home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het parcours van de Tour de France 2019 op Open Street Maps/Google Earth, etappeprofielen en tijd- en routeschema's

Toegevoegd: zaterdag 29 juni 2019 om 0:16:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van de Tour de France 2019 op Open Street Maps/Google Earth, etappeprofielen en tijd- en routeschema'sZoals gebruikelijk maakt velowire.com het u mogelijk om alle details te ontdekken over het parcours van deze 106de editie van de Grande Boucle, op kaarten in Open Street Maps/Google Earth, nu we steeds dichterbij de start van de Tour de France 2019 komen.

  Met de informatie in dit artikel kent u alle kleine hoekjes, alle steden en dorpjes waar de Tour doorkomt en kunt u zo uw bezoekje ter plaatse goed voorbereiden als u één van de 12 miljoen toeschouwers aan de kant van de weg bent, of simpelweg om de koers beter te begrijpen als u niet ter plaatse bent!

  Wat voorafgaande informatie ...

  Voordat we in detail gaan kijken naar alle etappes van de Tour de France 2019 kunt u kennis nemen van de volgende punten:

  - zoals voor alle inhoud op velowire.com is het strikt verboden om deze te herplaatsen in welke vorm dan ook, zoals aangegeven is op de copyright/auteursrechtpagina. Ik vraag u dan ook de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het maken van dergelijke inhoud te respecteren!

  - de etappeprofielen zijn automatisch aangemaakt op basis van hoogteinformatie beschikbaar op de plaatsen waar de koers langs komt; op bepaalde plaatsen (met name in tunnels en dergelijke) kan deze informatie dus onjuist zijn, maar het algeheel profiel is gewoon juist!

  - op dit moment zijn de bevoorradingszones van de Tour de France 2019 (nog) niet aangegeven op de kaarten of in de tijd- en routeschema's; ik zal kijken of ik de mogelijkheid zie deze later toe te voegen de bevoorradingszones van de verschillende etappes zijn nu toegevoegd; LET OP: in deze zones is het onmogelijk en verboden om te parkeren!!

  Het programma van het Grand Départ van de Tour de France 2019

  Hieronder vindt u de belangrijkste data voor het Grand Départ van de Tour de France 2019:
  • woensdag 3 juli 2019: opening van het hoofdkwartier van de organisatie en van de perszaal in Brussels Expo
  • donderdag 4 juli 2019 :

   - opening van het Fan Park van 14u00 tot 20u00 - place de la Brouckère - gratis toegang - met spelletjes, mountainbike shows, leerzame uitleg en op wedstrijddagen livebeelden op een groot scherm; u kunt hier ook goodies winnen (het Fan Park zal ook open zijn op vrijdag en zaterdag van 10u00 tot 19u00 en op zondag van 11u00 tot 18u00)

   - van 17u30 tot 19u15 (toegang gratis, zie hier voor meer informatie): ploegenpresentatie van de Tour de France 2019 op het Grand-Place, daar waar Eddy Merckx een inhuldiging kreeg van het publiek wat niet eens op het karakteristieke plein van de hoofdstad van Europa pastte, in 1969 na zijn eerste van 5 overwinningen in de geschiedenis van de Tour; dit is ook de plaats waar de officiële startceremonie zal plaats vinden voor de eerste etappe en dit plein is dus op de kaart Open Street Maps van deze etappe aangegeven met een gele vlag verderop in dit artikel.

   De presentatie op het Grand-Place zal worden voorafgegaan door een fietstochtje vanaf het Place Royale, vlakbij de startlocatie van de eerste etappe zaterdag en van de start van de ploegentijdrit op zondag, en na de presentatie gaat deze fietstocht verder tot vlakbij het Fan Park op het Place de Brouckère. U kunt al deze informatie terugvinden op onderstaand kaartje.

   Kaart met de fietstocht en presentatie van de renners
  • zaterdag 6 juli 2019 : 1ste etappe - Brussel > Charleroi > Brussel
  • zondag 7 juli 2019 : 2de etappe - Brussel > Brussel - ploegentijdrit tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium

  Als u zich in Brussel wenst te verplaatsen tijdens deze periode van het Grand Départ, wordt u aangeraden de metro of de tram te pakken ... of natuurlijk uw fiets!

  Het parcours van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  Laten we nu dan alle details bekijken over het parcours van de Tour de France 2019, etappe per etappe:

  1/ zaterdag 6 juli 2019 - Brussel (BE) > Brussel (BE) - 194,5 km

  De eerste etappe van de Tour de France 2019 toont een eerbetoon aan Eddy Merckx, 5 keer winnaar van de Tour de France. In het begin van deze etappe komen de renners, na de start in Brussel, namelijk door Molenbeek-Saint-Jean en Anderlecht, twee voetbalploegen waar hij van houdt terwijl er op de terugweg naar Brussel een doorkomst door Tervuren en Woluwe-Saint-Pierre op het programme staan die doen herinneren aan het verhaal van deze grote Belgische renner, die opgroeide in Woluwe maar er ook zijn eerste Gele Trui van zijn carrière pakte, terwijl hij in 1969 woonde in Tervuren ...

  Daarnaast vinden de renners op hun weg tijdens deze etappe de Mur de Grammont op km 43,5, waarna ze afdalen tot aan Charleroi en dan een kasseistrook berijden, die van Thiméon (1.900 m lang). Ze betwisten dan de eerste tussensprint van de wedstrijd in Les Bons Villers en komen langs de voet van de de Leeuw van Waterloo (het fatale slagveld van de troepen van Napoleon in Waterloo) waarna ze de weg terug richting Brussel inzetten, waar de finish plaats zal vinden in de Avenue du Parc Royal.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de eerste etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  1/ Brussel (BE) > Brussel (BE)

  [X] Close

  1/ Brussel (BE)

  [X] Close
  • start : de start zal plaats vinden op het Place Royale in Brussel ; de renners begeven zich vervolgens naar het Grand-Place waar de officiële ceremonie van de start van de 106de editie van de Tour de France plaats zal vinden en 5 minuten later rijden ze dan weer verder naar de werkelijke start
  • bergen : Mur de Grammont (3de categorie) op km 43,5 - 1,2 km à 7,8% en Bosberg (4de categorie) op km 47,5 - 1 km à 6,7%
  • tussensprint : Les Bons Villers
  • finish : Domaine Royal de Laeken in Brussel
  • bezochte departementen : Brussel-Capitale van km 0 tot km 1,5 en van km 181,5 tot km 194,5, Vlaams Brabant (Brabant Flamand) van km 7,5 tot km 22 en op km 48 en van km 52 tot km 61.5 en van km 162,5 tot km 181, Oost-Vlaanderen (Flandre-Orientale) van km 25 tot km 47,5 en op km 49,5, Hainaut van km 62 tot km 125, Brabant Wallon van km 127,5 tot km 158,5
  • belangrijkste steden : Brussel, Geraardsbergen (Grammont), Charleroi en Waterloo

  2/ zondag 9 juli 2019 - Brussel (BE) > Brussel (BE) - ploegentijdrit - 27,6 km

  Deze tweede etappe van de Tour de France 2019 is een ploegentijdrit, over een afstand van 27,6 kilometer. De start vindt plaats voor het Koninklijk Paleis van Brussel en de achtergrond bij de finish van de verschillende ploegen zal het beroemde Atomium tonen, wat werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958.

  Terwijl de etappewinst de dag ervoor hoogstwaarschijnlijk voor een sprinter is, waarmee deze de kans krijgt om de allereerste Gele Trui van dit jaar - waarin we het 100-jarige bestaan van dit symbool vieren - te dragen, is het mogelijk dat de leiderstrui van het algemeen klassement al na deze tweede etappe van schouders zal wisselen als deze renner geen onderdeel uitmaakt van een goede tijdritploeg die deze race tegen de klok zal weten te winnen.

