall). Ze rijden allereerst naar het noorden tot aan Harewood waar ze de hoofdweg verlaten om zo langs Harewood House te rijden (foto Elliott Brown), één van de Treasure Houses of England. Voor dit monument vindt de officiële startceremonie van deze Tour de France 2014 plaats.
  Ze zetten vervolgens koers naar het westen tot aan Skipton om vervolgens wederom noordwaarts te rijden richting het Nationaal Park van Yorkshire Dales waar het parcours heuvelachtig wordt met de klim van de Côte de Cray (4 ; ^ 416 m / 1,6 km à 7,1 %), van de Côte de Buttertubs (3 ; ^ 532 m / 4,5 km à 6,8 %) en van de Côte de Griton Moor (3 ; ^ 383 m / 3 km à 6,6 %). Tussen de eerste twee klimmetjes betwisten de renners de eerste tussensprint van deze 101ste Grande Boucle in Newbiggin. Na dit park bezocht te hebben slaat het parcours af naar het zuid-oosten via Leyburn en Ripon en vervolgens naar de finishlijn in Harrogate zuidwaarts.

  Aangezien het einde van deze etappe wederom op vlak parcours plaatsvindt en de laatste rechte lijn naar de witte streep in het centrum van Harrogate erg lang is, is de kans groot dat deze etappe eindigt in een sprint! Voor de Tour de France 2013 kondigde de organisator groots aan dat, voor het eerst sinds 1967 en de introductie van de proloog, een sprinter de eerste gele trui zou dragen (zie het artikel Tour de France 2013: de hondertste, een legendarische Tour? voor meer informatie), maar dat zal dus wederom het geval zijn in 2014.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  1/ Leeds > Harrogate

  [X] Close

  1/ Leeds > Harrogate

  [X] Close
  • De Royal Air Force Red Arrows - © Airwolfhound, licence Creative Commonsstart : na het vertrek voor de Leeds Art Gallery op The Headrow, volgen de renners de wegen van Leeds vanaf 11u10 over 14,6 km naar Harewood en om precies te zijn Harewood House voor de officiële startceremonie, terwijl de Royal Air Force Red Arrows (foto Airwolfhound) over deze historische locatie zullen vliegen. Iets meer dan 2 kilometer verderop wordt de km 0 van deze eerste etappe van de Tour de France 2014 bereikt om 12u00
  • beklimmingen : 3 bergjes staan op het programma van deze eerste etappe, de Côte de Cray van de 4de categorie (^ 416 m / 1,6 km à 7,1 %), de Côte de Buttertubs van de 3de categorie (^ 532 m / 4,5 km à 6,8 %) en de Côte de Griton Moor van de 3de categorie (^ 383 m / 3 km à 6,6 %)
  • bevoorradingszone : Aysgarth
  • tussensprint : Newbiggin op km 77, op de B6160
  • finish : W Park in Harrogate
  • bezochte departementen : West Yorkshire van km 0 tot km 24, North Yorkshire van km 24 tot km 190,5
  • belangrijkste steden : Leeds, Skipton, (Yorkshire Dales National Park), Leyburn, Ripon, Harrogate

  Bekijk nu exclusief op velowire.com het parcours van deze 1ste etappe van de Tour de France 2014 in virtuele vogelvlucht in onderstaande video:

  2/ zondag 6 juli 2014 - York > Sheffield - 201 km

  York Minster - © chippykev, licence Creative CommonsDe tweede etappe van de Tour de France 2014 gaat van start in York, in Yorkshire, en loopt rondom Leeds richting Sheffield. Deze etappe bevat, met name in de tweede helf, een groot aantal klimmetjes: er staan er maar liefst 9 in de lijst voor het bergklassement.

  Na een traject door de stad York vertrekken de renners naar het westen, komen zo wederom langs Harrogate (de finishplaats van de etappe de dag ervoor), tot aan Beamsley. Ze slaan daar af naar het zuiden, via Keighley, Haworth en Hebden Bridge. Een uitstapje naar het oosten leidt hen via Huddersfield alvorens ze wederom recht naar het zuiden rijden naar Woodhead waar ze - in oostelijk richting - het Peak District National Park binnenrijden, waar de renners zich storten op nog meer klimmetjes dan in de eerste 140 kilometer van de etappe.

  De laatste klim bevindt zich op zo'n 5 kilometer van de finish, de Côte de Jenkin Road in Wincobank, en vervolgens vinden de renners de finishstreep in Sheffield, niet ver van het Don Valley Stadium.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  2/ York > Sheffield

  [X] Close

  2/ York > Sheffield

  [X] Close
  • start : na de start bij het York Racecourse om 11u00 volgen de renners de straten van York, en komen zo langs Clifford's Tower, Mansion House en de York Minster kathedraal (foto hierboven chippykev), richting de A59 waar ze de km 0 bereiken om 11u20 op 8,1 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Blubberhouses van de 4de categorie (^ 301 m / 1,8 km à 6,1 %), Côte d'Oxenhope Moor van de 3de categorie (^ 431 m / 3,1 km à 6,4 %), Côte de Ripponden van de 3de categorie (^ 252 m / 1,3 km à 8,6 %), Côte de Greetland van de 3de categorie (^ 200 m / 1,6 km à 6,7 %), Côte de Holme Moss van de 2de categorie (^ 521 m / 4,7 km à 7 %), Côte de Midhopestones van de 3de categorie (^ 341 m / 2,5 km à 6,1 %), Côte de Bradfield van de 4de categorie (^ 350 m / 1 km à 7,4 %), Côte d'Oughtibridge van de 3de categorie (^ 241 m / 1,5 km à 9,1 %) en ten slotte de Côte de Jenkin Road van de 4de categorie (^ 132 m / 800 m à 10,8 %)
  • bevoorradingszone : Hebden Bridge
  • tussensprint : op de A629 bij het binnenrijden van Keighley op km 68,5
  • finish : Attercliffe Common in Sheffield
  • bezochte departementen : North Yorkshire van km 0 tot km 54,5, West Yorkshire van km 54,5 tot km 143,5, Derbyshire van km 143,5 tot km 148 en South Yorkshire van km 148 tot km 201
  • belangrijkste steden : York, Harrogate, Keighly, Huddersfield, Sheffield

  3/ maandag 7 juli 2014 - Cambridge > Londen - 155 km

  Big BenDe 3de en laatste etappe in Engeland gaat van start in Cambridge, zo'n 200 kilometer ten zuid-oosten van Sheffield.
  De renners vertrekken dan naar het zuid-oosten tot aan Chelmsford en vervolgens naar het zuid-westen via de tussensprint in Epping waarna ze de hoofdstad binnenrijden via het Olympisch Park van de Olympische Spelen van 2012, en vervolgens het stadscentrum vanaf de oostzijde, waardoor op TV beelden getoond kunnen worden van Tower Bridge, van de Big Ben (foto, © Thomas Vergouwen/velowire.com), van het Paleis en de Abdij van Westminster en ten slotte de finish op The Mall in Londen, voor Buckingham Palace waar ook de finish van de proloog van de Tour de France 2007 lag en waar de wegwedstrijd van de Olympische Spelen finishte.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de derde etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de derde etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  3/ Cambridge > Londres

  [X] Close

  3/ Cambridge > Londres

  [X] Close
  • start : na de start op Gonville Place om 12u15 volgen de renners Regent Street, St Andrew's Street, Sidney Street, Bridge Street, Trinity Street, King's Parade, Trumpington Road/A1134, High Street/A1309 waar de km 0 bereikt zal worden om 12u25 op 4,9 km van de startplaats
  • beklimmingen : geen
  • bevoorradingszone : Chelmsford
  • tussensprint : Epping Forest op km 108
  • finish : The Mall in Londen
  • bezochte departementen : Cambridgeshire van km 0 tot km 5,5, Essex van km 5,5 tot km 118, Greater London van km 118 tot km 155
  • belangrijkste steden : Cambridge, Saffron Walden, Finchingfield, (vlak langs Braintree), Chelmsford, Londen

  4/ dinsdag 8 juli 2014 - Le Touquet-Paris-Plage > Villeneuve-d'Ascq / Lille Métropole - 163,5 km

  Het Hôtel de Ville van Armentières - © lilas59, licence Creative CommonsDe 4de etappe van de Tour de France is de eerste in Frankrijk en deze gaat van start in Le Touquet-Paris-Plage waar de renners na de etappe van gisteren per vliegtuig aangekomen zijn.

