zaterdag 13 februari 2010 om 23u29

Na de toevoeging van de naam HTC, fabrikant van mobiele telefoons, als co-sponsor van de ploeg Columbia aan het begin van de Tour de France 2009, wordt het Taiwanese merk dit jaar hoofdsponsor van de Amerikaanse ploeg. Daarom verandert deze ploeg, gemanaged door High Road Sports, van naam om in 2010 als HTC-Columbia verder te gaan ... voor een volledige overname onder de naam Team HTC?

Een terugblik op 2009: van Columbia Highroad naar Columbia HTC

De Amerikaanse ploeg, geboren uit de erfenis van de T-Mobile ploeg, vond in juni 2008 in Columbia zijn hoofdsponsor (voor een periode van 3 jaar) en Team High Road werd zo vanaf de Tour de France 2008 Team Columbia-High Road.

HTC - Un héro est né - Mark CavendishOnder deze naam begon de ploeg ook aan het seizoen 2009 voor de naamswijziging aan het begin van de Tour de France 2009. Op 29 juni 2009 liet HTC namelijk weten een contract van 3 jaar te hebben getekend met de ploeg met ingang van de start van de Tour de France. Vanaf de start van de Tour luisterde de ploeg dus naar de naam Team Columbia-HTC. Zo konden we tijdens de Tour Mark Cavendish zijn nieuwe sponsor blij zien maken door met zijn rechterhand een telefoon uit te beelden terwijl hij met zijn linkerhand naar het logo van de nieuwe sponsor wees. Dit gebaar werd door deze sponsor erg op prijs gesteld en de foto werd gebruikt voor een reclamecampagne voor de HTC Hero telefoon die net na de Tour de France uit kwam, onder de titel "Un Hero est né" (een held is geboren; zie afbeelding).

In 2009 was de ploeg - net als in 2008 - de ploeg die de meeste wedstrijden wist te winnen: niet minder dan 132 overwinningen op naam van 22 renners. De heren van de Amerikaanse ploeg wonnen 86 wedstrijden waarvan 17 etappes van een Grote Ronde, Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, Parijs-Bourges, 6 etappes in de Ronde van Zwitserland, 7 nationale kampioenschappen, de groene trui in de Vuelta a España 2009, de Eneco Tour en etappes in verschillende andere ronden.
De damesploeg van Columbia-HTC mag natuurlijk niet vergeten worden want deze was goed voor maar liefst 46 overwinningen waaronder etappes in de Tour de l'Aude, de Giro d'Italia en de Holland Ladies Tour en de eindoverwinning van de Route de France.

Team HTC-Columbia in 2010

In 2010 is HTC de hoofdsponsor en verandert de naam dus in Team HTC-Columbia.

In deze ploeg vinden we redelijk wat renners terug van vorig jaar, maar er zijn toch maar liefst 8 renners vertrokken en 11 nieuwe renners aangetrokken.
De komst van Team Sky heeft grote gevolgen gehad voor de HTC-Columbia ploeg met het vertrek van maar liefst 5 renners naar de nieuwe Britse ploeg: Michael Barry, Edvald Boasson Hagen, Greg Henderson (die de Cancer Council Helpline Classic won), Thomas Lövkvist en Morris Possoni. 2 renners vertrokken naar BMC Racing Team: Marcus Burghardt en George Hincapie terwijl Kim Kirchen zijn carrière voortzet bij Team Katusha.

De nieuwelingen in de ploeg zijn:
 • Lars Bak

  LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  DKLars Bak (16 januari 1980)

  Deze 30-jarige Deens renner won de Tour de l'Avenir in 2005. Na in 2005 al Deens kampioen op de weg te zijn geweest werd hij Deens kampioen tijdrijden in 2007, 2008 en 2009. In 2009 won hij daarnaast een etappe in de Eneco Tour.
  Sinds 2006 kwam Bak uit voor de Saxo Bank ploeg.