  In deze etappe zijn er twee tussenliggende tijdwaarnemingspunten, in het Bois de la Cambre (Ter Kamerenbos) en ter hoogte van de Boulevard Léopold III.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de tweede etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  2/ Brussel (BE) > Brussel (BE)

  [X] Close

  2/ Brussel (BE) > Brussel (BE)

  [X] Close
  • start : in Brussel wordt de startschans geplaatst bij het Koninklijk Paleis in de Rue Lambermont
  • bergen : niet van toepassing
  • tussensprint : niet van toepassing
  • finish : ter hoogte van het Atomium in Brussel (Boulevard du Centenaire [Eeuwfeestlaan])
  • bezochte departementen : Brussel-Capitale van km 0 tot km 27,6
  • belangrijkste steden : Brussel

  3/ maandag 8 juli 2019 - Binche (BE) > Epernay - 215 km

  De 3de etappe gaat nog van start in België, en om precies te zijn in Binche, beter bekend van de wielerwedstrijd Binche - Chimay - Binche maar ook van het Mémorial Franck Vandenbroucke, die een eerbetoon levert aan de Belgische renner met een duister verleden. In deze zelfde stad heeft overigens ook de start plaats gevonden van de Waalse Pijl, ook georganiseerd door Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour, in 2013 en in 2017.

  Vanuit Binche gaat de koers dan richting het zuiden en naar de grens met Frankrijk, grens die de renners al snel na de start over zullen steken ter hoogte van Jeumont (km 12). Ze zijn dan onderweg voor een lange etappe van 215 kilometer in totaal, richting Epernay, waar de Tour de France normaal gesproken vaker etappes ziet starten (bijvoorbeeld in 2010/2012/2014) dan finishen (slechts één keer eerder, in 1963, toen afkomstig uit Nogent-sur-Marne voor de allereerste etappe). Halverwege de etappe vinden de renners dan de tussensprint van deze etappe, in Dizy-le-Gros.

  Voordat ze aankomen in Epernay, en na een bezoekje aan het centrum van Reims, zullen ze eerst 4 officiële beklimmingen (die meetellen voor het bergklassement; in werkelijkheid zijn er namelijk nog meer) moeten beklimmen in de laatste 45 kilometer in het departement Marne (Côte de Nanteuil-la-Forêt, Côte d'Hautvillers, Côte de Champillon en Côte de Mutigny die ook het Bonuspunt van deze etappe zal zijn), alvorens ze de muur richting de finishlijn oprijden!

  Eén ervan is dus het Bonuspunt van deze etappe. Dit principe werd ingevoerd ter gelegenheid van de Tour de France 2018 vorig jaar, en maakt dus zijn terugkeer dit jaar maar dan net iets anders: nu liggen de Bonuspunten altijd bovenop een beklimming. Het Bonuspunt, zoals we kunnen lezen in het reglement van de Tour de France 2019, kent bonussecondes toe bij de doorkomst over bergen die op strategische plekken van het parcours liggen. Er is een totaal van 8 Bonuspunten verdeeld over de 3de, 6de, 8ste, 9de, 12de, 15de, 18de en 19de etappes. Deze Bonuspunten zijn 8, 5 en 2 seconden waard voor de eerste drie renners die boven komen.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de derde etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de derde etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  3/ Binche (BE) > Epernay

  [X] Close

  3/ Binche (BE) > Epernay

  [X] Close
  • start : Rue des Récollets à Binche
  • bergen : Côte de Nanteuil-la-Forêt (4de categorie) op km 173 - 1,1 km à 6,8%, Côte d'Hautvillers (3de categorie) op km 185,5 - 900 m à 10,5%, Côte de Champillon (3de categorie) op km 190 - 1,8 km à 6,6% et Côte de Mutigny (3de categorie) op km 199 - 900 m à 12,2%
  • tussensprint : Dizy-le-Gros
  • Bonuspunt : Côte de Mutigny
  • finish : Rue des Coteaux à Epernay
  • bezochte departementen : BE - Province de Hainaut van km 0 tot km 10, FR - Nord (59) van km 12 tot km 54,5, Aisne (02) van km 58,5 tot km 102 en van km 106 tot km 113,5 en van km 123 tot km 124,5, Ardennes (08) op km 105 en op km 117 en op km 125,5, Marne (51) van km 130 tot km 215
  • belangrijkste steden : Binche (BE), Fourmies, Hirson, Reims, Epernay

  4/ dinsdag 9 juli 2019 - Reims > Nancy - 213,5 km

  De start de volgende dag vindt nog altijd plaats in de Champagne, in Reims om precies te zijn, stad die op haar beurt meer gewend is om etappefinishen te organiseren maar waar ditmaal het peloton zal vertrekken voor de 4de etappe.

  Koers richting het oosten voor deze etappe, richting Nancy, waar logischerwijze de tweede kans voor het grijpen zou moeten liggen voor de sprinters om een etappeoverwinning te pakken, met een lange rechte lijn van 1500 meter op de Boulevard d'Austrasie bij het Matterstadion. De twee bergjes van de 4de categorie, op respectievelijk 92,5 en 15 km van de finish zullen hen daar namelijk normaal gesproken niet van kunnen weerhouden!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de vierde etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de vierde etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  4/ Reims > Nancy

  [X] Close

  4/ Reims > Nancy

  [X] Close
  • start : Rue de Mars in Reims ; werkelijke start op de D9 na 7,3 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte des Rosières (4de categorie) op km 121 - 1 km à 7% en Côte de Maron (4de categorie) op km 198,5 - 3,2 km à 5%
  • tussensprint : Lérouville
  • finish : Boulevard d'Austrasie in Nancy
  • bezochte departementen : Marne (51) van km 0 tot km 86,5, Meuse (55) van km 91 tot km 167,5, Meurthe-et-Moselle (54) van km 169,5 tot km 213,5
  • belangrijkste steden : Reims, Châlons-en-Champagne, Bar-le-Duc, Commercy, Toul en Nancy

  5/ woensdag 11 juli 2019 - Saint-Dié-des-Vosges > Colmar - 175,5 km

  Nog nooit eerder was de Tour de France gestopt in Saint-Dié-des-Vosges. Voor de eerste kandidaatsstelling van de stad is het dus een succes want in 2019, zal dat eindelijk wel het geval zijn met de start van de 5de etappe, vlakbij de Pont de la République.

  Deze etappe, die plaats zal vinden in het Vogezenmassief en met name in de Alsace, 100 jaar na de allereerste etappe in de Alsace in de geschiedenis van de Tour, brengt de renners naar Colmar. Voordat ze daar aankomen zullen ze de Côte de Grendelbruch moeten beklimmen al vroeg in de etappe, maar met name ook in de tweede helft van de etappe een beklimming richting het kasteel op de top van de Côte de Haut-Kœnigsbourg en dichterbij de finish ook de Côte de Trois-Epis en de Côte des Cinq-Châteaux, gevolgd door een snelle afdaling en een vlak stuk richting de finishlijn.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de vijfde etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  5/ Saint-Dié-Des-Vosges > Colmar

  [X] Close

  5/ Saint-Dié-Des-Vosges > Colmar

  [X] Close
  • start : de fictieve start vindt plaats op het Place des Déportés / Place Saint-Martin in Saint-Dié-des-Vosges ; de werkelijke start zal plaats vinden op de D420 na 4,6 kilometer geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Grendelbruch (3de categorie) op km 44 - 3,4 km à 4,9%, Côte de Haut-Kœnigsbourg (2de categorie) op km 109,5 - 5,9 km à 5,9%, Côte des Trois-Epis (2de categorie) op km 140,5 - 5 km à 6,7%, Côte des Cinq Châteaux (3de categorie) op km 156 - 4,6 km à 6,1%
  • tussensprint : Heiligenstein op km 71
  • finish : Route de Strasbourg in Colmar
  • bezochte departementen : Vosges (88) van km 0 tot km 15, Bas-Rhin (67) van km 15 tot km 109,5, Haut-Rhin (68) van km 114 tot km 175,5
  • belangrijkste steden : Saint-Dié-des-Vosges, Obernai, Sélestat en Colmar

  6/ donderdag 12 juli 2019 - Mulhouse > La Planche des Belles Filles - 160,5 km

  Net als in 2014 toen de tiende etappe plaats vond tussen dezelfde start- en finishplaatsen, kennen we voor deze 6de etappe een etappe tussen Mulhouse en La Planche des Belles Filles, de eerste bergetappe van deze Tour de France 2019.