  Na een kort uitstapje naar het zuid-oosten zetten de renners dan koers naar het noord-oosten richting België en Steenvoorde waar ze rechtsaf slaan en de grens volgen. Na Rijssel (Lille) te hebben bezocht eindigt deze etappe dan in een sprint vlakbij het Pierre Mauroy Stadium in Villeneuve-d'Ascq.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de vierde etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de vierde etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  4/ Le Touquet-Paris-Plage > Villeneuve d'Ascq / Lille Métropole

  [X] Close

  4/ Le Touquet-Paris-Plage > Villeneuve d'Ascq / Lille Métropole

  [X] Close
  • start : de renners gaan van start op de Boulevard de la Plage om 13u35 en volgen vervolgens de Rue Jean Monnet, de Boulevard Daloz, de Avenue Saint Jean / Avenue du Verger / Place de l'Hermitage, de Avenue du Général de Gaulle (D939), de Avenue des Anglais, de Avenue François Godin (D144), de Avenue de la Libération (D940) in Cucq, de Avenue de la Côte Opale (D144) en ten slotte de Route d'Etaples in Villiers waar ze dan echt van start gaan om 13u55 op 10 kilometer van de plaats waar ze vertrokken zijn
  • beklimmingen : twee beklimmingen van de 4de categorie maken deel uit van het bergklassement van de Tour de France 2014 in deze 4de etappe, de Côte de Campagnette op km 34 (^ 159 m / 1 km à 6,5 %) en de Mont Noir op km 117,5 (^ 147 m / 1,3 km à 5,7 %)
  • bevoorradingszone : Renescure
  • tussensprint : in de Rue Bollaert le Gavrian in Cassel
  • finish : in de Boulevard de Tournai, ter hoogte van de Stade Pierre Mauroy, in Villeneuve-d'Ascq
  • bezochte departementen : Pas-de-Calais (62) van km 0 tot km 78,5, Nord (59) van km 78,5 tot km 108 en van km 108,5 tot km 163,5, bezoekje aan de Province de Flandre Occidentale in België over 500 meter ter hoogte van km 108
  • belangrijkste steden : Le Touquet-Paris-Plage, Montreuil, Hucqueliers, Lumbes, Saint-Omer, Cassel, Steenvoorde, Armentières (foto hierboven van het Hôtel de Ville, lilas59), Rijssel (Lille), Villeneuve-d'Ascq

  5/ woensdag 9 juli 2014 - Ypres (BE) > Arenberg Porte du Hainaut - 155,5 km

  Thor Hushovd tijdens Parijs-Roubaix 2014Voor de 5de etappe gaat de Tour de France 2014 naar België, en om precies te zijn Ieper waar de Grande Boucle het begin van de eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden zal herdenken.
  Na een uitstapej naar het noorden rijden de renners na 54 kilometer de grens met Frankrijk over richting Roubaix om vervolgens (in omgekeerde richting) de befaamde kasseien van Paris-Roubaix te bezoeken. Er staan namelijk 15,4 kilometer aan kasseistroken op het programma, verdeeld over 9 kasseistroken waarvan de langste 3,7 km lang is. De laatste kasseistrook bevindt zich op slechts 5 kilometer van de finish in Arenberg Porte du Hainaut waar Thor Hushovd in 2010 de etappe won (hier op de foto tijdens [[Paris-Roubaix 2014]], © Thomas Vergouwen/velowire.com). De impact die deze etappe zal hebben op het algemeen klassement van de Tour de France 2014 blijft onbekend tot 9 juli, maar één ding is zeker: Hushovd zal deze etappe in 2014 niet winnen want de Noorse renner zal niet starten in de Tour!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de vijfde etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  5/ Ypres (BE) > Arenberg Porte du Hainaut

  [X] Close

  5/ Ypres (BE) > Arenberg Porte du Hainaut

  [X] Close
  • start : de etappe gaat van start in de Rijsselstraat (Rue de Lille) in Ieper (in België) om 13u45 en de renners volgen vervolgens de Zuiderring, de Zillebekevoetweg / Steverlyncklaan, Meenseweg, de Kruiskalsijdestraat en de Zonnebeekseweg waar de km 0 bereikt wordt om 14u00 op 6,4 km van de startplaats
  • kasseistroken : van Gruson naar Carrefour de l'Arbre op km 87 (1.100 meter), van Ennevelin naar Pont-Thibault op km 103,5 (1.400 meter), Mons-en-Pévèle op km 110 (1.000 meter), Bersée op km 114,5 (1.400 meter), van Orchies naar Beuvry-la-Forêt op km 125,5 (1.400 meter), van Sars-et-Rosières naar Tilloy-les-Marchiennes op km 131 (2.400 meter), van Brillon naar Warlaing op km 135 (1.400 meter), van Wandignies-Hamage naar Hornaing op km 140 (3.700 meter) en van Hélesmes naar Wallers op km 149 (1.600 meter)
  • bevoorradingszone : Pont-à-Marcq
  • tussensprint : Rue de l'Hardinière in Templeuve op km 97
  • finish : avenue Michel Rondet in Arenberg Porte du Hainaut
  • bezochte departementen : Province de Flandre-Occidentale in België van km 0 tot km 54, Province de Hainaut in België op km 54, Nord (59) van km 58 tot km 155,5
  • belangrijkste steden : Ieper (BE), Roeselare (BE), Roubaix, Villeneuve-d'Ascq, Arenberg

  6/ donderdag 10 juli 2014 - Arras > Reims - 194 km

  Le Chemin des Dames - © tofedupin, licence Creative CommonsTijdens de 6de etappe tussen Arras en Reims herdenkt de Tour de France wederom de 100 jaar van de start van de eerste Wereldoorlog middels een bezoekje aan de slagvelden in de Somme en met name aan Péronne wat de Duitsers bezetten in 1914 en nog langer in 1916/1917 en wederom in 1918.
  De renners volgen daarnaast het Chemin des Dames (foto tofedupin) wat zijn naam dankt aan het feit dat dit pad gevolgd werd door de dochters van koning Louis XV, de Dames de France, op hun weg naar het Château de La Bove in de Aisne vanaf Parijs, maar wat met name bekend is geworden als slagveld in de eerste Wereldoorlog (en ook in de tweede).

  Vanuit sportief opzicht ziet Thierry Gouvenou deze etappe als een etappe voor een durfal met een kopgroep die het vol zou kunnen houden tot aan de finish, met name vanweg het groot aantal veranderingen van richting in het slotstuk en waarin de wind een grote rol zou kunnen spelen. Als er geen kopgroep wordt gevormd of als de kopgroep teruggepakt wordt voor het einde zal deze etappe in Reims eindigen in een klassieke sprintfinish, net als in 2010 toen Alessandro Petacchi de etappe won.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de zesde etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de zesde etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  6/ Arras > Reims

  [X] Close

  6/ Arras > Reims

  [X] Close
  • start : de etappe gaat van start om 12u50 voor de Citadelle d'Arras en als ze onder de poort doorgereden zijn volgen de renners de Boulevards du Général Leclerc, Vauban en Carnot, de Avenues du Maréchal Leclerc en Fernand Lobbedez, de Route de Bapaume, de Rue de la République, de Rue Pierre Curie / D917 waar de km 0 bereikt zal worden om 13u00 op 5,5 km van de startplaats
  • beklimmingen : twee beklimmingen staan op het programma, de Côte de Coucy-le-Château-Auffrique van de 4de categorie op km 107,5 (^ 113 m / 900 m à 6,2 %) en de Côte de Roucy ook van de 4de categorie op km 157 (^ 194 m / 1,5 km à 6,2 %)
  • bevoorradingszone : Viry-Noureuil
  • tussensprint : Rue du 52ème Régiment d'Infanterie in Pinon op km 119
  • finish : Boulevard Victor Hugo in Reims
  • bezochte departementen : Pas-de-Calais (62) van km 0 tot km 22,5, Somme (80) van km 22,5 tot km 62,5, Aisne (02) van km 62,5 tot km 157, Marne (51) van km 157 tot km 194
  • belangrijkste steden : Arras, Bapaume, Péronne, Tergnier, Chauny, Reims

  7/ vrijdag 11 juli 2014 - Epernay > Nancy - 234,5 km

  Route de Champagne vlakbij Epernay - © Vincent Brassinne, licence Creative CommonsEén van de langste etappes van de Tour de France 2014 vindt plaats deze vrijdag 11 juli. De renners gaan van start in Epernay voor een etappe zonder echte moeilijkheden (foto: een weg vlakbij Epernay middenin de wijngaarden, met de etappe de dag ervoor is deze etappe één van de weinige waar we champagne zullen zien voor de prijsceremonie! ; foto Vincent Brassinne).

