home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De etappes van het Critérium du Dauphiné 2010 officieel bekend gemaakt door A.S.O.

Toegevoegd: vrijdag 16 april 2010 om 23:39:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De etappes van het Critérium du Dauphiné 2010 officieel bekend gemaakt door A.S.O.In januari meldde ik hier al dat de organisatie van de Dauphiné Libéré vanaf 2010 in handen zal zijn van Amaury Sport Organisation. Op dat moment waren er slechts een paar geruchten bekend over het parcours en ik heb sindsdien helaas niet voldoende tijd gehad om verdere geruchten te zoeken.
  Vandaag kondigde A.S.O. echter officieel de etappesteden van deze miniatuur Tour de France (zoals ik de Dauphiné in 2008 al had genoemd) aan in het kantoor van het Conseil Régional Rhônes-Alpes in Charbonnières. De start- en finishsteden van de 8 etappes van de editie 2010 en de sponsors van de wedstrijd zijn nu dus bekend.

  De etappes van het Critérium du Dauphiné 2010

  In 2009 zorgde een nieuwe eigenaar van de persgroep die deze wedstrijd organiseerde voor een vertrek vanuit Nancy. Met de nieuwe verandering van organisator keert het Critérium du Dauphiné terug naar zijn origines met een 6,8 kilometer lange proloog rondom Evian-les-Bains en een vertrek vanuit dezelfde stad de volgende dag, richting Saint-Laurent-du-Pont, 191 kilometer verderop.

  De andere bijzonderheden van de etappe-wedstrijd zijn een individuele tijdrit van 49 kilometer tussen Monteux en Sorgues op woensdag 9 juni, de bergfinish in Risoul voor de 4de etappe op donderdag 10 juni (vertrek vanuit Saint-Paul-Trois-Châteaux, 211,5 kilometer) maar vooral natuurlijk de bergetappe van zaterdag 12 juni 2010. Tijdens deze etappe beklimmen de renners, na vertrek vanuit Crolles, de Côte des Fontaines (4de categorie), de Col du Grand Cucheron (2de categorie), de Col du Glandon (hors catégorie) en ten slotte de 21 bekende bochten van de Alpe d'Huez (hors catégorie). Dit is een redelijk korte etappe met slechts 151,5 kilometer maar waarschijnlijk wel beslissend voor het eindklassement de dag voor de finish in Sallanches (vertrek vanuit Allevard-les-Bains, 150 kilometer). De Alpe d'Huez werd nooit eerder beklommen tijdens het Critérium du Dauphiné Libéré. Christian Prudhomme zei hierover: Met de Tour als grote adoptiebroer, gaat de Dauphiné een veiligere toekomst tegemoet. Als start van deze nieuwe toekomst is haast niets beter voor te stellen dan een ontmoeting met een belangrijk element van de Tour: voor het eerst in de geschiedenis van de Dauphiné staat een finish gepland bovenop de Alpe d'Huez.

  De laatste etappe is bijzonder vanwege zijn 5 rondjes rondom Sallanches voor de uiteindelijke finish. De renners zullen dus 6 keer over de finishlijn komen en in de lus rondom Sallanches beklimmen ze steeds de Côte de Domancy van de 3de categorie.

  De 8 etappes van het Critérium du Dauphiné 2010 zijn de volgende:
  #typedatumstartfinishafstand
  PProloogzo. 6 juni 2010 2010Evian-les-Bains6,8 km
  1in lijnma. 7 juni 2010Evian-les-BainsSaint-Laurent-du-Pont191 km
  2in lijndi. 8 juni 2010AnnonayBourg-Saint-Andéol177 km
  3individuele tijdritwo. 9 juni 2010MonteuxSorgues49 km
  4in lijndo. 10 juni 2010Saint-Paul-Trois-ChâteauxRisoul211,5 km
  5in lijnvr. 11 juni 2010Serre-ChevalierGrenoble143,5 km
  6in lijnza. 12 juni 2010CrollesAlpe d'Huez151,5 km
  7in lijnzo. 13 juni 2010Allevard-les-BainsSallanches150 km
  In totaal, kent deze 62ste editie van het Critérium du Dauphiné, bestaande uit 7 etappes waarvan één tijdrit en een proloog, een lengte van 1.080 kilometer.

