home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Parijs-Nice 2008: het parcours, de deelnemende renners en de partners

Toegevoegd: donderdag 06 maart 2008 om 22:47:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Parijs-Nice 2008: het parcours, de deelnemende renners en de partners

  oorspronkelijk geplaatst op 20 februari 2008 om 0u11
  eerste update op 4 maart 2008 om 22u28
  Op 14 november kondigde ik al aan dat Paris-Nice dit jaar niet vanuit Parijs zou vertrekken, afgelopen woensdag waren hier de deelnemende ploegen te vinden en vandaag is het tijd voor het parcours en de renners die deel zullen nemen aan Paris-Nice 2008!
  Aan het eind van dit artikeltje ook nog een overzichtje van de officiële sponsors van deze rit naar de zon.


  UPDATE 4 & 6maart: verschillende ploegen hebben een lijstje van deelnemende renners bekend gemaakt; de deelnemerslijst in dit artikeltje is dus bijgewerkt.

  Het parcours

  Vandaag kondigde ASO, de organisator van Paris-Nice (maar ook van de Tour de France, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl, etc.), het parcours van de etappekoers die van 9 tot en met 16 maart aanstaande plaats zal vinden aan. De 66ste editie is zoals gebruikelijk weer opgebouwd uit een proloog en 7 etappes en de renners zullen een totaalafstand afleggen van ongeveer 1.230 kilometer.
  Parcours Paris-Nice 2008 - © Société du Tour de France
  Parcours Paris-Nice 2008 - © Société du Tour de France
  • AmillyDe proloog - zondag 9 maart 2008
   De afgelopen jaren werd de proloog verreden in de straten van Issy-les-Moulineaux, maar om een voor mij bekende reden die officieel niet door ASO bekend wordt gemaakt was dat dit jaar niet mogelijk. Normaal gesproken zullen we de proloog dus weer terug zien keren naar Issy vanaf volgend jaar.
   De eerste dag van de gemeentelijke verkiezingen in Frankrijk vertrekken de renners dus één voor één vanaf het startpodium op de Rue de Brosseronde in Amilly om te proberen om de eerste gele trui van de rit naar de zon te bemachtigen.

   De eerste renner vertrekt om 12h10 en de laatste om 14h49. Ze zullen waarschijnlijk ongeveer 6 minuten doen over de 4,6 kilometer van deze proloog.

   Een kaart van de proloog is beschikbaar hier op de site van Amilly .
  • Eerste etappe - Amilly > Nevers - maandag 10 maart 2008 - vlakke etappe
   De eerste etappe voert de renners vanuit Amilly naar Nevers.
   Nevers is niet geheel onbekend met Paris-Nice want al sinds 1934 is de wedstrijd er regelmatig gestart of gefinished. De laatste keer dateert alleen al weer van 2001.
   De stad heeft dan ook een deel van het gemeentelijke maandblad gewijdt aan de terugkomst van Paris-Nice in 2008 .