  Zijn nieuwe ploegleider bij HTC-Columbia, Brian Holm, beschrijft hem als een echte ploegmaat die zich ten dienst stelt van anderen als hij denkt dat zij betere kansen hebben om te winnen dan hijzelf.
 • Jan Ghyselinck - © TDWSPORT.COMBEJan Ghyselinck (24 februari 1988)

  Deze jonge Belg (21) begint in 2010 zijn prof-carrière bij HTC-Columbia en is afkomstig van Beveren 2000.

  Zijn specialiteiten zijn tijdritten en de klassiekers en voor 2010 heeft hij zich ten doel gesteld om de ploeg te helpen en om te proberen een goed resultaat te behalen in de voorjaarsklassiekers. Op de langere termijn zou Ghyselinck graag de Ronde van Vlaanderen en een etappe in de Tour de France willen winnen.

  In 2009 won hij onder andere de Ronde van Vlaanderen voor beloften en de tijdrit van de Triptique Monts et Chateaux. Hij was Belgisch kampioen tijdrijden bij de junioren/beloften in 2004, 2005, 2006 en 2008.
 • Matthew Goss - © TDWSPORT.COMAUSMatthew Goss (9 mei 1983)

  Deze jonge Australische renner (23) komt naar HTC-Columbia vanuit de Saxo Bank ploeg waar hij in 2007 prof werd.

  Zijn specialiteiten zijn de klassiekers en de sprints.

  Matt Goss behaalde zijn beste resultaten in 2009 toen hij 3de werd in Gent-Wevelgem, etappes won in de Ronde van Wallonië en Parijs-Brussel.
 • Patrick Gretsch - © TDWSPORT.COMDEPatrick Gretsch (7 april 1987)

  Op bijna 23-jarige leeftijd is deze Duitse renner ook een neo-prof. Hij is afkomstig van de ploeg Thüringer Energie Team.

  Zijn specialiteiten zijn tijdritten en etappekoersen en ondanks het feit dat hij nu pas prof wordt heeft hij al een redelijk gevulde erelijst met daarop onder andere:
  - 5 keer Duits kampioen
  - Wereldkampioen tijdrijden bij de junioren
  - etappewinnaar en winnaar van het eindklassement van de Thuringer Tour
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  Rasmus Guldhammer - © TDWSPORT.COMDKRasmus Guldhammer (9 maart 1989)

  Pas 20 jaar oud is deze jonge Deen een veelbelovend renner. Hij komt dan ook voor op de lijst van Les 50 qui feront 2010 van het Franse Vélo Magazine. In dit artikel valt te lezen: HTC-Columbia heeft deze jonge talentvolle renner ontdekt, tot grote teleurstelling van Saxo Bank.

  De Deen beschrijft zichzelf als een echte klimmer, sinds hij zijn kwaliteiten in de bergen ontdekte tijdens zijn vakanties met zijn ouders in Italië. Zijn resultaten in 2009 doen echter eerder denken aan een specialist van de klassiekers: de neo-prof won Luik-Bastenaken-Luik voor beloften, finishte 2de in de Ronde van Vlaanderen voor beloften (die gewonnen werd door zijn huidige ploegmaat Jan Ghyselinck), maar hij werd ook Deens kampioen bij de beloften, zowel in de wegrit als in de ploegentijdrit.

  Zijn ploegmaat bij HTC-Columbia, Tejay van Garderen legt uit dat tot vorig jaar bij de amateurs we allemaal gewend waren om het achterwiel van Rasmus te zien in de beklimmingen.
 • AUSLeigh Howard (18 oktober 1989)

  Deze Australische renner is ook een 20-jarige neo-prof. Hij klom voor het eerst op een fiets op 10-jarige leeftijd en tegenwoordig combineert hij baan- en wegwielrennen.