  De profielen van de bergetappes

  U vindt hieronder de profielen van de 4 bergetappes:
  • 4/ Saint-Paul-Trois-Châteaux > Risoul
   Le profil de la 4ème étape
  • 5/ Serre-Chevalier > Grenoble
   Le profil de la 5ème étape
  • 6/ Crolles > Alpe d'Huez
   Le profil de la 6ème étape
  • 7/ Allevard-les-Bains > Sallanches
   Le profil de la 7ème étape

  De kaart van het parcours van het Critérium du Dauphiné 2010

  Hieronder vindt u een kaart van het parcours van het Critérium du Dauphiné 2010:
  De kaart van het parcours van het Critérium du Dauphiné 2010

  De deelnemende ploegen voor het Critérium du Dauphiné 2010 worden later bekend gemaakt, net als de deelnemende renners. Wel is echter al bekend dat Alberto Contador aan de start zal verschijnen!

  Een andere organisator: een nieuwe naam en een nieuw logo

  Nu de organisatie van de wedstrijd overgenomen wordt door A.S.O. verandert ook de naam. Tot op heden stond deze bekend als het Critérium du Dauphiné Libéré en vanaf nu wordt het het Critérium du Dauphiné.

  Op de website van de wedstrijd heerst nog enige schizofrenie want hoewel het logo de nieuwe naam laat zien en deze ook consequent gebruikt wordt in de teksten op de site ... is de titel van alle pagina's Dauphiné Libéré - 2010 ... Het lijkt er trouwens op dat de site een beetje te snel en dus onzorgvuldig is gemaakt want verschillende pagina's ontbreken nog en sommige gegevens zijn niet ingevuld!

  Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk ook een nieuw logo en zo konden we vandaag dus ontdekken dat het Critérium du Dauphiné een soortgelijk logo aanneemt als dat van Paris-Roubaix en wat nu gebruikt wordt voor verschillende door A.S.O. georganiseerde wedstrijden: de Waalse Pijl (en de versie voor dames ervan) en Luik-Bastenaken-Luik. Het lijkt er dus op dat de vorm niks te maken had met een kassei zoals het voor Parijs-Roubaix nog het geval leek, maar gewoon de nieuwe vorm van de logo's van wedstrijden georganiseerd door A.S.O. die met name goed overkomt in geval van gebruik op TV. Ik moet zeggen dat ik het niet geweldig vindt, maar dat is misschien een kwestie van wennen?
  Het oude en nieuwe logo van het Critérium du Dauphiné
  Het oude en nieuwe logo van het Critérium du Dauphiné

  De wijzigingen in de sponsors van de wedstrijd

  Bij een nieuwe organisator horen logischerwijze natuurlijk ook nieuwe sponsors (gelukkig maar!), maar helaas ook het verdwijnen van sommige andere sponsors.

  Zo maakt een bank, Crédit Agricole, plaats voor een andere, LCL, als sponsor van de geel-blauwe leiderstrui. De historische sponsor van A.S.O. voor verschillende wielerkoersen voegt samen met A.S.O. deze wedstrijd dus toe aan het lijstje van wielerwedstrijden waar zij aanwezig zijn. Christian Prudhomme zei hierover: Als je iets nieuws onderneemt (de organisatie van het Critérium du Dauphiné), is het geruststellend om te zien dat je vrienden aan je zijde staan. LCL is er één van en heeft besloten zich met ons in dit avontuur te storten en dus sponsor te worden van één van de mooiste Franse sportevenementen.

  De Région Rhône-Alpes blijft sponsor en zal dus hoogstwaarschijnlijk wederom haar naam op de groene trui van het puntenklassement terugvinden.

  5 andere sponsors verdwijnen: Véolia Propeté, Ricoh, Casino Cafétéria, Interflora en Sotradel.

