home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 211 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Giro d'Italia 2008: ploegenselectie bekend gemaakt

Toegevoegd: zaterdag 02 februari 2008 om 23:58:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Giro d'Italia 2008: ploegenselectie bekend gemaakt100 dagen voor de start van de Giro d'Italia 2008 heeft de organisator, RCS Sport, de selectie van ploegen die deel mogen nemen aan de Giro gisteren aangekondigd. Tussen 1 november 2007 en 31 januari 2008, hebben 34 ploegen zich kandidaat gesteld om deel te nemen en 21 daarvan zijn uiteindelijk uitgenodigd voor deelname aan deze 91ste editie die plaats zal vinden van 10 mei tot en met 1 juni.

  Aangezien de Giro d'Italia geen onderdeel meer uitmaakt van de UCI ProTour, kan de organisator nu vrij kiezen welke ploegen deel mogen nemen. Zonder de precieze details te hebben gegeven over de selectiecriteria heeft RCS Sport een heftige reactie veroorzaakt onder een aantal van de niet geselecteerde ploegen. Drie van de 18 ProTour ploegen zitten namelijk niet bij de selectie en 7 ploegen buiten de ProTour selectie zijn toegevoegd om de lijst compleet te maken.

  De volgende ploegen zijn geselecteerd; in deze lijst zijn de 7 ploegen die geen onderdeel uitmaken van de ProTour onderstreept:
  - AG2R-La Mondiale (Frankrijk)
  - Barloworld (Groot-Brittannië)
  - Caisse d'Epargne (Spanje)
  - Cofidis (Frankrijk)
  - CSF Group-Navigare (Ierland)
  - Diquigiovanni-Androni (Venezuela; ik vind het adres van hun website echt geweldig ;-)
  - Euskaltel-Euskadi (Spanje)
  - Française des Jeux (Frankrijk)
  - Gerolsteiner (Duitsland)
  - Lampre (Italië)
  - Liquigas (Italië)
  - LPR Brakes (Ierland)
  - NGC Medical-OTC (Zwitserland)
  - Quick.Step-Innergetic (België)
  - Rabobank (Nederland)
  - Saunier Duval-Scott (Spanje)
  - Silence-Lotto (België)
  - Slipstream (Verenigde Staten)
  - Team CSC (Denemarken)
  - Team Milram (Duitsland)
  - Tinkoff Credit System (Italië)

  De vier niet gekozen UCI ProTour ploegen zijn Astana (Luxemburg), Bouygues Telecom (Frankrijk), Crédit Agricole (Frankrijk) en Team High Road (Duitsland).

  De reacties van de niet gekozen ploegen

  Astana

  Astana: stomverbaasd

  Astana is een Kazachse ploeg die officieel gevestigd is in Luxemburg en die volledig vernieuwd is na de verschillende dopingproblemen die de ploeg in 2007 gekend heeft. In deze ploeg heeft Johan Bruyneel een aantal van zijn oud-renners van Discovery Channel, zoals bijvoorbeeld de Tour de France 2007 winnaar Alberto Contador en Levi Leipheimer, samengevoegd met een aantal renners die van vorig jaar overgebleven waren. Na al de veranderingen en een belangrijk anti-doping-programma hoopte de ploeg in 2008 weer deel te kunnen nemen aan alle wielerwedstrijden.

  Toen de ploeg tijdens zijn trainingskamp in Albuquerque in de Verenigde Staten te horen kreeg niet geselecteerd te zijn voor de Giro d'Italia 2008 liet de woordvoerder Philippe Maertens weten: We kunnen hier niet mee lachen. Wij zijn stomverbaasd. Op dit moment probeert Johan Bruyneel contact te krijgen met Angelo Zomegnan, de directeur van de wedstrijd, om de reden achter dit besluit te weten te krijgen. Wij snappen de logica van deze uitsluiting van deelname niet aangezien onze ploeg helemaal op orde is. Ik geloof dat er geen enkele ploeg bestaat waar zoveel interne controles worden gedaan als bij ons.

  De directeur van de Giro d'Italia, Angelo Zomegnan, heeft Astana niet lang op zijn antwoord laten wachten, want in La Gazetta dello Sport (de krant achter de Giro) liet hij weten: Contador heeft altijd gezegd dat hij alleen maar aan de Tour de France dacht en voor Leipheimer zou de Giro alleen maar een voorbereiding op de Tour zijn geweest. Als onze wedstrijd niet belangrijk is in hun programma, nodigen wij ze niet uit.

  En dan denk ik niet eens aan al de problemen die deze ploeg veroorzaakt heeft in 2007. Zeker, de ploeg is veranderd, heeft ook een nieuw management, maar we moeten eerst maar eens zien wat dat betekent. Je kunt niet van de ene op de andere dag met een schone lei beginnen
  .

  Aangezien de organisator van de Tour de France ook heeft laten weten volledig vrij te zijn in zijn selectie van deelnemende ploegen voor de Tour de France 2008, weet Astana ook nog niet zeker of de ploeg deel kan nemen aan de Tour de France ... ondanks dat de winnaar van vorig jaar in deze ploeg zit. Patrice Clerc heeft hierover laten weten dat de organisator ploegen selecteert en geen individuele renners ...Bouygues Telecom

  Bouygues Telecom: geen ramp

  De reactie van Jean-René Bernaudeau van de Franse ploeg Bouygues Telecom was stukken rustiger: Deze beslissing is verrassend maar voor ons is het zeker geen ramp. We gaan ons programma nu aanpassen. We hebben nu meer wedstrijden waar we kunnen uitblinken.

  Crédit Agricole: triest en ongerust

  Crédit AgricoleBij de andere Franse ploeg die geen onderdeel uitmaakt van de selectie, Crédit Agricole, heeft de manager Roger Legeay laten weten teleurgesteld te zijn en vooral ook ongerust: Vandaag worden wij uitgesloten. Morgen, voor andere wedstrijden, zullen andere ploegen het slachtoffer zijn van een dergelijke uitsluiting. Het wielerseizoen zal hierdoor chaotisch verlopen. Kunnen we meedoen aan Milaan-San Remo of aan de Tirreno-Adriatico, ik zou het niet weten. Het is allemaal totaal onzeker. We moeten nu het programma van de renners die de eerste slachtoffers zijn aan gaan passen.

  Aangezien Crédit Agricole de sponsoring van het team aan het eind van dit seizoen stop zal zetten, had Roger Legeay uiteraard gehoopt beter nieuws te krijgen gisteren ...

  Wat er nog meer stond in de aankondiging van RCS

  Niet definitieve selectie gebaseerd op ... een beetje vage selectiecriteria ...

  De directeur van de wedstrijd benadrukte dat de selectie van ploegen niet definitief is en dat RCS zich het recht voorbehoudt om de uitnodiging van elke ploeg, iedere individuele renner, personeel en volgers weer in te trekken in de aanloop naar de Giro.
  Als ze dat doen dan zal dat waarschijnlijk toch wel grote problemen opleveren want de ploegen en renners moeten zich natuurlijk wel voorbereiden op hun deelname aan een 3 weken durende etappekoers!!

  Elke ploeg mag 9 renners naar de Giro 2008 sturen; het totaal aantal renners is dus 189.
  De selectie-criteria zijn een beetje vaag of op zijn minst subjectief te noemen: ethiek, kwaliteit, het internationale aspect maar ook de bestaande banden met RCS Sport.
  Wat betreft het internationale aspect: in de Giro 2007 waren 56 van de 198 renners (28,8%) Italiaan; voor de Giro 2008 wordt het aantal Italianen geschat op 55 van de 189 (29,1%). Het land van vestiging of oorsprong of de sponsor van de geselecteerde ploegen zorgt ervoor dat de Giro 31 landen op 5 werelddelen dekt.

  De ethiek

  Ethiek is altijd een belangrijk punt geweest in de sport en nog meer in het wielrennen met zijn groot aantal dopingcontroles en het grote aantal aangetoonde dopinggevallen van de afgelopen jaren. Wat betreft ethiek heeft RCS Sport een aantal actiepunten aangekondigd:
  - zich bij de WADA, de UCI en de CONI sterk te maken voor een gezamenlijke anti-doping-commissie op basis van wat er voor de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn werd gedaan met met name onaangekondigde dopingcontroles 's avonds
  - te kijken in hoeverre een systeem ter bescherming van de gezondheid van alle renners die deelnemen aan de Giro kan worden ingevoerd onder de verantwoordelijkheid van één dokter
  - alle maatregelen te nemen ten behoeve van een totale transparantie van de Giro d'Italia
  - zich het recht voor te behouden om eenieder die het imago van de Giro d'Italia kan schaden civielrechtelijk te vervolgen

  > Klik hier om het parcours van de Giro d'Italia 2008 te zien

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 1671x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?