   Deze eerste etappe vertrekt vanuit Amilly om 12h00 om rond 16h30 in Nevers aan te komen na 184,5 kilometer afgelegd te hebben.
   De renners zullen in twee tussensprints strijden om de punten: in Vailly-sur-Sauldre en in Villequiers. Daarnaast komen ze één derde categorie berg tegen: de Côte de Venoize.
  • Tweede etappe - Nevers > Belleville - dinsdag 11 maart 2008 - vlakke etappe
   De volgende dag vertrekt de tweede etappe ook vanuit Nevers - op de rue Henri-Barbusse - met niet minder dan 201 kilometer voor de boeg. De aankomst is in Belleville (Rhône) ... niet het Belleville van de Triplettes de Belleville want dat is in de Verenigde Staten ;-).
   Officieel heet het een vlakke etappe maar naast de twee tussensprints in Vitry-sur-Loire en in Saint-Christophe-en-Brionnais moeten de renners wel 4 bergen beklimmen: eerst 3 van de 3de categorie - de Côte de Clayette, de Col de Champ Juin en de Col de Crie - en vervolgens één van de 2de categorie - de Col du Fût d'Avenas.
  • Derde etappe - Fleurie > Saint-Etienne - woensdag 12 maart 2008 - heuvelachtig
   De derde etappe vertrekt vanuit Fleurie op ongeveer 12 kilometer ten noorden van de finishlijn de dag ervoor in Belleville. Net als voor de andere etappes zijn er ook hier weer twee tussensprints: één in Brindas en één in Saint-Chamond. De laatste is tevens een eerbetoon aan Andreï Kivilev, een renner uit Kazakstan die overleed na een val tijdens één van de etappes van Paris-Nice 2003. Dit ongeluk was trouwens de aanleiding van het verplicht stellen van het dragen van een helm voor alle door het UCI georganiseerde wedstrijden.
   Het gaat hier om een heuvelachtige etappe van 165,5 kilometer met de Côté de Plantigny (3de categorie), de Côté de Saint-Martin-en-Haut (2de categorie), de Côté de l'Aubépin (2de categorie), de Côté de la Croix Blanche (3de categorie) en uiteindelijk de Col de la Croix de Chaubouret van de eerste categorie voor de aankomst in Saint-Etienne.
  • Vierde étape - Montélimar > Station du Mont Serein - Mont Ventoux - donderdag 13 maart 2008 - bergetappe
   Op donderdag 13 maart vertrekken de renners rond 11h45 vanuit Montélimar (op ongeveer 140 kilometer ten zuiden van Saint-Etienne) voor een etappe van 176 kilometer met bergaankomst in het Mont Serein station via de Mont Ventoux.
   De twee tussensprints zijn in Rasteau en in Bédoin net voor de Col de la Madeleine (3de categorie) en de Mont Ventoux (1ste categorie) via de andere kant dan gebruikelijk in wielerwedstrijden. Aan het begin van de etappe zullen de renners dan al drie andere bergen van de 3de categorie hebben beklommen: de Côté de Puy-Saint-Martin, de Côte de Bourdeaux en de Côte de Serre de Turc. Dit is waarschijnlijk de zwaarste etappe van deze Paris-Nice.
  • Vijfde etappe - Althen-des-Paluds > Sisteron - vrijdag 14 maart 2008 - vlakke etappe
   Ongeveer 50 kilometer ten zuid-westen ligt de vertrekplaats van de volgende etappe, Althen-des-Paluds (vertrek rond 12h10). De renners vertrekken daar voor een vlakke etappe van 172,5 kilometer met aankomst in Sisteron.
   In Sisteron rijden de renners een plaatselijk rondje en één van de twee tussensprints staat gepland voor de eerste doorkomst in de stad; de eerste tussensprint zal in Saint-Saturnin-les-Apt zijn.
   Een vlakke etappe betekent nog niet dat er geen bergen in zitten en tijdens deze etappe zullen de renners dus toch de Col de Murs (2de categorie) en 3 cols van de derde categorie op moeten rijden: de Col de Javon, de Côte de Sault en de Côte des Marquises net voor de aankomst.
  • Zesde étape - Sisteron > Cannes - zaterdag 15 maart 2008 - heuvelachtige etappe
   Op zaterdag 15 maart staat de langste etappe van deze Paris-Nice gepland met 206 kilometer tussen Sisteron en Cannes. De twee tussensprints zijn in La Garde en vlakbij Montauroux.
   Tijdens deze heuvelachtige etappe beklimmen de renners maar liefst 7 bergen: de Col des Leques (2de categorie), de Col de Luens (2de categorie), de Côte de Moustereit (3de categorie), de Côte du Clos d'Espargon (3de categorie), de Col de Saint-Arnoux (3de categorie), de Col de Bourigaille (2de categorie) en uiteindelijk de Col du Tanneron van de 2de categorie.
  • Zevende etappe - Nice > Nice - zondag 16 maart 2008 - bergetappe
   De tweede dag van de gemeentelijke verkiezingen is de laatste dag van deze Paris-Nice met een etappe van 119 kilometer van Nice naar Nice. De twee tussensprints zijn in Levens / Plan du Var en in Eze.
   Met maar liefst drie bergen van de eerste categorie is dit zeker niet de eenvoudigste etappe: allereerst de Col de la Porte, vervolgens La Turbie en uiteindelijk de Col d'Eze.
   Van 13h20 tot ongeveer 17h00 kan deze etappe dus nog voor behoorlijk wat laatste veranderingen in het eindklassement zorgen ... Misschien blijft het wel spannend tot het einde net als in 2007, maar in ieder geval niet met Alberto Contador als winnaar.

