donderdag 04 oktober 2007 om 21u15

Dit artikeltje wordt nu niet meer ge-update; ik raad u dan ook aan mijn artikeltje over het officiële parcours en de etappes van de Tour de France 2008 te lezen

.

Over precies 3 weken (donderdag 25 oktober, de laatste donderdag van oktober) worden het parcours en het thema van de Tour de France 2008 officieel bekend gemaakt tijdens een presentatie in het Palais des Congrès in Parijs.
Voor de twee eerste etappes zijn de start- en finishplaatsen al bekend gemaakt door A.S.O. op 25 januari 2007 en voor de derde etappe ook de startplaats.

De komende drie weken zijn, met uitzondering van de zeer waarschijnlijke aankomst van de laatste etappe op de Champs-Elysées in Parijs, de details van de andere etappes nog geheim en zolang kunnen we dus alleen maar afgaan op geruchten ...UPDATE 12 oktober 2007: toevoeging gegevens 20 tot en met 23 juli 2008, etappe-overzicht en kaart
UPDATE 14 oktober 2007: toevoeging gegevens Pyreneeën-etappes
UPDATE 15 oktober 2007: toevoeging finishplaats etappe Cuneo > Alpe d'Huez :-) en startplaats etappe Roanne > Montluçon
UPDATE 20 oktober 2007: verschillende wijzigingen op basis van gecombineerde informatie van verschillende bronnen + toevoeging van de precieze route voor de eerste twee etappes + update van de interactieve kaart
UPDATE 21 oktober 2007: informatie over Alpen-etappes bijgewerkt
UPDATE 22 oktober 2007: mogelijke vertrekplaatsen voor de laatste etappe naar Parijs toegevoegd + finish Prato Nevoso


De Tour de France 2008 start op 5 juli 2008 in Brest om vervolgens op 27 juli in Parijs aan te komen.

Het 'Grand Départ' in Bretagne

© Regio BretagneDit jaar is het voor het eerst dat het 'Grand Départ' van de Tour de France niet verzorgd wordt door een stad (zoals bijvoorbeeld Straatsburg in 2006, Londen in 2007 en Monaco in 2009) maar door een hele regio, Bretagne.

Het parcours in Bretagne - © Société du Tour de FranceEr wordt ook gezegd dat dit één van de redenen is van het ontbreken van een proloog voor deze Tour de France 2008 die meteen begint met een gewone etappe tussen twee steden in Bretagne en door een deel van deze regio gaat. De Région de Bretagne zou naar verluidt gewild hebben dat vanaf de start de hele regio zou profiteren van de Tour de France en dat was natuurlijk niet mogelijk geweest met een tijdrit als proloog in het centrum van de eerste vertrekplaats (Brest). Tijdens de eerste drie etappes wordt maar liefst 500 kilometer afgelegd over de wegen van Bretagne!
Uiteraard legt A.S.O. (Jean-François Pescheux - directeur des courses - , Christian Prudhomme - directeur van de Tour de France - en Bernard Hinault, ...) het ontbreken van een proloog uit als een gewilde verandering die iets origineels toevoegt aan deze start en hem ook spannender maakt omdat elke willekeurige renner de eerste etappe zo kan winnen en de Tour de France dus in de gele trui kan starten.
Marc Madiot, ploegleider van Française des Jeux, zei hierover deze keuze laat alle mogelijkheden open bij de start. Dat is waarschijnlijk het doel van de organisator, althans dat neem ik aan ....

Waar het voor Londen dit jaar nog een primeur was is de start van de Tour de France niet nieuw voor Bretagne en zelfs niet voor Brest. Het is namelijk al de zesde keer dat de Tour de France start in Bretagne en de derde keer voor Brest (1952 - eerste start vanuit Bretagne, 1974 en 2008 dus). De andere startplaatsen waren Rennes in 1964, Plumelec (proloog) en Vannes (eerste etappe) in 1985 en Saint-Brieuc (proloog) en Dinan (eerste etappe) in 1995.
Daarnast zijn er uiteraard nog andere Tour de France geweest in Bretagne, de allereerste was in Rennes in 1905. Brest is de etappeplaats in Bretagne waar de Tour het vaakst een etappestart of -finish heeft gehad: in 2008 zal dat de 29ste keer zijn.

