home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De geselecteerde ploegen voor deelname aan de Tour de France 2010

Toegevoegd: dinsdag 30 maart 2010 om 23:15:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De geselecteerde ploegen voor deelname aan de Tour de France 2010Twee dagen na het Critérium International 2010, liet Amaury Sport Organisation (A.S.O.) vandaag weten welke 22 ploegen zullen deelnemen aan de Tour de France 2010. We wisten van tevoren al dat deze lijst sommige ploegen blij zou maken en andere ploegen teleur zou stellen want op zijn minst 3 van de ploegen die vroegen om een uitnodiging zouden een negatief antwoord krijgen.

  De ploegen die al zeker waren van deelname

  Op basis van een contract met de ploegen en de uitkomst van de onderhandelingen met de UCI in augustus / september 2008, waren 16 ploegen die deelnamen aan de Tour de France 2008 al zeker van deelname.

  Het betreft de volgende ploegen:
  • Duitsland

   - Team Milram
  • België

   - Quick Step
   - Omega Pharma–Lotto
  • Denemarken

   - Team Saxo Bank
  • Spanje

   - Caisse d'Epargne
   - Euskaltel–Euskadi
   - Footon–Servetto
  • Verenigde Staten

   - Team HTC-Columbia
  • Frankrijk

   - AG2R La Mondiale
   - Bbox Bouygues Telecom
   - Cofidis, le Crédit en ligne
   - Française des Jeux
  • Italië

   - Lampre–Farnese Vini
   - Liquigas-Doimo
  • Kazakhstan

   - Astana
  • Nederland

   - Rabobank
  In dit lijst maakt Footon-Servetto haar comeback, na in de Tour de France 2009 uitgesloten te zijn van deelname.

  De 6 uitgenodigde ploegen

  Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, liet in november 2009 al weten dat het aantal ploegen voor de Tour verhoogd werd van 20 naar 22, vanwege het grote aantal kandidaten.

  Er bleven dus nog 6 plaatsen over voor ... 9 kandidaten. Uiteindelijk staan de Nederlandse ploegen Skil-Shimano en Vacansoleil Pro Cycling Team en de Franse ploeg Saur-Sojasun niet op de lijst.
  De twee Nederlandse ploegen hoopten dat het vertrek van de Tour de France 2010 vanuit Rotterdam op 3 juli aanstaande een positieve invloed zou hebben op hun selectie. De Vacansoleil ploeg dacht daarnaast dat zij door de broertjes Feillu aan te trekken ook een betere kans op deelname zou hebben in de Tour de France 2010, net als de sponsoring van Paris-Nice 2010. Dit bleek echter niet het geval want de enige Nederlandse ploeg die zal vertrekken vanaf Nederlandse bodem is uiteindelijk de Rabobank ploeg.

  De selectie van ploegen voor Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl was dus wel degelijk een goede indicator want daar ontbraken deze drie ploegen ook al.

  De 6 ploegen die uiteindelijk zijn uitgekozen voor deelname zijn:
  • Verenigde Staten

   - Garmin-Transitions
   - Team RadioShack
   - BMC Racing Team
  • Groot-Brittannië

   - Team Sky
  • Rusland

   - Katusha Team
  • Zwitserland

   - Cervélo TestTeam
  Het betreft hier 4 UCI ProTour ploegen (Garmin-Transitions, Team Radioshack, Team Sky en Katusha Team) enn twee Continental Pro ploegen: BMC Racing Team en Cervélo TestTeam.

  Kijkende naar de huidige UCI World Ranking lijkt de keuze van deze twee Continental Pro ploegen logisch want zij staan respectievelijk op de 7de en 8ste plaats in dit klassement, terwijl Saur-Sojasun 27ste staat.
  Daarnaast is BMC Racing Team de ploeg van de huidige Wereldkampioen, Cadel Evans en van George Hincapie, en Cervélo TestTeam de ploeg van voormalig Tour de France winnaar Carlos Sastre (2008) en de groene trui van de Tour de France 2009, Thor Hushovd.

  Vanaf de Tour de France 2011 zullen de 17 bestgeplaatste ploegen in deze UCI World Ranking aan het einde van dit seizoen automatisch geselecteerd zijn voor deelname en de lijst zal dan worden aangevuld met extra uitnodigingen (wildcards).

  De reacties van de ploegen

  Vacansoleil Pro Cycling Team

  VacansoleilDe Nederlandse ploeg Vacansoleil Pro Cycling Team reageert op haar website op de non-selectie voor de Tour de France 2010.
  Team-manager Daan Luijkx onderdrukt zijn teleurstelling en laat weten vooruit te kijken: Het is fijn te weten waar we aan toe zijn zodat we ons kunnen focussen op wat komen gaat. De komende weken wachten mooie klassiekers waarin we wederom gaan laten zien wat onze ploeg waard is. Naast deelname aan minimaal één grote ronde hebben we voor 2010 de doelstelling om bij de eerste drie te eindigen in een klassieker van de World Calendar en de doelstelling om het hele jaar door te presteren, alle doelstellingen zijn nog haalbaar. In september wacht wellicht de Ronde van Spanje waarvoor we getoond hebben capabel te zijn.

