dinsdag 06 december 2011 om 00u16

De lijst van 18 UCI ProTeam ploegen voor het wielerseizoen 2012 is vandaag compleet gemaakt en officieel aangekondigd.

De lijst werd aangekondigd in etappes en bevat 13 ploegen die er in 2011 al in dezelfde vorm op stonden, 3 ploegen die er op stonden maar die gewijzigd zijn in het fusiespel eind 2011, één ploeg die terug van weggeweest is (FDJ BigMat) en één volledig nieuwe ploeg, afkomstig uit Australië (GreenEDGE).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De 18 UCI ProTeam 2012 ploegen

Zoals gebruikelijk sinds vorig jaar is de sportieve waarde van de renners van een ploeg het eerste criterium waarop de internationale ploegen die een aanvraag doen voor een UCI ProTeam licentie op beoordeeld worden. Op basis hiervan wordt een klassement gevormd.

Op 25 oktober maakte de UCI dit klassement van 20 ploegen bekend: de 15 eerste ploegen zijn de ploegen die zonder verdere bevestiging voldoen aan de sportieve voorwaarden.

Vervolgens komen de ethische, financiële en administratieve voorwaarden waaraan voldaan moet worden om aanspraak te kunnen maken op een UCI ProTeam licentie. Pas als aan al deze voorwaarden is voldaan heeft een ploeg recht op haar licentie.

Wat betreft de sportieve voorwaarden waren de ploegen, in de volgorde van het klassement, die net buiten het zekere deel van de eerste 15 vielen de ploegen AG2R La Mondiale, Geox-TMC, FDJ (sindsdien FDJ BigMat geworden), Euskaltel-Euskadi en Team Europcar.

Op 2 november was het de beurt aan de eerste ploegen die hadden voldaan aan alle voorwaarden en die al een licentie hadden om een bevestiging te krijgen van hun licentie voor 2012 :
  • Astana Pro Team (Kazakhstan) (tot in 2013)
  • BMC Racing Team (Verenigde Staten) (tot in 2014)
  • Garmin-Cervélo (Verenigde Staten)
  • Lampre-ISD (Italië) (tot in 2013)
  • Liquigas-Cannondale (Italië) (tot in 2014)
  • Movistar Team (Spanje) (tot in 2013)
  • Rabobank (Nederland)
  • Sky Procycling (Groot-Brittannië) (tot in 2013)
Aan deze ploegen werd op 9 november de ploeg Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team (Nederland) (tot in 2013), waarvan de bevestiging van de licentie afhankelijk was van een bevestiging door de licentiecommissie, toegevoegd.

Er bleven vervolgens nog maximaal 9 andere licenties over en op 21 november werden 7 daarvan aangekondigd. Het betrof toen de volgende ploegen:
  • AG2R La Mondiale (Frankrijk) (tot in 2012)
  • Euskaltel-Euskadi (Spanje) (tot in 2012)
  • Katusha Team (Rusland) (tot in 2015)
  • FDJ BigMat (Frankrijk) (tot in 2014)
  • Lotto Belisol Team (België) (tot in 2015)
  • Omega Pharma–Quick-Step Cycling Team (België) (tot in 2014)
  • Team Saxo Bank (Denemarken) (tot in 2012)
Die dag werd ook bekend gemaakt dat de aanvraag van Team Europcar (Frankrijk) geweigerd was en dat die van Geox-TMC ingetrokken was door de ploeg omdat er onduidelijk was over de sponsor van de ploeg.

Het verkrijgen van een licentie van RadioShack-Nissan (Verenigde Staten) en die van GreenEDGE (Australië) waren nog afhankelijk van een bevestiging door de licentiecommissie (de hoorzitting voor de eerste vond plaats op 18 november en voor de tweede ploeg op 16 november) en deze ploegen moesten dus nog een aantal ontbrekende documenten aanleveren voor de bevestiging van hun licentie.

Vandaag kwam dus het resultaat voor deze ploegen: RadioShack-Nissan (het is duidelijk dat UCI nooit spreekt over Radioshack-Nissan-Trek ondanks dat de ploeg nog altijd deze veel te lange naam blijft gebruiken in haar communicatie terwijl de UCI reglementen aangeven dat slechts twee merken gebruikt kunnen worden voor de naam van een ploeg) krijgt een licentie uitsluitend voor één jaar en GreenEDGE voor 2012 en 2013.
UCI ProTeams

Wat is nou eigenlijk het nut van een UCI ProTeam licentie?

UCI WorldTourDe eerste divisie ploegen in de wielersport heten dus UCI ProTeams (alhoewel de UCI in de reglementen in §3 en met name in artikel 2.15.009 spreekt over een UCI WorldTour Team licentie) en zij kunnen dankzij deze licentie deelnemen aan de wedstrijden op de UCI WorldTour kalender (waar ze standaard uitgenodigd zijn en verplicht zijn om deel te nemen).

Daarnaast kunnen ze, op uitnodiging, deelnemen aan wedstrijden uit de UCI Europe Tour in de klasse 1.HC of 2.HC (maximaal 70% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd) of in de klasse 1.1 of 2.1 (maximaal 50% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd), wedsdtrijden uit de UCI America Tour, UCI Asia Tour, UCI Oceania Tour of UCI Africa Tour in de klasse 1.HC, 2.HC, 1.1 of 2.1 (maximaal 50% van de deelnemende ploegen in een dergelijke wedstrijd).

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 6410x bekeken

dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus zes ?