home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De etappesteden van het parcours van Parijs-Nice 2015: officieel nog voor de persconferentie!

Toegevoegd: dinsdag 27 januari 2015 om 22:50:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Dit artikel verwijst nu naar een recenter artikel: Paris-Nice 2015: een klassiek parcours - op Google Maps/Google Earth. Wellicht vindt u hier recentere informatie.

  De etappesteden van het parcours van Parijs-Nice 2015: officieel nog voor de persconferentie!De afgelopen dagen zochten velen van u naar informatie over het parcours van Paris-Nice 2015. Zoals gebruikelijk kondigt Amaury Sport Organisation (A.S.O.) het parcours vrij laat aan, om precies te zijn 33 dagen voor de start (net als vorig jaar), op 3 februari.

  Een kleine zoektocht is voldoende om informatie te vinden over verschillende etappes en het parcours te kennen en dat deed Le blog de l'Ardoisier bijvoorbeeld. De reden dat u vandaag toch een artikel vindt over het parcours van Parijs-Nice 2015 is daar natuurlijk een reden voor ... Inderdaad, simpelweg omdat vandaag alle informatie bevestigd kan worden .. op basis van een 100% zekere bron!

  Wat al officieel aangekondigd was

  De informatie over de start van de 73ste editie van de Race naar de zon, de bijnaam van Paris-Nice, werd op 2 december vorig jaar aangekondigd, in een persbericht met de titel "Yvelines, Act VI".

  Het persbericht bevestigde nog eens de informatie die we al kenden (zie Parijs-Nice vertrekt tot in 2017 vanuit het departement Yvelines): Paris-Nice start in het departement Yvelines en dit zal de 6de start vanuit dit departement zijn sinds 2010.

  Ditmaal is dat op zondag 8 maart 2015 met een proloog van 6,7 kilometer in de straten van Maurepas, de volgende dag, maandag 9 maart 2015, gevolgd door de start van de eerste etappe in Saint-Rémy-lès-Chevreuse.

  Op 15 december vorig jaar ging een delegatie van Amaury Sport Organisation op bezoek in Saint-Etienne om officieel aan te kondigen dat de 4de etappe op donderda 12 maart 2015 zal finishen bovenop de Croix de Chaubouret en de etappe de volgende dag, vrijdag 13 maart 2015 (de 5de etappe), zal starten in Saint-Etienne.

  Het officiële document wat alle etappesteden bevestigt .. behalve één!

  U heeft wellicht gezien dat ik geen artikel heb geschreven over de geruchten over het parcours van Paris-Nice 2015, allereerst omdat Le blog de l'Ardoisier dit al had gedaan en ook omdat de informatie zo verspreid in de tijd binnenkomt dat het artikel niet super interessant zou zijn geweest bij de eerste publicatie en er zou niet veel nieuws toegevoegd worden in de lange periode na de eerste publicatie ... Uiteraard kwamen verschillende mensen dus uit bij de pagina die gewijd is aan Parijs-Nice 2015 in de interactieve UCI wielerkalendar.

  Vorige week echter ontdekte ik een officieel document wat alle etappesteden van alle etappes bevestigt .. met uitzondering van één. Het werd hiermee dus moeilijk om dit nog langer verborgen te houden en daarom deel ik in dit artikel delen van dit document. Allereerst de lijst van etappes, in een presentatie die wat afwijkt van wat we gewend zijn: per departement waar de start of finish stad zich bevindt of een departement ertussenin op het parcours:
  De etappesteden


  Hieronder vindt u de etappes die in deze tabel aangekondigd worden:

  zondag 8 maart 2015 - proloog - Maurepas > Maurepas - 6,7 km

  Deze informatie was al aangekondigd: Paris-Nice 2015 start met een proloog van 6,7 kilometer in de straten van Maurepas, ten zuid-westen van Parijs.

  Zoals gebruikelijk organiseert het departement Yvelines verschillende animaties en evenementen onder de naam "Tous cyclistes en Yvelines", met een animatiedorpje in Maurepas, wielertochten met 6 verschillende routes van 20, 48, 66, 80, 90 en 100 km en 2 mountain bike routes van 20 en 55 km. Dit alles zal natuurlijk gratis toegankelijk zijn!

  maandag 9 maart 2015 - 1/ Saint-Rémy-lès-Chevreuse > Contres

  De eerste etappe start ook in het departement Yvelines, om precies te zijn in de stad Saint-Rémy-lès-Chevreuse en de bestemming van deze etappe is Contres in het departement Eure-et-Loir.

  Volgens La Nouvelle République is deze finish in Contres het gevolg van de sponsoring van de Tour de France (ook georganiseerd door A.S.O.) door de madeleines van St Michel, een bedrijf wat in Contres gevestigd is. Daarnaast geeft "la NR" aan dat Contres ook graag de Tour de France wil ontvangen in 2016 of 2017.

  dinsdag 10 maart 2015 - 2/ Zoo Parc de Beauval > Saint-Amand-Montrond

  Het Zoo Parc de Beauval organiseert de start van deze 2de etappe van Paris-Nice 2015. Deze dierentuin ligt op het grondgebied van Saint-Aignan, een stadje in het departement Loir-et-Cher net ten noorden van dit park.

  Op 27 juni 2014 liet Le Berry al weten dat deze etappe mogelijk zou finishen in Saint-Amand-Montrond (in het departement Indre), en zij bevestigden deze informati op 7 oktober vorig jaar.

  Een paar dagen geleden liet Le Berry wederom meer weten over deze finish, met meer informatie over het parcours. Er werd uitgelegd dat een slotcircuit ervoor zal zorgen dat de renners de stad voor het eerst binnenrijden rond 14u30, gevolgd door de finish van de etappe rond 15u48. Wat betreft het parcours zelf gaf de krant aan dat de etappe zal finishen op de avenue Jean-Giraudoux, na een rondje via Le Pondy, Thaumiers, Verneuil, Meillant, Bruère-Allichamps. Deze finish ligt dus zo'n 2 kilometer van de finish van de etappe Tours > Saint-Amand-Montrond van de Tour de France 2013 (die vlakbij de Cité de l'Or lag; persoonlijk zal ik er niet wakker van liggen dat ik die dag die zwarte pyramide niet zal zien ;-)).

  woensdag 11 maart 2015 - 3/ Saint-Amand-Montrond > Saint-Pourçain-sur-Sioule

  De volgende dag, rond 11u25 volgens Le Berry, zal de etappe starten in Saint-Amand-Montrond, tegenover het Saint-Vic museum, in de cours Manuel, terwijl de kilometer nul van deze etappe bereikt zal worden om 11.32AM op de route de Coust, in Colombiers.

  In de geest van de Tour de France 2013 zal deze etappe finishen in Saint-Pourçain-sur-Sioule, waar de etappe de dag na de finish in Saint-Amand-Montrond van start ging in de Tour 2013. Volgens La Montagne zal finishlijn liggen in de Faubourg National.

  donderdag 12 maart 2015 - 4/ Varennes-sur-Allier > Saint-Etienne Croix de Chaubouret

  De 4de etappe gaat van start in Varennes-sur-Allier (Allier). Na deze start zou de etappe - volgens La Montagne - Cusset bezoeken, ten zuiden van de start en vlakbij Vichy.

  Zoals uitgelegd in de introductie van dit artikel zal deze etappe finishen op de Croix de Chaubouret zoals de organisor van de wedstrijd aankondigde op 15 december vorig jaar:

  Dezelfde dag werden de 150 kilometers van deze etappe die plaats zullen vinden in het departement Loire gepresenteerd en op de website van Saint-Etienne Métropole vinden we het routeschema, in detail, met een kaart van deze laatste 150 kilometers.

  We weten zodoende dat deze etappe na het bezoekje aan Cusset zuid-oostelijk zal gaan richting de Col du Beaulouis, Pommiers en de Côte Saint-Bonnet-les-Oules (3de categorie), de Côte de Saint-Héand (3de categorie), de Côte de La Gimond (2de categorie), de Col de la Gachet (2de categorie), de Côte de la Croix Blanche (3de categorie), Saint-Chamond waar de renners een tussensprint vinden voor het souvenir Andreï Kivilev ter ere van de Kazakhse renner die overleed in het ziekenhuis van Saint-Chamond na een valpartij in Paris-Nice 12 jaar eerder (op 12 maart 2003) en dit ongeval was de reden voor de verplichtstelling van de helm in alle UCI wedstrijden.
  Vanuit Saint-Chamond rijden de renners recht naar het zuiden naar de nooit eerder beklommen bergtop van de Croix de Chaubouret (1ste categorie).

  vrijdag 13 maart 2015 - 5/ Saint-Etienne > Rasteau - 192 km

  De start van de 5de etappe in Saint-Etienne is om 11u20 en de renners starten in zuid-oostelijke richting met de beklimming van de Col de la République (1ste categorie). Ze gaan dan verder op de D1082 waarlangs ze het departement Loire verlaten en de Ardèche binnenrijden. Net als in 2006, toen Tom Boonen de etappe won tussen Saint-Etienne en Rasteau, finisht de etappe in Rasteau, in het departement Vaucluse, 192 kilometer verderop. De etappe gaat dus door de wijngaarden en dit zal de gelegenheid zijn om de plaatselijke wijn te proeven!

  Hieronder vindt u de volledige kaart met het parcours van deze etappe:
  Parcours etappe 5 Parijs-Nice 2015: Saint-Etienne > Rasteau

  >> bekijk het volledige tijd- en routeschema van deze etappe

  zaterdag 14 maart 2015 - 6/ Vence > Nice

  Zoals aangegeven door Nice Matin en de officiële website van de stad Vence zelf is de start van deze 6de etappe van Paris-Nice 2015 iets nieuws voor de stad Vence en dit zal de laatste etappe in lijn zijn van deze 73ste editie van de wedstrijd.