  Skoda en Mavic, beide regelmatige sponsors van door A.S.O. georganiseerde wielerwedstrijden, blijven trouw aan het Critérium du Dauphiné en AG2R La Mondiale, Festina en Vittel zijn samen met LCL drie andere gebruikelijke sponsors die nu sponsor van deze wedstrijd worden.

  Als media-partners vinden we ook vrijwel dezelfde als voorheen: Le Dauphiné Libéré uiteraard, de radio's France Info en France Bleu en France 2, 3 en 4 voor de TV-uitzendingen.

  De afbeeldingen van de etappeprofielen, het logo en de kaart met het parcours zijn © A.S.O.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 28 reacties | 13477x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Criterium du Dauphiné Libéré| UCI ProTour| Marketing| Critérium du Dauphiné 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 28 reacties!
 1. Je n'aime pas du tout le nouveau logo tout comme celui de Paris- Roubaix, exactement du même style (à croire qu'ASO a utilisé le même template...).
  Je trouve que ça unifie trop les courses et que cela lui fait perdre de son charme visuel.

  | Martin - Portail du vélo | vrijdag 16 april 2010 om 23:56:34

 2. Un parcours très original qui donne bcp plus envie que le Tour de France!...

  | thibaut | zaterdag 17 april 2010 om 14:47:03

 3. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-les-etapes-du-criterium-du-dauphine-2010-officiellement-annoncees-par-a-s-o-48796858.html

  | Roland TISSIER | zaterdag 17 april 2010 om 19:28:00

 4. Ce nouveau logo n'est pas de très bon goût, sans compter qu'il est bien dommage que le critérium du Dauphiné libéré disparaisse et appartient désormais à ASO.

  | Vidal | zaterdag 17 april 2010 om 19:59:23

 5. Pareil que Thibaut. Les Alpes sont 1000 fois plus intéressantes que celles du Tour. Ce Prudhomme est vraiment déroutant...

  | Dom | zondag 18 april 2010 om 1:39:25

 6. Concernant le nouveau logo, à Paris-Roubaix tous les véhicules d'ASO arboraient le logo habituel, le seul endroit où j'ai vu ce nouveau logo était les coupes-file et les Movico VIP de l'arrivée (j'étais pas au départ non plus...).
  Donc je ne pense pas que cette nouvelle forme de logo remplace les précédents...
  Par contre pour le Dauphiné il faudrait trouver des images de la présentation pour savoir si c'est bien ce logo.

  | Antoine Plouvin | zondag 18 april 2010 om 13:57:41

 7. Effectivement Antoine, j'avais également vu que l'ancien logo (mais avec l'année 2010 sur le côté droite du logo) figurait sur les véhicules sur Paris-Roubaix.

  Renseignements pris ... c'était tout simplement car le changement de logo a été décidé après que les différents supports aient été imprimés ! Il a donc été décidé de les garder pour cette année, mais les logos comme affichés ici sont bien les nouveaux logos pour les différentes courses cyclistes organisées par A.S.O. !

  | Thomas Vergouwen | zondag 18 april 2010 om 14:06:02

 8. Un départ possible du critérium :

  1ère étape : Vichy - Vichy (Prologue)
  2ème étape : Cusset - ?
  La suite bientôt...=D

  | elie | maandag 14 juni 2010 om 11:07:49

 9. le parcour 2011 est prévue pour quand?

  | roro21 | maandag 20 december 2010 om 20:04:59

 10. @roro21 : pour 2010 ce n'était pas avant février que le parcours a été annoncé ; je m'attends donc à ce que ça soit pareil pour 2011. Pour l'instant on ne sait donc seulement que le Critérium International aura lieu du côté de Porto-Vecchio jusqu'en 2013 et que le Grand Départ du Tour de France 2013 sera vraiment en Corse également ...

