home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Damien Gaudin als snelste over de streep in Houilles voor de proloog van Parijs-Nice 2013

Toegevoegd: zondag 03 maart 2013 om 18:08:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Damien Gaudin als snelste over de streep in Houilles voor de proloog van Parijs-Nice 2013Zoals verwacht leverde de proloog in de straten van Houilles geen grote tijdsverschillen op met een bochtig parcours van slechts 2,9 kilometer midden in de stad.

  Om de eerste gele trui aan het eind van de middag uitgereikt te krijgen moest je dus bijna meer sprinter zijn dan goed in het tijdrijden. Een profiel van een baanwielrenner paste ook goed bij dit parcours en dat liet Damien Gaudin (Team Europcar) zien door deze eerste episode van Paris-Nice 2013 te winnen.

  De samenvatting van de proloog van Parijs-Nice 2013 in Houilles

  De eerste renner die van start ging in Houilles was Marco Bandiera van de IAM Cycling ploeg en met 3'55" zette hij uiteraard de eerste referentietijd weg.

  Dit duurde echter niet lang en na verschillende opeenvolgende wijzigingen aan kop van het voorlopig klassement was het uiteindelijk Borut Bozic die de klok stilzette op een nieuwe referentietijd, met 3'40"95. Peter Velits, die bijna 45 minuten later van start ging, verbeterde vervolgens de tijd van Bozic met 93 hondersten van een seconde.

  Geoffrey SoupeEen half uur later was Geoffrey Soupe de eerste die onder de grens van 3'40" ging zitten door het parcours af te leggen met een gemiddelde snelheid van 47,67 km/u. Het was vervolgens wederom wachten op een dertigtal renners voordat de jonge Wilco Kelderman van Blanco Pro Cycling Team (de nieuwe naam van de Rabobank ploeg) wederom de referentietijd verbeterde, met slechts 6 hondersten van een seconde.

  Maxime MonfortToen Maxime Monfort (Radioshack-Leopard) om 16u12 van start ging dacht hij waarschijnlijk geen moment dat hij nog geen minuut later uit zou glijden in een bocht en zo alle hoop op een mooie plek in het algemeen klassement zag vervliegen. Het was uiteindelijk meer schrik dan pijn want de Belgische renner komt er vanaf met alleen wat schaafwonden op het rechterbeen. Hij finishte deze tijdrit echter wel op de voorlaatste plaats, op 42 seconden van de winnaar.

  De wedstrijd ging uiteraard door en de Franse tijdritkampioen, Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep), was vervolgens de eerste die binnen een tijd van de 3 minuten en 38 seconden het parcours aflegde. Even leek het er op dat hij als winaar van deze explosieve krachtsinspanning uit de bus zou komen maar dat duurde niet lang want de renner die meteen na hem van start was gegaan, Damien Gaudin (Team Europcar), snoepte nog eens 56 hondersten van een seconde van de waargenomen tijd en won uiteindelijk deze proloog met een tijd van 3'37"69, en dus een gemiddelde snelheid van 48,11 km/u.
  Damien Gaudin
  Nadat hij de gele trui uitgereikt had gekregen realiseerde de renner van de Europcar ploeg nog niet echt dat hij deze proloog had gewonnen: Het is een leuke verrassing, mijn eerste profoverwinning, hier wachtte ik al 6 jaar op. Na zijn overwinning in Parijs-Roubaix voor Beloften in 2007 - wedstrijd die in 2013 helaas niet meer georganiseerd wordt - had de renner uit Beaupréau niet meer de gelegenheid gehad zijn handen in de lucht te steken voordat hij vandaag het podium beklom.

  Gaudin gaf zelf aan dat zijn verleden als baanwielrenner hem vandaag van pas was gekomen: 3'37" is zo'n beetje de tijd voor de achtervolging. Ik heb hier de afgelopen twee weken hard aan gewerkt met explosieve krachtsinspanningen. Ik wist echter wel dat ik risico's moest nemen om te winnen.

  Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) plaatste zich vervolgens nog op de 3de plaats tussen Chavanel en Kelderman om zo een top 3 te vormen met tijden binnen dezelfde seconde! Kelderman bleef echter de beste jongere, voor Geoffrey Soupe.

  De klassementen van Parijs-Nice 2013 na de proloog

  Hieronder vindt u de klassementen na deze proloog in Houilles:

  Etappeklassement en algemeen klassement

  Damien GaudinHieronder vindt u de top 5 van deze proloog die uiteraard hetzelfde is voor het algemeen klassement en het puntenklassement (het aantal punten staat genoemd tussen haakjes):

  1/ Damien Gaudin (Team Europcar) - 3'37" (25)
  2/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +0'01" (22)
  3/ Lieuwe Westra (20)
  4/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +0'02" (18)
  5/ Geoffrey Soupe (FDJ) (16)

  Jongerenklassement

  Wilco KeldermanBij de jongeren staat Wilco Kelderman dus op de eerste plaats in het klassement waarvan u hieronder de top 5 vindt:

  1/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - 3'39"64
  2/ Geoffrey Soupe (FDJ)
  3/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - +0'01"
  4/ Elia Viviani (Cannondale) - +0'03"
  5/ Jesus Herrada Lopez (Movistar Team)

  De foto's van de proloog van Parijs-Nice 2013

  Een selectie van 174 foto's is vanavond online geplaatst, met een foto van vrijwel iedere renner die deelneemt aan Paris-Nice 2013:

  >> Bekijk de foto's van de proloog van Parijs-Nice 2013 in Houilles

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 3126x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2013 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Bonjour Thomas et merci du résumé.

  Je souhaiterais savoir (tu m'y a fait pensé en mentionnant les points du maillot vert) si les équipes continentales marquent des points WT cette année ou non (comme l'année dernière.

  | Aurélien M. | zondag 03 maart 2013 om 21:04:15

 2. @Aurélien, désolé de ne pas t'avoir répondu plus tôt !

  A ma connaissance (et le règlement UCI semble le confirmer), seuls les coureurs appartenant à un UCI ProTeam marquent des points WorldTour et les équipes Continentales ou Continentales Pro ne marquent donc pas de points (les équipes Continentales ne participant d'ailleurs pas aux épreuves UCI WorldTour).

  Attention néanmoins à ne pas confondre avec le classement sportif des équipes visant à la sélection des UCI ProTeams où les résultats obtenus par les équipes Continentales Pro comptent bien évidemment dans le classement sportif.

  | Thomas Vergouwen | maandag 11 maart 2013 om 0:17:48

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus drie ?