  Het parcours zal echter niet hetzelfde zijn als in 2014 want de renners vinden een opeenvolging van zware beklimmingen met Le Markstein (winter- en zomersport station en relaxoord; km 43,5 ; 1.183 m) die doorgaat in de Grand Ballon (1.336 m) en vervolgens meteen na de afdaling de Col du Hundsruck (km 74 ; 748 m). Iets verderop beklimmen ze dan de befaamde Ballon d'Alsace (km 105 ; 1.173 m).

  Aan de voet hiervan, in Le Thillot, komen de renners dan terug op het parcours wat ze in 2014 al richting La Planche des Belles Filles bracht, via de Col des Croix (km 123,5 ; 678 m) en de Col des Chevrères (km 141,5 ; 914 m) die ook het Bonuspunt van deze etappe zal zijn. De klim van La Planche des Belles Filles zelf zal dit jaar één kilometer langer zijn, op een weggetje wat enigszins verhard maar niet echt geasfalteerd is en waarvan de helling oploopt tot rond de 20%.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de zesde etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de zesde etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  6/ Mulhouse > La Planche des Belles Filles

  [X] Close

  6/ Mulhouse > La Planche des Belles Filles

  [X] Close
  • start : Rue de l'Illberg in Mulhouse ; werkelijke start op de D19.1 na 10,2 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Le Markstein (1ste categorie) op km 43,5 - 10,8 km à 5,4%, Grand Ballon (3de categorie) op km 50,5 - 1,3 km à 9%, Col du Hundsruck (2de categorie) op km 74 - 5,3 km à 6,9%, Ballon d'Alsace (1ste categorie) op km 105 - 11 km à 5,8%, Col des Croix (3de categorie) op km 123,5 - 3,3 km à 6,1%, Col des Chevrères (2de categorie) op km 141,5 die ook het Bonuspunt zal zijn - 3,5 km à 9,5% en de slotklim naar La Planche des Belles Filles (1ste categorie) op km 160,5 - 7 km à 8,7%
  • tussensprint : Linthal tot km 29
  • Bonuspunt : Col des Chevrères op km 141,5
  • finish : La Planche des Belles Filles
  • bezochte departementen : Haut-Rhin (68) van km 0 tot km 101,5, Territoire de Belfort (90) op km 103 en op km 105, Vosges (88) van km 106,5 tot km 123,5, Haute-Saône (70) van km 127,5 tot km 160,5
  • belangrijkste steden : Mulhouse, Guebwiller en La Planche des Belles Filles

  7/ vrijdag 12 juli 2019 - Belfort > Châlon-sur-Saône - 230 km

  Aan de start in Belfort, waar Eddy Merckx in het geel vertrokken was (nadat hij de dag ervoor bij de finish van de 6de etappe deze trui gepakt had op de top van de Ballon d'Alsace) en die trui nooit meer kwijtraakte tot aan de finish in Paris, staat de langste etappe van de [[Tour de France 2019]) de renners te wachten.

  Een etappe zonder echte bergen (alleen 3 kleine klimmetjes, twee van de 4de en één van de 3de categorie, waarin een eventuele kopgroep er dus vanuit moet gaan dat de sprintersploegen de achtervolging in zullen zetten om er voor te zorgen dat er aan de finish een massasprint komt in Chalon-sur-Saône.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de zevende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de zevende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  7/ Belfort > Châlon-sur-Saône

  [X] Close

  7/ Belfort > Châlon-sur-Saône

  [X] Close
  • start : Rue du Docteur Charles-Fréry in Belfort ; werkelijke start op de D83, na 9 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Col de Ferrière (4de categorie) op km 37,5 - 2,7 km à 4,6%, Côte de Chassagne-Saint-Denis (3de categorie) op km 95,5 - 4,3 km à 4,7% en Côte de Nans-sous-Sainte-Anne (4de categorie) op km 119,5 - 3,5 km à 5,7%
  • tussensprint : Mervans tot km 196,5
  • finish : Quai Saint Cosme in Châlon-sur-Saône
  • bezochte departementen : Territoire de Belfort (90) tot aan de werkelijke start, Haute-Saône (70) van km 0 tot km 8,5, Doubs (25) van km 10 tot km 119,5, Jura (39) van km 123,5 tot km 172,5 en op km 176, korte doorkomst door de Saône-et-Loire (71) en vervolgens van km 179 tot km 230
  • belangrijkste steden : Belfort, L'Isle-sur-le-Doubs, Ornans, Arbois et Châlon-sur-Saône

  8/ zaterdag 13 juli 2019 - Mâcon > Saint-Etienne - 200 km

  De 8ste etappe met start in Mâcon zal wat heuvelachtiger zijn en na zo'n 50 kilometer vinden de renners verschillende "Croix" op hun weg (zo heten de verschillende bergen namelijk die ze zullen beklimmen) met een opeenvolging van 4 en vervolgens 2 andere beklimmingen.

  Een uitputtend parcours dus en net voor de finish beklimmen de renners nog de Côte de la Jaillière met zijn smalle wegen voordat ze de witte streep vinden in Saint-Etienne vlakbij het Geoffroy Guichard stadium na een totaal van 3750 meters positief hoogteverschil.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de achtste etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de achtste etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  8/ Mâcon > Saint-Etienne

  [X] Close

  8/ Mâcon > Saint-Etienne

  [X] Close
  • start : Quai Lamartine in Mâcon ; de werkelijke start bevindt zich op de D89, na 7,3 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Col de la Croix Montmain (2de categorie) op km 51 - 6,1 km à 7%, Col de la Croix de Thel (2de categorie) op km 71 - 4,1 km à 8,1%, Col de la Croix Paquet (2de categorie) op km 84,5 - 2,1 km à 9,7%, Côte d'Affoux (3de categorie) op km 97 - 8,5 km à 4,5%, Côte de la Croix de Part (2de categorie) op km 133 - 4,9 km à 7,9%, Côte d'Aveize (2de categorie) op km 148,5 - 5,2 km à 6,4%, Côte de la Jaillère (3de categorie, die ook het Bonuspunt zal zijn) op km 187,5 - 1,9 km à 7,9%
  • tussensprint : Cercié-en-Beaujolais op km 33
  • Bonuspunt : Côte de la Jaillère op km 187,5
  • finish : Rue Claude Verney Carron in Saint-Etienne
  • bezochte departementen : Saône-et-Loire (71) van km 0 tot km 12,5 en van km 15,5 tot km 17, Rhône (69) van km 13 tot km 14 en van km 18,5 tot km 162,5, Loire (42) van km 166 tot km 200
  • belangrijkste steden : Mâcon, Crêches-sur-Saône, Régnié-Durette, Lamure-sur-Azergues, Tarare, Saint-Laurent-de-Chamousset, Saint-Symphorien-sur-Coise, Saint-Christo-en-Jarez en Saint-Etienne