Met vier Bretonse winnaars in de geschiedenis van de Tour (Lucien Petit-Breton, die eigenlijk Lucien Mazan heette, in 1907 en 1908, Jean Robic die de gele trui pas na de finish van de laatste etappe in 1947 aan mocht trekken, Louison Bobet in 1953, 1954 en 1955 en als laatste Bernard Hinault in 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985) en gezien de vele Bretonse supporters aan de kant van de weg tijdens de Tour de France (ik ben de tel van de Bretonse vlaggen al snel kwijtgeraakt tijdens de Tour de France 2007, zoveel waren het er!), lijkt het eigenlijk niet meer dan logisch dat de Tour na 13 jaar weer terugkomt in Bretagne voor een Grand Départ. Ik denk dus dat er veel publiek zal zijn tijdens deze Bretonse etappes!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Eerste etappe - Brest > Plumelec, zaterdag 5 juli 2008

Monts d Arrée - Roc h Trévezel - S.MöllerDe eerste etappe van deze 95ste Tour de France start dus in Brest in de Finistère en finisht in Plumelec in de Morbihan. Voor het eerst sinds 1967 is dit dus geen proloog, maar een gewone etappe. Met een parcours via de Monts d'Arrée, zal deze etappe waarschijnlijk rond de 200 kilometer lang zijn.
De Monts d'Arrée maken deel uit van het massif armoricain en hebben de Roc'h Ruz als hoogste punt met ongeveer 385 meter. Er wordt wel gezegd dat het landschap in deze streek sterk lijkt op dat van Ierland en Wales. Hier vind je ook het grootste atlantische heidegebied van Frankrijk (meer dan 10.000 hectare).
Op 18 en 19 oktober, heeft de krant Le Télégramme de volledige route van de eerste en gedeeltelijk die van de tweede etappe bekend gemaakt. Deze informatie is nu opgenomen in de interactieve kaart en de eerste etappe ziet er als volgt uit: na de start in Brest gaan de renners over de pont Albert-Louppe richting Loperhet en vervolgens naar Daoulas, L'Hôpital-Camfrout, Le Faou, Quimerch, Brasparts, Plonévez-du-Faou, Châteauneuf-du-Faou, Spézet en de col de Toull-al-Laëron in de Finistère alvorens verder te gaan richting Gourin en Plouray, Guémené-sur-Scorff, Pluméliau, Remungol, Locminé, Bignan, Saint-Jean-Brévelay, Plaudren en uiteindelijk Plumelec met de côte de Cadoudal waar de etappefinish rond 5 uur gepland is. De afstand tussen start en finish van deze etappe is op deze manier 195,5 km.

Tweede etappe - Auray > Saint-Brieuc, zondag 6 juli 2008

Mûr-de-Bretagne tijdens de Tour de France 2006 - © Concours de DécorationDeze etappe, die Auray in de Morbihan met Saint-Brieuc in de Côtes d'Armor verbindt, heeft een heuvelachtig parcours met als klap op de vuurpijl de Mûr-de-Bretagne (een beklimming van 1,6 km met 7,5%), die ook deel uitmaakte van de Tour de France in 2004 en 2006.
Ik denk dat we daar heel veel publiek kunnen verwachten! In 2006 zag het er in ieder geval zwart van de mensen!!

> Klik hier om een mooie foto van de Mûr-de-Bretagne te zien tijdens de Tour de France 2006

Volgens de informatie uit de krant Le Télégramme zou deze etappe - met een totale lengte van 170 km - er als volgt uitzien: start in Auray in de richting van Landaul, Pluvigner, Camors, Baud, Pont-Augan, Bubry, Melrand, Boderel, Guern, Le Sourn, Pontivy, Neulliac en Saint-Jean in de Côtes-d'Armor. De etappe zou vervolgens zijn weg vervolgen naar Saint-Brieuc, de aankomstplaats.

Derde etappe - Saint-Malo > ???, maandag 7 juli 2008

Voor deze etappe zijn maar twee dingen helemaal zeker: de startplaats is Saint-Malo en de etappe gaat naar het zuiden door het hele departement Ille-et-Vilaine ...

