home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Tour Down Under 2012 : Old Willunga Hill maakt de beloften waar, Alejandro Valverde maakt zijn comeback

Toegevoegd: zaterdag 21 januari 2012 om 16:23:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Tour Down Under 2012 : Old Willunga Hill maakt de beloften waar, Alejandro Valverde maakt zijn comebackHet was zo beloofd: de 5de etappe van de Tour Down Under was de koninginnerit. Het was ook zo beloofd: deze etappe zou niet eindigen in een massasprint maar eerder met een goede klimmer als winnaar.

  De beloften werden waargemaakt, Alejandro Valverde (Movistar Team) toonde zich het sterkste op de flanken van de Old Willunga Hill en het algemeen klassement van de Australische wedstrijd werd volledig door elkaar gegooid. De kersverse Australische Kampioen, Simon Gerrans, van de gloednieuwe UCI ProTeam ploeg GreenEDGE, pakt voorlopig de eerste plaats in dit klassement, in dezelfde tijd als Alejandro Valverde, de dag voor de laatste etappe op een circuit in het centrum van Adelaide.

  De smenvatting van de etappe 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill

  Na de start was Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) de eerste die aanviel. Thomas de GendtHij kreeg al snel gezelschap van Stuart O'Grady (GreenEDGE), Takashi Miyazawa (Saxo Bank), Nathan Haas (Garmin-Barracuda), Andrew Fenn (Omega Pharma-QuickStep) en Kristof Goddaert (AG2R La Mondiale) en hun voorsprong liep op tot waarden rond de 8 minuten op het peloton onder controle van met name de Movistar ploeg.

  De renners van de kopgroep deden niet echt moeite voor de punten en de bonificatieseconden van de eerste tussensprint en het was dus eigenlijk puur toeval dat Kristof Goddaert als eerste over de lijn kwam, voor Andrew Fenn en Stuart O'Grady. Bij de tweede tussensprint was het al net eender en daar pakte Thomas de Gendt de punten, voor Stuart O'Grady en Andrew Fenn.

  Zo ging de etappe rustig verder in de eerste rondjes op het circuit tussen McLaren Vale, Willunga en Snapper Point. Pas in de eerste beklimming van Old Willunga Hill kregen we echt wat actie te zien in deze etappe met om te beginnen een aanval van Nathan Haas vanuit de kopgroep. Aangezien Thomas de Gendt nog wat extra puntjes wilde pakken voor het bergklassement, waarin sinds gisteren Rohan Dennis aan de leiding staat, zette de Belgische renner de achtervolging in. De andere renners uit de kopgroep werden vervolgens teruggepakt door het peloton. Op de top van Old Willunga Hill, wist Nathan Haas inderdaad als eerste onder de boog door te komen, gevolgd door Thomas de Gendt. Rohan Dennis pakte de 3de plaats aan kop van het peloton waardoor hij de eerste plaats in het bergklassement wist te behouden.

  Op de top merken vele renners dan dat er nogal wat wind staat en wordt het peloton daardoor opgesplitst in verschillende groepjes. Om terug te komen raken zij nog behoorlijk wat extra energie kwijt.

  Danny PateIn de tweede en slotklim is het de beurt aan Danny Pate (Sky Procycling) om aan te vallen, gevolgd door Rohan Dennis (UniSA-Australia), José Ivan Gutierrez (Movistar Team) en Tiago Machado (Radioshack-Nissan) en in de laatste kilometers vallen Rohan Dennis en Tiago Machado dan aan en komen zij op deze manier op kop. In de laatste 2 kilometers halen de grote favorieten en met name Michael Rogers (Sky Procycling), Alejandro Valverde, Simon Gerrans (GreenEDGE), Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) en Jan Bakelants (Radioshack-Nissan) hen echter weer in.

  Alejandro ValverdeOnder hen is het Alejandro Valverde die aanvalt (foto) op iets minder dan 200 meter van de finish en zo de etappe weet te winnen, net voor Simon Gerrans.

  De klassementen na de 5de etappe van de Tour Down Under 2012

  Het klassement van de etappe 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill

  Hier vindt u de top 10 van deze etappe:

  1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 3h45'48"
  2/ Simon Gerrans (GreenEDGE)
  3/ Tiago Machado (RadioShack-Nissan) - +0'02"
  4/ Michael Rogers (Sky Procycling) - +0'04"
  5/ Rohan Dennis (UniSA-Australia) - +0'07"
  6/ Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) - +0'12"
  7/ Javier Moreno (Movistar Team) - +0'13"
  8/ Jan Bakelants (RadioShack-Nissan)
  9/ Jack Bauer (Garmin-Barracuda) - +0'26"
  10/ Eduard Vorganov (Katusha Team)

  Algemeen klassement

  Simon GerransDeze etappe is dus van grote invloed geweest op het algemeen klassement maar de etappe heeft er niet voor gezorgd dat we nu al de winnaar van de Tour Down Under 2012 kennen. De nummers één en twee uit het algemeen klassement delen namelijk eigenlijk de eerste plaats want ze hebben precies dezelfde tijd. Hun positie is dus uitsluitend gebaseerd op punten waardoor Simon Gerrans op de eerste plaats staat en Alejandro Valverde op de tweede ... Morgen zullen de 20 rondjes op het circuit in Adelaide de Australische of de Spaanse renner naar de eindoverwinning leiden!

  1/ Simon Gerrans (GreenEDGE) - 18h49'24"
  2/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
  3/ Tiago Machado (RadioShack-Nissan) - +0'08"
  4/ Michael Rogers (Sky Procycling) - +0'14"
  5/ Rohan Dennis (UniSA-Australia)

  Bergklassement

  Zoals ik hierboven al uitlegde houdt Rohan Dennis dus de eerste plaats in het bergklassement:

  1/ Rohan Dennis (UniSA-Australia) - 29 punten
  2/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 24 punten
  3/ Simon Gerrans (GreenEDGE) - 24 punten
  4/ Tiago Machado (RadioShack-Nissan) - 18 punten
  5/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 16 punten

  Edvald Boasson HagenSprintersklassement

  In het sprintersklassement is er haast geen twijfel meer mogelijk, Edvald Boasson Hagen heeft zijn eerste plaats nog wat verder verstevigd vandaag:

  1/ Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) - 46 punten
  2/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 35 punten
  3/ Michael Matthews (Rabobank) - 32 punten
  4/ Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) - 32 punten
  5/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 27 punten

  De foto's van de etappe 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill van de Tour Down Under 2012

  Dankzij Tim Ransome, een vriend die nog altijd ter plaatse is en zich daar goed vermaakt op de fiets, kunt u een groot aantal foto's van deze etappe bekijken in de rubriek Foto's > Tour Down Under 2012: 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill!

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 1624x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under| Tour Down Under 2012 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-tour-down-under-2012-old-willunga-hill-tient-sa-promesse-alejandro-valverde-fait-son-retour-97606101.html

  | Roland TISSIER | zaterdag 21 januari 2012 om 17:53:02

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer negen ?