home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Niki Terpstra komt als winnaar uit de kasseistroken in Parijs-Roubaix 2014

Toegevoegd: zondag 13 april 2014 om 20:15:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Niki Terpstra komt als winnaar uit de kasseistroken in Parijs-Roubaix 2014De eerste reactie van Niki Terpstra, eerste Nederlandse winnaar van Paris-Roubaix na Servais Knaven in 2001, vatte misschien nog het beste de Hel van het Noorden, versie 2014. Na deze klassieker liet de renner van de Omega Pharma-QuickStep ploeg weten heel blij .. en heel moe te zijn!

  Het was een uitputtingsrace die spannend bleef tot het einde op de kasseien tussen Compiègne en het Vélodrome van Roubaix vanmiddag waarin uiteindelijk niet de grote favoriet Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), maar een Nederlandse renner voor het eerst deze wedstrijd won sinds 13 jaar!

  De samenvatting van Parijs-Roubaix 2014

  Om 10u15 gingen 199 renners van start in de 112de editie van Paris-Roubaix en toen ze aankwamen bij de km 0 in Clairoix zagen we meteen verschillende aanvallen maar het was wachten tot de De kopgroep23ste kilometer voordat een groep van 8 renners zich losmaakte van het peloton met daarin 3 Belgen, David Boucher (FDJ.fr), Kenny Dehaes (Lotto-Belisol) en Tim de Troyer (Wanty-Groupe Gobert), twee Franse renners van de Bretagne-Séché Environnement ploeg, Benoît Jarrier en Clément Koretzky, maar ook Michael Kolar (Tinkoff-Saxo), Andreas Schillinger (Team NetApp-Endura) en John Murphy (United HealthCare Pro Cycling Team). Alhoewel ze in eerste instantie niet echt veel ruimte kregen liet het peloton hen uiteindelijk de vrijheid en zo liep hun voorsprong op tot 9'10" na 50 kilometer in de wedstrijd.

  De kopgroepDeze 8 reden dus samen de eerste van 28 kasseistroken van deze editie 2014 van Paris-Roubaix op en toen ze deze strook uitreden was hun voorsprong nog altijd 8'05". Deze voorsprong bleef vervolgens langzaam maar zeker terug lopen, maar als ze het Bos van Arenberg naderen besluit de Sky ploeg het peloton te controleren om zo de voorsprong terug te brengen. Bij het inrijden van deze lange rechte lijn op de kasseien hebben de 8 renners echter nog altijd een voorsprong van 4'25".

  De kopgroep van 4In het Bos van Arenberg, valt de kopgroep na een lekke band van Kenny Dehaes uit elkaar en vinden we uiteindelijk 4 renners aan kop met Schillinger, Murphy, Jarrier en De Troyer, even verderop gevolgd door David Boucher. Boucher loopt vervolgens extra vertraging op doordat hij moet wachten op een trein en hij ziet deze 4 renners uiteindelijk nooit meer terug aan kop. 4 renners die even verderop overigens teruggebracht werden tot 3 want John Murphy kan het tempo niet meer bijhouden.

  Op zo'n 65 kilometer van de finish rijdt één van de grootste concurrenten van Fabian Cancellara, Tom Boonen (Omega-Pharma QuickStep), dan weg uit het peloton op zoek naar het leiderstrio en de Belgische renner voegt zich zo bij de 7 andere achtervolgers die zo de 3 renners aan kop terugpakken op 61 kilometer van de finish. Het peloton is dan niet ver weg meer en uiteindelijk weten alleen Tom Boonen, Yannick Martinez (Team Europcar), Geraint Thomas (Team Sky), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Matthieu Ladagnous (FDJ.fr) en Bert de Backer (Team Giant-Shimano) vooruit te blijven. De twee laatstgenoemden blijven echter niet lang in de kopgroep, die zo teruggebracht wordt tot 4 renners.
  Thor Hushovd (BMC Racing Team) rijdt later het gaatje met hen dicht, net als Bert de Backer die zo terugkeert in de kopgroep. Hun voorsprong loopt dan op tot zo'n 45 seconden, totdat Fabian Cancellara de achtervolging inzet op 38 kilometer van de finish. Spartacus weet echter niet terug te komen op de kopgroep, terwijl Peter Sagan (Cannondale) en Maarten Wijnants (Belkin Pro Cycling Team) dat even later, op 24 kilometer van de finish, wel lukt, teken voor Tom Boonen om aan te vallen, zonder succes. Peter Sagan gaat er dan alleen vandoor en slaat een mooi gaatje terwijl Fabian Cancellara, samen met een aantal andere renners waaronder Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling Team), het gaatje dichtrijdt met dit groepje met favorieten.