Op deze manier zou deze etappe best wel eens via Rennes kunnen gaan en als je onderaan dit departement uit komt is de eerste grote stad een stukje verder Nantes en dat zou dus best wel eens de finishplaats van deze derde etappe van de Tour de France 2008 kunnen zijn (in dat geval zou deze derde etappe dezelfde start- en finishplaatsen hebben als de 9de etappe van de Tour de France 1980 ; destijds gewonnen door de Nederlander Jan Raas).

Volgens Cyclismag zou de krant Ouest France eveneens Nantes hebben aangekondigd als finishplaats van deze derde etappe.

In dit geval zou deze etappe ergens tussen de 205 en 230 kilometer lang zijn.

De andere etappes

Dinsdag 8 juli, de vierde etappe

Eveneens volgens Cyclismag zou deze etappe vertrekken vanuit de gemeente Vallet (tussen Nantes en Cholet !) in de Loire-Atlantique.
De finishplaats van deze etappe zou volgens La Nouvelle République best wel eens Châteauroux kunnen zijn.
Aangezien het vertrek vanuit Vallet zou zijn geannuleerd, zou dit best wel eens een etappe Cholet > Châteauroux kunnen worden maar dan een dag later en deze dag zou er dan een ploegentijdrit rondom Cholet gereden worden.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Woensdag 9 juli, de vijfde etappe

Volgens de informatie op Wikipedia en in La Nouvelle République zou deze etappe starten in Châteauroux of in La Châtre (ongeveer 40 km ten zuid-oosten van Châteauroux). Dat zal dus waarschijnlijk La Châtre zijn na de aankomst de dag ervoor in Châteauroux.

Volgens diezelfde bronnen zou de aankomst van de vijde etappe in de mooie stad Limoges (cf. de vele mooie foto's in het Wikipedia artikel) zijn.

Volgens de krant Le Populaire du Centre zijn de hotels in Limoges inderdaad volgeboekt in die periode, maar toch zou de etappe wel eens niet naar Limoges maar naar Super-Besse kunnen gaan en dan wel een dag later, na de etappe Cholet > Châteauroux.

In het artikeltje op Wikipedia werd allereerst Châteauroux genoemd als aankomstplaats van de vijde etappe (wijziging aangebracht door iemand in de buurt van Dijon op 15 september) voordat dit veranderd werd in één van de mogelijke startplaatsen van deze etappe door iemand van de krant le Journal La Montagne (uitgegeven in de Auvergne en de Limousin) op 20 september.

Donderdag 10 juli, de zesde etappe - een tijdrit?!

Wederom volgens de gegevens op Wikipedia toegevoegd door iemand van de krant La Montagne, zou dit een tijdrit zijn bij het Lac de Vassivière (op ongeveer 60 km ten oosten van Limoges).

Dit zou echter ook een etappe La Châtre > Super-Besse kunnen worden (zie hierboven).

Vrijdag 11 juli, de zevende etappe

Diezelfde persoon zegt op Wikipedia ook dat de zevende etappe Aurillac als finishplaats zal hebben en hoteleigenaars in de Cantal zouden dit bevestigd hebben. Over de startplaats zijn nergens gegevens te vinden, maar als de aankomst in Super-Besse de dag ervoor bevestigd wordt zou dat best wel eens Besse kunnen zijn.

Richting de Pyreneeën

De Tour vervolgt daarna zijn weg in de richting van de Pyreneeën, hoogstwaarschijnlijk met een etappe Toulouse > Bagnères-de-Bigorre (via de col de Peyresourde en de col d'Aspin) gevolgd door een rustdag in Pau op 13 juli, maar dat zou ook kunnen zijn via een etappe Aurillac > Montauban gevolgd door Toulouse > Bagnères-de-Bigorre, de rustdag verplaatst naar 15 juli en geen finish en aankomst in Perpignan.
14 juli zou een etappe Pau > Hautacam via de col du Tourmalet zijn, gevolgd door de koninginnerit Lannemezan > Foix op 15 juli. 16 juli zou de etappe vertrekken vanuit Lavelanet. Er waren geruchten over een aankomst van deze etappe op Ax-3-Domaines, maar daar lijkt uiteindelijk van af te worden gezien omdat deze etappe anders te zwaar zou zijn.

