zaterdag 08 juni 2013 om 15u56

In de 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2013, die de ondertitel die de organisator aan deze wedstrijd heeft gegeven - een pure concentratie van bergen - eer aan deed met een groot aantal beklimmingen, ging een grote groep er vandoor maar deze kon niet vooruit blijven tot aan de finish. Uiteindelijk was het Samuel Sanchez qui die deze etappe wint in een duel met Jakob Fuglsang met wie hij er op de Col du Noyer vandoor was gegaan.

De samenvatting van de 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2013: Le Pont-de-Claix > Superdévoluy

De etappe ging al vroeg van start in het Critérium du Dauphiné 2013 vandaag, om 9u15 in Le Pont-de-Claix, en bevatte een groot aantal beklimmingen, te beginnen met de Alpe d'Huez gevolgd door de Col de Sarenne en de Col d'Ornon gevolgd door een vlakker deel voor de zware Col d'Ornon waarvan de afdaling meteen over ging in de klim naar de finish op Superdévoluy.

Ondanks de verschillende pogingen in het begin van de etappe zien we pas in aanloop naar Bourg d'Oisans een groep van maar liefst 22 renners los komen van het peloton. In deze groep vinden we de eerste de drie best geplaatste renners in het bergklassement, Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano), David Veilleux (Europcar) en Kevin Seeldrayers (Astana) maar ook renners zoals Pierre Rolland (Europcar), Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - aan de basis van deze kopgroep - Alessandro de Marchi (Cannondale) en ook Ivan Santaromita (BMC Racing Team), Tony Gallopin en Laurent Didier voor de Radioshack-Leopard ploeg, die de klim van de Alpe d'Huez beginnen met een voorsprong van meer dan 3 minuten. Deze voorsprong loopt dan op tot 3'50", waarmee Kevin Seeldrayers de virtuele gele trui drager van de wedstrijd wordt en op de top, waar Thomas de Gendt als eerste boven komt (voor Thomas Damuseau) is deze nog altijd 3'40".

Op de Col de Sarenne komt Thomas Damuseau wederom als tweede boven, ditmaal achter Kevin Seeldrayers, met een voorsprong van 4'20" op het peloton. Op de Col d'Ornon, waarvan de beklimming te zwaar was voor een aantal renners uit deze kopgroep, komt Alexey Lutsenko (Astana) als eerste boven, wederom voor Damuseau, terwijl de voorsprong daar is opgelopen tot boven de 5 minuten.

In de aanloop naar de klim van de Col du Noyer lukt het het peloton de voorsprong enigszins terug te brengen, tot 2'40" ter hoogte van de tussensprint in Corps (sprint die gewonnen werd door Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol)).

Een aantal kilometers verderop, op 33 kilometer van de finish, valt Sylvain Chavanel wederom aan en alleen Alessandro de Marchi weet hem te volgen. Dit nieuwe leidersduo heeft dan al snel een behoorlijke voorsprong op de voormalige kopgroep. Terwijl Chavanel de sterkste leek te zijn van de twee op de klim van de Col du Noyer, is het uiteindelijk De Marchi die versnelt wanneer het peloton te dichtbij komt, op 17 kilometer van de finish.

Voordat hij de top bereikt wordt de Italiaanse renner echter ook teruggepakt door het peloton en het is dan de beurt aan Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) om aan te vallen. De Spaanse renner komt als eerste boven, samen met Jakob Fuglsang (Astana) en op 7 seconden gevolgd door Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) en de belangrijkste andere namen in deze Dauphiné, waaronder de gele trui drager, Chris Froome (Team Sky).

Joaquim Rodriguez (Katsuha) zet dan nog de tegenaanval in maar lukt het voor de finish niet meer om het duo terug te pakken. Samuel Sanchez toont zich dan de sterkste op de finishlijn en wint deze voorlaatste etappe.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2013 na de 7de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 7de etappe: Le Pont-de-Claix > Superdévoluy

Hieronder vindt u de top 10 van deze 7de etappe:

1/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - 5h26'14"
2/ Jakob Fuglsang (Astana)
3/ Richie Porte (Team Sky) - +0'15"
4/ Daniel Moreno (Katusha) - +0'16"
5/ Stef Clement (Blanco Pro Cycling Team)
6/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
7/ Christopher Froome (Team Sky)
8/ Daniel Navarro (Cofidis solutions crédits)
9/ Michael Rogers (Team Saxo-Tinkoff)
10/ Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) - +0'23"

Algemeen klassement

Aangezien Rohan Dennis (Garmin-Sharp) niet kon volgen in de klim van de Col du Noyer, verliest de Australische renner zijn plaats in de top 5 van het algemeen klassement waar Chris Froome (Team Sky) aan de leiding blijft.

1/ Chris Froome (Team Sky) - 25h00'13"
2/ Richie Porte (Team Sky) - +0'51"
3/ Michael Rogers (Team Saxo-Tinkoff) - +1'37"
4/ Daniel Moreno (Katusha) - +1'47"
5/ Daniel Navarro (Cofidis solutions crédits) - +1'49"

Puntenklassement

Weinig verandering in het puntenklassement waar de titel morgen echter nog wel op het spel staat aangezien er maximaal 20 punten nog te pakken zijn voor één renner (5 in de tussensprint en 15 aan de finish) en er slechts 9 punten zitten tussen Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) en Chris Froome (Team Sky) :

1/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - 44 punten
2/ Chris Froome (Team Sky) - 35 punten
3/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 26 punten
4/ Richie Porte (Team Sky) - 24 punten
5/ David Veilleux (Europcar) - 20 punten

Bergklassement

Dankzij zijn aanwezigheid in de grote kopgroep, samen met zijn belangrijkste concurrenten, weet Thomas Damuseau zijn bolletjestrui van het bergklassement goed te verdedigen:

1/ Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano) - 105 punten
2/ Kevin Seeldrayers (Astana) - 77 punten
3/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) - 48 punten
4/ David Veilleux (Europcar) - 45 punten
5/ Alexey Lutsenko (Astana) - 35 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Rohan Dennis heeft dus zijn 3de plaats in het algemeen klassement verloren maar blijft aan de leiding in het jongerenklassement:

1/ Rohan Dennis (Garmin-Sharp) - 19h34'37"
2/ Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) - +1'04"
3/ Alexandre Geniez (FDJ) - +2'47"
4/ Warren Barguil (Team Argos-Shimano) - +4'39"
5/ Angel Madrazo (Movistar Team) - +4'59"

De foto's van de 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2013: Le Pont-de-Claix > Superdévoluy

De foto's van de finish van deze 7de etappe in Superdévoluy zijn beschikbaar via onderstaande link:

>> De foto's van het Critérium du Dauphiné 2013 aan de finish op Superdévoluy

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3482x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2013 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus één ?