  | Thomas Vergouwen | maandag 20 december 2010 om 23:35:29

 11. Vichy, c'est une fausse info !
  Cusset, ca n'est pas exact non plus...

  | Mart1 du blog de l'Ardoisier | maandag 21 maart 2011 om 14:51:42

 12. Bah c'est ou alors??? :-)

  | roro21 | maandag 21 maart 2011 om 16:27:39

 13. le parcours 2011 n'est pas encore dévoilé mais il y a quelques certitudes :

  il y aura une arrivée au Collet d'Allevard (le samedi 11 Juin) qui est dure (11,7 km à 8,3 %)

  http://www.allevard-les-bains.com/www-agenda-25-FR-AGENDA.html
  (c'est écrit en milieu de page)

  il devrait aussi y avoir aussi un CLM à Grenoble (le même que celui du tour)

  il y aura une arrivée puis un départ des Gets (10-11 Juin) :
  http://www.lesgets.com/criterium-du-dauphine-2011-192.html

  un départ d'étape de Villars les Dombes (au Parc des Oiseaux) le 10 juin
  on a donc deux étapes connues :
  vendredi 10/06 : Villars les Dombes (Parc des Oiseaux) > Les Gets
  samedi 11/06 : Les Gets > Le Collet d'Allevard

  il y aura aussi un passage à Lyon
  http://www.lyonmag.com/article/21072/le-critA-rium-du-dauphinA-passera-par-lyon-le-tour-de-france-en-ligne-de-mire-

  | julien | dinsdag 22 maart 2011 om 14:25:32

 14. j'oubliais aussi, il y aura une arrivée à la Toussuire :
  http://www.cyclo-maurienne.fr/fr/il4-agenda_i5159-arrivee-du-criterium-du-dauphine-en-juin.aspx

  | julien | dinsdag 22 maart 2011 om 14:39:29

 15. merci pour ces infos
  avez-vous une date de publication du parcours officiel du dauphinée?

  | roro21 | dinsdag 22 maart 2011 om 18:22:04

 16. arrivé à Mâcon le 9 Juin (l'étape partira de la La Motte-Servolex)

  http://www.lejsl.com/fr/permalien/article/4807928/Avant-gout-du-Tour-de-France.html
  le départ du dauphiné sera donné à Saint Jean de Maurienne le 5 juin

  on aurait le parcours :
  dimanche 05/06 : Saint-Jean de Maurienne
  lundi 06/06 :
  mardi 07/06 :
  mercredi 08/06 :
  jeudi 09/06 : La Motte-Servolex > Mâcon
  vendredi 10/06 : Villars les Dombes (Parc des Oiseaux) > Les Gets
  samedi 11/06 : Les Gets > Le Collet d'Allevard
  dimanche 12/06 : > La Toussuire

  + à caser le CLM à Grenoble et le passage à Lyon (mais je trouve pas les dates)

  | julien | woensdag 23 maart 2011 om 12:48:42

 17. merci
  je trouve ca un peut nul car c'est comme l'année dernière et c'est encore la même region mis a l'honneur!!
  moi je préfére un départ loin de l'arivée type dauphinée 2008 car la c'est tout entassée au même endroit et il y a encore que le Rhône Alpes qui va en profiter...

  | roro21 | woensdag 23 maart 2011 om 13:06:43

 18. A priori on devrait avoir:
  5 juin: prologue à Saint-Jean de Maurienne
  6 juin: Albertville - Saint-Pierre de Chartreuse
  7 juin: Voiron - Lyon
  8 juin: CLM Grenoble-Grenoble sur parcours identique au TDF2011
  9 juin: La Motte-Servolex - Mâcon
  10 juin: Parc des oiseaux - Les Gêts
  11 juin: Les Gêts - Le Collet d'Allevard
  12 juin: Pontcharra - La Toussuire

  | nounourshuez | woensdag 23 maart 2011 om 18:05:31

 19. Autant vous le dire de suite pour atténuer la déception, pour aller à Saint-Pierre de Chartreuse il ne devrait y avoir ni Granier, ni Cucheron, ni Coq, ni Porte, ni même 1000 Martyrs ou Placette; col de Coux et c'est tout

  | nounourshuez | woensdag 23 maart 2011 om 18:39:47

 20. roro21,
  S'agissant du critérium du Dauphiné il n'est a priori pas anormal que celui-ci se déroule essentiellement ... en Dauphiné!
  Le Dauphiné étant pour sa plus grande partie situé dans la région Rhône-Alpes, celle-ci est un des gros partenaires (financier) de l'épreuve. Il est donc légitime que l'épreuve fasse la part belle aux routes de la région quitte à sortir un peu du Dauphiné en allant visiter les Savoies et le Lyonnais.

