zondag 29 november 2009 om 23u38

Eind september kondigde ik al aan dat Bbox Bouygues Telecom en Cofidis niet langer onderdeel uitmaken van de ProTour in 2010. In hetzelfde artikel kon u ook informatie vinden over twee nieuwe Canadese wedstrijden in de ProTour kalender. Verschillende ploegen waren echter nog in afwachting van de definitieve beslissing over hun UCI ProTour licentie.

Deze week heeft de UCI eindelijk de definitieve lijst van de 17 ploegen die de UCI ProTour vormen in 2010 bekend gemaakt.


Naast het vernieuwen van afgelopen UCI ProTour licenties en het toekennen van nieuwe licenties bestudeert de UCI ieder jaar het dossier van alle UCI ProTour ploegen. Hiervoor controleert de UCI voor iedere ploeg of deze voldoet aan de eisen die gesteld worden in het reglement, met name wat betreft administratie en financiën.

De 17 UCI ProTour ploegen in 2010

De volgende 17 ploegen hebben een bevestiging ontvangen voor hun UCI ProTour licentie (tussen haakjes ziet u het jaar waarin de licentie van iedere ploeg afloopt):
  • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


    BelgiëBelgië

    - Omega Pharma-Lotto (2011)
    - Quick Step (2011)
  • DenemarkenDenemarken

    - Saxo Bank (2011)
  • DuitslandDuitsland

    - Team Milram (2010)
  • FrankrijkFrankrijk

    - AG2R La Mondiale (2012)
    - Française des Jeux (2010)
  • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


    Groot-BrittanniëGroot-Brittannië

    - Team Sky (2013)
  • ItaliëItalië

    - Liquigas-Doimo (2010)
  • KazakhstanKazakhstan

    - Astana (2010)
  • NederlandNederland

    - Rabobank (2012)
  • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


    RuslandRusland

    - Team Katusha (2011)
  • SpanjeSpanje

    - Caisse d'Epargne (2010)
    - Euskaltel-Euskadi (2010)
    - Footon-Servetto (2010)
  • Verenigde StatenVerenigde Staten

    - Columbia HTC (2010)
    - Garmin Transitions (2012)
    - Team Radioshack (2013)

Een paar bijzonderheden

Astana

Astana

Astana was één van de ploegen waarvan de licentie niet eind 2009 afloopt (hun licentie loopt eind 2010 af) maar was wel één van de ploegen waarvan het dossier in eerste instantie niet in order werd bevonden (net als voor Caisse d'Epargne, Euskaltel-Euskadi, Saxo Bank en Team Sky). Deze 5 ploegen hebben uiteindelijk hun zaakjes op orde gekregen maar voor Astana geeft de UCI aan dat naar aanleiding van de moeilijkheden die de ploeg heeft gehad wat betreft de betaling van salarissen van haar renners in het voorbije seizoen, de Président van de CUPT, M. Vittorio Adorni, in mei een verzoek tot intrekking van de licentie van de Kazakhse ploeg had ingediend bij de Licentiecommissie. Dit verzoek werd opgeschort toen de ploeg een oplossing had gevonden voor 2009. Voor 2010 heeft de UCI echter een extra bankgarantie gevraagd om te voorkomen dat de problemen van 2009 zich weer voordoen en het verzoek tot intrekking van de licentie van Astana opnieuw geactiveerd zou moeten worden.

De UCI geeft aan dat dit verzoek niets te maken heeft met de registratieprocedure van de UCI ProTeams, maar dat dit verzoek tot intrekking van de licentie van Astana (...) opnieuw geactiveerd zou worden indien de bankgarantie niet verstrekt wordt. Tegelijkertijd zegt de UCI echter dat zij er alle vertrouwen in heeft dat deze binnenkort afgegeven zal worden.

Na deze aankondiging liet de winnaar van de Tour de France 2007 en 2009, Alberto Contador, weten dat hij zijn contract wat hem nog één jaar aan de Kazakhse ploeg verbindt uit zal zitten. Even later liet Oscar Pereiro, de winnaar van de Tour de France 2006, weten dat hij zijn landgenoot het komende seizoen zal helpen om zijn doelen te bereiken (Pereiro is afkomstig van de Caisse d'Epargne ploeg).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Lampre Farnese Vini

Lampre Farnese ViniEind september had de UCI nog besloten de licentie van Lampre Farnese Vini (voorheen Lampre-N.G.C.) te verlengen, maar de UCI ProTour Council (UPTC) heeft de registratie van deze ploeg geweigerd. De Licentiecommissie moet zich nu uitspreken over een eventuele intrekking van de UCI ProTour licentie van deze ploeg.

Het toekennen van een UCI ProTour licentie en de registratie als UCI ProTeam zijn namelijk twee aparte dingen: de toekenning van de licentie is volgens de UCI met name gebaseerd op sportieve, etische en financiële criteria, rekening houdend met het verleden van de ploeg en de garanties die een ploeg geeft voor de toekomst terwijl de registratie een jaarlijkse procedure is die controleert of de ploeg haar zaakjes in orde heeft met betrekking tot de contracten en het budget om haar activiteit in het komende seizoen te kunnen uitoefenen.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 5328x bekeken

dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Bedankt Thomas,

    Groeten Henk Scholten

    | Henk Scholten | maandag 30 november 2009 om 06u49

  2. Het belang van het onderscheid tussen ´registratie´ en ´licentietoekenning´ van een Pro Tour wielerploeg ontgaat mij. Kan iemand mij de ´rationele´ van dit onderscheid toelichten?

    | Paul Provoost | donderdag 03 december 2009 om 13u05

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer zeven ?