  9/ zondag 14 juli 2019 - Saint-Etienne > Brioude - 170,5 km

  Voor de zondag van het tweede weekend van de Tour de France 2019, de nationale feestdag, staat na de start in Saint-Etienne, slechts één echte klim op het programma, na zo'n dertig kilometer al, de Mur d'Aurec-sur-Loire, van de eerste categorie, maar de etappe blijft verder heuvelachtig tot aan de finish in Brioude, geboortestad van Romain Bardet, met ook twee andere klimmetjes van de 3de categorie.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de negende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de negende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de negende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  9/ Saint-Etienne > Brioude

  [X] Close

  9/ Saint-Etienne > Brioude

  [X] Close
  • start : Rue Paul et Pierre Guichard in Saint-Etienne ; de werkelijke start op de D8, na 9,8 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Mur d'Aurec-sur-Loire (1ste categorie) op km 36,5 - 3,2 km à 11%, Côte des Guillaumanches (3de categorie) op km 106 - 7,8 km à 4,1% en Côte de Saint-Just (3de categorie die ook het Bonuspunt zal zijn) op km 157,5 - 3,6 km à 7,2%
  • tussensprint : Arlanc op km 92
  • Bonuspunt : Côte de Saint-Just op km 157,5
  • finish : Avenue Léon Blum in Brioude
  • bezochte departementen : Loire (42) van km 0 tot km 27,5 en op km 37,5 en van km 43,5 tot km 68, Haute-Loire (43) van km 29 tot km 36,5 en van km 68,5 tot km 79 en op km 102 en van km 106 tot km 170,5, Puy-de-Dôme van km 83,5 tot km 96,5 en op km 102,5
  • belangrijkste steden : Saint-Etienne, Saint-Just-Saint-Rambert, Craponne-sur-Arzon, Arlanc, La Chaise-Dieu, Saint-Didier-sur-Doulon en Brioude

  10/ maandag 15 juli 2019 - Saint-Flour > Albi - 217,5 km

  Spontaan zou waarschijnlijk niemand het echt opgemerkt hebben, maar tussen Saint-Flour en de Gele Trui, die dit jaar dus zijn 100-jarige bestaan viert met de Tour de France 2019, bestaat een echt verband, met name voor het Franse publiek. Dit is namelijk de plek waar Thomas Voeckler 8 jaar eerder de gele leiderstrui van het algemeen klassement pakte na de 9de etappe om deze pas na de 18de etappe weer kwijt te raken, een periode in het geel die de Franse renner wederom bekend maakte nadat deze de Gele Trui al eerder gedurende 10 dagen gedragen had in 2004.

  AlbiHet betreft hier een overgangsetappe richting Albi, maar daar waar deze vaak voor de sprinters weggelegd zijn, zou het dit keer wel eens een solo-renner of kleine kopgroep kunnen zijn die hen voor weet te blijven met de verschillende beklimmingen boven de 1000 meter op het parcours!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de tiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de tiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de tiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  10/ Saint-Flour > Albi

  [X] Close

  10/ Saint-Flour > Albi

  [X] Close
  • start : Avenue des Orgues in Saint-Flour ; de werkelijke start vindt plaats op de D909, na 7,1 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Mallet (4de categorie) op km 22 - 2,2 km à 5,2%, Côte de Chaudes-Aigues (3de categorie) op km 40,5 - 3 km à 6,6%, Côte d'Espalion (3de categorie) op km 95,5 - 5,2 km à 4,9% en Côte de la Malric (3de categorie) op km 164,5 - 3,6 km à 4,7%
  • tussensprint : La Primaube tot km 128,5
  • finish : Place du Vigan in Albi
  • bezochte departementen : Cantal (15) van km 0 tot km 46,5, Aveyron (12) van km 51,5 tot km 166, Tarn (81) van km 169 tot km 217,5
  • belangrijkste steden : Saint-Flour, Faverolles, Chaudes-Aigues, Lacalm, Laguiole, Espalion, Bozouls, Sébazac-Concourès, Rodez, La Primaube, Tanus, Carmaux en Albi

  R1/ dinsdag 16 juli 2019 - rustdag in Albi

  Na deze finish in Albi kunnen de renners daar de volgende dag genieten van de eerste rustdag van deze Tour de France 2019!

  Hier gaan dus maar liefst 10 etappes zonder enige rust aan vooraf. Het is niet de eerste keer dat de rustdag niet op maandag maar pas op dinsdag is (dit was bijvoorbeeld al eerder het geval in 2014 en in 2012 voor de meest recente Tours, maar ook in 2008), maar één ding is zeker: de renners wachten waarschijnlijk vol ongeduld op deze rustdag!

  11/ woensdag 17 juli 2019 - Albi > Toulouse - 167 km

  De 11de etappe, de dag na de rustdag, doorkruist de departementen Tarn (via het geweldig mooie dorpje Cordes-sur-Ciel), Tarn-et-Garonne en Haute-Garonne na een start in Albi, en dit zal hoogstwaarschijnlijk een sprintersetappe zijn met een massasprint aan de finish in Toulouse!

  De renners vinden slechts twee officiële bergjes en deze bevinden zich in het begin van de etappe en kunnen de sprinters er dus niet van weerhouden deze etappe te winnen. Tenzij zij zich laten verrassen en ze stoppen in Gaillac, niet voor de tussensprint daar, maar om de lokale wijn te proeven ;-).

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de elfde etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de elfde etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de elfde etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  11/ Albi > Toulouse

  [X] Close

  11/ Albi > Toulouse

  [X] Close
  • start : Rue Hippolyte Savary in Albi ; werkelijke start op de D1, na 5,4 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Tonnac (3de categorie) op km 32 - 3,6 km à 4,9%, Côte de Castelnau-de-Montmirail (4de categorie) op km 77 - 2,5 km à 3,8%
  • tussensprint : Gaillac tot km 87
  • finish : Boulevard Lascrosses in Toulouse
  • bezochte departementen : Tarn (81) van km 0 tot km 50,5 en van km 61 tot km 125,5, Tarn-et-Garonne (82) van km 55 tot km 57,5 en Haute-Garonne (31) van km 131,5 tot km 167
  • belangrijkste steden : Albi, Cordes-sur-Ciel, Castelnau-de-Montmirail, Gaillac, Lavaur, Drémil-Lafage en Toulouse

  12/ donderdag 18 juli 2019 - Toulouse > Bagnères-de-Bigorre - 209,5 km

  Terwijl iedereen, en met name de vereniging Média Pitchounes, droomde van een etappestart van de Tour "aan de voet van de flatgebouwen" in Toulouse, in de populaire wijk Bagatelle, en terwijl A.S.O. heeft geprobeerd deze droom werkelijkheid te maken, is dat uiteindelijk slechts gedeeltelijk het geval. Zoals Christian Prudhomme al aangaf tijdens de presentatie van het parcours van de Tour de France 2019 vindt de start van deze etappe "zo dicht mogelijk bij de wijk Bagatelle" plaats. Om precies te zijn gaat de etappe van start vlakbij het Stadium, op het île du Ramier, op een kilometer afstand van Bagatelle, waar de etappe doorkomt voordat de renners bij de werkelijke start van de etappe aankomen. De naam van de wijk Bagatelle prijkt dus trots in het tijd- en routeschema, maar dit is niet precies wat gezocht werd in de slogan "een start van de Tour aan de voet van de flatgebouwen" van deze populaire wijk ...

