zondag 09 februari 2014 om 20u21

Er valt behoorlijk wat te vertellen over de afgelopen week, met bijvoorbeeld de aankondiging van de organistie van La Course by Le Tour de France, een nieuwe dameskoers, de aankondiging van de eerste informatie over Paris-Roubaix 2014, maar ook de eerste editie van de Dubai Tour en het begin van het wielerseizoen in Frankrijk bijvoorbeeld.

In dit artikel blikken we terug op deze verschillende zaken, voor het geval u ze gemist heeft of eenvoudigweg zodat u erop kunt reageren!

La Course by Le Tour de France: Le Tour Entier ... in zeer beperkte vorm?

Afgelopen zaterdag kondigde ASO met een uitgebreid persbericht een nieuwe dameskoers aan, La Course by Le Tour de France, waarvan de organisator nu al aan durft te kondigen dat deze wedstrijd om meerdere redenen één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen zal worden!

Herinnert u zich nog de petitie die begin juli 2013 werd aangekondigd onder de naam Le Tour Entier (LTE)?
Tour de FranceEmma Pooley (Lotto-Belisol), Marianne Vos (Rabobank), Kathryn Bertine (Colavita/FineCooking Pro Cycling / Half The Road) en Chrissie Wellington (Ironman kampioen / triathlon deelneemster) vroegen toen aan ASO om een dameswielerkoers op te zetten die (een deel van) dezelfde wegen zou volgen als de Tour de France vanaf 2014. Hun manifesto gaf aan dat het einddoel een volledig gelijke wedstrijd aan de Tour de France voor dames was maar dat de damesTour voor 2014 slechts 3 à 10 dagen lang kan zijn en beginnen in Engeland ter gelegenheid van het Grand Départ of de laatste etappes zou kunnen volgen, tot aan Parijs.

Uiteindelijk hebben de discussies tussen ASO en LTE dus geleid tot La Course by Le Tour de France, een ééndagskoers, op het slotcircuit van de laatste etappe van de Tour de France 2014 in Parijs, op 27 juli .. en zoals te lezen valt in het persbericht van ASO, live te volgen op France Télévisions en de verschillende zenders van Eurosport International.

Alle details over deze wedstrijd worden bekend gemaakt tijdens een persconferentie deze lente, maar het is nu dus al duidelijk dat het een ... erg beperkte ... Tour Entier zal zijn!

De wielrensters krijgen echter dankzij de Tour de France wel de media-aandacht en het publiek van de Tour en het is dan ook niet helemaal verrassend dat Le Tour Entier blij is met dit nieuws. Op school zouden we de opdracht aan ASO hebben teruggegeven met de opmerking: goed begin, maar dit kan beter!

De eerste informatie over Parijs-Roubaix 2014: de 9 kasseistroken van de Tour

Parijs-RoubaixNa op dinsdagg al het parcours van Parijs-Nice 2014 bekend te hebben gemaakt, was het donderdag de beurt aan de eerste informatie over Paris-Roubaix 2014. Het parcours is dit jaar 257 kilometer lang en bevat maar liefst 28 kasseistroken, één meer dan vorig jaar met een iets kortere afstand op de kasseien: 51,1 km in vergelijking met 52,5 in 2013.

Zoals de organisator (ook ASO) aankondigt, is er met name een wijziging in de eerste kasseistroken met een aantal stroken die de laatste jaren niet bezocht zijn die in ere worden hersteld. De fietsen doorstaan hun eerste triltesten nog altijd op de strook van Troisvilles naar Inchy en de 3 volgende stroken blijven ook hetzelfde maar in Saint-Python slaan de renners dan linksaf in plaats van naar rechts, richting de kasseistroken van Haussy (800 m) en Saulzoir (1200 m), die de renners van Paris-Roubaix voor het eerst sinds 10 jaar weer terug zullen zien. Iets verderop hervinden de renners de kasseistrook van Famars (1200 m) die (opnieuw) verdwenenen was uit het parcours na 2012.