  In 2009 werd hij Wereldkampioen omnium, pakte hij de zilveren medaille in de koppelkoers en de ploegenachtervolging maar won hij ook de Ronde van Slowakije, de Astico Brenta, 3 etappes van de Tour of Japan en een etappe van de Thüringen Rundfahrt.

  In 2010 zet hij zijn dubbele carrière voort met als belangrijkste doel om Wereldkampioen te worden op de baan maar ook om etappes te winnen in de Grote Ronden en goed te presteren in de klassiekers.
 • Hayden Roulston - © TDWSPORT.COMNZLHayden Roulston (10 januari 1981)

  Deze renner uit Nieuw-Zeeland, afkomstig van Cervélo TestTeam, combineert ook een carrière op de weg met een carrière op de baan. Op deze manier varieert hij in zijn sport net zoals hij dat al deed toen 'ie klein was: Toen ik klein was deed ik bijna alle soorten van sport. Ik vond rugby en voetbal leuk maar mijn eerste grote liefde was de BMX.

  Hij is profwielrenner sinds 2003 en zijn belangrijkste overwinningen zijn die van de Powernet Tour of Southland (3 keer; dit is de belangrijkste etappekoers van Nieuw-Zeeland), de Tour of Wellington in 2006 en 2007, de Tour de Vineyards in 2009, maar ook zilveren en bronzen medailles op de baan tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008.
  In 2010 is zijn doel simpel: zoveel mogelijk wedstrijden winnen.
 • Aleksejs Saramotins - © TDWSPORT.COMLATAleksejs Saramotins (8 april 1982)

  Op zijn 27ste wordt Aleksejs prof bij HTC-Columbia na een jaar te hebben doorgebracht bij Team Designa Køkken. Hij begon met wielrennen op zijn 13de na eerder te hebben gezwommen, hard gelopen en ballet gespeeld!

  In 2009 won hij de Grand Prix de la Ville de Lillers, een etappe van de Ronde de l'Oise, de Druivenkoers Overijse en de Münsterland Giro. In 2008 eindigde hij 2de in de Tour du Finistère achter David Le Lay en won hij de Grand Prix Tartu. In 2010 zou hij graag klassiekers willen winnen en etappes in één of meerdere Grote Rondes.
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  Tejay Van Garderen - © TDWSPORT.COMUSATejay van Garderen (12 augustus 1988)

  Van Garderen is een 21-jarige Amerikaan die bij HTC-Columbia prof wordt na twee jaar te hebben doorgebracht bij het Rabobank Continental Team.

  In 2009 won hij met deze ploeg de Tour du Haut Anjou, het Circuito Montañés en een etappe van Olympia's Tour (en de ploegentijdrit); in 2008 won hij onder andere al een etappe in de Flèche du Sud (waar hij ook het puntenklassement won en als beste jongere eindigde) en een etappe van de Tour de l'Avenir.
 • Martin Velits - © TDWSPORT.COMSVKMartin Velits (21 februari 1985)

  De broertjes Velits hebben altijd in dezelfde ploeg gereden en, na 2 jaar bij Milram, zal dat ook het geval zijn in 2010 bij HTC-Columbia.
  Martin is de huidig Kampioen van Slowakije.
 • Peter Velits - © TDWSPORT.COMSVKPeter Velits (21 februari 1985)

  Peter won in 2009 de Grosser Preis des Kantons Aargau, nam in 2008 deel aan de Tour de France waar hij 58ste eindigde, maar maakte echt naam (of moet ik zeggen een voornaam?) door het Wereldkampioenschap voor Beloften te winnen in 2007.
HTC-Columbia is er trots op de jongste ploeg van de ProTour te zijn met 21 jonge talenten onder 26 jaar. De ploeg vertegenwoordigt 16 nationaliteiten waaronder 10 nationale kampioenen van 8 landen: Australië, Duitsland, Zweden, België, Denemarken, Tsjechië, Italië en Slowakije. Daarnaast heeft de ploeg 6 voormalige of huidige Wereldkampioenen in dienst.