  Na een rustig begin van de etappe naar het oosten en naar Verdun en de tussensprint in Hannonville-sous-les-Côtes, komen de renners via Toul op de twee bergjes terecht in het slotstuk van deze etappe en met de top van de Côte de Boufflers op slechts 5,5 kilometer van de finish zou dit de sprinters wel eens de etappeoverwinningen kunnen behouden.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de zevende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de zevende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  7/ Epernay > Nancy

  [X] Close

  7/ Epernay > Nancy

  [X] Close
  • start : deze etappe gaat van start om 11u35 in de Rue Général Leclerc in Epernay en de renners volgen vervolgens de Rue Saint-Martin en de Boulevard de la Motte voordat ze terugkeren vlakbij de start via de Place Pierre Mendès France / Rue Jean Moët om vervolgens weer weg te rijden door linksaf te slaan op de Avenue de Champagne en vervolgens de Rue de Lorraine, Rue Charles Gounod, Avenue Beethoven, Rue Emmanuel Chabrier en wederom de Avenue de Champagne / D3 waar de km 0 bereikt zal worden om 11u55 op 9 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Maron van de 4de categorie op km 217,5 (^ 398 m / 3,2 km à 5 %) en Côte de Boufflers ook van de 4de categorie op km 229 (^ 333 m / 1,3 km à 7,9 %)
  • bevoorradingszone : Charny-sur-Meuse
  • tussensprint : Route de Thillot in Hannonville-sous-les-Côtes op km 148
  • finish : Cours Léopold in Nancy
  • bezochte departementen : Marne (51) van km 0 tot km 76,5, Meuse (55) van km 77 tot km 163,5, Meurthe-et-Moselle (54) van km 163,5 tot km 234,5
  • belangrijkste steden : Epernay, Châlons-en-Champagne, Sainte-Ménehould, Verdun (vlakbij) en het Mémorial de Verdun 1914-1918, Toul en Nancy

  8/ zaterdag 12 juli 2014 - Tomblaine > Gérardmer (La Mauselaine) - 161 km

  Het kasteel van Lunéville - © Meurthe et Moselle Tourisme, licence Creative CommonsAan de start in Tomblaine staan zo'n 130 vlakke kilometers op het programma van de 8ste etappe van deze Tour de France 2014, gevolgd door de 30 laatste kilometers met beklimmingen in de Vogezen. De twee bergen van de 2de categorie en de slotklim van de 3de categorie naar La Mauselaine boven Gérardmer zullen leiden tot een strijd voor het algemeen klassement wat waarschijnlijk in het slotstuk van deze etappe echt vorm zal krijgen.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de achtste etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de achtste etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  8/ Tomblaine > Gérardmer (La Mauselaine)

  [X] Close

  8/ Tomblaine > Gérardmer (La Mauselaine)

  [X] Close
  • start : in Tomblaine gaan de renners van start in de Avenue de la Paix om 13u30 en ze volgen dan de Boulevard Tolstoï / Avenue Sainte-Marguerite, D2 / Avenue de la Chartreuse waar de km 0 bereikt zal worden om 13u40 op slechts 3,85 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col de la Croix des Moinats van de 2de categorie op km 142 (^ 891 m / 7,6 km à 6 %) en Col de Grosse Pierre van de 2de categorie op km 150 (^ 901 m / 3 km à 7,5 %), gevolgd door de slotklim op de Côte de la Mauselaine van de 3de categorie (^ 859 m / 1,8 km à 10,3 %)
  • bevoorradingszone : Sercoeur
  • tussensprint : Rue Camille Krantz in Dinozé op km 100
  • finish : op de top van de Côte de la Mauselaine in Gérardmer
  • bezochte departementen : Meurthe-et-Moselle (54) van km 0 tot km 57,5, Vogezen (88) van km 57,5 tot km 161
  • belangrijkste steden : Tomblaine, Lunéville (foto kasteel, Meurthe et Moselle Tourisme), Baccarat, Rambervillers, Epinal, Remiremont, La Bresse, Gérardmer

  9/ zondag 13 juli 2014 - Gérardmer > Mulhouse - 170 km

  Le Grand Ballon - © Sjaak Kempe, licence Creative CommonsAan de voet van de slotklim van de dag ervoor, in Gérardmer, gaan de renners van start voor een etappe in het middelgebergte, in de Vogezen en de Haut-Rhin, richting Mulhouse.

  Na het vertrek richting Colmar beklimmen de renners de Col de la Schlucht en de Col du Wettstein, om vervolgens rechtsaf te slaan ter hoogte van Turckheim, naar de klim van de Côte des Cinq Châteaux en vervolgens de Côte de Gueberschwihr.

  Na de tussensprint staan de opeenvolgende klimmen van de Markstein en de Grand Ballon (foto Sjaak Kempe) op het programma en vervolgens nog 43 kilometer tot aan de finishlijn.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de negende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de negende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de negende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  9/ Gérardmer > Mulhouse

  [X] Close

  9/ Gérardmer > Mulhouse

  [X] Close
  • start : de start van deze etappe vindt plaats om 13u10 in de Avenue du 19 Novembre in Gérardmer en de renners volgen dan de Rue Lucienne, Rue Charles de Gaulle, Boulevard de Saint-Dié, Boulevard de Colmar en Route de Colmar (D417) waar de km 0 bereikt zal worden om 13u20 op 3,2 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col de la Schlucht van de 2de categorie op km 11,5 (^ 1.140 m / 8,6 km à 4,5 %), Col du Wettstein van de 3de categorie op km 41 (^ 880 m/ 7,7 km à 4,1 %), Côte des Cinq Châteaux van de 3de categorie op km 70 (^ 560 m / 4,5 km à 6,1 %), Côte de Gueberschwihr van de 2de categorie op km 86 (^ 559 m / 4,1 km à 7,9 %), Le Markstein van de 1ste categorie op km 120 (^ 1.183 m / 10,8 km à 5,4 %) en de Grand Ballon van de 3de categorie op km 127 (^ 1.336 m / 1,4 km à 8,6 %)
  • bevoorradingszone : Hattstatt
  • tussensprint : Rue du Markstein in Linthal op km 73
  • finish : Rue de la Mertzau in Mulhouse
  • bezochte departementen : Vogezen (88) van km 0 tot km 19,5, Haut-Rhin (68) van km 19,5 tot km 170
  • belangrijkste steden : Gérardmer, Cernay, Wittelsheim, Mulhouse

  10/ maandag 14 juli 2014 - Mulhouse > La Planche des Belles Filles - 161,5 km

  Aan de voet van de klim naar La Planche des Belles Filles - © mcmrbt, licence Creative CommonsDe derde jour van dit lange weekend, op de nationale feestdag, staat etappe tussen de finishstad van de dag ervoor, Mulhouse, en een bestemming die de Tour de France had ontdekt in 2012. Het betreft hier uiteraard de finish bergop, La Planche des Belles Filles (foto onderaan de klim, mcmrbt).

  Tussen de start en de finish, liggen verschillende bergen de renners te wachten. De top van de Col du Firstplan wordt na 30,5 kilometer in noordelijke richting bereikt en na de sprint in Muhlele gaan de renners verder met twee beklimmingen van de eerste categorie, de Petit Ballon op km 54,5 (^ 1.163 m / 9,3 km à 8,1 %) en de Col du Platzerwasel op km 71,5 (^ 1.193 m / 7,1 km à 8,4 %) en vervolgens een stukje verderop de Col d'Oderen van de 2de categorie op km 103,5 (^ 884 m / 6,7 km à 6,1 %), Col des Croix van de 3de categorie op km 125,5 (^ 678 m / 3,2 km à 6,2 %) en Col des Chevrères van de 1ste categorie op km 143,5 (^ 914 m / 3,5 km à 9,5 %). De renners zijn dan op 18 kilometer van de finish, waarvan de slotklim van 5,9 kilometer naar La Planche des Belles Filles.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de tiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de tiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  10/ Mulhouse > La Planche des Belles Filles