De 9 kasseistroken van de de 5de etappe van de Tour de France 2014 staan allemaal op het programma van Paris-Roubaix 2014, zoals ASO aangeeft. Ja, dat is inderdaad waar, maar dan wel in tegenovergestelde richting:

>> Gruson - Carrefour de l'Arbre (1100 m)
>> Ennevelin- Pont-Thibaut (1400 m)
>> Mons-en-Pévèle (3000 m voor Paris-Roubaix / 1000 m voor de Tour de France)
>> Bersée (2600 m voor Paris-Roubaix / 1400 m voor de Tour de France)
>> Orchies - Beuvry (1400 m)
>> Sars-et-Rosières - Tilloy-lez-Marchiennes (2400 m)
>> Brillon - Warlaing (2400 m voor Paris-Roubaix / 1400 m voor de Tour de France)
>> Wandignies-Hamage - Hornaing (3700 m)
>> Hélesmes - Wallers (1600 m)

De Dubai Tour, een nieuwe sprinterswedstrijd!

Dubai TourDeze week werd de Dubai Tour geboren, een nieuwe wedstrijd georganiseerd in een rijk land, door RCS Sport, de organisator van (onder andere) de Giro d'Italia.

Deze wedstrijd die -volgens het hervormingsproject van de professionele wielersport- nu al het recht zou hebben om in de 2de divisie van wielerkoersen uit te komen nog voordat de eerste editie plaats vond, bevatte 4 etappes die eindigden in een sprint, alle 4 gewonnen door Marcel Kittel (Team Giant-Shimano). De wedstrijd zelf werd gewonnen door Taylor Phinney (BMC Racing Team), dankzij zijn goede prestatie in de individuele tijdrit waar het allemaal mee begon en waar hij 12 seconden voor zijn ploegmaat Stephen Cummings eindigde. De uiteindelijke top 5 van de wedstrijd was overigens dezelfde als de top 5 van deze tijdrit:

1/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - 9h31'33"
2/ Stephen Cummings (BMC Racing Team) - +0'15"
3/ Lasse Norman Hansen (Garmin-Sharp) - +0'17"
4/ Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep) - +0'23"
5/ Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) - +0'30"

De start van het wielerseizoen in Frankrijk

Deze week begon ook het wielerseizoen in Frankrijk weer, met de Grand Prix Cycliste La Marseillaise die gewonnen werd door Kenneth van Bilsen, gevolgd door de Ster van Bessèges 2014. Deze eerste Franse etappewedstrijd van het seizoen verliep op dezelfde manier als de Dubai Tour maar in omgekeerde volgorde: 4 etappes die gewonnen werden in een sprint en uiteindelijk een individuele tijdrit. Rondom Bessèges zagen we echter 3 verschillende winnaars van de etappes in lijn: Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise) voor de eerste, Nacer Bouhanni (FDJ.fr) voor de 2de en Bryan Coquard (Team Europcar) voor de 3de en 4de etappe. De eindoverwinning was echter hier voor het Team Giant-Shimano, met een geweldige prestatie van Tobias Ludvigsson, niet ver gevolgd (slechts 4 seconden langzamer) door Jérôme Coppel (Cofidis, solutions crédits).

En de komende week?

Wat betreft de wielerkoersen is duidelijk te zien dat het seizoen alweer in volle gang is, met de Tour of Qatar die vandaag begon met een etappeoverwinning van Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) maar ook met de verschillende Trofeos die samen de Iberostar Challenge Ciclista Mallorca vormen:
>> Trofeo Palma die vandaag in de sprint gewonnen werd door Sacha Modolo (Lampre-Merida)
>> Trofeo Migjorn op maandag 10 februari
>> Trofeo Deià op dinsdag 11 febuari
>> Trofeo Platja de Muro op woensdag 12 februari

Tour MedTerwijl deze gehele week Brazilië het decor zal vormen voor de Tour do Brasil Volta Ciclística de São Paulo-Internacional 2014, is de tweede etappekoers in Frankrijk de Tour Med 2014 waarvan u zeer binnenkort de Google Maps/Google Earth kaarten met het parcours hier zult kunnen vinden, en deze vindt plaats van donderdag 13 februari 2014 tot zondag 16 febuari 2014. Wie wordt de opvolger van Thomas Lövkvist (IAM Cycling)?

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


En ook ...

Het is deze week ook Valentijnsdag (vrijdag) ... en voor verliefde stelletjes organiseert de Lotto-Belisol ploeg een originele prijsvraag:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 6441x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2014 | Parijs-Roubaix | Grote Prijs la Marseillaise | Ster van Bessèges | Dameswielrennen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus zeven ?