Mark Cavendish - © TDWSPORT.COMHet seizoen begon goed voor de HTC-Columbia ploeg met de overwinning van André Greipel in 3 etappes en de eindoverwinning in de Tour Down Under 2010. Greipel is één van de sprinters van de ploeg, samen met de menselijke raket Mark Cavendish. Samen kwamen zij in 2009 maar liefst 43 keer als eerste over de finishlijn: 23 keer voor de Brit geboren op het Isle of Man en 20 keer voor de Duitser.

Cavendish heeft zich de groene trui van de Tour de France 2010 tot den doel gesteld, na die van vorig jaar net te zijn misgelopen vanwege zijn deklassering na de finish van de etappe Colmar > Besançon aangezien hij Thor Hushovd gehinderd had. Hij zal daarnaast zijn titel in Milaan-San Remo verdedigen en zou graag de Ronde van Vlaanderen willen winnen. De vraag is alleen of hij net zo sterk zal zijn in 2009 na het vertrek van Edvald Boasson Hagen, Thomas Lövkvist, Michael Barry en Greg Henderson naar Team Sky maar vooral het vertrek van George Hincapie - waarover Cavendish in Vélo Magazine zei: Het is simpel, alle wedstrijden die ik dit seizoen met hem gereden heb, heb ik gewonnen - die vertrokken is naar BMC Racing Team, om de Wereldkampioen Cadel Evans bij te staan.

De andere renners die zijn gebleven zijn de Zwitser Michael Albasini (20 december 1980), de Belgen Gert Dockx (4 juli 1988) en Maxime Monfort (14 januari 1983), de Oostenrijker Bernhard Eisel (17 februari 1981), de Duitsers Bert Grabsch (19 juni 1975), Tony Martin (23 april 1985) en Marcel Sieberg (30 april 1982), de Australiërs Adam Hansen (11 mei 1981), Mark Renshaw (22 oktober 1982) en Michael Rogers (20 december 1979), de Amerikaan Craig Lewis (10 januari 1985), de Italiaan Marco Pinotti (25 februari 1976), de Tsjech František Raboň (26 september 1983), de Spanjaard Vicente Reynès (30 juli 1981) en de Wit-Rus Kanstantsin Siutsou (9 augustus 1982).

Met betrekking tot 2010 zei Rolf Aldag, de manager van de ploeg: HTC-Columbia is al 2 jaar achter elkaar de ploeg met het grootste aantal overwinningen. En als ik denk aan de toekomst dan vraag ik me af hoe we dit mooie avontuur voort kunnen zetten. We blijven samen, werken samen als een ploeg en ik denk dat we dat ook in 2010 zullen blijven doen.

De presentatievideo van de ploeg HTC-Columbia 2010

In onderstaande video presenteert de HTC-Columbia ploeg zich, met Mark Cavendish die uitlegt wat de team spirit is bij de ploeg HTC-Columbia en vervolgens een aantal renners van de verschillende nationaliteiten die zich presenteren, gevolgd door de mooiste beelden van de Tour de France 2009, van de Giro en van een aantal andere wedstrijden waar de ploeg mooie resultaten heeft behaald in 2009.
Votre navigateur doit supporter du Javascript pour pouvoir visualiser cette vidéo
(source : High Road Sports)


Voor meer informatie over de ploeg HTC-Columbia, kunt u een kijkje nemen op:
> De website van de ploeg, High Road Sports (eigenaar van de ploeg)
> De rubriek over de ploeg op de site van HTC
> De rubriek over de ploeg op de site van Columbia
> De Twitter feed van HTC-Columbia
> De YouTube pagina van HTC-Columbia

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 20649x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ploegenpresentaties 2010

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-htc-columbia-2010-presente-44897114.html

  | Roland TISSIER | zondag 14 februari 2010 om 07u49

 2. i love you tony

  | ****** | dinsdag 07 september 2010 om 15u18

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus acht ?