  [X] Close

  10/ Mulhouse > La Planche des Belles Filles

  [X] Close
  • start : de start van deze etappe is om 13u00 in de Rue de l'Illberg in Mulhouse en de renners volgen dan de Rue de Brunstatt, Avenue François Mitterrand, Rue Daguerre, Boulevard Charles Stoessel, Rue Jacques Preiss, Rue de la Sinne, Avenue Auguste Wicky, Avenue Clémenceau, Rue Louis Pasteur / D66, Rue de Metz, Boulevard de l'Europe, Rue du Nordfeld, Allée Nathan Katz, Rue Lefebvre, Rue Vauban / Rue Vauban Prolongée, Rue de Mulhouse, Place de la République, Rue Hoffet, Rue d'Illzach, Rue de Ruelisheim, Rue de Lyon, Rue de Hirschau, Faubourg de Mulhouse / D20, Rue de Kingersheim, Rue de Saint-Cloud, Rue d'Ensisheim, Rue de Colmar / D20 waar de km 0 wordt bereikt om 13u30 op 14,5 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col du Firstplan van de 2de categorie op km 30,5 (^ 722 m / 8,3 km à 5,4 %), Petit Ballon van de 1ste categorie op km 54,5 (^ 1.163 m / 9,3 km à 8,1 %), Col du Platzerwasel van de 1ste categorie op km 71,5 (^ 1.193 m / 7,1 km à 8,4 %), Col d'Oderen van de 2de categorie op km 103,5 (^ 884 m / 6,7 km à 6,1 %), Col des Croix van de 3de categorie op km 125,5 (^ 678 m / 3,2 km à 6,2 %), Col des Chevrères van de 1ste categorie op km 143,5 (^ 914 m / 3,5 km à 9,5 %) en de slotklim naar La Planche des Belles Filles van de 1ste categorie (^ 1.035 m / 5,9 km à 8,5 %)
  • bevoorradingszone : Le Markstein
  • tussensprint : Rue du Muhlele in Muhlele op km 39,5
  • finish : op de top van La Planche des Belles Filles, aan het einde van een rechte lijn van 250 m en na een klim van 5,9 km à 8,5% waarvan de laatste 300 meters van 14% gemiddeld en met een stukje van 60 meter van 20%
  • bezochte departementen : Haut-Rhin (68) van km 0 op tot km 103,5, Vogezen (88) van km 103,5 tot km 125,5, Haute-Saône (70) van km 125,5 tot km 161,5
  • belangrijkste steden : Mulhouse, Ensisheim, Munster, Servance, Plancher-les-Mines, La Planche des Belles Filles

  R1/ dinsdag 15 juli 2014 - Besançon

  Na de 10de etappe zijn de renners al snel in Besançon waar ze zullen genieten van de eerste rustdag ...

  11/ woensdag 16 juli 2014 - Besançon > Oyonnax - 187,5 km

  De Tour bij de Saline Royale van Arc-et-SenansVanaf de start in Besançon gaat deze 11de etappe eerst richting het zuid-westen en komt zo voorbij de Saline Royale in Arc-et-Senans (foto © Thomas Vergouwen / velowire.com) waar de start van de individuele tijdrit in tegengestelde richting (naar Besançon) in 2012 plaatsvond. In Cuissey-sur-Loue slaan de renners dan linksaf om recht naar het zuiden te rijden op een enigszins heuvelachtig parcours wat aan het einde wat zwaarder wordt met 3 opeenvolgende klimmetjes (twee van de 3de en één van de 4de categorie) en ten slotte een laatste klim van de 3de categorie waarvan de top zich op 19,5 kilometer van de finishlijn in Oyonnax bevindt.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de elfde etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de elfde etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de elfde etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  11/ Besançon > Oyonnax

  [X] Close

  11/ Besançon > Oyonnax

  [X] Close
  • start : de renners gaan van start in Besançon in de Avenue d'Helvétie om 12u30 en volgen dan de Avenue du Maréchal Foch, Avenue Edgar Faure, Avenue Charles Sifflet, Rue de Dole, Rue Alexandre Ribot, Rue Léon Bourgeois, Place Georges Risler, Rue Jules Ferry, Rue des Vignerons, Rue Louis Duplain, Avenue François Mitterrand, Boulevard Salvador Allende, Rue des Causses, Rue Alfred de Vigny, Rue d'Avanne, Rue des Cerisiers, AVANNE-AVENEY, Rue de l'Eglise, Rue Saint-Vincent, D106 waar de km 0 bereikt zal worden om 12u50 op 9,9 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Rogna van de 3de categorie op km 141 (^ 766 m / 7,6 km à 4,9 %), Côte de Choux van de 3de categorie op km 148,5 (^ 834 m / 1,7 km à 6,5 %), Côte de Désertin van de 4de categorie op km 152,5 (^ 998 m / 3,1 km à 5,2 %) en de Côte d'Echallon van de 3de categorie op km 168 (^ 969 m / 3 km à 6,6 %)
  • bevoorradingszone : Boissia op km 94,5
  • tussensprint : Grande Rue in Charchier op km 89
  • finish : Cours de Verdun in Oyonnax, aan het einde van een rechte lijn van 1700 m (flauwe bocht op 230 m), 7 m breed
  • bezochte departementen : Doubs (25) van km 0 tot km 27,5, Jura (39) van km 27,5 tot km 153, Ain (01) van km 153 tot km 187,5
  • belangrijkste steden : Besançon, Arc-et-Senans, Arbois, Clairvaux-les-Lacs, Vir, Echallon, Oyonnax

  12/ donderdag 17 juli 2014 - Bourg-en-Bresse > Saint-Etienne - 185,5 km

  Tussen Bourg-en-Bresse en Saint-Etienne staat een nieuwe overgangsetappe op het programma richting de Alpen die de volgende dag bereikt zullen worden. De sprinters zullen zonder moeite de 4 bergjes van de 3de en 4de categorie over komen en zij zullen dus de etappeoverwinning in deze 12de etappe betwisten, tenzij ze zich laten verrassen door een kopgroep die het tot het einde volhoudt!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de twaalfde etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de twaalfde etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de twaalfde etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  12/ Bourg-en-Bresse > Saint-Etienne

  [X] Close

  12/ Bourg-en-Bresse > Saint-Etienne

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole op het Champ de Foire tussen 11u40 en 12u40 gaat de etappe van start om 12u50 en de renners volgen dan de avenue Paul Barberot, boulevard André Levrier, avenue Maginot, rue du 19 mars 1962, cours de Verdun, rue de la Bibliothèque, place Clemenceau, rue du Maréchal Joffre, place de l'Hôtel de Ville, avenue Alsace-Lorraine, avenue Alphonse Baudin, avenue Pierre Semard, rue Jean Puthet, rue du Peloux, avenue du Mail, D936, SAINT-DENIS-LÈS-BOURG, avenue de Trévoux, D936 waar de km 0 bereikt wordt om 13u05 op 5,9 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col de Brouilly van de 4de categorie (^ 335 m / 1,7 km à 5,1 %), Côte du Saule d'Oingt van de 3de categorie (^ 551 m / 3,8 km à 4,5 %), Col des Brosses van de 3de categorie (^ 867 m / 15,3 km à 3,3 %) en Côte de Grammond van de 4de categorie (^ 778 m / 9,8 km à 2,9 %)
  • bevoorradingszone : Châtillon-d'Azergues op km 100
  • tussensprint : Les Perrières in Romanèche-Thorins op km 39,5
  • finish : Rue des Aciériés in Saint-Etienne, aan het einde van een rechte lijn van 320 m zichtbaar (laatste bocht op 1500 m), 6,50 m breed
  • bezochte departementen : Ain (01) van km 0 tot km 31,5, Rhône (69) van km 31,5 tot km 37 en van km 39,5 tot km 154 en op km 157, Saône-et-Loire (71) van km 37 tot km 39,5, Loire (42) op km 154 en van km 157 tot km 185,5
  • belangrijkste steden : Bourg-en-Bresse, Villié-Morgon, Régnié-Durette, Le Bois-d'Oingt, Vaugneray, Saint-Etienne

  13/ vrijdag 18 juli 2014 - Saint-Etienne > Chamrousse - 197,5 km

  Zicht op Chamrousse en Grenoble - © Stefan Schulz, licence Creative CommonsAan de start in Saint-Etienne weten de renners dat deze etappe hen de Alpen in brengt en dus naar nieuwe beklimmingen. Na slechts 24 kilometer na de start bereiken ze een hoogte van 812 meter op de top van de Col de la Croix de Montvieux (3de categorie), maar aan het eind van de etappe wordt het pas echt zwaar met de Col de Palaquit van de 1ste categorie en, na een doorkomst door Grenoble, de slotklim naar het skistation van Chamrousse (buitencategorie, foto Stefan Schulz).

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de dertiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de dertiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de dertiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  13/ Saint-Etienne > Chamrousse

  [X] Close

  13/ Saint-Etienne > Chamrousse

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole bij de Zénith van Saint-Etienne Métropole tussen 10u40 en 11u40, gaat de etappe van start om 11u50 en de renners volgen dan de Aciéries, boulevard Thiers, boulevard Jules Janin, rue Ferdinand, rue Cugnot, rue du Sergent René-Marie Rivière, esplanade de France, place du Général de Lafayette, rue Jean Bayle, rue de la Montat, rond-point Antoine Pinay, rue Jean Huss, SAINT-JEANBONNEFONDS, rue Émile Zola, rue Victor Hugo, boulevard Aristide Briand, rue Jean Jaurès, D32 waar de km 0 bereikt wordt om 12u10 op 8,5 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col de la Croix de Montvieux van de 3de categorie op km 24 (^ 812 m / 8 km à 4,1%), Col de Palaquit van de 1ste categorie op km 152 (^ 1154 m / 14,1 km à 6,1%) en de slotklim naar Chamrousse van de buitencategorie (^ 1730 m / 18,2 km à 7,3 %)
  • bevoorradingszone : La Frette op km 95
  • tussensprint : Avenue Ambroise Croizat / Avenue Jean Jaurès - op de kruising met de Avenue de la Commune de Paris in Saint-Martin-d'Hères op km 169,5
  • finish : Avenue du Père Tasse in Chamrousse, aan het einde van een zichtbare rechte lijn van 340 m en na een klim van 18,2 km à 7,3 % / 6 m breed
  • bezochte departementen : Loire (42) van km 0 tot km 37, Isère (38) van km 37 tot km 197,5
  • belangrijkste steden : Saint-Etienne, Saint-Chamond, La Côte-Saint-André, Rives, Saint-Egrève, Grenoble, Chamrousse

  14/ zaterdag 19 juli 2014 - Grenoble > Risoul - 177 km

  Zullen we Chris Froome in het geel zien net als bij de finish in de mist tijdens het Critérium du Dauphiné in 2013?Aan de voet van het skistation waar de etappe de dag ervoor finishte komen de renners aan de start van de 14de etappe in Grenoble voor wederom een bergetappe.

  Al snel na de tussensprint in La Paute vlakbij Bourg d'Oisans, beginnen de renners met de progressieve klim naar de Col du Lautaret van de 1ste categorie. Na de afdaling komen ze in Briançon terecht waar ze de bevoorradingszone bevinden, alvorens ze verder gaan met de klim van de Col d'Izoard (buitencategorie).

  De afdaling van deze berg brengt hen dan aan de voet van de laatste klim van de dag: de slotklim naar het station van Risoul, waar de Tour de France nooit eerder aan kwam! (foto : Chris Froome in het geel en in de mist bij de finish van het Critérium du Dauphiné 2013, © Thomas Vergouwen / velowire.com)

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de veertiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de veertiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de veertiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  14/ Grenoble > Risoul

  [X] Close

  14/ Grenoble > Risoul

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole in de Boulevard Clemenceau van 10u45 tot 11u45, gaat de etappe van start om 11u55 en de renners volgen dan de boulevard Clemenceau, avenue Albert 1er de Belgique, place Gustave Rivet, boulevard du Maréchal Foch, cours de la Libération en du Général de Gaulle, avenue Paul Verlaine, avenue Edmond Esmonin, avenue de l'Europe, EYBENS, avenue du Général de Gaulle, avenue Jean Jaurès, avenue des Maquis de l'Oisans, D5 waar de km 0 wordt bereikt om 12u10 op 9 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col du Lautaret van de 1ste categorie (^ 2058 m / 34 km à 3,9%), Col d'Izoard van de buitencategorie waar de renner die als eerste boven komt de Souvenir Henri Desgrange wint aangezien dit het dak van de Tour de France 2014 is (^ 2.360 m / 19 km à 6%) en ten slotte de klim naar Risoul, beklimming van de 1ste categorie (^ 1855 m / 12,6 km à 6,9%)
  • bevoorradingszone : Briançon op km 112
  • tussensprint : D1091 in La Paute
  • finish : D186 in Risoul, aan het einde van een rechte lijn van 120 m zichtbaar en na een klim van 12,6 km à 6,9%, 6 m breed
  • bezochte departementen : Isère (38) van km 0 tot km 57, Hautes-Alpes (05) van km 57 tot km 177
  • belangrijkste steden : Grenoble, Vizille, Le Bourg d'Oisans, Briançon, Guillestre, Risoul

  15/ zondag 20 juli 2014 - Tallard > Nîmes - 222 km

  Het Village départ aan de voet van de Arènes de Nîmes in 2008Een lange etappe staat op het programma deze zondag 20 juli na de start in Tallard, de dag voor de tweede rustdag!

  In 2007 kende de Tour de France ook al een start in Tallard, aan de voet van het kasteel. Wanneer Gap de start niet wil of kan organiseren is Tallard een klein en mooi dorpje wat deze rol goed over kan nemen. Dit jaar vindt de start niet plaats aan de voet van het kasteel maar op de weg die leidt naar het dorpje vanaf het Aérodrome om vervolgens langs het kasteel te rijden en vervolgens achter het dorpje langs te rijden, nog altijd met zicht op het kasteel van Tallard.

  Tot aan Châteauneuf-Saint-Donat dalen de renners dan af naar het zuiden om vervolgens af te slaan naar het westen, via de bevoorradingszone in Simiane-la-Rotonde en de tussensprint in La Galine.

  Dit is duidelijk een overgangsetappe want er staat geen enkele klim op het programma tot aan de finish in Nîmes. De TV-beelden van de finish zullen de moeite waard zijn want door af te slaan naar het zuiden van Nîmes om vervolgens op te klimmen naar het centrum, rijden de renners langs de bekende Arènes de Nîmes (foto : in 2008 bevond het Village Départ zich voor de Arènes de Nîmes, © Thomas Vergouwen / velowire.com) om uiteindelijk te finishen op de busbaan voor het Gerechtsgebouw van Nîmes. De kans is echter groot dat de renners daar weinig van mee krijgen want logischerwijze zal deze etappe eindigen in een sprint!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijftiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de vijftiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de vijftiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  15/ Tallard > Nîmes

  [X] Close

  15/ Tallard > Nîmes

  [X] Close
  • start : na de handtekeningencontrole in het Parc des Sports in Tallard van 10u55 tot 11u55, gaat de etappe van start om 12u05 en de renners volgen dan de avenue de Provence (D942), place du Commandant Dumont, avenue du 11 Novembre, rue du Barry, D46, Les Boulongeons / D46 waar de km 0 bereikt zal worden om 12u10 op 2,1 km van de startplaats
  • beklimmingen : geen
  • bevoorradingszone : Simiane-la-Rotonde op km 105
  • tussensprint : Route d'Orgon / D99, op de kruising met de Cours du Trou des Boeufs (tegenover Café Restaurant La Galine) in La Galine op km 175,5
  • finish : Boulevard de la Libération (arènes de Nîmes) in Nîmes, aan het einde van een rechte lijn van 500 m zichtbaar (laatste bocht op 1 100 m), 6,50 m breed
  • bezochte departementen : Hautes-Alpes (05) op km 0, Alpes-de-Haute-Provence (04) van km 5 tot km 105, Vaucluse (84) van km 105 tot km 157, Bouches-du-Rhône (13) van km 157 tot km 191,5, Gard (30) van km 192 tot km 222
  • belangrijkste steden : Tallard, Sisteron, Saint-Saturnin-lès-Apt, Cavaillon, Saint-Rémy-de-Provence, Beaucaire, Nîmes

  R2/ maandag 21 juli 2014 - Carcassonne

  CarcassonneNa deze etappe genieten de renners van de tweede rustdag, na een verplaatsing naar Carcassonne (foto © Thomas Vergouwen / velowire.com).

  16/ dinsdag 22 juli 2014 - Carcassonne > Bagnères-de-Luchon - 237,5 km

  Na de tweede rustdag rijden de renners met de etappe die start in Carcassonne op een mooie manier de Pyreneëen binnen.

  Na een eerste helft van de etappe die vrij vlak is (met slechts twee klimmetjes van de 4de categorie), wordt de tweede helft na de bevoorradingszone van Saint-Girons een stuk zwaarder, met de opeenvolgende klim van de Col de Portet d'Aspet (2de categorie), Col des Ares (3de catégorie) maar vooral de Port de Balès, een klim uit de buitencategorie waarvan de top zich op 21,5 kilometer van de finish in Bagnères-de-Luchon bevindt waar Thomas Voeckler (Europcar) de etappe de laatste twee keren dat de Tour in deze stad finishte (2010 en 2012) wist te winnen. In 2010 was het parcours van de etappe overigens vrijwel identiek vanaf Pamiers, zoals u kunt zien door hier te klikken (in het oranje de etappe van 2014, in het paars die van 2010, in 2010 was de start in Pamiers). In 2014 is dit de langste etappe van de Tour de France met zijn 237,5 kilometer!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zestiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de zestiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de zestiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  16/ Carcassonne > Bagnères-de-Luchon

  [X] Close

  16/ Carcassonne > Bagnères-de-Luchon

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole op het Place du Général de Gaulle tussen 9u35 en 10u35 gaat de etappe van start om 10u45 en de renners volgen dan het place du Général de Gaulle, boulevard du Commandant Roumens, boulevard Camille Pelletan, square Gambetta, boulevard Jean Jaurès, boulevard Omer Sarraut, pont de la Paix, avenue du Président Franklin Roosevelt, allée d'Iéna, avenue Bunau Varilla, avenue Henri Gout, voie romaine d'Aquitaine, rue Dupleix, D119 waar de km 0 wordt bereikt om 11u00 op 6,5 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Fanjeaux van de 4de categorie op km 25 (^ 348 m / 2,4 km à 4,9%), Côte de Pamiers van de 4de categorie op km 71,5 (^ 418 m / 2,5 km à 5,4%), Col de Portet-d'Aspet van de 2de categorie op km 155 (^ 1069 m / 5,4 km à 6,9%), Col des Ares van de 3de categorie op km 176,5 (^ 815 m / 6 km à 5,2%) en de Port de Balès van de buitencategorie op km 216 (^ 1755 m / 11,7 km à 7,7%)
  • bevoorradingszone : Lafont op km 110
  • tussensprint : Boulevard Frédéric Arnaud in Saint-Girons op km 123,5
  • finish : Boulevard Edmond Rostand in Bagnères-de-Luchon , aan het einde van een rechte lijn van 180 m, 6 m breed
  • bezochte departementen : Aude (11) van km 0 tot km 52, Ariège (09) van km 52 tot km 149,5, Haute-Garonne (31) van km 150 tot km 187,5 en van km 216 tot km 237,5, Hautes-Pyrénées (65) van km 188 tot km 216
  • belangrijkste steden : Carcassonne, Pamiers, Saint-Girons, Bagnères-de-Luchon

  17/ woensdag 23 juli 2014 - Saint-Gaudens > Saint-Lary-Soulan / Pla d'Adet - 124,5 km

  De Tour trekt veel mensen aan op Pla d'AdetNa de langste etappe de dag ervoor is de 17de etappe de kortste etappe in lijn van deze Tour de France 2014. Maar de korte afstand maakt de etappe nog niet eenvoudig. Na een vrij rustig begin van de etappe na de start vanuit Saint-Gaudens, loopt de weg vanaf ongeveer kilometer bergop -op het moment dat de renners Spanje binnenrijden- en vanaf dat moment wordt hen geen rust meer gegund met de opeenvolgende beklimmingen en afdalingen tot aan de finish op de top van Pla d'Adet (foto : de Tour trekt veel mensen aan op Pla d'Adet, © Thomas Vergouwen / velowire.com).

  In de tussentijd hebben de renners dan 3 bergen van de eerste catégorie beklommen: de Col de Portillon die hen terugbrengt naar Frankrijk, de Col de Peyresourde en de Col de Val Louron Azet.

  Thierry Gouvenou, de nieuwe directeur van de wedstrijd in plaats van Jean-François Pescheux, kondigt overigens duidelijk aan dat het gegarandeerd een moeilijke dag zal worden met de zeer korte tijdslimiet, die de sprinters verplichten tot zware inspanningen de hele dag door. Verschillende kandidaten voor de groene trui zouden na deze etappe wel eens naar huis gestuurd kunnen worden!. Er is dus geen gunst weggelegd voor de gruppetto als die groep te laat binnenkomt!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zeventiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de zeventiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  17/ Saint-Gaudens > Pla d'Adet

  [X] Close

  17/ Saint-Gaudens > Pla d'Adet

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole in de Rue des Compagnons du Tour de France van 12u25 tot 13u25, gaat de etappe van start om 13u35 en de renners volgen dan de rue des Compagnons du Tour de France, rue de la République, boulevard Louis Pasteur, avenue du Maréchal Foch, boulevard Raymond Sommer, VALENTINE (près), D8 waar de km 0 bereikt zal worden om 13u45 op 3,7 km van de startplaats
  • beklimmingen : Col du Portillon van de 1ste categorie op km 57,5 (^ 1292 m / 8,3 km à 7,1%), de Col de Peyresourde van de 1ste categorie op km 82 (^ 1569 m / 13,2 km à 7%), de Col de Val Louron-Azet van de 1ste categorie op km 102,5 (^ 1580 m / 7,4 km à 8,3%) en de slotklim naar Pla d'Adet, buitencategorie, op km 124,5 (^ 1680 m / 10,2 km à 8,3 %, largeur 6 m)
  • bevoorradingszone : Bagnères-de-Luchon op km 68,5
  • tussensprint : D125 in Saint-Béat op km 31
  • finish : op de top van Pla d'Adet, aan het einde van een rechte lijn van 110 m en een klim van 10,2 km à 8,3 %, 6 m breed
  • bezochte departementen : Haute-Garonne (31) van km 0 tot km 37,5 en van km 58 tot km 82, Lleida in Spanje van km 38 tot km 57,5, Hautes-Pyrénées (65) van km 82 tot km 124,5
  • belangrijkste steden : Saint-Gaudens, Saint-Béat, Bagnères-de-Luchon, Saint-Lary-Soulan, Pla d'Adet

  18/ donderdag 24 juli 2014 - Pau > Hautacam - 145,5 km

  HautacamWederom een relatief korte etappe gaat van start in Pau, stad die voor de 66ste keer door de Tour bezocht wordt!

  De eerste helft van de etappe bevat slechts twee klimmetjes van de 3de categorie die schril af zullen steken in vergelijking met de twee bergen in de tweede helft van de etappe. Op kilometer 95,5 bereiken de renners de top van de Col du Tourmalet (buitencategorie) en na de afdaling tot aan Luz-Saint-Sauveur ligt de slotklim nog op hen te wachten, ook uit de buitencategorie, naar Hautacam waar de Tour de France voor het laatst aankwam in 2008 (foto © Thomas Vergouwen / velowire.com).

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achttiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de achttiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de achttiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  18/ Pau > Hautacam

  [X] Close

  18/ Pau > Hautacam

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole bij het Palais Beaumont tussen 11u50 en 12u50 gaat de etappe van start om 13u00 op de gebruikelijke plaats voor de start van de Touretappes in Pau en de renners volgen dan de boulevard des Pyrénées, rue Adoue, rue Henri IV, rue Gassion, rue Bordenave d'Abère, rue de Liège, rue Ambroise Bordelongue, place de Verdun, rue du Maquis Le Béarn, rue Bayard, avenue du 18ème Régiment d'Infanterie, tunnel, pont d'Espagne, JURANÇON, avenue des Vallées, PAU, rue du Colonel Gloxin, rue Jacques Terrier, rue du 14 juli, avenue de Gelos (D37), passage à niveau n°3, GELOS, avenue de Gelos (D37), avenue de la Vallée Heureuse (D209), D285 waar de km 0 bereikt wordt om 13u15 op 6,6 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Bénéjacq van de 3de categorie op km 28 (^ 470 m / 2,6 km à 6,7%), Côte de Loucrup van de 3de categorie op km 56 (^ 530 m / 2 km à 7%), Col du Tourmalet buitencategorie op km 95,5 (Souvenir Jacques Godet ; ^ 2115 m / 17,1 km à 7,3%) en de slotklim naar Hautacam, buitencategorie, op km 145,5 (^ 1520 m / 13,6 km à 7,8 %)
  • bevoorradingszone : Campan op km 73,5
  • tussensprint : Avenue des Victimes du 11 Juin 1944 in Trébons op km 61,5
  • finish : Plate-forme du Cardouet in Hautacam, na een rechte lijn van 50 m en na de klim van 13,6 km à 7,8 %, 5,50 m breed
  • bezochte departementen : Pyrénées-Atlantiques (64) van km 0 tot km 32,5, Hautes-Pyrénées (65) van km 33 tot km 145,5
  • belangrijkste steden : Pau, Nay, Bagnères-de-Bigorre, Hautacam

  19/ vrijdag 25 juli 2014 - Maubourguet > Bergerac - 208,5 km

  Net na de start rijden de renners langs de Saint-Martin kerk in Maubourguet - © Christopher O'Byrne, licence Creative CommonsDeze vrijdag 25 juli staat een overgangsetappe op het programma, bij het uitrijden van de Pyreneëen, richting de startplaats van de tijdrit de volgende dag.