De tweede week van de Tour zal dus de Pyreneeënweek zijn: de volgorde van de Alpen en de Pyreneeën worden dus weer omgedraaid na een tweede week in de Alpen tijdens de Tour de France 2007.

De aankomstplaats van de etappe van 17 juli zou Perpignan zijn gevolgd door een etappe Perpignan > Nîmes de volgende dag.

Nîmes zou eveneens de startplaats van de etappe van 19 juli zijn.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


En vervolgens de Alpen

Op 19 en 20 juli zou de Tour de France in Digne-les-Bains aan de zuidkant van de Alpen (in de Alpes-de-Haute-Provence) zijn.
19 juli zou deze gemeente de finishplaats zijn terwijl op 20 juli de etappe zou vertrekken vanuit Digne-les-Bains.
Deze stad is in 2006 door l'Equipe uitgeroepen tot meest sportieve stad van Frankrijk in de categorie van steden met minder dan 20 000 inwoners.

Volgens de Dauphiné Libéré zou de etappe van 20 juli van Digne-les-Bains naar de top van de Prato Nevoso in de Italiaanse provincie Cuneo, regio Piemonte gaan en zou de volgende dag (21 juli 2008) een rustdag zijn in Cuneo.

Volgens nieuwe informatie van Alpes 1 en de Dauphiné Libéré zal op 22 juli de Tour vertrekken vanuit Cuneo via de col de la Lombarde, Isola 2000 en de col de la Bonette > Restefond (2802, het 'dak' van de Tour) naar Jausiers om vervolgens op 23 juli - nog steeds volgens Alpes 1 en volgens de Dauphiné Libéré en volgens het artikel min of meer bevestigd door de burgemeester van Embrun, Chantal Eyméoud - te vertrekken vanuit Embrun in de Hautes Alpes naar de fameuze Alpe d'Huez.

Op 24 juli zou de Tour vanuit Bourg d'Oisans naar Roanne gaan.

Na de Alpen en het Massif Central zou er een etappe zijn met start in Roanne en aankomst in Moulin of in Montluçon (dan zou de Tour dus weer terugkomen in de buurt van Châteauroux ... het centrum van Frankrijk is duidelijk eindelijk weer eens aan de beurt voor de Tour in 2008 !).
Montluçon heeft zich meerdere keren kandidaat gesteld en is een belangrijke wielerstad in de Auvergne met zijn eigen club Montluçon-Montmarrault en een voormalig Tourwinnaar - Roger Walkowiak - als inwoner.

Zaterdag 26 juli 2007, de tijdrit

De bekende laatste tijdrit voor de laatste etappe naar Parijs zou volgens La Nouvelle République Saint-Amand-Montrond in de Cher met Cérilly in de Allier verbinden.

Zondag 27 juli, aankomst op de Champs-Elysées in Paris

En ten slotte moet de Tour de France via een laatste transfer (die lijken er trouwens veel minder te zijn dan in 2007!!) weer richting Parijs voor de allerlaatste etappe die vrijwel zeker eindigt met de alom bekende 8 rondjes op de Champs-Elysées in Parijs !
Een goed geïnformeerde bron liet mij weten dat deze etappe hoogstwaarschijnlijk zal starten in Clairefontaine of in Etampes.

Houdt deze blog in de gaten vanaf 25 oktober om het definitieve en bevestigde parcours en de etappedetails van de Tour de France 2008 te vinden. In het Frans is het tevens mogelijk de officiële presentatie in het Palais des Congrès in Paris te volgen op 25 oktober vanaf 11.00 uur op de blog Orange dans le Tour, de blog die een kijkje achter de schermen van de Tour de France geeft, want ik ben er dan natuurlijk weer bij :-) !

