dinsdag 22 september 2009 om 21u28

Zondagavond is de 64ste editie van de Vuelta a España aangekomen op zijn eindbestemming, Madrid, en Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) heeft deze Ronde van Spanje gewonnen. Hiermee bewijst de Spanjaard -wederom- dat hij een echte grote ronde renner is, ook al is dit zijn eerste grote ronde waar hij op het hoogste stapje van het podium mag klimmen.

De Duitser André Greipel (Columbia HTC), de sprinter en kopman van zijn Amerikaanse ploeg, brengt de groene trui van het puntenklassement mee naar Madrid terwijl de Fransman David Moncoutié zijn inspanningen in de bergen beloond ziet met de rode trui van de beste klimmer. De beste ploeg in deze Vuelta was de Spaanse ploeg Xacobeo Galicia.


Na vrijdag de 11de heb ik geen samenvattingen meer geschreven van de verschillende etappes: onder andere vanwege een lang weekend waarin ikzelf veel op de fiets zat en vervolgens druk met mijn werk en verschillende feestjes, ben ik er vanwege tijdgebrek helaas niet aan toe gekomen. Om mijn achterstand in te halen vindt u in dit artikel een samenvatting van de laatste week: van de 12de tot en met de 21ste etappe, samengevat en met bijbehorende foto's en videobeelden!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


12de etappe - vrijdag 11 september 2009 - Almería - Alto de Velefique

De 12de etappe bracht de renners van deze 64ste Vuelta a España van Almeria naar de top van de Alto de Velefique (die twee keer beklommen werd) in 179,3 kilometer.

Ryder Hesjedal (Garmin-Slipstream) won de etappe terwijl de Nederlandse renner Robert Gesink (Rabobank) goede zaken deed door 3de te eindigen, 10 seconden voor de gouden trui drager, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne). Hij pakt hiermee niet alleen de 10 seconden tijdsverschil maar ook 8 bonificatieseconden op Valverde en komt hiermee op de 3de plaats in het algemeen klassement, 18 seconden achter Valverde en 11 achter Cadel Evans.

Na de etappe de dag voor de rustdag te hebben gewonnen besloot Tyler Farrar (Garmin Slipstream) dat de Vuelta hier voor hem eindigde. Hij is sindsdien bezig met de voorbereidingen op de Wereldkampioenschappen die deze week in Mendrisio plaats vinden.

Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team), Vitaliy Buts (Lampre NGC), Alberto Fernandez (Fuji Servetto) en Linus Gerdemann (Milram) kwamen ook niet aan de start van deze etappe. 175 andere renners startten wel in deze etappe.

De kopgroep - © UnipublicNa verschillende mislukte pogingen werd na 27 kilometer de juiste kopgroep gevormd. Deze bestond uit 11 renners: Ryder Hesjedal (Garmin Slipstream), Javier Ramirez Abeja (Andalucía Cajasur), Oscar Freire (Rabobank), David Garcia da Peña (Xacobeo Galicia), Alexander Vinokourov (Astana), Bingen Fernandez (Cofidis), Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team), Julien El Farès (Cofidis), Julian Sanchez Pimienta (Contentpolis Ampo), Iñaki Isasi (Euskaltel Euskadi) en Stuart O'Grady (Saxo Bank).
Een paar kilometer verderop in de eerste beklimming van de Alto de Velefique, voegt Arkaitz Duran (Fuji Servetto) zich bij deze 11 renners terwijl het peloton zo'n 7 minuten achter deze groep rijdt.

Stuart O'Grady aan kop - © UnipublicIn de kopgroep komt Bingen Fernandez als eerste boven op de Alto de Velefique in de eerste beklimming van deze berg. In de beklimming van de Alto de Calar Alto (1ste, 1980 m), kan Alexander Vinokourov het tempo van de 11 anderen niet bijhouden en hij wordt dan ook teruggepakt door het peloton. Javier Ramirez Abeja komt als eerste boven, voor El Farès en Sanchez Pimienta.
Op de top van de Alto de Filabres (3de, 1280 m), kwam Javier Ramirez Abeja als eerste aan voor Bingen Fernandez en Julien El Farès.