  | nounourshuez | woensdag 23 maart 2011 om 21:40:58

 21. merci pour ses infos.
  Il semblerait plus logique d'inverser les étapes du 7 et du 8 juin (le CLM de Grenoble avant l'étape arrivant à Lyon)

  | julien | donderdag 24 maart 2011 om 0:18:44

 22. d'accord Nounourshuez je ne savais pas
  je commence seulement a suivre le cyclisme ( je n'ai que 15 ans ) e tje sais qu il est passé a dijon en 2008 donc je pensais qu'il était un peut dans toute la france
  merci pour toute ces infos!

  | roro21 | donderdag 24 maart 2011 om 13:19:19

 23. Julien,
  Oui, ... mais non!
  Roro21,
  Avant qu'ASO ne rachète la course c'était une volonté de l'organisation de sortir un peu de la région de temps en temps (un peu comme le tour de france sort de temps en temps de France).
  Peut-être qu'ASO retiendra cette option dans les années à venir. Faire la part belle aux routes de la région c'est normal mais ça n'empêche pas quelques exceptions. Ceci dit la région offre tellement de possibilité de faire de belles étapes variées ...

  | nounourshuez | zaterdag 26 maart 2011 om 10:38:43

 24. je peux me tromper mais il me semble que le journal "dauphiné libéré" propriétaire de l'epreuve jusqu'a l'année dernière a été racheté il y a 2 ou 3 ans par l'est republicain, ce qui explique que l'édition 2009 soit partie de nancy.

  | oliv56 | maandag 28 maart 2011 om 0:24:25

 25. le contre la montre de Grenoble aura bien lieu le 8 Juin (même tracé que celui du tour 41 km avec passage à Eybens, Vizille, Uriage, Gières)...

  http://www.ledauphine.com/isere-sud/2011/03/29/temps-fort-a-grenoble

  pour les étapes de montagne on pourrait avoir :

  10 juin: Parc des oiseaux - Les Gêts (avec la Ramaz)
  11 juin: Les Gêts - Le Collet d'Allevard (avec le Revard, le Granier et le Collet d'Allevard))
  12 juin: Pontcharra - La Toussuire (avec le Grand Cucheron, la Croix de Fer, le Mollard et la Toussuire)

  | steph | woensdag 30 maart 2011 om 10:05:04

 26. Steph:
  A priori pas de Ramaz, pas de Granier, pas de Revard et pas de Mollard.
  Le Grand Cucheron serait escaladé le 11 dans l'étape du Collet d'Allevard.

  Comme je l'ai dit la région offre tellement de possibilités de faire de belles étapes variées ... pourquoi se priver de faire des étapes de m...

  Oliv56:
  Je ne crois pas que l'Est républicain ait racheté le DL il y a 2 ou 3 ans, mais ce qui est sûr c'est que les 2 journaux font partie du même groupe. Face aux difficultés du DL seul à boucler le budget de l'épreuve le groupe avait suggéré un rapprochement avec d'autres journaux du groupe, d'où effectivement le départ de Nancy ... pour en arriver à la vente de l'épreuve à ASO!

  | nounourshuez | woensdag 30 maart 2011 om 12:25:23

 27. c'est sur le site officiel avec les profils :

  http://www.letour.fr/2011/CDD/COURSE/fr/le_parcours.html

  | steph | woensdag 30 maart 2011 om 19:02:46

 28. cialis dosage https://cialiswithdapoxetine.com/

  | cialis 20 mg | vrijdag 08 oktober 2021 om 1:17:14

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus vier ?