> Lees meer over het 'Grand Départ' van de Tour de France 2008 op de officiële website van de Tour de France

Etappe-overzicht


Wanneer twee mogelijkheden zijn vermeld staat de meest waarschijnlijke mogelijkheid altijd als eerste vermeld.
 • 5 juli 2008: Brest > Plumelec
 • 6 juli 2008: Auray > Saint-Brieuc
 • 7 juli 2008: Saint-Malo > Nantes
 • 8 juli 2008: ploegentijdrit Cholet
 • 9 juli 2008: Cholet > Châteauroux of La Châtre > Limoges
 • 10 juli 2008: La Châtre > Super-Besse of Lac de Vassivière (tijdrit)
 • 11 juli 2008: Besse > Aurillac
 • 12 juli 2008: Aurillac > Montauban of Toulouse > Bagnères-de-Bigorre
 • 13 juli 2008: Toulouse > Bagnères-de-Bigorre of rustdag (Pau)
 • 14 juli 2008: Pau > Hautacam
 • 15 juli 2008: rustdag of Lannemezan > Foix
 • 16 juli 2008: Lannemezan > Foix of Lavelanet > ???
 • 17 juli 2008: Lavelanet > ??? of ??? > Perpignan
 • 18 juli 2008: ??? > Nîmes of Perpignan > Nîmes
 • 19 juli 2008: Nîmes > Digne-les-Bains
 • 20 juli 2008: Digne-les-Bains > Prato Nevoso (Cuneo, Italië)
 • 21 juli 2008: rustdag (Cuneo, Italië)
 • 22 juli 2008: Cuneo (Italië) > Jausiers
 • 23 juli 2008: Embrun > Alpe d'Huez
 • 24 juli 2008: Bourg d'Oisans > Roanne
 • 25 juli 2008: Roanne > Montluçon
 • 26 juli 2008: Saint-Amand-Montrond > Cérilly (tijdrit)
 • 27 juli 2008: Clairefontaine > Paris Champs Elysées of Etampes > Paris Champs Elysées

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Voorlopige kaart met de etappes van de Tour de France 2008


Klik op de kaart om een interactieve versie ervan te zien.
Voorlopige kaart met de etappes van de Tour de France 2008


> Lees ook hoe de uitnodiging voor de presentatie van de Tour ideeën geeft voor het thema van de Tour de France 2008!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

25 reacties | 75329x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France 2008 | Tour de France

Reacties

Er zijn 25 reacties!
 1. Hi,

  I've just been reading your page. Did you see the following page in Le Dauphine yestesday (it amy fill in a few holes in your route)

  http://www.ledauphine.com/info/essentiels/hautesalpes/art_101982.php

  | Paul Gregory | vrijdag 12 oktober 2007 om 10u25

 2. Hi Paul!

  Thanks for this link! This definitely fills in some holes in the route I already found ... In the mean time I also found some further information for some of the other holes, so I'll probably publish a new update this weekend (if I find the time with Paris > Tours being this weekend!! ;-)

  Thanks again!

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 12 oktober 2007 om 23u31

 3. It is more or less what I have seen some days ago.
  After Cuneo rest day, the stage is supposed to finish at Sestriere.
  I do not think that a rest day will be on the 14th of July but we'll see ?
  I have heard about Toulouse as a stage city (arrival and departure).
  See you soon.

  | pascal | zaterdag 13 oktober 2007 om 01u30

 4. Leuk hoor, alvast zo'n vooruitblik met natuurlijk ook nog een hoop onzekerheden.
  Nog even spannend dus en na 25 oktober zullen we maar eens gaan kijken hoe we e.e.a. kunnen combineren met de vakantie ;-)

  | Meggie | zaterdag 13 oktober 2007 om 16u12

 5. Salut, j\'ai trouvé ceci, http://www.nantes.maville.com/CYCLISME-Tour-2008-Nantes-aura-son-arrivee-/re/actudet/actu_spo-454045-----_actu.html
  ça peut peut etre t'aider sur l'idée du parcours
  A++

  | fanofsports | zondag 14 oktober 2007 om 15u18

 6. J'ai encore une fois mis à jour l'article avec les informations qu'on trouve à l'adresse donnée par fanofsports et avec des informations que j'ai trouvé ailleurs sur les étapes pyrénéennes !

