zaterdag 25 mei 2013 om 17u09

Een gewijzigde etappe die, dankzij zijn niet gewijzigd slotstuk met finish bergop een mooie finish opleverde in de Giro d'Italia 2013 vandaag. Het was namelijk in deze laatste klim dat alles gebeurde en dat Vincenzo Nibali (Astana) wederom liet zien waarom hij morgen vanuit Brescia in het roze naar huis gaat na de finish van de laatste etappe van deze wedstrijd daar.

De samenvatting van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2013: Silandro > Tre Cime di Lavaredo

Met de opgave van Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team) tijdens de geïmproviseerde rustdag gisteren (nadat de 19de etappe was geannuleerd) en de schorsing van Danilo di Luca (Vini Fantini-Selle Italia) na een positieve dopingcontrole voor EPO een paar dagen voor de start van de Giro, kwamen 169 renners aan de start van deze voorlaatste etappe van de Ronde van Italië 2013 in Silandro.

Het parcours van deze etappe was gewijzigd zodat de etappe toch plaats kon vinden ondanks de vreselijke weersomstandigheden in Italië en de renners gingen dus van start in een etappe van 210 kilometer.

De kopgroep van de dag werd pas gevormd na 18 kilometer met daarin Giairo Ermeti (Androni Giocattoli-Venezuela), Pavel Brutt (Katusha), Adam Hansen (Lotto-Belisol) en Yaroslav Popovych (Radioshack-Leopard). Door er op volle snelheid vandoor te gaan (de gemiddelde snelheid van het eerste uur van de etappe was 52,2 km/u) wisten deze 4 renners een gat te slaan wat al opgelopen was tot 8'30" slechts 34 kilometer verderop en deze voorsprong schommelde vervolgens tussen de 6 en 7 minuten over een behoorlijke afstand.

Deze 4 renners kwamen dus als eerste aan bij de eerste tussensprint van de etappe in Dobbiaco na 156 kilometer in de wedstrijd. De Rus Pavel Brutt wist deze sprint te winnen en vanaf dat moment begint het peloton snel wat tijd af te snoepen van de voorsprong van de kopgroep.

Op het moment dat deze voorsprong onder de 3 minuten zakt raakt Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) het contact met het peloton kwijt vanwege een lekke band.

Net na de tussensprint in Cortina d'Ampezzo, gewonnen door Yaroslav Popovych voor Pavel Brutt, en dus aan de voet van de klim van de Passo Tre Croci, besluit Brutt aan te vallen en alleen Adam Hansen blijft het peloton vooruit, de andere twee renners van de kopgroep worden terugegpakt.

Achter Pavel Brutt en Adam Hansen is Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox) de eerste die de achtervolging inzet maar de Italiaanse renner wordt teruggepakt door het peloton. Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) is de volgende die op zoek gaat naar de Russische renner en de Nederlander houdt dit langer vol.

Stefano Pirazzi probeert het dan nogmaals, ditmaal door Darwin Atapuma (Colombia) te volgen maar ook dat levert uiteindelijk niets op. Net voor de top van deze voorlaatste klim van deze etappe komt het peloton dan ook terug op Adam Hansen en alleen Pavel Brutt en Pieter Weening rijden dan dus nog vooruit. Op de top van de Passo Tre Croci start Brutt dus als eerste de afdaling, op 26 seconden gevolgd door Weening en op 32 seconden door Pirazzi, wederom weggereden uit het peloton wat 47 seconden achter Pavel Brutt de top bereikt.

Verschillende renners rijden dan het gaatje met Weening dicht en op 8,7 kilometer van de finish halen Pieter Weening, Gianluca Brambila (Omega Pharma-QuickStep) en Eros Capecchi (Movistar Team) dan Pavel Brutt in aan de kop van de wedstrijd terwijl de sneeuw begint te vallen op de renners. Deze drie renners ontdoen zich dan al snel van Pavel Brutt en beginnen dan de laatste 7 kilometer bergop van deze Giro d'Italia 2013 terwijl Stefano Pirazzi gezelschap krijgt van Darwin Atapuma in de achtervolging van dit leiderstrio.