Ryder Hesjedal (Garmin Slipstream) - © UnipublicIn de laatste beklimming, de tweede van de Alto de Velefique waar de finishlijn op de top lag, volgden verschillende ontsnappingspogingen elkaar op in de kopgroep met name van David Garcia da Peña die alleen wegreed en later gezelschap kreeg van Ryder Hesjedal. In het peloton, controleert de Caisse d'Epargne ploeg de koers maar met name Damiano Cunego (Lampre NGC) en Ezequiel Mosquera (Xacobeo-Galicia) weten toch te ontsnappen en richting de kopgroep en het leidersduo te rijden. Als Mosquera bijna bij het leidersduo is valt de Nederlandse renner Robert Gesink (Rabobank) ook aan om net voor de finish het gat met Mosquera dicht te rijden. Uiteindelijk blijft het leidersduo vooruit en wint Ryder Hesjedal de etappe voor David Garcia da Peña en Robert Gesink die derde wordt en - dankzij de 8 bonificatieseconden - een stukje van zijn achterstand op Alejandro Valverde inhaalt.

Tijdens deze etappe stapten Paul Martens (Rabobank), Francesco Tomei (Lampre NGC), Alexander Vinokourov (Astana) en José Luis Rubiera Vigil (Astana) af.

Het resultaat van de etappe:
1/ Ryder Hesjedal (Garmin Slipstream) - 5h34m31s
2/ David Garcia da Peña (Xacobeo Galicia) - +0'01"
3/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'06"
4/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +0'06"
5/ Damiano Cunego (Lampre NGC) - +0'16"

De laatste kilometers van de 12de etappe van de Vuelta in beeld

13de etappe - zaterdag 12 september 2009 - Berja - Sierra Nevada

Deze etappe die Berja verbond met de finish bergop op de Sierra Nevada in 172,4 kilometer begon direct met de beklimming van de Alto de Berja (840 m / 3de), gevolgd door de Puerto de la Ragua (2000 m / 1ste) op km 43,6 en daarna een stuk heuvelachtig terrein met de beklimming van de Puerto de los Blancares (1300 m / 3de) en het slot van de etappe met de Alto de Monachil van de 1ste categorie (1505 m) die eigenlijk slechts het begin van de beklimming naar de Alto de Sierra Nevada was, waar zich de finishlijn bevond op een hoogte van 2380 meter!

De kopgroep - © UnipublicMeteen na het vertrek vormde zich een groep van zo'n 30 renners en in deze groep kwam David Moncoutié (Cofidis) als eerste boven op de Alto de Berja, voor Igor Anton (Euskaltel Euskadi) en Rein Taaramae (Cofidis). Deze groep breekt vervolgens op in 2-en om een kopgroep van 9 renners te vormen met daarin Rein Taaramae, David Moncoutié, Amets Txurruka, Koos Moerenhout, Joaquin Rodriguez, David Garcia da Peña, Adrian Palomares, Johnny Hoogerland en Pieter Weening, en een groep van 19 achtervolgers.
In de eerste groep komt David Moncoutié ook op de Puerto de la Ragua als eerste boven, voor Pieter Weening en David Garcia da Peña. In de afdaling breekt de groep verschillende keren in stukken en drie renners rijden uiteindelijk aan kop: David Moncoutié, Rein Taaramae en de Nederlands wegkampioen Koos Moerenhout. In de beklimming van de Puerto de los Blancares hebben deze renners een voorsprong van 4'35" op de 26 achtervolgers en 11'14" op het peloton. Op de top is het wederom David Moncoutié die als eerste bovenkomt, voor Koos Moerenhout en Rein Taaramae.

Op 30 kilometer van de aankomst heeft het trio de voorsprong op de achtervolgers weten uit te bouwen tot 6'16" en 11'38" op het peloton. Rein Taaramae laat zijn ploegmaat David Moncoutié, voor wie hij hard gewerkt heeft, dan alleen met Moerenhout verder gaan en zakt af richting de achtervolgers. Zodra de beklimming van de Alto de Monachil begint laat de Fransman de Nederlander achter en gaat alleen verder. In deze beklimming worden de kaarten opnieuw geschud tussen de renners die in de groep van achtervolgers reden en de leiders van deze Vuelta. David Moncoutié (Cofidis) wint de etappe - © UnipublicOp de top rijdt David Moncoutié nog altijd alleen op kop, voor Koos Moerenhout die weer voor David de la Fuente, Juan Manuel Garate en Igor Anton rijdt. In de groep van favorieten die zich gevormd heeft onder leiding van de Liquigas ploeg vinden we Ivan Basso, Alejandro Valverde, Robert Gesink, Ezequiel Mosquera, Juan Manuel Garate, Koos Moerenhout, Igor Anton, Joaquin Rodriguez, David de la Fuente en Francis de Greef. Cadel Evans, die een lekke band had, bevindt zich achter deze groep samen met Samuel Sanchez.