  Het betreft hier de eerste Pyreneëen-etappe die in de eerste helft vlak is, tot aan Bagnères-de-Luchon waar de Tour vorig jaar nog een etappe zag finishen en waar de renners dit jaar tijdens deze etappe de tussensprint zullen vinden. Vervolgens wordt het dan allemaal wat zwaarder, met de klim van de Col de Peyresourde en, na een doorkomst door de vallei bij Arreau, de Hourquette d'Ancizan, gevolgd door de afdaling naar de finishstad, Bagnères-de-Bigorre.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de twaalfde etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de twaalfde etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de twaalfde etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  12/ Toulouse > Bagnères-de-Bigorre

  [X] Close

  12/ Toulouse > Bagnères-de-Bigorre

  [X] Close
  • start : Stadium TFC / Allée Gabriel Biénès in Toulouse ; werkelijke start op de D15, na 11 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Montoulieu-Saint-Bernard (4de categorie) op km 62,5 - 1,7 km à 5,2%, Col de Peyresourde (1ste categorie) op km 146 - 13,2 km à 7% et la Hourquette d'Ancizan (1ste categorie, en ook het Bonuspunt van deze etappe) op km 179 - 9,9 km à 7,5%
  • tussensprint : Bagnères-de-Luchon op km 130,5
  • finish : Allée Jean Jaurès in Bagnères-de-Bigorre
  • bezochte departementen : Haute-Garonne (31) van km 0 tot km 99 en op km 107,5 en van km 110,5 tot km 146, Hautes-Pyrénées (65) van km 101,5 tot km 104 en op km 109,5 en van km 146 tot km 209,5
  • belangrijkste steden : Toulouse, Cugnaux, Muret, Saint-Gaudens, Bagnères-de-Luchon en Bagnères-de-Bigorre

  13/ vrijdag 19 juli 2019 - Pau > Pau - individuele tijdrit - 27,2 km

  Op vrijdag 19 juli 2019 is het dan echt de dag van de 100 jaar van de Gele Trui. Op 19 juli 1919 kreeg Eugène Christophe in Grenoble de allereerste Gele Trui. Grenoble komt niet voor op de kaart van de Tour de France 2019 maar A.S.O. wilde dat deze dag plaats zou vinden in een stad met een echte band met de Tour de France en wat is er dan beter dan een individuele tijdrit in de stad Pau waar de Tour al 70 keer eerder kwam, voor er terug te keren in 2019.

  Als we kijken naar het profiel van deze tijdrit ten zuiden van de stad Pau, niet echt vlak, met de klim naar het tussenliggende tijdwaarnemingspunt in Cériset en dat op de Côte d'Esquillot, zou deze tijdrit - op dit punt in de wedstrijd - wel eens kunnen zorgen voor wat veranderingen in het algemeen klassement en dus wellicht kunnen leiden tot een wisseling van de wacht wat betreft de drager van de Gele Trui. Op de dag waarop officieel het 100 jarige bestaan van dit symbool gevierd wordt zal de eventuele nieuwe drager van het gele shirt waarschijnlijk nog blijer zijn de leiding over te nemen!

  Het derde tussenliggende tijdwaarnemingspunt bevindt zich ten zuiden van Jurançon en de renners moeten dan nog 5,3 kilometer rijden alvorens ze één voor één over de finishlijn in Pau komen.

  Het is ook op dit parcours dat in 2019 de vrouwenrace "La Course by le Tour" plaats zal vinden. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt deze dus niet langer dezelfde dag plaats als de etappe van de Tour zelf want ditmaal is de dameswedstrijd gepland op 23 juli 2019 wanneer de Tour de France al in Nîmes is! De dames moeten dit parcours 5 keer afleggen, om zo te komen tot een totale afstand van zo'n 135 kilometer.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de dertiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de dertiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de dertiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  13/ Pau > Pau

  [X] Close

  13/ Pau > Pau

  [X] Close
  • start : Avenue Gaston Lacoste in Pau, aan de voet van de Tour des Géants, het monument van totems (één totem per jaar van de Tour) wat zich in het Bois-Louis bevindt, op de plek waar vroeger een vélodrome lag waar destijds de finish plaatsvond
  • bergen : niet van toepassing
  • tussensprint : niet van toepassing
  • finish : Rue du Maquis du Béarn in Pau
  • bezochte departementen : Pyrénées-Atlantiques (64) van km 0 tot km 27,2
  • belangrijkste steden : Pau, Gelos, Gan en Jurançon

  14/ zaterdag 20 juli 2019 - Tarbes > Tourmalet - 117,5 km

  De tweede Pyreneëen-etappe gaat van start in Tarbes en is vrij kort, 117,5 kilometer, maar bestaat vrijwel uitsluitend uit twee bergen: één halverwege de etappe, de Col du Soulor, en de slotklim naar de Col du Tourmalet waar de Tour de France 2019 voor het eerst boven een hoogte van 2000 meter uitkomt, met de 2.115 meter van de Tourmalet.

  Alhoewel de Tourmalet een berg is die vaak beklommen is in de geschiedenis van de Tour vormde deze voor de Tour de France slechts twee keer eerder de finish bergop, in 1974 met de overwinning van Jean-Pierre Danguillaume en in 2010 met Andy Schleck, die destijds gefeliciteerd werd door Danguillaume.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de veertiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de veertiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de veertiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  14/ Tarbes > Tourmalet

  [X] Close

  14/ Tarbes > Tourmalet

  [X] Close
  • start : Place Marcadieu / Rue François Mousis in Tarbes ; werkelijke start op de D93, na 7,9 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Labatmale (4de categorie) op km 18 - 1,4 km à 6,7%, Col du Soulor (1ste categorie) op km 60,5 - 11,9 km à 7,8% en de finish op de top van de Col du Tourmalet Barèges (buitencategorie) op km 117,5 - 19 km à 7,4%
  • tussensprint : Pierrefitte-Nestalas op km 86
  • finish : op de top van de Col du Tourmalet Barèges
  • bezochte departementen : Hautes-Pyrénées (65) van km 0 tot km 4 en van km 45 tot km 117,5, Pyrénées-Atlantiques (64) van km 11,5 tot km 42
  • belangrijkste steden : Tarbes, Argelès-Gazost, Pierrefitte-Nestalas, Luz-Saint-Sauveur

  15/ zondag 21 juli 2019 - Limoux > Foix-Prat d'Albis - 185 km

  Na een verplaatsing komen de renners samen aan de start van de 15de etappe in Limoux, voor een etappe die zo'n beetje terug rijdt, in westelijke richting.

  Naast de finish bergop staan 3 andere officiële beklimmingen op het programma van deze etappe: de Col de Montségur en, na een paar kilometer in de vallei van Tarascon-sur-Ariège, de Port de Lers met zijn onregelmatige helling, die al snel daarna gevolgd zal worden door de Mur de Péguère die ook al opgenomen was in het parcours van Tour in 2012 en in 2017. Voor de eerste keer zal de finish in Foix niet plaats vinden in de stad zelf, maar op een hoger gelegen punt in de buurt, de Prat d'Albis, waar normaal gesproken met name vrije vluchten starten maar ook mountainbike- of wandeltochten op 1.205 meter hoogte.

  In totaal toont het profiel van deze etappe een positief hoogteverschil van maar liefst 4.700 meter.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de vijftiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de vijftiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de vijftiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  15/ Limoux > Foix-Prat d'Albis

  [X] Close

  15/ Limoux > Foix-Prat d'Albis

  [X] Close
  • start : Avenue Fabre d'Eglantine in Limoux ; werkelijke start op de D118, na 2,5 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Col de Montségur (2de categorie) op km 60,5 - 6,8 km à 6%, Port de Lers (1ste categorie) op km 120,5 - 11,4 km à 7%, Mur de Péguère (1ste categorie, dit zal ook het Bonuspunt van deze etappe zijn) en de finish op Prat d'Albis boven Foix (1ste categorie) op km 185 - 11,8 km à 6,9%
  • tussensprint : Tarascon-sur-Ariège op km 93,5
  • finish : Prat d'Albis, na een klim van 11,8 km à 6,9%
  • bezochte departementen : Aude (11) van km 0 tot km 39, Ariège (09) van km 42 tot km 185
  • belangrijkste steden : Limoux, Tarascon-sur-Ariège en Foix

  R2/ maandag 22 juli 2019 - Nîmes

  Na deze 15de etappe staat een tweede rustdag de renners te wachten en na een korte verplaatsing richting Nîmes kunnen ze daar genieten van deze dag zonder etappe!

  16/ dinsdag 23 juli 2019 - Nîmes > Nîmes - 177 km

  Het parcours van deze etappe laat iets zien wat zelden in de Tour de France te zien is. Het betreft hier namelijk een etappe in lijn met start in Nîmes en finish ... in Nîmes.

  Deze etappe in een lus vindt volledig plaats in het departement Gard. Na de start in Nîmes komen de renners al snel over de Pont-du-Gard, wat op zichzelf al bijzonder is want deze plek is normaal gesproken tegenwoordig niet meer toegankelijk voor het verkeer.

  Logischerwijze is dit een etappe voor sprinters, alhoewel ze wel op zullen moeten letten voor de wind want een stuk van zo'n vijftien kilometer vlakbij Uzès is volledig open en dus blootgesteld aan de wind.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zestiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de zestiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de zestiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  16/ Nîmes > Nîmes

  [X] Close

  16/ Nîmes > Nîmes

  [X] Close
  • start : Square du 11 Novembre 1918 in Nîmes ; werkelijke start op de D127, na 5,6 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Saint-Jean-du-Pin (4de categorie) op km 96 - 1,8 km à 4,2%
  • tussensprint : Vallérargues op km 65
  • finish : Avenue Président Salvadore Allende in Nîmes
  • bezochte departementen : Gard (30) van km 0 au 177
  • belangrijkste steden : Nîmes, Alès en Uzès

  17/ woensdag 24 juli 2019 - Pont-du-Gard > Gap - 200 km

  "Pont du Gard" (Gard, Provence, France)

  De start van de 17de etappe is ook weer op de Pont-du-Gard - die onderdeel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst van de Unesco - waar ze dus tijdens de etappe die de vorige dag startte in Nîmes ook al overheen kwamen.

  Het betreft hier een overgangsetappe die langs het antieke theater van Orange komt en langs Vaison-la-Romaine waar de tussensprint plaats vindt. Naast een klimmetje halverwege de etappe vinden de renners op minder dan tien kilometer van de finish de klim van de Col de la Sentinelle op hun weg, waarna ze de overwinning betwisten in Gap.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de zeventiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de zeventiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de zeventiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  17/ Pont-du-Gard > Gap

  [X] Close

  17/ Pont-du-Gard > Gap

  [X] Close
  • start : Avenue du Pont-du-Gard op de Pont-du-Gard ; werkelijke start op de N100, na 7,7 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de la Rochette-du-Buis (4de categorie) op km 104,5 - 2,3 km à 6,2% en de Col de la Sentinelle (3de categorie) op km 191,5 - 5,2 km à 5,4%
  • tussensprint : Vaison-la-Romaine op km 62
  • finish : Avenue Maréchal Foch in Gap
  • bezochte departementen : Gard (30) van km 0 tot km 21, Vaucluse (84) van km 32 tot km 70, Drôme (26) van km 74,5 tot km 125, Hautes-Alpes (05) van km 131,5 tot km 163 en van km 179,5 tot km 200, Alpes-de-Haute-Provence (04) van km 164,5 tot km 174
  • belangrijkste steden : Pont-du-Gard, Orange, Vaison-la-Romaine en Gap

  18/ donderdag 25 juli 2019 - Embrun > Valloire - 208 km

  Lac de Serre-PonçonVanuit Embrun en het geweldig mooie meer van Serre-Ponçon gaat de eerste van de 3 Alpen-etappes van start en deze bevat voor het eerst sinds 2011 3 bergen die boven de 2000 meter uitsteken: de Col de Vars, de Col d'Izoard die beklommen zal worden aan de meest ruige kant en via de maanachtige landschappen bij de Casse Déserte, en de Col du Galibier die op minder dan 20 kilometer - bergaf - van de aankomst in Valloire ligt.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de achttiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de achttiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de achttiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  18/ Embrun > Valloire

  [X] Close

  18/ Embrun > Valloire

  [X] Close
  • start : Avenue des Acacias in Embrun ; werkelijke start op de N94, na 8,8 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte des Demoiselles Coifées (3de categorie) op km 13 - 3,9 km à 5,2%, Col de Vars (1ste categorie) op km 82,5 - 9,3 km à 7,5%, Col d'Izoard (buitencategorie) op km 133 - 14,1 km à 7,3% en Col du Galibier (buitencategorie, die ook het Bonuspunt van deze etappe zal zijn) op km 189 - 23 km à 5,1%
  • tussensprint : Les Thuiles op km 45
  • finish : Avenue de la Vallée d'Or in Valloire
  • bezochte departementen : Hautes-Alpes (05) van km 0 tot km 8,5 en van km 14 tot km 20 en van km 84,5 tot km 189, Alpes-de-Hautes-Provence (04) van km 10,5 tot km 13 en van km 25,5 tot km 82,5, Savoie (73) van km 193 tot km 208
  • belangrijkste steden : Embrun, Briançon en Valloire

  19/ vrijdag 26 juli 2019 - Saint-Jean-de-Maurienne > Tignes - 126,5 km

  Rotonde OpinelVoor de 5de keer keert de Tour de France terug in Saint-Jean-de-Maurienne met zijn bekende rotonde met het Opinelmes, na 2006, 2010, 2012 en 2015, ditmaal voor de start van de voorvoorlaatste etappe.

  Na doorkomst door Saint-Michel-de-Maurienne en Modane gaat het dan echt bergop verder richting het skistation via de Montée d'Aussois, en na de afdalijng gaat de reis verder tot aan Bonneval-sur-Arc waar de renners dan beginnen aan de klim van de Col de l'Iseran, de hoogste via de weg bereikbare berg in de Franse Alpen, die sinds 2007 niet meer beklommen werd in de Tour en waarvan de laatste klim via de zuidkant in 1963 was. Het betreft in 2019 uiteraard het dak van de Tour de France (souvenir Henri Desgrange) en dit zal ook het Bonuspunt van deze etappe zijn!
  Na de afdaling van de Iseran tot aan Val d'Isère en na langs het Lac du Chevril te zijn gereden, slaan de renners niet af op de dam maar rijden ze door om zo op een weg onder de dam terecht te komen, die de Tour de France nooit eerder volgde, om zo te beginnen aan de klim naar pour accéder à la montée vers Tignes waar in de geschiedenis van de Tour de France slechts één keer eerder een aankomst plaats vond, in 2007.

  Tignes Tignes


  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de negentiende etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de negentiende etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de negentiende etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  19/ Saint-Jean-de-Maurienne > Tignes

  [X] Close

  19/ Saint-Jean-de-Maurienne > Tignes

  [X] Close
  • start : Rue de la Libération in Saint-Jean-de-Maurienne ; werkelijke start op de D81, na 5 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Saint-André (3de categorie) op km 25 - 3,1 km à 6,8%, Montée d'Aussois (2de categorie) op km 38 - 6,5 km à 6,2%, Col de la Madeleine (3de categorie) op km 63,5 - 3,9 km à 5,6%, Col de l'Iseran (buitencategorie, het dak van de Tour 2019 en ook het Bonuspunt van deze etappe) op km 89 - 12,9 km à 7,5% en de Montée de Tignes op km 124,5 - 7,4 km à 7%
  • tussensprint : Bessans op km 68,5
  • finish : Val Claret / Avenue de la Grande Motte in Tignes
  • bezochte departementen : Savoie (73) van km 0 tot km 126,5
  • belangrijkste steden : Saint-Jean-de-Maurienne, Saint-Michel-de-Maurienne, Modane, Aussois, Val d'Isère en Tignes

  20/ zaterdag 27 juli 2019 - Albertville > Val Thorens - 130 km

  Albertville : vive le Tour - © Thomas Vergouwen / velowireDe voorlaatste etappe, de laatste van het Alpen-drieluik, gaat van start in Albertville, daar waar de Tour ook in 2018 al een etappe zag vertrekken (11de etappe, waarin Geraint Thomas definitief de leiding over had genomen in het algemeen klassement), die toen een supergrote Gele Trui liet zien met daarop de tekst "Vive le Tour !" op het Hôtel de Ville (zie foto). Twee keer achter elkaar dus dat de Olympische stad de Tour de France ontvangt, daar waar andere steden soms hopeloos lang wachten tot de Grande Boucle langs komt.

  Cormet de RoselendDeze korte etappe vindt, net als de vorige, volledig in de Savoie plaats. Vanaf Beaufort begint dan de klim van de col du Méraillet en het bijbehorende meer en deze klim gaat al snel over in de klim van de Cormet de Roselend die ook al in het parcours van de Tour de France 2018 zat.

  Na de afdaling tot aan Bourg-Saint-Maurice Les Arcs en de doorkomst door de vallei tot aan Mâcot, ontdekken de renners een nieuwe weg en een nieuwe klim in de geschiedenis van de Tour de France, de Côte de Longefoy, klim die doorgetrokken wordt tot aan Notre-Dame-du-Pré (1.311 m) waarna de renners beginnen aan de afdaling naar Moûtiers. L'Etape du TourDe laatste klim van de Tour de France 2019 in de Alpen ligt dan nog op hen te wachten, een eindeloze klim van 33,4 kilometer naar Val Thorens, het hoogste station van Europa (2.365 m). Deze op 2 na hoogste finish in de geschiedenis van de Tour maakt zijn terugkeer, 25 jaar na de enige andere aankomst daar, in 1994.

  Deze etappe zal ook het decor vormen voor de amateuretappe, de Etape du Tour, 6 dagen eerder, op 21 juli 2019, met een totaal positief hoogteverschil van 4.450 meter.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de twintigste etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de twintigste etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de twintigste etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  20/ Albertville > Val Thorens

  [X] Close

  20/ Albertville > Val Thorens

  [X] Close
  • start : Cours de l'Hôtel de Ville in Albertville
  • bergen : Cormet de Roselend (1ste categorie) op km 36 - 19,9 km à 6%, Côte de Longefoy (2de categorie) op km 75,5 - 6,6 km à 6,5% en de slotklim naar Val Thorens op km 130 - 33,4 km à 5,5%
  • tussensprint : Villard-sur-Doron op km 11,5
  • finish : Val Thorens
  • bezochte departementen : Savoie (73) van km 0 tot km 130
  • belangrijkste steden : Albertville, Bourg-Saint-Maurice, Moûtiers en Val Thorens

  21/ zondag 28 juli 2019 - Rambouillet > Parijs Champs-Elysées - 128 km

  Na de grote verplaatsing tussen Val Thorens en de regio rondom Parijs gaat de laatste etappe van de Tour de France 2019 van start in Rambouillet waar de Tour terugkeert na de laatste start die daar plaats vond in 2012.

  Eugène Christophe - © velowire.comDe doorkomst door de Vallée de Chevreuse maakt het mogelijk om de laatste punten toe te kennen voor het bergklassement. Om richting Parijs en de befaamde Champs-Elysées te rijden komt deze etappe langs Issy-les-Moulineaux en dus niet door Malakoff waar een laatste knipoog gemaakt had kunnen worden naar de 100 jaar van de Gele Trui. Een gemiste kans voor de organisatie van de Tour en de stad Malakoff, want de allereerste drager van de leiderstrui in het algemeen klassement, Eugène Christophe woonde er en werd zelfs een medewerker van de gemeente na het einde van zijn carrière, als postbezorger op de fiets (de stad heeft wel de gedenksteen gerenoveerd dit jaar; de foto hiernaast is van voor de renovatie).

  De weg die de renners volgen in Parijs zal ook dit jaar weer net iets anders zijn, met een doorkomst voor de Eiffeltoren, de Assemblée Nationale in het Palais Bourbon, en voor de eerste keer voor het Sénat in het Palais du Luxembourg, voor het Palais de Justice op het Île de la Cité, alvorens de renners het Cour Carrée du Louvre inrijden (!) en vervolgens via de beroemde pyramide van het Louvre rijden die dit jaar zijn 30 jarige bestaan viert, om vervolgens af te slaan naar de rue de Rivoli en het gebruikelijke parcours om zo terecht te komen op het Place de la Concorde en de Champs-Elysées, het Place Charles de Gaulle / Place de l'Etoile en weer terug naar de Champs.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart van deze etappe op Open Street Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2019 Het etappeprofiel van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2019 De kaart met het parcours van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  21/ Rambouillet > Paris Champs-Elysées

  [X] Close

  21/ Rambouillet > Paris Champs-Elysées

  [X] Close
  Le peloton arrive à Paris en fin de journée
  • start : Château de Rambouillet in Rambouillet ; werkelijke start op de D936, na 3 km geneutraliseerde koers
  • bergen : Côte de Saint-Rémy-lès-Chevreuse (4de categorie) op km 34 - 1,3 km à 6,1% en Côte de Châteaufort (4de categorie) op km 38 - 900 m à 4,9%
  • tussensprint : Parijs, op de Champs-Elysées op km 89,5 net na de 3de doorkomst over de finishstreep
  • finish : Avenue des Champs-Elysées in Paris
  • bezochte departementen : Yvelines (78) van km 0 tot km 38 en van km 39,5 tot km 51,5, Essonne (91) op km 38, Hauts-de-Seine (92) van km 51,5 tot km 59,5, Parijs (75) van km 62 tot km 128
  • belangrijkste steden : Rambouillet, Le Perray-en-Yvelines, Dampierre-en-Yvelines, Chevreuse, Saint-Rémy-lès-Chevreuse, Châteaufort, Les Loges-en-Joses, Jouy-en-Josas, Vélizy-Villacoublay, Meudon, Issy-les-Moulineaux en Parijs

  Het parcours van de Tour de France 2019 in Google Earth

  Bekijkt u liever het volledige parcours van de Tour de France 2019 op één kaart? Of wilt u een virtuele vogelvlucht maken over het parcours van één of meerdere etappes van deze 106de editie van de Tour de France? Dat kan allemaal, door onderstaand KMZ bestand (een gezipt KML bestand, vanwege de grootte) te downloaden en het te openen in Google Earth!

  LET OPLET OP - auteursrecht: ondanks het feit dat dit KMZ/KML bestand u ter beschikking gesteld wordt voor eigen gebruik is het strikt verboden om de inhoud ervan op welke manier dan ook te hergebruiken en hetzelfde geldt voor de andere onderdelen (waaronder de kaarten, de etappeprofielen, de KML bestanden en andere) die deel uitmaken van het parcours van de Tour de France 2019 zoals dat hier geplaatst is. Deze inhoud is beschermd middels het auteursrecht en ik vraag u dan ook om de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het maken ervan te respecteren. Deze bescherming betreft dus het herplaatsen van de kaarten en andere elementen in welke vorm dan ook (als kaart, filmpjes die een vogelvlucht laten zien over het parcours of elke willekeurige andere creatie op basis van de inhoud die geplaatst is op velowire.com).

