vrijdag 06 april 2012 om 23u30

Nog slechts 85 dagen scheiden ons van de start van de Tour de France 2012 en het was dus verrassend om te zien dat de deelnemende ploegen nog altijd niet waren aangekondigd. Het lijkt ingewikkeld voor een mogelijk uitgenodigde ploeg om het haar renners mogelijk te maken zich goed voor te bereiden op de Tour als de ploeg niet weet of deze uitgenodigd is of niet. Dat probleem is nu opgelost want de 4 ploegen die de lijst van 18 UCI ProTeam ploegen die automatisch uitgenodigd worden in alle UCI WorldTour wedstrijden zijn nu eindelijk aangekondigd.

Het betreft één Nederlandse ploeg en 3 Franse ploegen, allemaal Continental Pro.

De 4 uitgenodigde ploegen

Laten we er niet omheen draaien maar snel een blik werpen op de 4 ploegen die uitgenodigd worden met een wildcard voor de 99ste editie van de Tour de France.

Allereerst de Nederlandse ploeg Team Argos-Shimano, sinds het begin van het seizoen bekend onder de naam Project 1t4i maar onlangs hernoemd, in aanwezigheid van Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France en breder gezien ook directeur wielersport bij Amaury Sport Organisation. Uit de woorden van Prudhomme, samen met Javier Guillén (de directeur van de Vuelta a España) geïnterviewd tijdens de presentatie van de nieuwe sponsor van de ploeg, was al min of meer op te maken dat het met de uitnodiging van de voormalige Skil-Shimano ploeg wel goed zat:


De 3 andere ploegen die een wildcard krijgen zijn alledrie van Franse afkomst. Van de 4 Franse Continental Pro ploegen zal alleen Bretagne-Schuller niet deelnemen aan de Grande Boucle in 2012. De uitgenodigde ploegen zijn namelijk Cofidis, le crédit en ligne, Saur-Sojasun en Team Europcar.

De 18 UCI ProTeams

Als UCI WorldTour wedstrijd, ziet de Tour de France standaard de deelname van de 18 UCI ProTeams die zullen verschijnen aan de start in Luik op zaterdag 30 juni aanstaande: Astana, AG2R La Mondiale, BMC Racing Team, Euskaltel-Euskadi, FDJ BigMat, Garmin-Barracuda, GreenEDGE Cycling Team, Katusha Team, Lampre-ISD, Liquigas-Cannondale, Lotto-Belisol, Movistar Team, Omega Pharma-QuickStep, Rabobank, Radioshack-Nissan, Team Saxo Bank, Team Sky en Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team.

De reactie van de renners van het Team Argos-Shimano

>De Argos-Shimano ploeg heeft al een filmpje geplaatst met daarin de reacties van een aantal van de renners van de ploeg:
Daarnaast toonde Iwan Spekenbrink, General manager van de ploeg, zich tevreden: Het is een geweldige beloning voor het harde werk van alle renners en de gehele staf, alsmede voor het vertrouwen van onze partners in dit ambitieuze wielerproject.

Sissy van Alebeek, co-manager van de ploeg maakte de reactie af met de woorden: We hebben een sterke ploeg en we verwachten in de sprint of door de aanval te kiezen mee te kunnen spelen voor ritwinst.

De reactie van Jean-René Bernaudeau, Team Europcar

Team Europcar plaatste op haar beurt een korte reactie van Jean-René Bernaudeau, de manager van de ploeg uit de Vendée: Thomas (Voeckler) was vorig jaar de publiekslieveling en de witte trui van Pierre heeft ook een grote indruk gemaakt op het Franse publiek. Eerlijk gezegd is deze uitnodiging voor ons geen verrassing. We hebben een geweldige Tour de France 2011 achter de rug en zijn al druk bezig met de voorbereidingen van een nog betere Tour dit jaar, zonder ook op enig moment getwijfeld te hebben aan onze uitnodiging want de Tour 2012 kan niet zonder Thomas en Pierre.