Terwijl David Moncoutié een behoorlijke voorsprong behoudt en daarmee makkelijk de etappe wint, valt Ezequiel Mosquera - net als de dag ervoor - aan om te proberen terug naar Moncoutié te rijden. Hij wordt gevolgd door Alejandro Valverde, maar het lukt hen niet het gat dicht te rijden. Voor de Fransman was dit de beloning voor zijn inspanningen, zeker nadat Damiano Cunego uiteindelijk de eerste bergetappe had gewonnen.
Tom Boonen (QuickStep) geeft op - © Unipublic
Het klassement van deze etappe is als volgt:
1/ David Moncoutié (Cofidis) - 5h09m22s
2/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +0'52"
3/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +1'16"
4/ Robert Gesink (Rabobank) - +1'17"
5/ Ivan Basso (Liquigas) - +1'17"

Tijdens deze etappe zijn weer vershillende renners afgestapt: Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale), Sébastien Chavanel (Française des Jeux), Davide Vigano (Fuji Servetto), Eros Capecchi (Fuji Servetto), Simon Gerrans et Dominique Rollin (Cervélo TestTeam), Franck Bouyer (Bbox Bouygues Telecom), Oscar Freire (Rabobank), Björn Schröder (Milram) en Tom Boonen (QuickStep).

De laatste kilometers van de 13de etappe van de Vuelta in beeld

14de etappe - zondag 13 september 2009 - Granada - La Pandera

De kopgroep - © UnipublicNa 42 kilometer en verschillende mislukte pogingen wordt de kopgroep uiteindelijk gevormd door 9 renners: Christian Knees (Milram), Jakob Fuglsang (Saxo Bank), Damiano Cunego (Lampre NGC), Adrian Palomares Villaplana (Contentpolis Ampo), Gonzalo Rabunal Rios (Xacobeo Galicia), Alan Perez (Euskaltel Euskadi), Bram Tankink (Rabobank), Xavier Florencio (Cervélo TestTeam) en Kevin de Weert (QuickStep).

In deze groep komt Gonzalo Rabunal Rios als eerste boven op de Alto de Huelma (1170 m / 3de), voor Adrian Palomares en Bram Tankink. De voorsprong is daar op zijn grootst: 9'50". Op 15 kilometer van de aankomst probeert eerst Adrian Palomares en vervolgens Damiano Cunego, het Prinsje van Lampre NGC, weg te rijden. De laatste komt als eerste boven op de Alto de los Villares (1190 m / 2de), 30 seconden voor Alan Perez en Christian Knees en 4'20" voor de groep met favorieten.

Op 2 kilometer van de aankomst, op de top van de Alto Sierra de la Pandera (1840 m / hors catégorie), heeft de leider van de Vuelta, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) moeite om het tempo van de favorieten te volgen terwijl Robert Gesink (Rabobank), op dat moment nummer 2 in het algemeen klassement, Ezequiel Mosquera en Samuel Sanchez vechten voor de derde plaats achter Damiano Cunego en Jakob Fuglsang.
Uiteindelijk gaat de Olympisch kampioen, Samuel Sanchez, ermee vandoor terwijl Alejandro Valverde toch weet terug te rijden naar Gesink en hem zelfs in te halen om de 5de plaats te pakken, 4 seconden voor de Nederlander.

Damiano Cunego (Lampre NGC) wint de etappe - © UnipublicNa zijn etappewinst in Aitana, wint Damiano Cunego dus zijn tweede etappe met deze derde bergaankomst op rij.

Het klassement van deze etappe is als volgt:
1/ Damiano Cunego (Lampre NGC) - 4h04m23s
2/ Jacob Fuglsang (Saxo Bank) - +2'23"
3/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +3'08"
4/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo-Galicia) - +3'10"
5/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +3'22"

Xavier Tondo Volpini (Andalucia-CajaSur) verscheen niet aan de start van de etappe vanwege een blessure. Fabian Cancellara (Saxo Bank), die de twee tijdritten heeft gewonnen, verscheen ook niet aan de start van deze etappe.
Sandy Casar (Française des Jeux) en Marco Marzano (Lampre NGC) gaven tijdens de etappe op.

