dinsdag 16 april 2013 om 00u29

Na de Amstel Gold Race die gewonnen werd door Roman Kreuziger afgelopen zondag, gaan de Ardense klassiekers deze woensdag verder met de Waalse Pijl (Flèche Wallonne). De Belgische klassieker gaat voor het eerst in de geschiedenis van start in Binche in plaats van in Charleroi zoals voorheen.

Het parcours in aanloop naar de finish op de top van de Muur van Hoei (Mur de Huy) is dus gewijzigd maar de twee lusjes rondom Hoei zijn dat eveneens. In dit artikel vindt u alle details over het parcours van de Waalse Pijl 2013, 78ste editie van de klassieker, met het parcours op Google Maps, het profiel van de wedstrijd en het tijd- en routeschema.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beschrijving van het parcours van de Waalse Pijl 2013

Zoals aangegeven gaat de koers dus van start in Binche, waar gebruikelijk de wedstrijd Binche-Tournai-Binche van start gaat en finisht.

Na de start op het Grand Place, volgt het peloton de Rue Saint-Paul, Rue de Robiano, Rue de Merbès, Avenue Wanderpepen, Rue Georges Dehavay, Route de Charleroi en vervolgens de Chaussée de Mons en Chaussée de Thuin in Anderlues waar de koers na 9 kilometer werkelijk van start gaat voor een wedstrijd van 205 kilometer tot aan de 3de doorkomst op de top van de Muur van Hoei.

Het begint allemaal met een eerste deel van 96,5 kilometer richting de eerste doorkomst op de Muur van Hoei. Vanuit Anderlues zakt het peloton eerst af naar het zuiden en vervolgens naar het zuid-oosten richting Walcourt. Er volgt dan een lange rechte lijn tot aan Bioul vanwaaruit ze weer naar het noorden rijden via Profondeville tot aan Dave.
Daar draaien ze rechtsaf en komen zo op de eerste klim die mee doet voor het heuvelklassement, de Côte de Naninne (2,6 km à 3,6%), terecht. Na deze eerste top over te zijn gekomen gaat de reis verder richting noord-oosten via de Côte de Groynne (2 km à 3,5%) tot aan Hoei. Ze verlaten daar de N66 om de beruchte Muur van Hoei (1,3 km met niet minder dan 9,3%) te beklimmen. Dit eerste deel van het parcours is in oranje afgebeeld op onderstaande kaart.

Na deze eerste doorkomst over de finishlijn beginnen de renners aan een eerste circuit rondom de finishstad, 65,75 km lang en in donkerblauw afgebeeld op de kaart. Tot aan Pont-de-Bonne volgt dit circuit dezelfde route als het eerste circuit uit het parcours van vorig jaar maar de renners slaan daar dan rechtsaf en vervolgens naar links naar de Côte d'Ereffe (2,1 km à 5,9%).

Bij Haillot slaat het parcours dan rechtsaf tot net onder Andenne. In een haarspeldbocht slaan de renners dan linksaf naar de klim van de Côte de Peu d'Eau (2,7 km à 3,9%). In tegenstelling tot vorig jaar gaat het parcours dan niet verder tot aan de Côte de Haut-Bois maar wordt er eerder afgeslagen om de Côte de Bellaire (1 km à 6,8%) te beklimmen. Na deze klim vinden de renners, na rechtsaf geslagen te zijn, wederom het parcours dat hen naar Hoei heeft gebracht.
Ze verlaten deze weg kort, net na Andenne om zo de Côte de Bohisseau (1,3 km à 7,6%) en de Côte de Bousalle (1,7 km à 4,9%) te beklimmen. Deze twee klimmetjes worden gevolgd door een terugkeer op het parcours wat ze al eerder volgden voor de eerste doorkomst over de finishlijn, tot aan de top van de Muur van Hoei.

Het in bordeauxrood ingetekende deel op de kaart is het tweede circuit rondom Hoei, 31,5 kilometer lang. Dit circuit bevat de klimmetjes van de Côte d'Amay (1,5 km à 6,7%) en de Côte de Villers-le-Bouillet (1,2 km à 7,5%) en wordt afgesloten met de 3de en laatste klim van de Muur van Hoei die zoals gebruikelijk een beslissende rol zal spelen voor de winnaar van de Waalse Pijl 2013!

Het parcours van de Waalse Pijl 2013 op Google Maps

Hieronder vindt u de kaart met het parcours op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van de Waalse Pijl 2013. Klik op de afbeeldingen om deze te openen:

Het tijd- en routeschema van de Waalse Pijl 2013 Het profiel van de Waalse Pijl 2013 De kaart met het parcours van de Waalse Pijl 2013 op Google Maps

Waalse Pijl 2013

[X] Close

Waalse Pijl 2013

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Waalse Pijl 2013 in Google Earth

Bekijkt u het parcours van de Waalse Pijl 2013 liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht te maken over het parcours? Downloadt dan onderstaand KML bestandje:

> Download het parcours van de Waalse Pijl 2013 in Google Earth

Het parcours van de Waalse Pijl 2013

De TV uitzendingen van de Waalse Pijl 2013

Als u de gelegenheid woensdagmiddag voor de buis te gaan hangen, dan kunt u de wedstrijd live volgen
- in Frankrijk, op Eurosport tussen 15u00 en 17u15 of op France 3 tussen 16u10 en 17u20
- in België, op de RTBF tussen 14u55 en 17u15 en op de VRT (Sporza) met dezelfde uitzendtijden
- op Eurosport in verschillende Europese landen, van 15u00 tot 17u15
- op TV2/TV2 Sport in Noorwegen, op DKTV2 in Denemarken, op Teledeporte in Spanje, op de RAI in Italië, op RTL in Luxemburg, op de Publieke Omroep van de NOS in Nederland, op RSI/RTS in Zwitserland, op J Sports in Japan, Eurosport in verschillende Aziatische landen en ten slotte op Aljazeera Sport in het Midden-Oosten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 15485x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. Bonsoir demain est le grand jour pour la première classique ardennaise 2013 que je vais voir pour supporter notre grand champion du monde philippe gilbert en espérant qu'il termine premier et pas comme l'an passé ou il avait terminer troisième avec les bons résultat qu'il a fait dans les classiques je croit bien que cette fois ci pour les classiques ardennaises c'est bien parti allez phil montre nous ce que tu est capable de faire au mur de huy demain

    | derèse jean-claude | dinsdag 16 april 2013 om 21u36

  2. Phil is the best

    | Eloi Pollenus | woensdag 17 april 2013 om 08u08

  3. impeccable votre site

    | francis | zondag 21 april 2013 om 08u57

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer twee ?