De reactie van Stéphane Heulot, manager van de Saur-Sojasun ploeg

De laatste ploeg die een reactie bekend maakte op de uitnodiging was Saur-Sojasun op basis van uitspraken van Stéphane Heulot, voormalig wielrenner en huidig manager en oprichter van de Bretonse ploeg die laat weten heel blij te zijn met deze aankondiging maar vooral heel geconcentreerd te zijn om ervoor te zorgen dat de ploeg zal stralen gedurende de drie weken koers in juli.

Deze uitnodiging laat zien dat de ploeg in drie jaar tijd behoorlijk vooruitgang heeft geboekt. Dit wordt onze tweede grote ronde. Je moet het zien als een beloning van een structuur die op intelligente wijze opgezet is en die renners bevat waarmee we het vertrouwen van ASO hebben weten te winnen. Vorig jaar waren we wellicht wat liefjes maar we hebben toen wel onze doelstellingen bereikt. We hadden hoge verwachtingen geschept maar zijn niet onbezonnen te werk gegaan. Onze strategie was rondom de kopman Jérôme Coppel die een top 15 plaats als doel had gesteld en dat doel hebben we bereikt. We hebben ook laten zien dat we beloftevolle renners hebben zoals Anthony Delaplace die een geweldige Tour de France heeft gereden terwijl hij nog maar 21 jaar oud is.
.

En bij de verliezende ploeg, Bretagne-Schuller ?

Joël Blévin, de manager van de andere Bretonse Continental Pro ploeg, Bretagne-Schuller, liet nadat hij te horen had gekregen dat zijn ploeg niet uitgenodigd was voor Paris-Nice 2012 in een interview met Le Télégramme weten dat als zijn ploeg niet uitgenodigd zou worden in de Tour de France 2012, hij dan ontslag zou nemen: ASO heeft ons aangemoedigd om een trapje hoger te gaan in de wielerwereld en om Breizh Vélo, het bedrijf achter de ploeg, verder te ontwikkelen. (...) Als we niet uitgenodigd worden betekent dat dat men ons werk niet erkent.

Ik kan me niet voorstellen dat we niet naar de Tour gaan ... Maar mochten we niet aan het vertrek in Luik verschijnen dan zie ik dat als een persoonlijke mislukking en in dat geval bied ik mijn ontslag aan
.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Een keuze op basis van sportieve criteria volgens Christian Prudhomme

Christian Prudhomme liet vandaag in Le Télégramme weten een sportieve keuze te hebben gemaakt: Bretagne-Schuller moet nog verder groeien wil de ploeg het hogerop zoeken.
Wij hebben maar vier uitnodigingen. Deze zijn logischerwijze toegekend aan Europcar, met Voeckler en Rolland ; aan Saur-Sojasaun, met Coppel als kopman, vorig jaar 14de, en die een bezetting heeft die blijft groeien, met onder anderen Julien Simon, een jonge Breton uit Montfort-sur-Meu ; aan Cofidis, met Taaramae, Moncoutié en Dumoulin, die al eerder een etappe wonnen ; aan Argos, met haar twee sprinters Degenkolb en vooral Kittel en ook nog een Franse belofte, Geniez. Ik geef verder geen commentaar over Bretagne-Schuller, die geenszins uitgesloten wordt: wij hebben de ploeg uitgenodigd voor het Critérium International en voor Parijs-Roubaix, aanstaande zondag
.

Marc Madiot, voorzitter van de Ligue Nationale de Cyclisme: godverdomme, we zijn wel in Frankrijk!

De reactie van Marc Madiot, manager van de FDJ BigMat ploeg maar ook voorzitter van de Ligue Nationale de Cyclisme (LNC) is agressiever: Het is echt jammer om een Franse ploeg thuis te laten. Als voorzitter van de Ligue kan ik alleen maar teleurgesteld zijn zeker aangezien we konden gokken op een uitnodiging voor Bretagne-Schuller vanwege haar goede resultaten. En godverdomme, we zijn wel in Frankrijk! In het verleden aarzelde ASO niet om de voorkeur te geven aan Franse ploegen. Als je Bretagne-Schuller niet uitnodigt in Paris-Nice, noch in de Tour, en wellicht ook niet in de Dauphiné, dan is de ploeg daarmee ten dode opgeschreven.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 6058x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2012

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. ola viva o tour de france 2012.

    | EUSTAQUIO SILVA | dinsdag 10 april 2012 om 18u36

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus zes ?