De laatste kilometers van de 14de etappe van de Vuelta in beeld

15de etappe - maandag 14 september 2009 - Jaén - Córdoba

De kopgroep - © UnipublicNet als de dag ervoor werd pas na verschillende mislukte pogingen en dit keer na 66 kilometer een kopgroep gevormd. Deze groep bevatte 12 renners: Lars Boom (Rabobank), Dominik Roels (Milram), Serafin Martinez (Xacobeo Galicia), Christian Meier (Garmin Slipstream), Leonardo Duque (Cofidis), Vicente Reynes (Columbia HTC), Alexandr Kolobnev (Saxo Bank), Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale), Martin Velits (Milram), David Herrero Llorente (Xacobeo Galicia), Maxim Iglinsky (Astana) en Roger Hammond (Cervélo TestTeam). 16 kilometer verderop voegde de Franse renner Matthieu Ladagnous (Française des Jeux) zich bij deze kopgroep.

In de beklimming van de Alto de San Jeronimo (2de) is de voorsprong van deze kopgroep op het peloton op zijn hoogst met maar liefst 19'40"! Serafin Martinez begint als eerste aan de afdaling, voor Alexander Efimkin en Christian Meier.

Na verschillende aanvallen vooraan in de kopgroep weet Lars Boom uiteindelijk alleen weg te komen op 22 kilometer van de aankomst. Hij komt als eerste boven voor de tweede doorkomst op de top van de Alto de San Jeronimo. David Herrero volgt hem op zo'n 50 seconden, met daarachter Alexandr Kolobnev en de rest van de kopgroep op 1'35".

Lars Boom (Rabobank) wint de etappe - © UnipublicLars Boom wint gemakkelijk. Achter de rest van de kopgroep weet André Greipel (Columbia HTC) als eerste van het peloton over de finishlijn te komen ... maar liefst 25 minuten achter Lars Boom!

Het klassement van de 15de etappe:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 4h12m56s
2/ David Herrero (Xacobeo Galicia) - +1'36"
3/ Dominik Roels (Milram) - +1'44"
4/ Leonardo Duque (Cofidis) - +2'04"
5/ Maxim Iglinsky (Astana) - +2'04"

Tijdens deze etappe besluit Svein Tuft (Garmin Slipstream) dat de Vuelta hier voor hem ophoudt.

De laatste kilometers van de 15de etappe van de Vuelta in beeld
Deze video is alleen op YouTube beschikbaar.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


16de etappe - dinsdag 15 september 2009 - Córdoba - Puertollano

Na deze bergetappes was de etappe van dinsdag op maat gemaakt voor de sprinters. 170,3 kilometer met alleen aan het begin van de etappe twee klimmetjes van de 3de categorie: de Alto de los Villares (580 m) en de Alto de la Chimorra (730 m).

David Moncoutié (Cofidis) maakte desondanks van deze twee klimmetjes gebruik om nog een paar puntjes bij elkaar te sprokkelen voor het klassement van beste klimmer: hij kwam als eerste boven op de Alto de los Villares, voor David de la Fuente (Fuji Servetto) en Jean-Eudes Demaret (Cofidis).

Jesus Rosendo Prado (Andalucia Cajasur) - © UnipublicNa de eerste klim valt Jesus Rosendo Prado (Andalucia Cajasur) aan en komt hiermee alleen aan kop. Hij weet een voorsprong op te bouwen tot 12'02" en komt dus als eerste boven op de Alto de la Chimorra, voor David Moncoutié en David de la Fuente. Na hem eerst weg te hebben laten rijden besluit de ploeg Columbia HTC dat het zonde zou zijn als deze etappe niet in een massasprint zou eindigen en doet er dus alles aan om de ontsnappeling terug te halen. Op zo'n 20 kilometer van de aankomst lukt het peloton dit eindelijk, onder andere dankzij het werk van QuickStep die ook graag een massasprint zag.

André Greipel (Columbia HTC) wint de etappe - © UnipublicDe verschillende sprintersploegen nemen dan hun plaatsje in en Columbia HTC zet een behoorlijk tempo in. Dat blijkt de juiste strategie te zijn want het peloton valt in verschillende delen uiteen en André Greipel weet hier handig gebruik van te maken door de sprint op de finishlijn te winnen voor William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom).

De top 5 van deze etappe is als volgt:
1/ André Greipel (Columbia HTC) - 4h50m44s
2/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom)
3/ Daniele Bennati (Liquigas)
4/ Gerald Ciolek (Milram)
5/ Francisco José Pacheco (Contentpolis-Ampo)

De laatste kilometers van de 16de etappe van de Vuelta in beeld

17de etappe - woensdag 16 september 2009 - Ciudad Real - Talavera de la Reina

Markel Irizar (Euskaltel Euskadi), Francisco José Martinez Perez (Andalucia Cajasur), Anthony Roux (Française des Jeux), Martijn Maaskant (Garmin Slipstream) & Lieuwe Westra (Vacansoleil Pro Cycling Team) - © UnipublicDe blijvende herinneringen aan deze etappe zullen met name de val van Robert Gesink (Rabobank), tweede in het algemeen klassement en die door deze val niet op het podium stond bij de aankomst van de Ronde van Spanje in Madrid, en de mooie en verrassende overwinning van Anthony Roux (Française des Jeux).

