home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 209 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Een 23ste ploeg in de Tour de France 2016: de GIGN

Toegevoegd: dinsdag 24 mei 2016 om 23:28:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Een 23ste ploeg in de Tour de France 2016: de GIGNIn maart werden de 22 ploegen die deel zullen nemen aan de Tour de France officieel bekend gemaakt door Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour.

  De selectie was toen weinig verrassend want deze was precies hetzelfde als vorig jaar, met dezelfde ploegen. Vandaag werd aangekondigd dat een 23ste ploeg toegevoegd wordt aan deze selectie ...

  De terreurdreiging: het Ministerie van Binnenlandse Zaken neemt de benodigde maatregelen

  In werkelijkheid gaat het hier natuurlijk niet om een 23ste wielerploeg die deel zal nemen aan de Tour net als de 22 andere. Het gaat hier namelijk om de aanwezigheid van de GIGN (de Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale ofwel de antiterrorisme-eenheid van de Franse Gendarmerie, die onderdeel uit maakt van het leger) die vandaag werd aangekondigd, samen met een aantal andere veiligheidsmaatregelen die getroffen zullen worden tijdens de Tour vanwege de terreurdreiging over Frankrijk en dus over de Tour de France.

  Bernard Cazeneuve, Minister van Binnenlandse Zaken hield vanochtend een toespraak over de bijzondere veiligheidsmaatregelen die getroffen zullen worden tijdens de Tour de France 2016, ter gelegenheid van de organisatie van verschillende workshops tussen politie, Gendarmerie en de organisatie van de Tour. Cazeneuve zal aanwezig zijn bij de finish van de tweede etappe van de Tour in Cherbourg, maar dat is niet de reden voor deze bijzondere veiligheidsmaatregelen. De Minister van Binnenlandse Zaken herinnerde er namelijk aan dat Frankrijk onder constante terreurdreiging staat, dat deze dreiging nog altijd erg hoog is en dat we tegenover een vijand die vastbesloten is om op elk moment toe te slaan, wij altijd, in elke context, extreem voorzichtig moeten zijn. Dat is dus met name waar in een evenement als de Tour de France want het betreft hier een groot evenement wat enorm veel publiek aantrekt (Cazeneuve sprak over 10 tot 12 miljoen toeschouwers) en wat overal ter wereld door enorm veel mensen op TV bekeken wordt (3,5 miljoen TV-kijkers in 190 landen).

  Het bijzondere aan de Tour de France, in vergelijking met andere evenementen waar bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen worden, zoals bijvoorbeeld de COP21 klimaatbijeenkomst of de EURO2016 voetbalwedstrijden, is dat de Tour plaats vindt op de openbare weg en dat het evenement zich uitstrekt over meer dan 3.500 kilometer als we alle etappes achter elkaar leggen. In deze context liet Bernard Cazeneuve weten dat het doel is om de veiligheid van de renners en het publiek op een zo goed mogelijke manier te waarborgen, zonder iets af te doen aan de feestelijke sfeer van het evenement en dat vanwege de terreurdreiging dit doel alleen bereikt kan worden door nog meer bijzondere veiligheidsmaatregelen te treffen dan gebruikelijk, en met name:

  De Garde Républicaine- minstens 23.000 gendarmes en politieagenten langs de kant van de weg om de veiligheid van de Tour de France te garanderen; daarbij moet opgemerkt worden dat Cazeneuve aangaf dat er op dit moment bekeken wordt of het nodig is om op bepaalde plekken nog meer mensen in te zetten
  - zoals gebruikelijk zal de Tour de France begeleid worden door 50 motorrijders van de Garde Républicaine (de Gendarmes die garant staan voor de veiligheid van de Franse President)
  - daarnaast zullen 12 permanente politie-agenten de renners begeleiden gedurende de gehele wedstrijd
  - voor het eert dit jaar heeft de Minister van Binnenlandse Zaken gevraagd aan de GIGN om de Tour de France bij te staan tijdens de gehele wedstrijd en op elk moment klaar te staan om in te grijpen indien nodig; voor Cazeneuve is de bedoeling hiervan om een ploeg klaar te hebben staan die kan reageren in een absolute noodsituatie na een terroristische aanslag op of vlakbij het parcours van de wedstrijd
  - zoals gebruikelijk zullen alle vertegenwoordigers van de sécurité civile (publieke veiligheid, denk met name aan de EHBO) klaar staan om toeschouwers langs het gehele parcours op te kunnen vangen en de Nationale vereniging van de Franse brandweer zal aanwezig zijn in de technische zones om ongelukken te voorkomen en eerste hulp te kunnen bieden indien nodig

  De PolitieEn ten slotte, en dat was onlangs al aangekondigd door Pierre-Yves Thouault - Meneer veiligheid in de Tour de France in zijn rol als adjunct directeur wielersport bij A.S.O. - in een interview voor Metronews met een vriend van mij, Guillaume Gorgeu, zal een veiligheidscommandopost ingericht worden op initiatief van de organisator van de wedstrijd, met daarin vertegenwoordigers van de algemene directeur van de Gendarmerie Nationale, van de Police Nationale, en van de "sécurité civile" maar ook een lid van de "préfets" die de coordinatie van alle leden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken op zich neemt en het aanspreekpunt zal zijn voor de "préfets" van de departement waar de Tour doorkomt.  Er werd in de toespraak aangegeven dat deze veiligheidsmaatregelen uiteraard door zullen gaan op het Spaanse, Andoraanse en Zwitserse grondgebied tijdens de etappes die deze landen zullen bezoeken, in samenwerking met de autoriteiten en politie ter plaatse in deze drie landen.

  Bernard Cazeneuve eindigde zijn toespraak met de verzekering dat de Franse staat al haar verplichtingen na zal komen, daarbij rekenend op de toeweiding en het professionnalisme van de verschillende veiligheidstroepen.

  Ter herinnering, de staat van paraatheid ("état d'urgence") is onlangs verlengd tot 26 juli, juist vanwege de EURO2016 en de Tour de France 2016.

  En u, wat vindt u van de terreurdreiging in het kader van de Tour de France? Denkt u dat de veiligheidsmaatregelen die vandaag aangekondigd zijn voldoende zijn? Of heeft u andere ideëen voor nog meer veiligheidsmaatregelen?

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 6599x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2016 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Le fait de ne pas divilguer les itinéraires horaires et le parcours précis avant deux trois semaines avant le début du tour peut il jouer sur la sécurité? Pour éviter aux organisations terroristes de préparer leur truc?
  Il me semble qu'il y a encore quelques années, on cvonaissait déjà fin mai les itinéraires horaires, profil précis etc du tour.

  | benalaou | zaterdag 28 mei 2016 om 12:41:29

 2. Comme cette année @benalaou, les itinéraires et profils ont été diffusés à la presse cette semaine. Ils ne sont néanmoins pas encore en ligne sur le site du Tour.

  Ces éléments sont mis à disposition par A.S.O. "dans le but de préparer et d'illustrer (la) couverture rédactionnelle du Tour de France" et donc pas pour diffusion tels quels ...

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 28 mei 2016 om 19:08:30

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus één ?