  >> Download het parcours van alle etappes van de Tour de France 2019 in Google Earth (KMZ bestand)

  Het parcours van de Tour de France 2019 in Google Earth

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 29 reacties | 38831x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2019| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 29 reacties!
 1. Merci Thomas pour ce bon travail, toujours autant détaillé.
  Le tour peut être animé dès la première semaine avec l'étape de la Planche des Belles filles et surtout les étapes des 13 et 14 juillet qui vont être compliquées à contrôler pour les équipes.

  | T2DVILLARS | zaterdag 29 juni 2019 om 10:06:40

 2. Merci, tres interessant.

  | aria | zaterdag 29 juni 2019 om 15:49:46

 3. bonjour,merci pour cet article très bien fait comme tous les autres

  | andre Delacluyse | zaterdag 29 juni 2019 om 16:34:09

 4. Il manque etape du 23 juillet Nîmes Nîmes
  + erreur sur villes traversées ds etape du 21 juillet

  | th31300 | zondag 30 juni 2019 om 9:42:02

 5. Bonjour @th31300,

  Merci de l'avoir signalé ! En réalité, le texte était écrit, mais à cause d'un "commentaire en HTML" (qui ne sont pas affichés sur la page) la fin du texte de l'étape du 21, la mention du jour de repos et le début (avec les cartes et tout) de l'étape du 23 juillet n'étaient pas affichés. En conséquence, celle du 21 juillet se terminait donc sur les infos (villes traversées) de l'étape du 23/7.

  C'est maintenant corrigé ! :)

  | Thomas Vergouwen | maandag 01 juli 2019 om 13:05:52

 6. Amazing, thank you so much for this!

  | Ricky Gellatly | woensdag 03 juli 2019 om 23:12:41

 7. Hello Thomas, thanks for the article, great as usual. Any idea for the feed zones locations? I remember that you used to higlight them the past years

  | Benjamin | zondag 07 juli 2019 om 19:17:04

 8. bonjour votre site est très bien fait, beaucoup d'infos, merci pour votre travail. Je cherche a connaitre la zone de ravitaillement de l'étape de Reims -Nancy et de l'etape St Dié- Colmar! Je voudrai amener mon petit fils à cette zone car est fan de vélo et pourquoi pas récupérer une musette!
  Cordialement

  | michele | maandag 08 juli 2019 om 9:58:25

 9. Hi Thomas, always look forward to loading this for our trip chasing the Tour around France. The KMZ file isn't loading this year for some reason. Doesn't recognise it in google earth and Google Maps gives a "A network link in the KML file is not accessible or it is not formatted as a KML file." error when loaded there. Do you have another file version?

  | Georgie | dinsdag 09 juli 2019 om 14:17:40

 10. I second Georgie's comment. Hope you can get it working!

  | Charles Williams | dinsdag 09 juli 2019 om 17:16:51

 11. @Benjamin #7, you can find the answer to your question at the beginning of the article

  @Georgie #9 & @Charles #10: the KMZ file is working perfectly fine on both Google Earth Pro on desktop and Google Earth on mobile. Please make sure you've downloaded the latest version of Google Earth from earth.google.com (link in the article). If the problem persists, you'll have to find the reason for it on your side (blocking by proxy or virus scan for example or something similar) as the file is perfectly fine.

  | Thomas Vergouwen | donderdag 11 juli 2019 om 0:01:58

 12. The file loaded perfectly, but today, July 10, it will no longer load.

  | BenP | donderdag 11 juli 2019 om 4:27:59

 13. I have the same problem - it worked fine yesterday, but today it shows no content at all in Google Earth Pro. The file is also a lot smaller than last year (~300 bytes instead of ~300 Kilobytes) - is it a link that can't handle the traffic?

  | Seán | donderdag 11 juli 2019 om 5:47:19

 14. I've got the file at the end of the link and tried loading that, but I get an error.

  Parse error at line 16691, column 6: mismatched tag

  | Seán | donderdag 11 juli 2019 om 6:06:34

 15. @BenP #12 and @Seán #13/#14: as you might have seen I added in the feeding zones :) and doing so I made two small mistakes in the file when reporting them in the big file which contains all stages.

  I've corrected these mistakes and I guess it should be working OK again now. Unfortunately I'm unable to test it right now since I'm not able to install Google Earth on the computer I have with me during the Tour de France. So, please let me know if it works OK if you get the chance to test it, or otherwise tell me which error message shows up.

  | Thomas Vergouwen | donderdag 11 juli 2019 om 7:45:32

 16. Working perfectly now. Thanks Thomas!

  | Seán | vrijdag 12 juli 2019 om 5:14:47

 17. Great! Thanks for the feedback :)

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 12 juli 2019 om 10:38:13

 18. Bonjour quelqu un connaîtrais les lieux de ravitaillement pour les étape d albi jusqu'à Foix ? Merci pour vos reponse

  | Arnaud | vrijdag 12 juli 2019 om 17:07:25

 19. @Arnaud #18 : il suffit de regarder sur la carte, dans laquelle les zones de ravitaillement sont maintenant affichées :).

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 12 juli 2019 om 17:09:30

 20. Toujours de superbes photos !
  J'étais présent sur l'étape "pétillante" d'Épernay ou une EXPO sur le cyclisme était à découvrir au Bar "Le Soleil"
  Perso, j'attends la haute montagne ..
  Amicalement
  Honoré

  | BONNET | zaterdag 13 juli 2019 om 8:16:28

 21. Hallo an many thanks for your great work. Happy Birthday to france today...
  But the download does not work for me today. The filesize is only 300 byte.
  Any ideas?
  Many thanks and greetings

  | Wolfgang Heyden | zondag 14 juli 2019 om 12:03:42

 22. Hi

  | Markus Dierker | zondag 14 juli 2019 om 14:54:19

 23. Hallo Thomas,
  I've tried today to download the .kmz File:
  tour-de-france-2019.kmz 336 b 15.07.2019 23:45 -a--
  The filesize is 336 byte. Is it possible to upload the right file again?
  Many thanks and greetings.
  Wolfgang Heyden

  | Wolfgang Heyden | dinsdag 16 juli 2019 om 10:28:48

 24. Hello Wolfgang #21/23,

  The file is correct despite its small file size. It works correctly, if it doesn't for you, there's probably a problem on your side.

  However, you can indicate the error message you get if you want to try me to help you 😉

  Merci BONNET #20 :)

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 16 juli 2019 om 13:55:14

 25. Bonjour j'aurais voulu savoir l'endroit de la zone de ravitaillement de la derniere étape Rambouillet - Champs Elysées car sauf erreur de ma part elle n'est pas marqué sur le plan c'est peut etre bien la seule? Merci d'avance!

  | Ferré | dinsdag 16 juli 2019 om 19:59:46

 26. @Ferré #25, il n'y en a pas sur cette étape, c'est pour ça !

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 16 juli 2019 om 20:08:43

 27. Hello Thomas,
  you are right, All works fine.
  Many thanks and greetings...
  Wolfgang

  | Wolfgang Heyden | donderdag 18 juli 2019 om 20:16:03

 28. Bonjour à tous, j'avais une petite question pour vous ! Est-ce que vous savez où ce trouve la feed zone pour la dernière étapes du tour cette année entre rambouillet et Paris ? Étant fan de cylisme et pratiquants moi même ! Merci de vos réponse et bonne journée

  | Alexis | vrijdag 19 juli 2019 om 15:52:50

 29. @Alexis #25, comme déjà indiqué en commentaire #26, il n'y en a pas sur cette étape !

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 20 juli 2019 om 7:17:45

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus één ?