Deze etappe werd getekend door een kopgroep van 5 renners die zich na slechts 6 kilometer al vormde: Markel Irizar (Euskaltel Euskadi), Francisco José Martinez Perez (Andalucia Cajasur), Anthony Roux (Française des Jeux), Martijn Maaskant (Garmin Slipstream) en Lieuwe Westra (Vacansoleil Pro Cycling Team). De 5 renners weten hun voorsprong op te laten lopen tot 6'52" en houden deze vervolgens redelijk constant rond de 5 minuten.

Robert Gesink (Rabobank) krijgt medische hulp - © UnipublicOp kilometer 129 vindt een grote valpartij plaats in het peloton en met name Robert Gesink (Rabobank) en Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) zijn hier het slachtoffer van.

Op 7 kilometer van de aankomst heeft het peloton, aangevoerd door de sprintersploegen, de kopgroep in zicht en het lijkt dus uit te lopen op een nieuwe massassprint. De Nederlander Martijn Maaskant besluit dan alles op alles te zetten en valt op 3 kilometer van de aankomst aan. Anthony Roux (Française des Jeux) wint de etappe - © UnipublicEen paar honderd meter verderop krijgt hij gezelschap van de jonge Anthony Roux (Française des Jeux) die op zijn 22ste al aan zijn 3de jaar als prof bezig is. Het peloton bevindt zich vlak achter de twee ontsnappelingen maar Roux valt op enkele honderden meters van de aankomst opnieuw aan. Martijn Maaskant wordt dan teruggepakt door het peloton en tot verbazing van iedereen weet de jonge Fransman zo'n 100 meter voor te blijven op het peloton op het moment dat hij over de finishlijn rijdt!

Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale) heeft tijdens deze etappe opgegeven.

De top 5 van deze 17de etappe is als volgt:
1/ Anthony Roux (Française des Jeux) - 4h28m14s
2/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom)
3/ André Greipel (Columbia-HTC)
4/ Daniele Bennati (Liquigas)
5/ Francisco José Pacheco (Contentpolis-Ampo)

De laatste kilometers van de 17de etappe van de Vuelta in beeld

18de etappe - donderdag 17 september 2009 - Talavera de la Reina - Ávila

Voor het vertrek van deze etappe regende het in Talavera de la Reina. Zo'n honderd renners besloten de regen te willen vermijden en het was dus niet duidelijk wie wel en niet vertrokken was aangezien ze niet op kwamen dagen voor de handtekeningencontrole. Uiteindelijk bleek dat 4 renners niet aan het vertrek waren verschenen: Christian Meier (Garmin-Slipstream) die had besloten terug naar huis te gaan nadat hij de dag ervoor te horen had gekregen dat zijn broer overleden was, zijn ploegmaat Ryder Hesjedal (Garmin-Slipstream), de wereldkampioen tijdrijden Bert Grabsch (Columbia-HTC) en Maxim Iglinsky (Astana).
De kopgroep - © UnipublicTijdens de etappe besloten Björn Leukemans (Vacansoleil Pro Cycling Team), Gerald Ciolek (Milram), Thomas Danielson (Garmin-Slipstream) en Julien Loubet (AG2R La Mondiale) ook hun Vuelta hier te laten eindigen.

Er waren verschillende pogingen om een kopgroep te vormen en met name een groep van 16 renners, grotendeels klimmers, in de klim van de col de Mijares. Zoals inmiddels gebruikelijk kwam David Moncoutié (Cofidis) als eerste boven, voor Bingen Fernandez (Cofidis) en Jesus del Nero (Fuji-Servetto).

De kopgroep - © UnipublicOp de top van de tweede beklimming van de dag, de Collado Mediano pakte de Franse rode trui drager (beste klimmer) geen punten want hier kwam Roman Kreuziger (Liquigas) als eerste boven, voor Philip Deignan (Cervélo TestTeam) en Rein Taaramae (Cofidis).

Op zo'n 30 kilometer van de aankomst valt Philippe Gilbert (Silence-Lotto) aan en rijdt weg uit de kopgroep. Hij pakt een kleine voorsprong alvorens gezelschap te krijgen van Manuel Vazquez (Contentpolis-Ampo) en David Herrero (Xacobeo Galicia) en daarna ook Jakob Fuglsang (Saxo Bank) en Roman Kreuziger. Philip Deignan (Cervélo TestTeam) wint de etappe - © UnipublicEen paar kilometer verderop voegen Philip Deignan, Igor Anton (Euskaltel Euskadi), Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale), Remi di Grégorio en Mikaël Cherel (Française des Jeux) zich ook bij deze kopgroep.
De aanvallen in deze kopgroep houden aan en uiteindelijk komt er een kopgroep met 2 renners, Philip Deignan en Roman Kreuziger, gevolgd door 2 andere renners: David Herrero en Jakob Fuglsang. De twee renners aan kop gaan tot het eind van de etappe verder en in de sprint is Philip Deignan het snelste; hij wint hiermee deze 18de etappe.

De 18de etappe eindigt dus met de volgende top 5:
1/ Philip Deignan (Cervélo TestTeam) - 4h19m14s
2/ Roman Kreuziger (Liquigas) - +0'03"
3/ Jakob Fuglsang (Saxo Bank) - +0'16"
4/ Manuel Vazquez (Contentpolis-Ampo) - +0'39"
5/ Igor Anton (Euskaltel Euskadi) - +0'41"

De laatste kilometers van de 18de etappe van de Vuelta in beeld

19de etappe - vrijdag 18 september 2009 - Ávila - La Granja. Real Fábrica de Cristales

Eduard Vorganov (Xacobeo Galicia), Daniel Martin (Garmin-Slipstream) & Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) - © UnipublicNadat er een eerste kopgroep gevormd werd door 16 renners is Christophe Riblon (AG2R La Mondiale), de verrassing in de Franse selectie voor de Wereldkampioenschappen in Mendrisio, de enige die het volhoudt aan kop. Hij krijgt gezelschap van Daniel Martin (Garmin-Slipstream) en Eduard Vorganov (Xacobeo Galicia) en met zijn 3-en weten ze hun voorsprong te vergroten.

Op de top van de Puerto del Léon (3de), waar Eduard Vorganov als eerste boven komt, voor Daniel Martin en Christophe Riblon, hebben de drie renners al 6'55" op het peloton. De volgorde van doorkomst is hetzelfde op de top van de Puerto de Navacerrada (1ste) waar de voorsprong nog altijd behoorlijk stabiel is op 6'06".

Robert Gesink (Rabobank) lijdt pijn - © UnipublicNa 108 kilometer lukt het Robert Gesink (Rabobank) niet meer om de groep met favorieten en met name Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) bij te houden. De Nederlander die op slechts 32 seconden van Alejandro Valverde stond in het algemeen klassement voor het vertrek van deze etappe heeft last van de consequenties van zijn val in de 17de etappe en verliest in deze etappe veel tijd. Hij ziet zijn kansen om op het podium te eindigen in deze Vuelta dus in rook opgaan.

Op de top van de Morcuera is de voorsprong van het leiderstrio nog maar 1'28". Daniel Martin komt als eerste boven, voor Eduard Vorganov en Christophe Riblon. Wanneer ze door het peloton teruggepakt worden, valt Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team), samen met Serafin Martinez (Xacobeo Galicia) aan. Alexandr Kolobnev (Saxo Bank) rijdt het gaatje naar hen dicht en zo gaan ze een tijdje verder met één van de leden van de oorspronkelijke kopgroep, Eduard Vorganov, voordat het peloton hen terugpakt.

Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) valt aan - © UnipublicOp zo'n 20 kilometer van de aankomst wordt een groep van 10 renners gevormd met daarin alle favorieten met uitzondering van Robert Gesink! In deze groep probeert Samuel Sanchez verschillende keren weg te komen maar hij wordt steeds gevolgd door Alejandro Valverde of Sylvester Szmyd en krijgt het dus niet voor elkaar alleen weg te rijden.

Juan José Cobo (Fuji-Servetto) - © UnipublicVerschillende andere ontsnappingspogingen worden verijdeld voor de leider van deze Vuelta door zijn ploegmaat Daniel Moreno. Op 2 kilometer van de aankomst is het de beurt aan Juan José Cobo (Fuji-Servetto) om aan te vallen en Dani Moreno kan hem niet meer volgen. De Spanjaard van de Fuji-Servetto ploeg wint zo de etappe voor Alejandro Valverde.
Robert Gesink eindigt op 4'44" van de winnaar van de etappe!

Matteo Tosatto (QuickStep) en Sergio Dominguez Munoz (Contentpolis-Ampo ; opgave na val) beëindigden hun Vuelta tijdens deze etappe.