  We moeten niet vergeten dat begin 2009 het doel was om binnen drie jaar één grote ronde te rijden en we daarna heel snel zijn gegroeid. Met het systeem van de wildcards en de afspraken uit het verleden moeten we realistisch zijn en ons beseffen dat het dit jaar dringen was voor een plekje in de Tour. Het zal voor ASO ook geen gemakkelijke keuze zijn geweest en in 2011 gaan we weer voor een startplek. De afspraak met de zestien teams uit 2008 die zeker zijn van een startplek in de Tour van dit jaar geldt niet meer in 2011. Hoe de startplekken voor de grote rondes in 2011 verdeelt worden is nog onduidelijk maar duidelijk is dat wij daar vol voor gaan. Ik heb ontzettend veel vertrouwen in de huidige groep renners en de attractieve koerswijze. De sponsoren, met Vacansoleil en Batavus voorop, zijn zeer ambitieus en groeien met het team mee. Naast de huidige groep sponsoren hebben we onze oren en ogen open voor een extra shirtsponsor die in ons een mooi marketinginstrument ziet en ons nog meer slagkracht geeft.


  Ploegleider Hilaire van der Schueren kijkt nog uit naar de Ronde van Spanje 2010 en laat weten: Minimaal één grote ronde in 2010 was de doelstelling en om de klassiekers, de Giro en de Tour te rijden zou een te zware belasting geweest zijn voor onze renners. De Ronde van Spanje in september past daarentegen perfect in ons programma.

  Skil-Shimano

  Thierry Hupond - Skil-ShimanoDe andere Nederlandse ploeg, Skil-Shimano plaatste ook op haar website de reactie van haar teammanager Iwan Spekenbrink: We zijn vandaag door Christian Prudhomme persoonlijk geïnformeerd over hun besluit. Hoewel we teleurgesteld zijn, begrijpen we de keuze van de organisatie. De A.S.O. moest bij haar selectiebeleid vasthouden aan een akkoord uit 2008 waarbij een aantal teams automatisch is geselecteerd. En daarnaast zijn er dit seizoen een aantal nieuwe, sterke ploegen bijgekomen. Het aanbod van goede kandidaten was exceptioneel groot.

  We willen ieder seizoen weer een stap vooruit maken en we vertrouwen er dan ook op dat we in de komende jaren wel weer in aanmerking komen voor dit soort grote wedstrijden.

  Saur-Sojasun

  Jérôme Coppel - Saur-SojasunDe Franse ploeg die niet uitgenodigd is voor de Tour de France 2010 reageert via haar website uit monde van Stéphane Heulot: Dit was een belangrijk doel en we kunnen dus niet blij zijn met deze beslissing. De selectiecriteria en de spelregels zijn nooit echt duidelijk geweest. We kunnen geen « slechte verliezer » zijn, eenvoudigweg omdat er geen wedstrijd is geweest. Het oude wielrennen krijgt de voorkeur boven een ploeg met toekomst. Men doet ons geloven dat er een strijd plaats vindt op sportief niveau, maar blijkbaar was de beslissing al weken geleden genomen...

  We hadden deze wedstrijd nodig om te groeien. We hebben een project op de lange duur, met jonge Franse renners die wedstrijden van hoog niveau nodig hebben om hun talent te uiten en een frisse wind te laten waaien in de wielerwereld. Maar als we niet mee kunnen doen aan grote wedstrijden kunnen we ze ook niet laten groeien. En dan krijgen we straks weer verbaasde uitspraken over het feit dat het Franse wielrennen niet de goede kant op gaat...

  We geven echter niet op en onze aanpak zal ook niet veranderen. Een seizoen is niet alleen de Tour de France. En we moeten er ook klaar voor zijn als de deur voor ons weer op een kiertje open komt te staan. Wij zijn vastbesloten ons leerproject tot een goed einde te brengen.

  Team Sky

  Team SkyDe Britse ploeg Team Sky die wel uitgenodigd is, laat uit monde van haar manager Dave Brailsford op haar website weten blij te zijn met deze selectie: Een plaats in de Tour was al een tijdje de droom van velen - nu is die droom uitgekomen. Ik bedank ASO voor het vertrouwen in Team Sky; we zullen er alles aan doen om er een spannende race van te maken met een groep getalenteerde en gemotiveerde renners die meedoen om te winnen.

  Ons team is opgebouwd rondom de renners en onze selectie voor de Tour van dit jaar is dan ook aan hen en aan hun geweldigde prestaties aan het begin van het seizoen te danken - ik bedank hen dan ook hartelijk. Ze vormen een geweldigde groep jongens en ik weet dat ze af zullen reizen naar Rotterdam om hun beste kant te laten zien.