  De deelnemende renners

  Tegelijk met het parcours, heeft ASO ook een eerste voorlopige lijst van deelnemende renners bekend gemaakt voor Paris-Nice 2008.
  UPDATE 4 maart: verschillende ploegen hebben een lijstje van deelnemende renners bekend gemaakt en de deelnemerslijst is dus bijgewerkt op basis daarvan

  - AG2R-La Mondiale (ALM) : Jose Luis Arrieta (ESP), Sylvain Calzati (FRA), Philip Deignan (IRL), Cyril Dessel (FRA), Hubert Dupont (FRA), Christophe Edaleine (FRA), Stéphane Goubert (FRA), Rinaldo Nocentini (ITA)

  - Agritubel (AGR) : Freddy Bichot (FRA), Eduardo Gonzalo Ramirez (ESP), Kevyn Ista (BEL), Nicolas Jalabert (FRA), Geoffroy Lequatre (FRA), Christophe Moreau (FRA), Christophe Rinero (FRA), Nicolas Vogondy (FRA)

  - Bouygues Telecom (BTL) : Pierrick Fédrigo, Anthony Geslin, Jérôme Pineau, Matthieu Sprick (FRA), Stef Clement (NED), Xavier Florencio (ESP), Johan Tschopp (SUI), Yuri Trofimov (RUS)

  - Caisse d'Epargne (GCE) : Anthony Charteau, David Lopez Garcia, Oscar Pereiro Sio, Nicolas Portal en Luis-Léon Sanchez

  - Cofidis (COF) : Sylvain Chavanel (FRA), Samuel Dumoulin (FRA), Bingen Fernandez (ESP), Yann Huguet (FRA), Sébastien Minard (FRA), Amaël Moinard (FRA), David Moncoutié (FRA), Maxime Monfort (BEL)

  - Crédit Agricole (C.A) : William Bonnet (FRA), Alexandre Botcharov (RUS), Dmitriy Fofonov (KAZ), Simon Gerrans (AUS), Thor Hushovd (NOR), Christophe Le Mevel (FRA), Rémi Pauriol (FRA), Pierre Rolland (FRA)

  - Euskaltel-Euskadi (EUS) : Igor Anton, Mikel Astarloza en Haimar Zubeldia

  - Française des Jeux (FDJ) : Sandy Casar (FRA), Mickaël Cherel (FRA), Rémy Di Grégorio (FRA), Philippe Gilbert (BEL), Lilian Jégou (FRA), Yoann Le Boulanger (FRA), Jelle Vanendert (BEL), Benoît Vaugrenard (FRA)

  - Gerolsteiner (GST) : Bernhard Kohl, Sebastian Lang, Andrea Moletta, Davide Rebellin en Tom Stamsnijder

  - Team High Road (THR) : Marcus Burghardt, Mark Cavendish, André Greipel, Roger Hammond, George Hincapie, Vicente Reynes et Bradley Wiggins, Bernhard Eisel

  - Lampre (LAM) : Damiano Cunego

  - Liquigas (LIQ) : Daniele Bennati

  - Quick.Step (QST) : Tom Boonen en Matteo Carrara UPDATE 29/02: Tom Boonen heeft besloten de Tirreno-Adriatico te rijden in plaats van Parijs-Nice