De top 5 van de 19de etappe:
1/ Juan José Cobo (Fuji-Servetto) - 4h37m35s
2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'02"
3/ Cadel Evans (Silence Lotto) - +0'02"
4/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +0'02"
5/ Daniel Moreno (Caisse d'Epargne) - +0'02"

De laatste kilometers van de 19de etappe van de Vuelta in beeld

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


20de etappe - zaterdag 19 september 2009 - Toledo - Toledo (individuele tijdrit)

David Millar (Garmin Slipstream) - © UnipublicDe top 4 van deze Vuelta lag minder dan 2 minuten uit elkaar en de tijdrit in Toledo over een afstand van 27,8 kilometer was dus beslissend voor het podium.

Al snel werd de beste tijd vastgelegd door David Millar (Garmin-Slipstream) die na 35'53" er klaar mee was. De Britse renner had geen tijdrit meer gewonnen, ondanks dat hij als tijdritspecialist bekend staat, sinds de proloog van Parijs-Nice 2007 in Issy-les-Moulineaux (zie foto).
Cadel Evans (Silence Lotto) eindigde op slechts 9 seconden achter Millar. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - © UnipublicSamuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) eindigt met een tijd die 5 seconden ligt boven die van Millar terwijl Ivan Basso (Liquigas) 1'03" toe moet geven. Hij verliest hiermee zijn plaats op het podium aan Cadel Evans. Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) pakt de 7de plaats van deze tijdrit op 36 seconden van de winnaar.

De top 5 van deze tijdrit ziet er als volgt uit:
1/ David Millar (Garmin Slipstream) - 0h35m53s
2/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +0'05"
3/ Cadel Evans (Silence Lotto) - +0'09"
4/ Gustavo César Veloso (Xacobeo Galicia) - +0'20"
5/ Roman Kreuziger (Liquigas) - +0'30"

De 20ste etappe van de in beeld

21de etappe - zondag 20 september 2009 - Rivas-Vaciamadrid - Madrid

Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) proost met Eusebio Unzue - © UnipublicDeze laatste etappe was er zoals gebruikelijk één met feeststemming in het peloton met een vrij lage snelheid, champagne in de hand! Er was op een gegeven moment zelfs een renner van de Columbia HTC ploeg die van rijtuig wisselde met één van de motorrijders van deze Vuelta: een grappig gezicht om een renner op een motor te zien en een motorrijder hard te zien trappen op een fiets!!

Bye bye Bingen Fernandez (Cofidis) - © UnipublicDe Spaanse renner Bingen Fernandez (Cofidis) beëindigt zijn carrière als profwielrenner aan het einde van dit seizoen om volgend jaar terug te komen als ploegleider van Garmin-Slipstream. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is was het dus niet de winnaar van de Vuelta die als eerste op het circuit rondom Madrid aankwam, maar deze Spaanse renner die zo voor zijn publiek een ererondje kon rijden.

In de tweede ronde over de Paseo de la Castellana vormde zich een kopgroep van 6 renners maar in de 6de en laatste ronde werd deze groep teruggepakt dankzij het werk van de sprintersploegen en met name Saxo Bank en Vacansoleil.

André Greipel wint de laatste etappe - © UnipublicIn de massasprint weet André Greipel (Columbia HTC) wederom als winnaar uit de bus te komen! Terwijl hij alleen hoopte één etappe te winnen komt hij er wel erg goed van af met zijn 4de etappe in deze Ronde van Spanje en de groene trui van het puntenklassement op de schouders.

De top 5 van de laatste etappe was als volgt:
1/ André Greipel (Columbia HTC) - 3h11m55s
2/ Daniele Bennati (Liquigas)
3/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team)
4/ Leonardo Duqué (Cofidis)
5/ Sébastien Hinault (AG2R La Mondiale)

De laatste kilometers van de 21ste en laatste etappe van de Vuelta in beeld

De klassementen

Alejandro Valverde wint de Vuelta 2009 - © UnipublicAlejandro Valverde wint met deze 64ste Vuelta zijn eerste Grote Ronde, na dit jaar ook al de Dauphiné Libéré te hebben gewonnen in juni. Zijn volgende doel is de wegrit op de Wereldkampioenschappen in Mendrisio aanstaande zondag. De Spanjaard blijft de Olympisch kampioen, Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) 55 seconden voor en de Australiër Cadel Evans pakt zijn zoveelste podiumplaats in een Grote Ronde zonder er ooit één te hebben gewonnen.
Onder de andere favorieten vinden we met name Ivan Basso (Liquigas) die zijn podiumplaats verloor in de laatste tijdrit en als 4de eindigt op 2'12" en de Nederlander Robert Gesink (Rabobank) die lange tijd op de 2de plaats stond en uiteindelijk 6de eindigt op 6'40" vanwege zijn val in de 17de etappe.

Alejandro Valverde gaf na deze eerste overwinning in een Grote Ronde een reactie op de website van zijn ploeg: De dag waarop ik de gele trui pakte was de etappe van Xorret de Catí, ik was heel erg blij toen ik op het podium klom. Iedere dag kwam de verwezenlijking van mijn droom een beetje dichterbij. Daarom heb ik constant alles gegeven en ben ik geconcentreerd gebleven.

Met deze trui over de schouders over de finishlijn in Madrid komen en weten dat deze Vuelta nu van mij is, is een emotie die moeilijk te beschrijven is.

Samuel Sanchez, Alejandro Valverde & Cadel Evans - © UnipublicIk ben gegroeid. Ik heb geleerd van mijn fouten uit het verleden en nu weet ik dat ik echt een renner voor de drieweekse rondes ben. In de toekomst probeer ik er nog één te winnen.


Dat belooft dus wat voor de komende Tour de France bijvoorbeeld!

De top 10 van deze Vuelta a España 2009 ziet er als volgt uit:
1/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 87h22m37s
2/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +0'55"
3/ Cadel Evans (Silence Lotto) - +1'32"
4/ Ivan Basso (Liquigas) - +2'12"
5/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +4'27"
6/ Robert Gesink (Rabobank) - +6'40"
7/ Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne) - +9'08"
8/ Paolo Tiralongo (Lampre NGC) - +9'11"
9/ Philip Deignan (Cervélo TestTeam) - +11'08"
10/ Juan José Cobo (Fuji-Servetto) - +11'27"

David Moncoutié (Cofidis), beste klimmer - © UnipublicDavid Moncoutié eindigt deze Vuelta voor het tweede opeenvolgende jaar vooraan in het klassement van de beste klimmer; eind vorige week heeft hij besloten zijn contract met de Cofidis ploeg een jaar te verlengen. In het klassement van beste klimmer kon geen enkele andere renner hem evenaren en hij wint dit klasement dan ook met een groot verschil op nummer 2, David de la Fuente (Fuji-Servetto).

1/ David Moncoutié (Cofidis) - 186
2/ David de la Fuente - 99
3/ Julián Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo) - 73
4/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 67
5/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - 61

André Greipel (Columbia HTC), winnaar van het puntenklassement - © UnipublicIn het puntenklassement was de leider ook onverslaanbaar: de Duitser André Greipel (Columbia HTC) wint dit klassement met 150 punten, 39 meer dan nummer twee, niemand anders dan ... Alejandro Valverde.

1/ André Greipel (Columbia HTC) - 150
2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 111
3/ Daniele Bennati (Liquigas) - 101
4/ Cadel Evans (Silence Lotto) - 99
5/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - 89

Het resultaat van de verschillende ploegen

Xacobeo Galicia, de beste ploeg - © UnipublicColumbia HTC heeft, net als in de Tour de France en de Giro d'Italia, de meeste etappes gewonnen in deze Ronde van Spanje (4 etappes tegenover 6 in de Tour de France en de Giro). Al deze overwinningen staan op naam van de Duitse sprinter André Greipel.

Slechts 4 ploegen komen volledig aan in Madrid: de Caisse d'Epargne ploeg van de winnaar, de Spaanse ploeg Euskaltel Euskadi, de Franse ploeg van de beste klimmer Cofidis en de Italiaanse Liquigas ploeg.
In deze Vuelta, hebben maar liefst 59 renners opgegeven. Dit grote aantal is onder andere te wijten aan de Wereldkampioenshappen want verschillende renners hebben alleen de eerste etappe van de Ronde van Spanje gebruikt om zich voor te bereiden op het WK.

De beste ploeg in deze Vuelta is Xacobeo Galicia die een totale tijd van 261h57m19s laat zien, 23'43" minderd dan Caisse d'Epargne.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


En volgend jaar ...

In 2010, begint de Vuelta met een avondproloog van 8 kilometer en degene die deze etappe wint draagt de leiderstrui die niet langer goud maar ... rood zal zijn!

Met deze Ronde van Spanje wint de Caisse d'Epargne ploeg haar tweede Grote Ronde: de Tour de France 2006 met Oscar Pereiro en nu dus de Vuelta.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 18207x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer één ?