  Op de kasseistrook van Camphin-en-Pévèle, de strook voor de Carrefour de l'Arbre, zet Sep Vanmarcke dan de achtervolging van de green machine in, daarin meteen gevolgd door Cancellara. Zij rijden het gaatje met Sagan dicht op 15 kilometer van de finish en krijgen al snel gezelschap van Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep) en John Degenkolb (Team Giant-Shimano), en even later van Niki Terpstra en Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep), Bradley Wiggins en Geraint Thomas (Team Sky), Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) en Bert de Backer.

  Op 6 kilometer van de finish is het dan de beurt aan Niki Terpstra om aan te vallen en ditmaal is het de juiste poging want de Nederlandse renner gaat alleen verder tot aan de finish, waar hij over de streep komt met 20 seconden voorsprong op zijn achtervolgers!

  De reactie van Niki Terpstra na de finish

  Niki TerpstraNa de finish antwoordde de Nederlandse renner op de vraag over hoe hij zich voelde simpelweg door te zeggen: heel blij .. en heel moe!

  Hij legde vervolgens uit hoe de laatste kilometers van de wedstrijd verliepen door aan te geven dat zijn ploegleider aan Terpstra en Stybar vroeg aan te vallen op iets meer dan 6 kilometer van de finish en 20 seconden later reed hij aan kop van de wedstrijd.

  Wat betreft de wedstrijd zelf antwoordde Terpstra allereerst lachend op de beetje domme vraag van wat Paris-Roubaix nu zo speciaal maakt door te zeggen: Heeft u de wegen gezien die wij gevolgd hebben? alvorens verder uit te leggen dat het eigenlijk een beetje een rare wedstrijd is, op de ouderwetse manier, maar dat maakt de wedstrijd zo speciaal en daarom houd ik zo van deze wedstrijd. En wat betreft zijn wedstrijd vandaag legde hij uit dat hij steeds vooraan reed en dat hij geen mechanische problemen of lekke banden kreeg, het was mijn geluksdag!

  Ik had natuurlijk al verschillende overwinningen op mijn naam staan maar je hoort dan altijd dat dat de kleinere wedstrijden waren, nu heb ik de grootste klassieker die er is gewonnen!

  Het klassement van Parijs-Roubaix 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van het klassement van Paris-Roubaix 2014:

  1/ Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) - 6h09'01"
  2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - +0'20"
  3/ Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
  4/ Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling Team)
  5/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep)
  6/ Peter Sagan (Cannondale)
  7/ Geraint Thomas (Team Sky)
  8/ Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp)
  9/ Bradley Wiggins (Team Sky)
  10/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 3218x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Roubaix | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. très bon résumé de cette course mythique on s'est régalé devant la TV et les excellents commentaires de la rtbf de rodrigo Benkens !!!!

  | alain | maandag 14 april 2014 om 6:42:03

 2. Merci pour l'article.

  Je t'ai d'ailleurs vu sur la course dans la voiture velowire ! On prend du gallon ;)

  Mais j'aimerais toujours savoir où on en est sur ce Projet ASO qui ne doit pas tomber aux oubliettes !
  (*Désolé si ce n'est pas la meilleur endroit pour, mais j'espère que tu pourras voir ce message).

  Bonne journée.

  | bapt77 | dinsdag 15 april 2014 om 13:50:28

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus zeven ?