  Na de start in Maubourguet (net na de start rijden de renners langs de Saint-Martin kerk - © Christopher O'Byrne) rijden de renners noordwaarts naar de bevoorradingszone van Lavardac en de tussensprint van Tonneins via Vic-Fezensac waar deze dag ook het Salsa Festival plaatsvindt en via Condom.

  Na de tussensprint gaat de reis naar het noorden verder maar voordat de renners naar de finishlijn rijden slaat het parcours rechtsaf ter hoogte van Monbazillac naar de klim van de Côte de Monbazillac en vervolgens rijden de renners naar de finish in Bergerac.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de negentiende etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de negentiende etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de negentiende etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  19/ Maubourguet > Bergerac

  [X] Close

  19/ Maubourguet > Bergerac

  [X] Close
  • start : na de handtekeningcontrole op het Place de la Libération in Maubourguet tussen 11u05 en 12u05 gaat de etappe van start om 12u15 en de renners volgen dan het Place de la Libération, rue Darricau, rue du Général de Gaulle, rue du Régiment de Bigorre, avenue d'Auch, D943 waar de km 0 bereikt zal worden om 12u25 op 3,3 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Monbazillac van de 4de categorie op km 195,5
  • bevoorradingszone : Lavardac op km 102
  • tussensprint : Cours de Verdun (D120), net voor de Rue Lavauguyon in Tonneins op km 130,5
  • finish : Allée Lucien Videau (Plaine de jeux de Picquecailloux) in Bergerac, aan het einde van een rechte lijn van 490 m, 7 m breed
  • bezochte departementen : Hautes-Pyrénées (65) van km 0 tot km 74, Lot-et-Garonne (47) van km 74 tot km 170,5, Dordogne (24) van km 171 tot km 208,5
  • belangrijkste steden : Maubourguet, Vic-Fezensac, Condom, Tonneins, Miramont-de-Guyenne, Monbazillac, Bergerac

  20/ zaterdag 26 juli 2014 - Bergerac > Périgueux - individuele tijdrit - 54 km

  De Saint Front kathedraal in Périgueux - © Javier, licence Creative CommonsDeze 20ste etappe is de enige tijdrit van de Tour de France 2014 en deze tijdrit is een redelijk lange van 54 kilometer die de slotfinish op de Champs-Elysées in Parijs de volgende dag voorgaat.

  Het parcours is niet volledig vlak maar het is ook geen bergetappe zoals we zouden kunnen geloven als we het etappeprofiel bekijken wat door de organisator van de Tour de France is geplaatst op letour.fr! Het profiel hieronder gebruikt een wat realistischer schaal.

  In de 54 kilometer die Bergerac scheiden van Périgueux (en zijn bekende kathedraal Saint Front, foto © Javier), ten noord-oosten, worden de tussentijden van de verschillende renners opgenomen op twee tussenliggende tijdwaarnemingspunten, in Beleymas en in Font-de-Meaux. Een bevoorradingszone vinden de renners in Manzac-sur-Vern.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vingtième etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de vingtième etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de vingtième etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  20/ Bergerac > Périgueux

  [X] Close

  20/ Bergerac > Périgueux

  [X] Close
  • start : de renners vertrekken iedere 2 minuten (en vervolgens iedere 3 minuten voor de laatste renners), vanaf de startschans in de Rue de la Résistance in Bergerac ; de eerste renner gaat van start rond 10u10 (afhankelijk van het aantal renners wat dan nog in koers is) en de laatste om 16u27
  • beklimmingen : geen
  • bevoorradingszone : Manzac-sur-Vern
  • tussensprint : niet van toepassing
  • finish : Boulevard Montaigne, aan het einde van een rechte lijn van 400 m, 5,50 m breed; de finish van de laatste renner staat gepland voor 17u34
  • bezochte departementen : Dordogne (24) van km 0 tot km 54
  • belangrijkste steden : Bergerac, Périgueux

  Bekijk nu exclusief op velowire.com het parcours van deze 20ste etappe van de Tour de France 2014 in virtuele vogelvlucht in onderstaande video:

  21/ zondag 27 juli 2014 - Evry > Paris Champs-Elysées - 137,5 km

  De Patrouille de France begroet het peloton van de Tour wederom in ParijsDe laatste etappe, die finisht in Parijs, is altijd een beetje apart. Iedereen is blij dat het er weer op zit maar de volgende dag geeft het toch een vreemd gevoel dat er geen etappe meer op het programma staat. De renners vieren het einde van de Tour op de wegen van deze laatste etappe, met een glas champagne in de hand! Dit jaar ziet het programma er ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar: na een verplaatsing dezelfde ochtend van Périgueux naar Parijs, gaan de renners van start in Evry voor de universiteit om vervolgens een stukje door de stad te rijden. Na dit bezoekje zetten ze koers richting Arpajon en Briis-sous-Forges om daar het laatste bergje van deze Tour de France 2014 te beklimmen en vervolgens koers te zetten naar Parijs en de welkbekende Champs-Elysées, via Issy-les-Moulineaux uiteraard. Net als vorig jaar voor het eerst rijden de renners een rondje rondom de Arc de Triomphe in de 10 rondjes op het slotcircuit en de Patrouille de France zal hen wederom begroeten als ze Parijs binnenrijden (foto © Thomas Vergouwen / velowire.com). De finish staat dit jaar gepland rondom 19u10, nog altijd 's avonds dus maar zo'n 2 1/2 uur eerder dan vorig jaar (foto hieronder © Thomas Vergouwen / velowire.com). Richting het slotcircuit rijden de renners dan wederom langs de mooie monumenten van de hoofdstad, Invalides tegenover de Pont Alexandre III, het Musée d'Orsay en het Louvre.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2014 Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  21/ Evry > Paris Champs-Elysées

  [X] Close

  21/ Evry > Paris Champs-Elysées

  [X] Close
  Het peloton rijdt Parijs binnen aan het eind van de dag
  • start : na de handtekeningcontrole in de Boulevard François Mitterrand in Evry tussen 14u05 en 15u05 gaat deze etappe van start om 15u15 en de renners volgen dan de Boulevard François Mitterrand, boulevard des Champs-Élysées, boulevard de l'Europe, rue Montespan, boulevard Decauville, avenue de la Liberté, boulevard des Champs-Élysées, boulevard de l'Europe, avenue de l'Orme à Martin, COURCOURONNES, rue des Osiers, avenue du Bois de l'Épine, RIS-ORANGIS, rue Jules Guesde, avenue Émile Zola, avenue Ambroise Croizat, avenue du Front Populaire, D31, BONDOUFLE (waar ze langs één van de logistieke kantoren van A.S.O. rijden), rue de Paris, D31 waar de km 0 bereikt zal worden om 15u45 op 10 km van de startplaats
  • beklimmingen : Côte de Briis-sous-Forges van de 4de categorie op km 31 (^ 172 m / 800 m à 5,2%)
  • bevoorradingszone : geen
  • tussensprint : Parijs, op de Champs-Elysées op km 91, net na de 2de doorkomst over de finishlijn
  • finish : Avenue des Champs-Elysées in Paris, aan het einde van een rechte lijn van 400 m, 9 m breed
  • bezochte departementen : Essonne (91) van km 0 tot km 55 en van km 57 tot km 58,5, Hauts-de-Seine (92) van km 55 tot km 57 en van km 59 tot km 72, Parijs (75) van km 73,5 tot km 137,5
  • belangrijkste steden : Evry, Arpajon, Orsay, Châtenay-Malabry, Issy-les-Moulineaux, Paris

  Le parcours van de Tour de France 2014 in Google Earth

  Bekijkt u liever het volledige parcours van de Tour de France 2014 op één kaart? Of wilt u een virtuele vogelvlucht maken over het parcours van één of meerdere etappes van deze 101ste editie van de Tour de France? Dat kan, door onderstaand KMZ bestandje (een geZIPt KML bestand, vanwege de bestandsgrootte) te downloaden en het te openen in Google Earth!