Na een kilometer klimmen valt Eros Capecchi dan aan en pakt al snel wat voorsprong, terwijl in de tweede achtervolgingsgroep (achter Weening en Brambila dus) Pirazzi zijn plaats moet laten aan Robert Kiserlovski (Radioshack-Leopard). Wanneer Capecchi op 3 kilometer van de finish is is het de beurt aan de roze trui drager, Vincenzo Nibali (Astana), om aan te vallen, met zijn ploegmaat Tanel Kangert en deze twee renners komen dan al snel terug op Kiserlovski en Atapuma.

Nibali gaat dan verder met het inhalen van renners aan de kop van de wedstrijd, daarin vergezeld door verschillende andere renners en zij halen Weening en Capecchi in also ze stil staan.

Achter Nibali vinden we dan Rigoberto Uran (Team Sky) en Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) die hem in eerste instantie wisten te volgen maar dat niet meer volhielden toen hij doorging na het inhalen van Capecchi.

In de laatste kilometer krijgen deze twee renners dan nog gezelschap van Fabio Duarte (Colombia) maar ook met zijn 3-en lukt het hen niet om Vincenzo Nibali in te halen. Nibali gaat dus solo verder naar de finish, ook al is het moeilijk om zelfs zijn roze trui te herkennen in de sneeuw!

Nibali wint zo de tweede etappe op rij, na zijn overwinning in de bergtijdrit eergisteren!

Videosamenvatting van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2013

Hieronder vindt u de videosamenvatting van deze 20ste etappe van de Ronde van Italië 2013:

De klassementen na de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement van de 20ste etappe van de Ronde van Italië 2013: Silandro > Tre Cime di Lavaredo

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 5h27'41"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +0'17"
3/ Fabio Duarte (Colombia)
4/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
5/ Fabio Aru (Astana) - +0'40"
6/ Franco Pellizotti (Androni Giocattoli-Venezuela)
7/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
8/ Damiano Caruso (Cannondale Pro Cycling)
9/ Darwin Atapuma (Colombia)
10/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff)

Algemeen klassement

Aangezien Cadel Evans (BMC Racing Team) niet kon volgen toen Vincenzo Nibali (Astana) aanviel zakt de Australische renner van de 2de naar de 3de plaats in het algemeen klassement de dag voor de finish. Daarnaast geeft Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) zijn 5de plaats op aan Carlos Betancur (AG2R La Mondiale):

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 79h23'19"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +4'43"
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +5'52"
4/ Michele Scarponi (Lampre-Merida) - +6'48"
5/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +6'09"

Puntenklassement

In het puntenklassement laat Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) zijn eerste plaats over aan Vincenzo Nibali (Astana) terwijl Rigoberto Uran (Team Sky) de voorlopig 5de plaats bezet:

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 128 punten
2/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 117 punten
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 111 punten
4/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale - 108 punten
5/ Rigoberto Uran (Team Sky) - 102 punten

Bergklassement

In de top 5 van het bergklassement komt Vincenzo Nibali (Astana) binnen op de 2de plaats:

1/ Stefano Pirazzi (Bardiane Valvole-CSF Inox) - 82 punten
2/ Vincenzo Nibali (Astana) - 45 punten
3/ Giovanni Visconti (Movistar Team) - 45 punten
4/ Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela) - 41 punten
5/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 37 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

In het jongerenklassement gaat het kat-en-muis spelletje tussen Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) en Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) verder want de laatstgenoemde neemt nu weer de leiding over in dit klassement:

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 79h30'47"
2/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - +0'41"
3/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +12'06"
4/ Darwin Atapuma (Colombia) - +19'50"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +32'55"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 17961x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Ce Giro d'Italia - disputé dans des conditions dantesques - me laisse vraiment perplexe....

    "P 22"

    | Pierre CROLAIS | zaterdag 25 mei 2013 om 20u36

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus één ?