  Bradley Wiggins, hoogstwaarschijnlijk de kopman van Team Sky in de Tour de France 2010, voegde daar nog aan toe: Als team zijn we heel blij dat we mee mogen doen in de grootste wielerwedstrijd in de wereld. Ik ben erg trots deel te kunnen uitmaken van een Brits team wat mee zal doen aan de Tour de France en ik weet zeker dat we de race zullen beïnvloeden. Team Sky heeft een enorme ambitie, niet alleen voor het team maar voor de wielersport in het algemeen en om mensen aan te zetten om vaker de fiets te pakken. De reactie op het team was geweldig en we zijn het seizoen op een heel mooie manier begonnen. We kunnen onze voorbereidingen nu voortzetten wetende dat we aan de start zullen verschijnen.

  Cervélo TestTeam

  Ted King - Cervélo TestTeamDe Zwitserse ploeg liet uit monde van haar manager Joop Alberda op haar website weten blij te zijn met deze selectie: Dit is fantastisch nieuws voor onze ploeg. We weten dat de uitnodiging deels is gebaseerd op onze prestaties van vorig jaar, met etappe-overwinningen van Heinrich Haussler en Thor Hushovd, en de groene trui. We zijn ook blij met onze goede banden met ASO en dat zij ons de kans geven om er ook in 2010 weer bij te zijn. De Tour de France is een belangrijk evenement voor onze gehele organisatie, dus dit is goed nieuws voor de renners, de staff en onze partners.

  BMC Racing Team

  BMC Racing TeamDe manager van de ploeg van Wereldkampioen Cadel Evans (BMC Racing Team), Jim Ochowicz, liet op haar website weten: Ik weet dat dit niet vanzelf is gegaan. Wat ons betreft is het te danken aan teamwork – niet alleen aan één of twee personen. Iedereen, zowel de renners als de staff en onze sponsors, heeft hieraan bijgedragen. Het is een grote eer dat we onze uitnodiging verdiend hebben. Nu is het onze verantwoordelijkheid aan de start van de race te verschijnen en goede prestaties te laten zien.

  John Lelangue, ploegleider van BMC Racing Team, vulde aan: Voor mij is het heel goed nieuws voor het team en ook voor Cadel aangezien we weten dat hij één van de kanshebbers is voor de eindoverwinning. Ik denk dat we sinds het begin van dit seizoen, in wedstrijden als de Tour Down Under, Tirreno-Adriatico en het Criterium International, al bewezen hebben dat we een sterk team hebben voor etapperaces.

  Cadel Evans liet ook weten blij te zijn met de Tourselectie: Ondanks dat ik nog niet zeker wist of we in de Tour zouden zijn, heb ik nooit echt gedacht aan een eventuele uitsluiting, aangezien ik dacht dat onze ploeg het verdient in de Tour de France mee te doen. Ik denk dat het voor iedereen in het BMC Racing Team een beloning is voor hun harde werk om een wereldwijd bekende wielerploeg uit de grond te stampen.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 6976x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Sélection bizarre

  Franchement, je suis déçu pour Vacancesoleil et Saur qui ont montré quelque chose sur les classiques et qui ont des résultats, contrairement aux équipes Footon et Milram qui n'ont rien montré depuis le début de l'année et qui n'ont quasiment aucun coureur de grands tours.

  | david | donderdag 22 april 2010 om 8:28:43


 2. pourriez vous m'envoyer le nom des coureurs du tours de France et le parcours des étapes du tour de France 2010

  | GLORIEUX | maandag 24 mei 2010 om 22:11:52

 3. Hormis les équipes qui collectionnent régulièrement des résultats probants, certaines "invitées" ont bénéficié d'un a priori favorable auprès des pontes d'A.S.O. L'exemple le plus frappant est celui de Radio Shack, montée de toutes pièces par Lance Armstrong en vue de l'événement de juillet. Christian Prudhomme et ses collègues ont loupé une excellente occasion de laisser le truqueur à la porte. Ils auraient pu invoquer, sans que l'on ne leur impute de l'hypocrisie, l'absence de hauts faits majeurs. Je suppute qu'avant même qu'il ne choisisse son entourage, l'ami intime de George Walker Bush avait obtenu de la part des organisateurs toutes les assurances quant à sa participation. Les "révélations" de Floyd Landis, qui a confirmé ce que des personnes autrement plus honorables que le vainqueur déchu de l'édition 2006, ne changeront vraisemblablement rien à la donne. Qui osera contrecarrer efficacement le leadership impérialiste du Texan?...
  Tchao,

  René

  | René HAMM | dinsdag 25 mei 2010 om 18:10:46

 4. Contador controlé positif au dernier Tour
  http://www.lemonde.fr/sport/article/2010/09/30/alberto-contador-suspendu-apres-un-controle-antidopage_1417963_3242.html#ens_id=1417965

  | mathias | donderdag 30 september 2010 om 9:32:08

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zeven ?