  LET OPLET OP - auteursrecht : ondanks het feit dat dit KMZ bestand tot beschikking wordt gesteld voor persoonlijk gebruik, moet u weten dat het strict verboden is de inhoud van dit KMZ bestand of elk willekeurig ander bestand (waaronder de kaarten, profielen, KML bestanden en andere) wat het parcours van de Tour de France 2014 vormt te verveelvuldigen. Deze inhoud is beschermd door het auteursrecht en ik vraag u dan ook om respect te tonen voor de grote hoeveelheid tijd die nodig was om deze exclusieve inhoud aan te bieden. Deze beperking betreft dus de verveelvuldiging van de kaarten of andere elementen in welke vorm dan ook (in de vorm van een kaart, videos die een vogelvlucht over de kaarten tonen of elke willekeurige andere creatie op basis van de inhoud geplaatst op velowire.com).

  >> Download het parcours van alle etappes van de Tour de France 2014 in Google Earth (KMZ bestand, 915 kB)

  Het parcours van de Tour de France 2014 in Google Earth

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 25 reacties | 76663x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2014| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 25 reacties!
 1. Encore un super boulot, comme chaque année ! Merci beaucoup

  | Tony | woensdag 18 juni 2014 om 14:23:18

 2. Merci Tony :). Je n'ai pas osé y répondre avant d'avoir fini la publication de toutes les étapes et de toutes les informations, ce qui est maintenant chose faite ! :-D

  | Thomas Vergouwen | zondag 22 juni 2014 om 16:04:14

 3. Les horaires de la caravane toujours pas annoncé ?? Étrange.

  | Velo83 | zondag 22 juni 2014 om 20:41:21

 4. @Velo83 : je les ai bien, dans le livre de route. Mais comme je me suis basé sur ceux publiés sur letour.fr pour intégrer les itinéraires horaires sous forme de tableau et pas sous forme d'image, ils n'y sont pas non plus.

  Est-ce que vous pouvez me dire de quelle étape vous les cherchez ?

  | Thomas Vergouwen | zondag 22 juni 2014 om 21:29:30

 5. Les étapes 12,13 et 14.

  | Velo83 | zondag 22 juni 2014 om 22:43:28

 6. Bravo Thomas. vous avez un site exceptionnel.Tous les fanas de vélo comme moi vous en remercie.

  | marc | dinsdag 24 juni 2014 om 10:07:41

 7. Bravo Thomas. Merci beaucoup.

  | Peter v.d. Maat | donderdag 26 juni 2014 om 13:30:37

 8. Petites rectifications sur Epernay/Nancy, la Meuse est traversée après la Marne et Ste-Ménehould prend un h. Info: les côtes de Sivry la Perche et de Douaumont dans la Meuse ne sont pas classées.

  | pas51 | donderdag 26 juni 2014 om 15:30:23

 9. Il paraît que l Equipe ne fait plus parti de la caravane est ce vrai ??

  | Velo83 | donderdag 26 juni 2014 om 15:42:20

 10. @Velo83 #5, les voilà :
  > étape 12
  > étape 13
  > étape 14

  Merci @marc #6 et @Peter #7

  @pas51 : en effet, j'ai dû être fatigué lorsque j'écrivais les infos sur cette étape :-(. C'est maintenant corrigé !

  @Velo83 #9 c'est bien ça a priori.

  | Thomas Vergouwen | donderdag 26 juni 2014 om 21:08:35

 11. Merci beaucoup !!

  | Velo83 | donderdag 26 juni 2014 om 22:45:45

 12. Y a t il moyen de connaître l ordre de passage de la caravane ??

  | Velo83 | vrijdag 27 juni 2014 om 14:39:23

 13. Merci beaucoup (from Australia) Thomas!
  We look forward to your excellent kml files every year; it really adds to the whole tour experience for many many fans. Chapeau!!

  | Harry Knowlman | vrijdag 27 juni 2014 om 15:40:55

 14. Bonjour Thomas,

  Tout d'abord, bravo pour l'excellent travail que tu as effectué. J'ai 3 remarques à propos du tracé Google Maps:

  - Etape Tomblaine - Gérardmer: il y a une divergence avec la carte officielle sur le placement du sommet du col de Grosse Pierre. Pour l'une, le sommet est placé après l'intersection entre la Traverse de la Roche et la route du Droit, pour l'autre il est placé juste avant cette intersection. Qu'en est-il? Ne serait-il pas pertinent de le placer exactement à l'intersection, car cela monte fort jusque-là mais ensuite ça ne monte qu'en faux-plat et ça vient nettement diminuer la pente moyenne de l'ascension?

  - Etape Grenoble - Risoul: je me permets de signaler ce qui me semble être une petite erreur dans ton tracé. Celui-ci, après Guillestre, prend la direction de l'ouest jusqu'à l'intersection D902A - D86 au niveau du lieu-dit Les Isclasses. Or, il y a une autre intersection entre ces 2 routes, plus tôt, au niveau du pont sur la Chagne. La carte officielle indique que c'est à partir de cette intersection que le peloton rejoindra Risoul Village.

  - Etape Pau - Hautacam: c'est anecdotique mais le sommet de la côte de Loucrup est situé un petit peu avant le croisement avec la D18, et non pas au croisement même.

  Encore bravo et merci pour ton article.

  | kristo | zaterdag 28 juni 2014 om 10:02:14

 15. Est il possible de connaître les heures de fermetures des routes ??
  Je n est pas réussi à trouver d info.

  | Velo83 | maandag 30 juni 2014 om 13:06:26

 16. peut ont connaitre les heures de fermeture des routes pour les étapes 9 (Pfastatt) et 10 (Kingersheim)

  | DAHL SONIA | dinsdag 01 juli 2014 om 15:14:51

 17. @tous, merci pour vos messages, ça fait plaisir :)

  @kristo #14 : vous avez peut-être raison, je n'ai pas pu vérifier et je n'aurai malheureusement pas le temps de le faire, ni de corriger si besoin .. désolé !

  @Velo83 #15 & @DAHL SONIA #16 : pour connaîtres les heures de fermeture des routes de façon précise, le mieux est de s'adresser à la Préfecture de Police ou éventuellement à un office de tourisme. Généralement il faut compter environ une heure avant le passage de la caravane publicitaire (soit 3 heures avant le passage de la course), voire plus en montagne par exemple.

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 05 juli 2014 om 0:55:39

 18. thanks a lot for the KMZ file !

  | Georges S. | zaterdag 05 juli 2014 om 17:48:50

 19. Thanks for doing this again!

  For anyone with access to a PHP capable server, this script will allow you to add a network link in Google Earth that displays the Groups on the Road from the tour-tracker GPS data.

  https://www.dropbox.com/s/o0mcah4vel4c4kz/tdf2014.zip

  Example: http://imgur.com/N5XiXJe

  | Mike | dinsdag 08 juli 2014 om 16:40:52

 20. Toujours aussi bien !! Génial!!

  | minard | dinsdag 08 juli 2014 om 21:13:55

 21. Many thanks, Thomas! My wife (UK) and I just arrived in Nancy to see the tour finish stage 7. Your site is great and we will use it to follow the tour to Pau and the TT from Bergerac. Well done and can't thank you enough. Regards, Bruce (Austin, TX)

  | Bruce Hammond | woensdag 09 juli 2014 om 19:35:29

 22. Je n'ai pas recue les commentaires depuis le depart du tour 2014

  | aria | maandag 14 juli 2014 om 17:26:56

 23. @thomas J'ai 14 ans et je suis fan du tour ! Comment faire pour avoir un road book du tour 2014 !?

  | guillaume fan tdf et aso | dinsdag 22 juli 2014 om 2:49:14

 24. }}}}}}
  https://www.bagssjp.com/product/detail-836.html
  https://www.bagssjp.com/product/detail-6704.html
  https://www.bagssjp.com/product/detail-5192.html
  https://www.bagssjp.com/product/detail-9826.html
  https://www.bagssjp.com/product/detail-7522.html

  | gipurse | donderdag 01 juni 2023 om 22:56:47

 25. ,, , , }}}}}}
  https://www.bagraku.com/bagraku10/index_12.html

  | gipurse | maandag 05 juni 2023 om 22:52:25

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer twee ?