  Deze zal finishen in Nice, uiteraard de gebruikelijke bestemming van Paris-Nice.

  zondag 15 maart 2015 - 7/ Nice > Col d'Eze ?

  Alhoewel de stad Vence zich vergist door aan te geven dat de start op zaterdag 14 maart in deze stad de start van de laatste etappe van deze 73ste editie van Paris-Nice is, bedoelden zij natuurlijk de start van de laatste etappe in lijn.

  In de tabel ziet u namelijk duidelijk dat er een etappe ontbreekt en dat is deze 7de etappe die zal starten in Nice en plaats zal vinden in de vorm van een tijdrit. Denkend aan tijdritten in Nice en omgeving in A.S.O. wielerwedstrijden zijn er twee referenties:
  - de ploegentijdrit in Nice tijdens de Tour de France 2013, op een parcours van 25 kilometer
  - de tijdrit Nice > Col d'Eze die zijn terugkeer maakte in Paris-Nice in 2012 (het parcours hiervan is hier beschikbaar) maar die niet terugkwam in de wedstrijd in 2014 toen de laatste etappe een etappe in lijn was met start en finish in Nice (in de Race naar de zon zat in 2014 geen enkele tijdrit terwijl er in 2015 dus twee tijdritten zouden zitten!)

  Al deze informatie zal bevestigd worden op een persconferentie op dinsdag 3 februari in Versailles.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 9 reacties | 13855x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2015 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 9 reacties!
 1. Merci Thomas pour ces infos
  juste une petite rectification assez anecdotique : Saint Aignan et le désormais célèbre parc de Beauval ( les fameux Pandas.. ) se trouvent dans le département de Loir et Cher (41) et non du Cher (18).

  | OLIVIER | dinsdag 27 januari 2015 om 23:45:13

 2. @OLIVIER : bien vu ! Je me suis fait avoir par les départements traversés par les étapes et sans doute de la fatigue ;-). Ça m'apprendra à vouloir donner toutes les infos, on risque de faire plus d'erreurs !

  | Thomas Vergouwen | woensdag 28 januari 2015 om 9:40:14

 3. Merci Thomas pour le clin d'oeil :)
  Pour ma part, concernant la dernière étape, je penche pour le CLM individuel dans les rues de Nice sur le même parcours que le TDF 2013. Ce serait un moyen de promouvoir la nouvelle cyclo d'ASO "Explore Nice" qui reprend ce tracé.
  De son coté, le maire de Nice pourrait avoir envie de faire de la pub pour le nouveau Musée du Sport, qui proposera d'ailleurs ce jour là une animation spéciale.

  Comble du hasard, le parcours du CLM de 2013 passe justement devant le musée ;-)

  | Mar1 l'Ardoisier | woensdag 28 januari 2015 om 21:38:03

 4. Mauvaise nouvelle , on va encore avoir droit à un parcours " très light " , On risque d'avoir 4 arrivées qui se dispute au sprint , déçu de cette arrivé à Rasteau , il y avait mieux a faire dans le coin , il y avait moyen de faire un final bien vallonné , il ne faut pas s'étonner si les gros leaders partent sur Tirreno , enfin espérons qu'il y aura une grosse étape le samedi , la veille de l'arrivé .

  | lucho | donderdag 29 januari 2015 om 11:35:05

 5. L'étape de Vence sera sans doute une étape assez accidentée, oui.

  | Mart1 l'Ardoisier | vrijdag 30 januari 2015 om 17:02:09

 6. accidenté, c'est certain, mais ressemblera t'elle à l'étape de Nice de 2014 avec un parcours mièvre sans gde difficulté ou sera t'elle plus musclée ?

  | oliv56 | zaterdag 31 januari 2015 om 1:34:02

 7. Accidenté oui , c'est le moins qu'ils puissent faire après les étapes proposé avant cette dernière , il vont encore nous mettre la Turbie et le col d'Eze comme d'habitude , mais j'attends toujours une vrai étape de moyenne montagne , avec de vrai cols comme Braus , La Madone ou Turini .

  | lucho | zaterdag 31 januari 2015 om 17:44:05

 8. Comme on pouvait le craindre, cette étape niçoise est très "light" dans le final.

  Cependant, on peut quand même avoir une bonne surprise, si 2 ou 3 équipes mettent le feu au départ comme sur la dernière étape du Dauphiné.

  Le parcours est tout de même usant et difficilement contrôlable par une équipe, il sera important pour l'intérêt de la course d'avoir un leader avec une équipe faible au matin de cette avt dernière étape.

  | oliv56 | dinsdag 03 februari 2015 om 14:49:22

 9. pas de Musée du Sport au programme de la dernière étape mais le traditionnel chrono du Col d'Eze.

  | oliv56 | dinsdag 03 februari 2015 om 14:51:07

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel. Praat verder over dit onderwerp nadat u het volgende artikel hebt gelezen:

>> Paris-Nice 2015: een klassiek parcours - op Google Maps/Google Earth