  - Rabobank (RAB) : Marc de Maar (NED), Michiel Elijzen (NED), Juan Antonio Flecha (ARG), Robert Gesink (NED), Mathew Hayman (AUS), Koos Moerenhout (NED), Bram Tankink (NED), Laurens ten Dam (NED)

  - Saunier Duval-Scott (SDV) : José Angel Gomez Marchante (ESP), Juan José Cobo (ESP), Josep Jufré (ESP), Manuele Mori (ITA), Arkaitz Duran (ESP), Alberto Benitez (ESP), Jesus del Nero (ESP), Benat Intxausti (ESP), Aurélien Passeron (FRA)

  - Silence-Lotto (SIL) : Mario Aerts (BEL), Christophe Brandt (BEL), Dario Cioni (ITA), Cadel Evans (AUS), Yaroslav Popovych (UKR), Greg Van Avermaet (BEL), Jurgen Vandenbroeck (BEL), Johan Vansummeren (BEL)

  - Skil-Shimano : Floris Goesinnen (NED), Piet Rooijakkers (NED), Albert Timmer (NED), Sebastian Siedler (GER), Robert Wagner (GER), Clément Lhotellerie (FRA), Thiery Hupond (FRA), Fumiyuki Beppu (JAP)

  - Slipstream Chipotle (TSL) : Lucas Euser, Tyler Farrar, Christophe Laurent, Trent Lowe, David Millar, Danny Pate, Tom Peterson, Christian Vande Velde

  - Team CSC (CSC) : Bobby Julich, Alexandr Kolobnev, Karsten Kroon, Jason McCartney, Bradley McGee, Fränk Schleck, Chris Anker Sørensen, Jens Voigt

  - Team Milram (MRM) : Peter Velits

  De officiële sponsoren van Paris-Nice 2008

  Sinds vorig jaar is er het een en ander veranderd in de sponsoren ...
  • De hoofdsponsor
   De bank LCL blijft trouw aan het wielrennen sinds 27 jaar en sinds 21 jaar als sponsor van de gele trui. LCL sponsort ook de Tour de France, het Criterium International, Parijs-Roubaix, de Tour de Picardie, de Tour de l'Avenir en de Tour du Faso.
  • De gemeentelijke sponsoren
   De startplaats Amilly en de finishplaats Nice zijn de gemeentelijke sponsoren van deze 66ste editie van Paris-Nice.
  • De media
   Drie media zijn dit jaar officieel sponsor van Paris-Nice:
   - de radiozender RMC
   - de Europese broadcaster Eurovision
   - de Franse publieke TV-zenders van France Télévisions (France 2, 3 en 4)
  • De milieu-partner
   Net als voor de Tour de France draagt Eco-Emballages bij aan Paris-Nice om het publiek eraan te herinneren goed met het milieu om te gaan.
  • De officiële partners
   Met name in dit lijstje is er het een en ander veranderd: Primagaz, Casino Cafétéria, Haribo, Mavic en Champagne Lanson hebben plaats gemaakt voor Alden en Vision Plus.
   - Alden is officieel partner geworden van alle wielerwedstrijden georganiseerd door ASO met uitzondering van de Tour de France: als sponsor van de bolletjestrui voor Paris-Nice, het Criterium International, de Tour de Picardie en de Tour de l'Avenir en als officieel partner voor Paris-Roubaix, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Paris-Tours. Tijdens al deze wielerwedstrijden kan het bedrijf zijn producten voor ontvangst van TV of Internet via de satelliet aan campergebruikers aanprijzen
   - MBK cycles
   - Festina, de officiële tijdwaarnemer van de Tour de France, van Paris-Nice en van Paris-Roubaix
   - Škoda, officieel partner van alle wielerwedstrijden georganiseerd door ASO, verschillende andere wielerwedstrijden wereldwijd en verschillende wielerploegen
   - Nike, sponsor van Paris-Nice, de Tour de France en het Criterium International
   - CSC
   - AG2R-La Mondiale, de nieuwe naam van AG2R Prévoyance: de 3 informatiemotoren en de 3 motoren die de doorstroming regelen zullen vanaf Paris-Nice de kleuren van AG2R-La Mondiale gebruiken tijdens alle wielerwedstrijden die georganiseerd worden door ASO
   - Vision Plus: eerder al sponsor van de Tour de France sinds vorig jaar (op zijn minst tot in 2009), is deze opticiën nu ook officieel sponsor geworden van Paris-Nice