  Par contre, je ne pense pas qu'il y ait un contre-la-montre de prévu à quelques jours d'intervalle seulement (Cholet et Lac de Vassivière) ... il reste donc encore quelques points à confirmer (heureusement, sinon ça ne sert à rien que j'aille à la présentation officielle le 25 octobre ;-).

  Merci à tous pour vos commentaires ... si vous trouvez d'autres informations, n'hésitez pas à me les faire parvenir ...

  Sinon, j'ai aussi trouvé des informations sur letour.over-blog.com, mais il me semble qu'il y ait quelques informations un peu bizarres donc je n'ai pas repris ces infos.

  | Thomas Vergouwen | zondag 14 oktober 2007 om 20u55

 7. Rebonjour sur le meme site que j'ai trouvé pour l'étape de nantes, la veille il disait que l'aso avait averti Vallet qu'aucune étape se deroulerait la bas (il disait aussi pareil pour nantes or ils ont revu leur article le lendemain ...je sais pas si tu as vu l'info ??
  A++
  http://www.nantes.maville.com/Cyclisme-Le-Tour-de-France-2008-ne-passera-pas-par-Vallet-/re/actudet/actu_spo-453804-----_actu.html

  | fanofsports | maandag 15 oktober 2007 om 15u43

 8. Oui, je l'avais effectivement vu, mais comme j'ai du mal à croire aux deux contre-la-montre qui se suivent quasiment, j'ai pour l'instant laissé les deux options pour cette étape.

  Sinon j'ai ajouté encore deux autres informations sur l'arrivée sur l'Alpe d'Huez et le départ de Roanne.

  Je vais être absent pour trois jours donc d'eventuelles autres mises à jour vont devoir attendre un tout petit peu !

  Sinon, de toute façon je montrerai en direct depuis le Palais des Congrès le parcours confirmé le jeudi 25 octobre prochain sur le blog Orange dans le Tour.

  | Thomas Vergouwen | maandag 15 oktober 2007 om 22u15

 9. Cuneo - l'alpe, je n'y crois pas ça fait tout de même plus de 220 km en montagne.
  Je verrai plutôt une étape intermédiaire ce qui permettrait de remplir la journée du 23 et 24.

  | Pascal ORSINI | maandag 15 oktober 2007 om 23u29

 10. i cant see the tour going back south to embrun after a finish on the alpe d'huez, id like to think after this stage well see a stage go north over the col du glandon etc with a finish on la plagne or courceval, or even val thorens, although i know this probly wont happen

  | phillip mills | dinsdag 16 oktober 2007 om 01u18

 11. c'est vrai qu'un depart d'embrun après l'alpe d'huez c'est quand meme assez loin comme transfert pour les coureurs (deja il y a des risques pour redescendre ) , au moins que la journée de repos se situe juste apres l'etape de l'alpe d'huez . Moi qui voulait aller à l'alpe d'huez ben je reflechis car il n'y a pas de depart du bourg d'oisans ou de vizille..snifff

  | fanofsports | dinsdag 16 oktober 2007 om 10u12

 12. Is it likely that the 1st rest day will be on a Sunday?

  | Rich | dinsdag 16 oktober 2007 om 14u26

 13. Is there any update on the Etape du Tour route? Pau to Hautacam is all I have seen recently, with Sunday July 13 being the date (although rest day on Sunday seems odd). Thanks, Mark

  | Mark Manner | zaterdag 20 oktober 2007 om 16u25

 14. Hi Mark,

  As Rich already mentioned it isn't really likely that the first rest day will be on a Sunday and new information have allowed me to understand that the first rest day would probably actually be on Tuesday July 15.

  Concerning the Etape du Tour, all I've seen indeed mentions Pau > Hautacam which is scheduled for the Tour de France on Monday July 14. This year and last year the Etape du Tour took place about one week before the stage was featured in the Tour but that was always on the first rest day. Since this year the combination of those two wouldn't be possible, we could think it would still be on the first rest day, that is Tuesday July 15 or one day after the stage in the Tour, but I've also read at several places that it would be "early July" ...

  No further information on that on my side (sorry!), but this information will also be published on October 25th during the presentation of the Tour de France. I will publish that information here and on the blog Orange dans le Tour (the blog which gives you a look behind the scenes of the Tour de France) French only, probably live from the presentation!

  Bonne nouvelle pour fanofsports sinon dans cette version mise à jour aujourd'hui ... il ne me reste plus qu'à mettre à jour la carte !!

  | Thomas Vergouwen | zondag 21 oktober 2007 om 12u59

 15. youhouuuu j'ai vu l'info sur le site du dauphiné juste avant de venir voir sur le site... trop cool une arrivée alpe d'huez et depart du bourg d'oisans....vivement la confirmation!!!

  | fanofsports | zondag 21 oktober 2007 om 15u08

 16. Bourg d'Oisans-Roanne. Volgens viamichelin is de kortste route 236 km en die gaat dan nog grotendeels over de snelwegen. Dit lijkt me onwaarschijnlijk.

  Overigens zou het geweldig zijn als ze de Bonette opnemen in het parcours.

  | Herman Nekkers | zondag 21 oktober 2007 om 20u06

 17. Dat is inderdaad ver, maar ...
  1/ De kortste route is hier volgens mij niet de route via de snelweg ... (ook al wil ViaMichelin dat wel doen geloven)
  2/ De langste etappe van de Tour de France 2007 was 236,5 kilometer (Waregem > Compiègne) en de op-een-na-langste 229,5 km (Tallard > Marseille met 2 derde en 2 vierde categorie bergen) ; vorig jaar was dat respectievelijk 228,5 km (Obernai > Esch-sur-Alzette met 2 derde en 3 vierde categorie bergen) en 225 km (Beauvais > Caen)
  3/ Het zou inderdaad kunnen dat de etappe niet finisht in Roanne maar ergens tussen le Bourg d'Oisans en Roanne zodat de volgende dag toch het vertrek vanuit Roanne kan zijn ...

  Voor de rit vanuit Cuneo zijn er weinig andere alternatieven, dus de kans dat de Bonette er in zit (als de etappe inderdaad Cuneo > Alpe d'Huez wordt) is vrij groot!! :-)

  | Thomas Vergouwen | zondag 21 oktober 2007 om 20u36

 18. only two mountain top finishes, plus super besse? how sad

  | phillip mills | zondag 21 oktober 2007 om 21u17

 19. 3 mountain top finishes last year so about right.

  | Rich | zondag 21 oktober 2007 om 21u24

 20. i would hardly put super besse in the catorgary of a mountaion top finish, it only gains what 350 metres in altitude. does any one think there could be a mountain top finish in italy the day before the rest day in cuneo? weren't there rumours of prato nevaso last week?

  | phillip mills | maandag 22 oktober 2007 om 02u26

 21. Prato Nevoso has indeed been rumoured at several places for the "Cuneo" stage finish. I also got a "confirmation" on this from a well informed source this afternoon ... who also gave me two cities which could be the start of the last stage to Paris!!!

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 23 oktober 2007 om 01u03

 22. De aankomst van de negende juli is Superbesse

  | jeroen wielaert | dinsdag 23 oktober 2007 om 13u41

 23. De aankomst van de negende juli is Superbesse

  | jeroen wielaert | dinsdag 23 oktober 2007 om 13u41

 24. Is de start de 20e in Digne veranderd???

  B;ijft de aankomst wel in Digne de 19e?
  Iets bekend?

  | Kuiper | donderdag 10 april 2008 om 11u13

 25. Inderdaad: de start van de 15de etappe op zondag 20 juli is niet in Digne-les-Bains maar in Embrun. De aankomst van de etappe op 19 juli blijft Digne-les-Bains. Zie voor meer informatie mijn artikeltje over deze wijziging
  ---
  The start of the 15th stage on Sunday 20 July is indeed no longer in Digne-les-Bains but in Embrun. The finish of the stage on 19 July will still be Digne-les-Bains. For more information check out my blog post about this change
  ---
  Le départ de la 15ième étape le dimanche 20 juillet n'est effectivement pas à Digne-les-Bains mais à Embrun. L'arrivée de l'étape du 19 juillet sera toujours à Digne-les-Bains. Pour plus d'informations vous pouvez consulter mon article au sujet de ce changement de parcours

  | Thomas Vergouwen | donderdag 10 april 2008 om 23u33

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zeven ?