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 7 reacties | 28215x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Parijs-Nice | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 7 reacties!
 1. Salut Thomas !!! Eh oui les premieres senteurs du printemps ont mis fin a l hibernation de liserois .Mais ca veut dire que le Tour de France approche ca doit beaucoup bouger dans les équipes .Ce doit etre une sacrée intendance !!! Bon pour nous les préparatifs commencent on sera sur la route du Tour le 24 juillet ,l étape qui se tremine a Saint étienne (mon équipe de foot préférée ) Le RTT est posé ,pour la glacière on attendra encore un peu !!!Pour toi aussi le boulot ne doit pas manquer !!!Ca va etre un grand Tour .Bonne journée Thom a+

  | Liserois | woensdag 27 februari 2008 om 7:37:15

 2. Pour le Paris Nice je ne pourrais que le suivre a la téloche ,elle ouvre la saison ,on va enfin entendre de nouveau les bruits du peloton . Vive le Vélo ! ciao

  | Liserois | woensdag 27 februari 2008 om 7:41:23

 3. Pour Paris-Nice c'est raté pour moi aussi :-(. Amilly est définitivement trop loin de chez moi pour y aller à vélo (enfin, y aller ça va encore mais il faut aussi que je rentre chez moi après !! ;-). Vivement le retour à Issy-les-Moulineaux l'année prochaine (si tout va bien).

  Pour le Tour c'est cool : vous avez choisi une belle étape avec Bourg d'Oisans > Saint-Etienne !!
  De mon côté j'ai effectivement aussi déjà commencé les préparatifs, mais cette année on peut s'y prendre plus tôt donc on a plus de temps et j'ai pas mal d'aide de différents collègues, donc ça va sans doute très bien se passer !!

  à bientôt !

  | Thomas Vergouwen | donderdag 28 februari 2008 om 23:50:48

 4. Salut Thomas pas beau temps sur le prologue je pense que vu la météo qu ils prévoient cette semaine ils vont en baver ,ca ira mieux sur le Milan San Rémo !! Le Mont Ventoux va etre difficile ! Ciao a+ bonne soirée

  | Liserois | zondag 09 maart 2008 om 18:38:38

 5. Hey salut Thomas!!
  Le prologue d'Amilly c'est passez chez moi mais malheureusement je n'ai pas vu les coureurs courirs mais c'était mieux ou j'étais mddr j'étais avec Nico pour un autographe et pour des petites séances photos mddr c'est encore mieux bref!!
  Bonne chances pour la suite!!!

  | Fanny | vrijdag 01 augustus 2008 om 12:53:20

 6. Tu as eu de la chance alors parce que d'habitude le prologue de Paris-Nice est à Issy-les-Moulineaux, mais là exceptionnellement -pour des raisons que je connais mais que je n'ai pas le droit de dévoiler- c'était à Amilly ... heureusement j'ai quand même pu y aller finalement (merci encore à Pascal pour l'aller et à l'équipe Caisse d'Epargne pour le retour !) parce que j'aurais été trop triste de louper ça ...

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 01 augustus 2008 om 13:08:25

 7. cialis generic https://cialiswithdapoxetine.com/

  | buy cialis online | woensdag 06 oktober 2021 om 19:03:56

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel.