zondag 10 januari 2010 om 17u08

Op maandag 4 januari 2010 werd één van de twee nieuwe UCI ProTour ploegen gepresenteerd in Londen: Team Sky.
Het Britse team, van de grond af opgebouwd, zal voor het eerst in actie komen in de Tour Down Under 2010.
In dit artikel vindt u informatie over de renners van het team, de sponsors, de website, de kleding/het shirt van Team Sky en de fiets.

Team Sky 2010: 26 renners en 44 medewerkers

26 renners vormen Team Sky in 2010: 25 renners afkomstig van andere ploegen en één neo-prof (de Britse Peter Kennaugh).
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  NoorwegenKurt-Asle ArvesenKurt-Asle Arvesen (09 feb 1975)

  Deze Noorse renner kwam naar Team Sky van Saxo Bank waar hij als één van de oudere renners een rol als team captain had. Hij won één etappe in de Tour de France 2008, twee etappes in de Giro d'Italia (2003 & 2007) en verschillende andere ritten.
  Hij beschrijft zichzelf als een flexibele renner. Je kunt me alles laten doen en ik voel me er goed bij. Als ik me goed kan voorbereiden, dan gaat het goed en geeft verder aan dat zijn favorieten wedstrijden de kinderkopjesklassiekers zijn. Zijn idool was Laurent Jalabert.

  > Bekijkhet profiel van Kurt-Asle Arvesen op de website van Team Sky
 • Zuid-AfrikaJohn-Lee AugustynJohn-Lee Augustyn (10 aug 1986)

  Deze Zuid-Afrikaanse renner komt van het Britse team met Zuid-Afrikaanse sponsor, Barloworld en is een echte klimmer.

  Waarschijnlijk herinnert u zich hem nog wel van de Tour de France 2008 toen hij als eerste op de top van de Col de la Bonette-Restefond kwam in de etappe Cuneo > Jausiers. Hij was de renner die een bocht miste in de afdaling en een paar meter dieper in het ravijn terecht kwam. Hij wist terug omhoog te klimmen naar de weg maar zijn fiets lag nog steeds een paar meter onder de plaats waar hij zelf gestopt was in zijn val ... (bekijk het nog eens terug in dit filmpje op YouTube) en hij miste zo de gelegenheid om misschien een Tour de France etappe te winnen.

  In Team Sky zal John-Lee Augustyn zich in 2010 richten op etappe-wedstrijden van een week, met name in Spanje.

  > Bekijk het profiel van John-Lee Augustyn op de website van Team Sky
 • CanadaMichael BarryMichael Barry (18 dec 1975)

  Deze ervaren Canadese renner komt van Columbia-HTC en zal in 2010 bij Team Sky beginnen aan zijn 12de seizoen als professioneel wielrenner.

  Over zijn rol in het team zegt hij: ik weet niet of er een 'captain' is, maar ik ben één van de veteranen en het werk van een captain is mij in mijn vorige team goed bevallen. Het is fijn om jongere renners vooruit te zien gaan en daar aan te kunnen bijdragen. Hij voegde hieraan toe: De laatste paar jaar heb ik vaak een knechtenrol vervuld en dat zal ik ook bij Sky doen. Ik ben het soort renner waar je overal op kunt rekenen. Maar in heuvelachtige, wat zwaardere wedstrijden kan ik ook zelf iets moois laten zien.

  > Bekijk het profiel van Michael Barry op de website van Team Sky
 • NoorwegenEdvald Boasson HagenEdvald Boasson Hagen (17 mei 1987)

  Deze 22 jarige all-rounder uit Noorwegen komt naar Team Sky van Columbia-HTC. In 2009 won hij Gent-Wevelgem, één etappe van de Giro d'Italia, vier etappes en de eindoverwinning in de Tour of Britain, drie etappes en de eindoverwinning in de Eneco Tour en twee etappes in de Ronde van Polen.

  Dankzij deze overwinningen wordt EBH gezien als een veelbelovende jonge renner. In 2010 zal hij zich met name richten op de lenteklassiekers ("ik houd van kinderkopjes"), maar hij zou ook graag zijn eerste Tour de France willen rijden ... maar dat zou een doel voor 2011 kunnen zijn.

  > Bekijk het profiel van Edvald Boasson Hagen op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  FrankrijkSylvain CalzatiSylvain Calzati (01 juli 1979)

  Calzati is één van de twee Franse renners in het Britse team en komt van de Agritubel ploeg.

  Zijn belangrijkste overwinning tot nu toe is een etappe-winst in de Tour de France 2006 toen hij weg wist te rijden uit een kopgroepje van 6 man. In 2010 richt hij zich op de Franse wedstrijden: Parijs-Nice, de Dauphine-Libere en de Tour de France - dat zijn mijn doelen, maar hij merkt terecht op dat hij natuurlijk nog wel zijn plekje moet verdienen in het team voor de Tour (althans ... als Team Sky uitgenodigd wordt om deel te nemen in de Tour).

  > Bekijk het profiel van Sylvain Calzati op de website van Team Sky
 • FinlandKjell Carlström (18 oct 1976)

  Carlström is de enige Finse renner in Team Sky en aangezien hij de Fins kampioen is draagt hij een speciale Team Sky Finse kampioenstrui.

  Het beste resultaat van deze all-rounder, afkomstig van Liquigas, is een etappe-winst in Parijs-Nice 2008 toen hij Clément Lhotellerie versloeg in de sprint.
  Zijn eerste wedstrijd in 2010 is de Vuelta a Andalucia.

  > Bekijk het profiel van Kjell Carlström op de website van Team Sky
 • ItaliëDario CioniDario Cioni (02 dec 1974)

  Deze in Engeland geboren Italiaan komt van de Italiaanse ploeg ISD en is een ervaren renner met maar liefst 16 Grote Rondes die hij bijna allemaal uitgereden heeft: 4 keer de Tour de France, 7 keer de Giro d'Italia en 5 keer de Vuelta a España.

  Het beste resultaat van deze klimmer was toen als 4de eindigde in de Giro d'Italia 2004 en hij zegt dat zijn Britse oma (hij heeft een Britse moeder en een Italiaanse vader) waarschijnlijk het meest trotse familielid is sinds hij haar liet weten dat hij naar Team Sky ging!

  > Bekijk het profiel van Dario Cioni op de website van Team Sky
 • UKSteve CummingsSteve Cummings (19 maart 1981)

  Steve Cummings wordt op de website van Team Sky gepresenteerd als een all-rounder / rouleur. Deze renner, afkomstig van Barloworld, heeft als beste resultaten een tweede plaats in de Ronde van Denemarken en in de Tour of Britain in 2008 op zijn naam staan.

  Zijn belangrijkste doel in 2010 is om een plaatsje te bemachtigen in de Tour de France selectie van Team Sky, maar zijn eerste wedstrijden zijn de Grand Prix La Marseillaise en de Etoile de Bessèges.

  > Bekijk het profiel van Steve Cummings op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  UKRussell DowningRussell Downing (23 aug 1978)

  Deze 31-jarige Brit komt van het vrij onbekende Candi-TV Pinarello Racing Team. In deze ploeg won hij de eerste etappe van de Tour of Ireland in 2009 en pakte hij daar ook de eindzege. Zijn selectie voor Team Sky is gebaseerd op die overwinning.

  Als sprinter zegt hij een dubbele rol te hebben in Team Sky: In de kortere etappekoersen kan ik misschien een aantal etappes aanvinken en daar helemaal voor gaan. Maar ik weet dat er snellere jongens dan ik in het team zitten en, in langere koersen, zal ik hen helpen.

  > Bekijk het profiel van Russell Downing op de website van Team Sky
 • SpanjeJuan Antonio FlechaJuan Antonio Flecha (17 sep 1977)

  Deze in Argentinië geboren Spanjaard zat de afgelopen drie jaar in de Nederlandse Rabobank ploeg.

  Hij heeft zijn bijnamen De Spaanse Vlaming en Van der Flecha te danken aan zijn goede resultaten in de Belgische klassiekers: Ronde van Vlaanderen (3de in 2008) en Parijs-Roubaix (3de in 2005, 4de in 2006, 2de in 2007 en 6de in 2009); dergelijke resultaten zijn extra opvallend voor een Spaanse renner.

  Hij won ook een etappe in de Tour de France 2003, maar in 2010 zal hij hoogstwaarschijnlijk weer volledig gaan voor de klassiekers.

  > Bekijk het profiel van Juan Antonio Flecha op de website van Team Sky
 • UKChris FroomeChris Froome (20 mei 1985)

  Chris Froome is een in Kenia geboren Britse renner (het lijkt wel of ze bij Team Sky een voorkeur hebben aan combinaties van nationaliteiten!) die afkomstig is van Barloworld.

  Voor Barloworld reed hij de Tour de France in 2008 en de Giro d'Italia 2009 en hij geeft aan dat in dergelijke Grote Rondes zijn ambities liggen: ik wil een renner voor het algemeen klassement worden, maar ik moet nog heel wat doen voor ik zover ben. En in de tussentijd ben ik blij met mijn rol als team player. Ik wil proberen volledig te gaan voor een kleinere ronde, misschien één van de Spaanse etappekoersen, en daar bovenaan in het algemeen klassement te eindigen.

  Deze 24-jarige renner is één van de renners voor Team Sky in de Tour Down Under.

  > Bekijk het profiel van Chris Froome op de website van Team Sky
 • AustraliëSimon GerransSimon Gerrans (16 mei 1980)

  Na zijn eerste drie jaar bij AG2R stapte Gerrans ieder jaar over naar een nieuwe ploeg: na één jaar bij Crédit Agricole moest hij op zoek naar een andere ploeg aangezien de Franse bank haar sponsoring stop zette en de ploeg ophield te bestaan, maar zijn overstap van Cervélo TestTeam -waar hij vorig jaar reed- naar Team Sky in 2010 was een vrijwilige overstap.

  Hij won de Tour Down Under in 2005 en won etappes in de Tour de France 2008, de Giro d'Italia 2009 en de Vuelta a España 2009.

  Wat betreft zijn targets met Team Sky in 2010 zegt hij: de Ardennen-klassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) zijn mijn belangrijkste doelen en dan de Tour. Ik zou het geweldig vinden om weer een etappe te winnen in de Tour.

  > Bekijk het profiel van Simon Gerrans op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  AustraliëMathew HaymanMathew Hayman (20 april 1978)

  Net als Flecha vindt ook Mathew Hayman de keienklassiekers mooie wedstrijden; of zoals hij zelf zegt Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix zijn de twee wedstrijden die het wielrennen de moeite waard maken. In de afgelopen jaren heb ik een serieuze relatie gehad met deze klassiekers: bepaalde jaren was het een goede relatie maar in andere jaren ging het wat minder. Daar werken we nu aan. In 2009 finishte hij 4de in Gent-Wevelgem.

  Deze Australische renner zat in de Rabobank ploeg in de afgelopen 10 jaar.

  > Bekijk het profiel van Mathew Hayman op de website van Team Sky
 • New-ZealandGreg HendersonGreg Henderson (09 okt 1976)

  Deze 33-jarige sprinter uit Nieuw-Zeeland is afkomstig van Columbia-HTC.

  Zijn sprint heeft hem al meerdere overwinningen bezorgd, maar de belangrijkste is waarschijnlijk de etappe van de Vuelta a España die hij won in 2009. In 2010 zou hij voor Team Sky dit nogmaals dunnetjes over willen doen in de Tour de France, Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem. Hij is één van de renners voor Team Sky in de Tour Down Under.

  > Bekijk het profiel van Greg Henderson op de website van Team Sky
 • UKPeter Kennaugh - © www.teamsky.com

  Peter Kennaugh (15 juni 1989)

  Deze 20-jarige Britse renner is de enige neo-prof in Team Sky in 2010. Team Sky beschrijft hem als één van de meest veelbelovende jonge talenten van Groot-Britannië in jaren.

  Net als Mark Cavendish woonde Peter op het Isle of Man en hij heeft regelmatig kunnen trainen met rocket man. In zijn video interview zegt hij ik heb nooit iets anders gedaan dan fietsen, dus ik weet niet wat een normaal leven is!

  Hij ziet zichzelf als een allrounder maar zegt dat hij nog niet precies kan zeggen wat voor soort renner hij is. Maar ik ken mijn programma voor mijn eerste jaar, met wat kleinere etappekoersen en mooie eendags-ritten, waaronder de Ronde van Lombardije aan het eind van het jaar. Ik weet niet hoe het zal gaan maar ik ben nog nooit zo gemotiveerd geweest.> Bekijk het profiel van Peter Kennaugh op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  ZwedenThomas Lövkvist

  Thomas Lövkvist (04 april 1984)

  Nog een renner die afkomstig is van Columbia-HTC en wederom een Scandinavische renner.

  Lövkvist heeft altijd hard gewerkt om een goede renner te worden en hij legt dit als volgt uit: sommige jongens hebben meer talent, anderen wat minder. Ik heb een beetje talent maar er zijn jongens die meer talent hebben, dus moet ik er hard voor werken. Maar ik vind fietsen leuk dus ik zie het zeker niet als een straf. Zijn ultieme droom is om een Grote Ronde te winnen: ook al geeft hij aan dat hij niet weet of dat ooit gaat lukken zegt hij dat er geen reden is om niet toe te werken naar een top tien positie. Om dat voor elkaar te krijgen moet je de droom hebben om te winnen.

  > Bekijk het profiel van Thomas Lövkvist op de website van Team Sky
 • Noorwegen

  Lars-Petter Nordhaug (14 mei 1984)

  Deze 25-jarige Noor komt van het Noorse UCI Continental team Joker Bianchi waar hij een etappe van de Tour of Ireland en van de Tour de Normandie won in 2009.

  Deze voormalige mountain biker heeft een voorkeur voor de heuvelachtige Ardennen-klassiekers en korte etappekoersen en als we moeten geloven wat hij zegt over zijn trainingsritjes met Edvald Boasson Hagen moet hij 2010 goed beginnen: We volgen hetzelfde programma en het zou mij verbazen als er andere renners zijn die beter en meer trainen dan wij in de winter....

  > Bekijk het profiel van Lars-Petter Nordhaug op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  BelgiëSerge Pauwels

  Serge Pauwels (21 nov 1986)

  Deze enige Belgische renner van Team Sky in 2010 gaat voor de Grote Rondes en in zijn eerste Grote Ronde, de Giro d'Italia 2009, liet hij zien een goede renner voor dergelijke rondes te zijn: hij eindigde 2de in de 15de etappe, pakte twee andere top tien plaatsen en eindigde 33ste in het eindklassement.

  Zijn eerste doel is om een etappe te winnen in een Grote Ronde en te laten zien dat hij goed presteert in bergetappes, maar op de langere termijn wil hij gaan voor een goed eindklassement.

  Pauwels komt naar Team Sky van Cervélo TestTeam en -net als Simon Gerrans- wordt dit dus zijn tweede achtereenvolgende jaar waarin hij een nieuwe ploeg uit het niets ziet ontstaan.

  > Bekijk het profiel van Serge Pauwels op de website van Team Sky
 • FrankrijkNicolas Portal

  Nicolas Portal (23 april 1979)

  Niko, de 30-jarige Franse renner komt van de Caisse d'Epargne ploeg en startte zijn carriëre bij AG2R Prévoyance in 2002. Van 2003 tot 2008 verscheen hij ieder jaar aan de start van de Tour de France en hij heeft de afgelopen jaren laten zien een waardevolle ploegmaat te zijn.

  Vanwege een hartritmestoornis heeft hij sinds mei 2009 niet meer gekoerst. Hij is blij zijn come-back te kunnen maken in 2010 met Team Sky en zegt Ik ben nu heel erg gemotiveerd en enthousiast. Ik voel me als een nieuwe prof-renner. Waarschijnlijk was het niet echt makkelijk voor hem niet te kunnen fietsen in 2009, maar het gaf hem wel alle tijd om te kunnen genieten van zijn zoontje, Lenny (geboren op 8 juli 2009)!

  Voor 2010, kijkt Niko uit naar Parijs-Roubaix en de Dauphiné Libéré en zou hij graag zijn 7de Tour de France willen rijden.

  Het interview op de website van Team Sky (er staat geen video van Nicolas Portal op) is één van de eerste interviews met de Franse renner waarin hij zijn favoriete broodbeleg niet noemt ... Nutella!

  > Bekijk het profiel van Nicolas Portal op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  Italië

  Morris Possoni (01 juli 1984)

  Deze 25-jarige Italiaanse renner komt van Columbia-HTC waar hij 2 jaar heeft doorgebracht na 2 jaar bij Lampre. Possoni kan een goede klimmer worden in de Grote Rondes zoals hij al liet zien met zijn 9de plek in de Ronde van Lombardije en zijn 2de plaats in het bergklassement van de Vuelta al Pais Vasco. De Italiaan ziet de gewonnen ploegentijdritten in de Giro d'Italia 2009 en de Tour de Romandie 2009 als zijn beste resultaten, maar hij zegt dat hij als een klimmer niet echt blij is met deze resultaten.

  Zijn doel is een podiumplek in een Grote Ronde, te beginnen met de Giro en misschien de Tour de France.

  > Bekijk het profiel van Morris Possoni op de website van Team Sky
 • UK

  Ian Stannard (25 mei 1987)

  De ideale wedstrijden van deze 22-jarige Britse renner zijn de keien-klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix: ik vind de klassiekers geweldig - met name met slecht weer. Het zou heel speciaal zijn om Parijs-Roubaix te winnen in de stromende regen. Onder de modder - dat zou echt geweldig zijn.
  Stannard is nu afkomstig van de Italiaanse ISD-NERI ploeg maar bracht zijn eerste jaar als prof (2008) door in het Belgische Landbouwkrediet. In 2009 reed hij zijn eerste Grote Ronde, de Giro d'Italia.

  > Bekijk het profiel van Ian Stannard op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  Australië

  Chris Sutton (10 sep 1984)

  Deze Australische renner, ook bekend als CJ, is een echte sprinter en in 2009 heeft hij een etappe gewonnen in de Tour of Britain en drie in de Herald Sun Tour.
  Hij begon bij het Franse Cofidis en bracht de laatste twee jaar voor zijn komst naar Team Sky door bij Garmin-Slipstream. In 2010 zal hij een knechtenrol vervullen en in sommige wedstrijden zal hij de kans krijgen om voor de winst te gaan in een sprint.

  Zijn oom Shane is de hoofdcoach van de ploeg en een voormalig prof-renner in de jaren 80 en 90.

  > Bekijk het profiel van Chris Sutton op de website van Team Sky
 • UKBen Swift

  Ben Swift (05 nov 1987)

  De nu 22-jarige Ben Swift begon zijn prof-carrière in 2009 bij Team Katusha waar hij een etappe won in de Tour of Britain, 3de finishte in een etappe van de Giro d'Italia en verschillende top tien klasseringen wist te bemachtigen.

  Over zijn komst van Katusha naar Sky zegt hij: Ik ben Katusha heel erg dankbaar voor de kans die ze mij hebben gegeven, maar mijn komst naar Team Sky voelt als thuis komen omdat ik de meeste medewerkers en renners goed ken.

  Tot 2012 zal hij zijn carrière op de weg combineren met een carrière op de baan, met de wereldkampioenschappen op de baan in maart en de Olympische Spelen in Londen in 2012 als zijn belangrijkste doelen; na de Olympische Spelen wil hij zich volledig richten op de weg.

  Hij is één van de renners die van start zal gaan in de eerste wedstrijd van Team Sky, de Tour Down Under.

  > Bekijk het profiel van Ben Swift op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  UKGeraint Thomas

  Geraint Thomas (25 mei 1986)

  Ook Geraint Thomas is een Britse renner die weg en baan altijd gecombineerd heeft maar in 2010 zal hij zich volledig richten op het wegseizoen.

  Hij reed zijn eerste Tour de France in 2007, als de jongste renner van de Tour, met zijn vorige ploeg: Barloworld.

  Net als de andere renners is Thomas overtuigd dat de zeer professionele Britse aanpak van het wielrennen goed zal uitpakken: Als we de principes achter het succes van het baanteam over kunnen zetten naar de weg dan zie ik niet waarom wij niet de besten in de wereld zouden zijn.

  > Bekijk het profiel van Geraint Thomas op de website van Team Sky
 • Italië

  Davide Viganò (12 juni 1984)

  Als voormalige buren koos Davide Viganò Gianni Bugno als zijn idool, met name toen hij de roze leiderstrui pakte op de eerste dag van de Giro d'Italia in 1990 en deze tot het einde verdedigde om uiteindelijk de Ronde van Italië te winnen.

  Viganò zelf is een goede allround renner en een sprinter. Vorig jaar reed hij in de Giro d'Italia en de Vuelta a España met zijn vorige ploeg, Fuji-Servetto, en eindigde vierde in één van de etappes van beide rondes.
  Hij geeft echter de voorkeur aan de Tour de France in plaats van de Grote Ronde in eigen land: Ik zou liever de Tour rijden want mijn vorm is beter in juli dan in mei wanneer de Giro plaats vindt.

  > Bekijk het profiel van Davide Viganò op de website van Team Sky
 • LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


  UKBradley Wiggins

  Bradley Wiggins (28 april 1980)

  Deze in België geboren Brit, Commander in de orde van de British Empire, was waarschijnlijk de renner waar iedereen op zat te wachten in Team Sky en voordat zijn komst officieel bekend werd gemaakt gingen de geruchten dus al lang rond.

  Bradley Wiggins is Team Sky's leider in de belangrijkste etappekoersen; de Tour de France is zijn belangrijkste doel in 2010. In 2009 eindigde hij als 4de op 6'10" van de winnaar van de Tour de France Alberto Contador en in 2010 gaat hij voor een podiumplaats.

  Hij is afkomstig van Garmin-Slipstream en zegt over zijn komst naar Team Sky: De coaches in deze ploeg zijn de mensen die mij gevormd hebben als renner; zij hebben een belangrijke rol gespeeld in wat ik tot nu toe behaald heb en ik weet dat zij een belangrijke rol zullen spelen in het tweede deel van mijn carrière. Team Sky heeft grote ambities, niet alleen voor het team maar voor wielrennen in het algemeen en om mensen aan te zetten de fiets te pakken. Het is een geweldig project en de komende vier jaar worden geweldig. Het is heel speciaal om vanaf het begin onderdeel uit te maken van deze ploeg. Als 29-jarige renner denkt hij dat dit het perfecte moment is om meer te genieten van het wielrennen en om een nieuwe stap te zetten naar een nog hoger niveau met zijn nieuwe ploeg.

  > Bekijk het profiel van Bradley Wiggins op de website van Team Sky

De gemiddelde leeftijd van de renners in Team Sky op 4 januari 2010 was 27,4 jaar en zij vertegenwoordigen samen 11 nationaliteiten: 8 renners uit Groot-Brittannië, 4 uit Australië, 3 uit Italië en Noorwegen, 2 uit Frankrijk en 1 uit België, Canada, Finland, Spanje, Zuid-Afrika en Zweden.

De officiële teamfoto zal zeer binnenkort hier geplaatst worden.

De belangrijkste staff van Team Sky bestaat uit 11 personen (uit een totaal van 44):
 • UKDave Brailsford als de team principal staat hij bekend om de resultaten die hij heeft bereikt met de Britse baanploeg (8 gouden medailles op de Olympische Spelen in Peking). Wat betreft zijn allereerste aankondiging van Team Sky met de ambitie om een Britse renner de Tour de France te laten winnen binnen nu en 5 jaar, zegt hij nu dat dat een hels project is, maar als ik zou denken dat het niet zou kunnen dan zou ik er niet mee door gaan. Wij hebben opkomend talent - daar heb ik nooit aan getwijfeld
 • AustraliëShane Sutton gaat als hoofdcoach terug naar de rol die hij voorheen had in het British Cycling team en blijft ook lid van het senior management team van British Cycling; over zijn rol in Team Sky zegt hij: Ik houd de programma's van de renners in de gaten. Ik vervul ook een rol als mentor voor de jongere coaches en ploegleiders. Ik ben verantwoordelijk voor prestaties, om er voor te zorgen dat we 100% krijgen van de renners en dat zij van ons hetzelfde terug krijgen
 • UKDr Steve Peters, head of medical en zodoende verantwoordelijk voor de twee operationele doktoren van de ploeg, de dokter in het hoofdkantoor van Team Sky in Manchester en de voedingsdeskundige van de ploeg
 • DenemarkenCarsten Jeppesen is head of operations; hij heeft de ploeg mee opgezet in 2009 en brengt 8 jaar ervaring mee van Team CSC (nu Team Saxo Bank)
 • AustraliëScott Sunderland als senior ploegleider brengt zijn ervaring met zich mee: als prof-renner (1990-2004) en als ploegleider bij Team CSC (nu Team Saxo Bank) van eind 2004 tot 2008, in het opzetten van Cervélo TestTeam (september 2008-begin 2009) en is sinds 2009 actief in het opzetten van Team Sky. Over zijn werk in het voorbereidende jaar voor Team Sky zegt hij: Om een ploeg vanuit het niets op te zetten was een geweldige kans. De ploeg is voornamelijk Brits maar we moesten de ploeg aanvullen met internationale renners. Mijn job was om hen te identificeren en voorstellen te doen. Alles werd gedaan in overleg. Het was een stap-voor-stap proces, niet iets wat je van de ene op de andere dag doet, maar we hadden geluk dat we ruim de tijd hadden - een heel jaar
 • de ploegleiders Sean Yates UK, Steven de Jongh Nederland (afkomstig van Quick Step waar hij zijn carrière als prof-renner eind 2009 beëindigde), Marcus Ljungqvist Zweden (die ook met pensioen ging eind 2009, afkomstig van Team Saxo Bank)
 • UKRod Ellingworth als de race coach: een functie die zit tussen die van een coach en een ploegleider. Ik werk graag face to face met mensen en ik zal dus dagelijks met de renners aan de slag gaan, om te praten over hun training en wedstrijdstrategie, dit in samenspraak met de ploegleiders; Ellingworth zal in het Italiaanse kantoor van Team Sky werken in Quarrata, in Toscane
 • UKDan Hunt als een race coach die zich bezig houdt met de conditie- en training programma's van de renners en met speciale projecten: bijvoorbeeld ploegentijdritten en proloog tijdritten, om een renner of de ploeg te helpen een bepaald resultaat te bereiken en om ieder detail te analyseren wat bij zou kunnen dragen aan een betere prestatie. Over Team Sky's aanpak -die soms wordt afgeschilderd als "wetenschappelijk"- zegt hij: wielrennen is een soort van schaken op wielen. In een wegwedstrijd kun je de sterkste zijn en toch achteraan finishen. Of je bent misschien niet de beste maar je neemt de juiste beslissingen en je wint. Het is nooit vantevoren precies bekend. Het gaat om tactiek en het mentale spel en dat is, hopelijk, waar wij een verschil kunnen maken
 • UKItaliëMax Sciandri die vanuit Quarrata zal werken als occasionele ploegleider en als coach, om de volgende generatie getalenteerde jonge Britse renners op poten te zetten

De kleding van Team Sky

Bradley Wiggins toont het tenue van Team Sky - © www.teamsky.comDe 26 renners van Team Sky in 2010 dragen een grotendeels zwart shirt. Op de borst staat een blauwe baan met daarin de naam "sky" in witte letters. Boven deze blauwe baan staan op het shirt de logo's van de UCI ProTour en van Pinarello (fietsleverancier). De kraag van het shirt is ook blauw en bevat een Sky en Adidas (leverancier van kleding en accessoires) logo. De achterkant van het shirt is overwegend wit (zwart aan de onderkant) met een blauwe verticale lijn in het midden en de logo's van Sky, Adidas en Pinarello aan beide kanten van deze lijn. Op de zijkant van het shirt staat de naam van de renner en een vlag die zijn nationaliteit vertegenwoordigt. De typsiche "three stripes" van Adidas zijn zichtbaar op de mouwen van het shirt.
De broek is zwart met de "three stripes" aan de onderkant en net daarboven het logo van Sky.

foto © www.teamsky.com; klik om in te zoomen

De andere kleding volgt dezelfde look and feel: de regenjacks bijvoorbeeld zijn zwart met een verticale blauwe lijn op de achterkant en de logo's van Sky, Adidas en Pinarello.

De medewerkers dragen zwarte kleding met een witte bovenkant en blauwe details. De renners dragen waarschijnlijk soortgelijke vrijetijdskleding.

De helm van Team Sky wordt geleverd door het Italiaanse Kask.

De fiets van Team Sky

Team Sky gebruikt Pinarello fietsen en hun wegfiets is de Pinarello Dogma 60.1 die voor het eerst werd gebruikt door de Caisse d'Epargne ploeg: Alejandro Valverde gebruikte deze voor het eerst in de Tour de Burgos en de rest van de ploeg vanaf de start van de Vuelta a España 2009.

Het bijzondere aan deze fiets is dat deze een volledig asymmetrisch design heeft en de reden daarachter wordt duidelijk op de Pinarello Dogma mini-site en op de pagina die gewijd is aan de fiets op de website van Team Sky.

De fiets is uitgerust met Shimano en een Prologo zadel.

Het is nog niet duidelijk welke fiets gebruikt zal worden voor tijdritten.

De website van Team Sky en andere online aanwezigheid

De website van Team Sky

De website van Team Sky

Zoals u heeft kunnen zien als u op de verschillende links heeft geklikt hierboven, is veel informatie over Team Sky beschikbaar op de Team Sky website die dezelfde "zwart/wit met blauwe details" look and feel gebruikt als de kleding van de ploeg.

De meest interessante delen van de website zijn waarschijnlijk de latest news, photos en video rubrieken. Een andere interessante rubriek wordt waarschijnlijk de blogs rubriek waar Michael Barry, Simon Gerrans en Bradley Wiggins regelmatig artikeltjes zullen plaatsen.

Het is duidelijk dat Team Sky denkt dat de communicatie rondom de ploeg haast net zo belangrijk is als de prestaties op de weg en het lijkt erop dat ze met hun website een goede start maken. Verschillende ploegen zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen. En nu maar hopen dat ze het volhouden op deze manier verder te gaan, maar voor een ploeg die gesponsord wordt door een mediabedrijf denk ik dat dat wel moet lukken!

Team Sky op Facebook en Twitter

Naast de website heeft Team Sky ook een a Facebook fan pagina en een Twitter feed.

Op de Facebook pagina heeft zich in korte tijd al een community gevormd rondom Team Sky. Het feit dat Team Sky de vragen van fans beantwoordt op die pagina draagt natuurlijk bij aan de snel groeiende populariteit van deze pagina.

Team Sky lijkt wielrennen toegankelijker te willen maken voor iedereen en niet alleen voor pure wielerfans. Zo wordt bijvoorbeeld op de website uitgelegd wat neo-pro (first year as a professional) of rouleur (strong rider on the flat) betekenen.

Hieronder vindt u een filmpje van Sky Sports over de start van Team Sky.

De sponsors van Team Sky

Naast Sky als hoofdsponsor, wordt Team Sky gesponsord door Adidas en Pinarello als leveranciers van kleding en accessoires en van de fietsen. Dit betekent de come-back van Adidas in de professionele wielerwereld nadat het merk deze verlaten had met T-Mobile op 8 november 2007 (vanwege de destijds recente dopinggevallen in de ploeg besloot Adidas toen nog voordat T-Mobile het eind november 2007 deed de ploeg te verlaten).

Naast deze belangrijkste sponsors krijgt Team Sky de steun van:
- Gatorade voor energy drinks
- Marks & Spencer (voor de pakken?)
- Oakley voor zonnebrillen
- Jaguar voor de ploegauto's
- Shimano voor de fietsuitrusting
- CNP voor hun energy gel
- News Corporation als eigenaar van SKY Italia en belangrijk aandeelhouder in British Sky Broadcasting, Sky Deutschland en TATA SKY in Azië
De sponsors van Team Sky

De geschiedenis van Team Sky

In het artikel Dream to reality - Four years of hard work comes to fruition beschrijft Sky hoe men is gekomen tot Team Sky begin 2010 sinds de eerste gedachtenwisseling over een Brits team tussen Dave Brailsford en Shane Sutton in maart 2006!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

11 reacties | 26126x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ploegenpresentaties 2010

Reacties

Er zijn 11 reacties!
 1. Een leuke ploeg hoor!
  Ben benieuwd hoe ze zullen gaan presteren in 2010...

  | Meggie | zondag 10 januari 2010 om 17u55

 2. Zeer belangrijke medespeler op het hoogste niveau voor het komende wielerseizoen. WELCOME CHAMPIONS. The Sky is the limit !

  | Journée | zondag 10 januari 2010 om 23u20

 3. A part Nicolas Portal , les autres connais pas..avec cette nouvelle équipe et certainement celle de Lance Amstrong , il va y avoir de la nouveauté sur le TDF 2010...!!

  | vaucaire Nath | zondag 10 januari 2010 om 23u35

 4. Le nouveau Team Sky veut gagner le Tour , c'est comme au temps de Jeanne d'Arc quand les anglais voulaient être les maitres de nos villes, de nos vignes et campagnes, d'Aquitaine à Rouen. Heureusement que la France possède maintenant deux gars bien musclés pour défendre notre honneur, les sieurs Nicolas Sarkozy & Portal. Mais il faudra des supporters assertifs ayant plus de connaissance et de passion, avec un Nath Vaucaire qui ne connaît que 1/26 on n'y arrivera pas. Heureusement qu'il est branché sur paris.thover.com qui nous informe si bien sur le cyclisme international - mondial est un meilleur adjectif- de la nouvelle décennie, et que donc l'ami Nath va s'ouvrir les yeux et l'esprit sur ces champions énormes comme Wiggins, Boasson Hagen, et les autres , ... que l'on va voir devant en course et dans les résultats.

  | Journée | maandag 11 januari 2010 om 00u03

 5. HO HOOOOOOOOOOOO...!! Sieur Journée déja , je ne suis pas "un" mais "une" Nath diminutif de Nathalie chanson chanté par Gilbert Becaud..!!je vois que vous êtes doté d une très grande culture générale en employant des termes de l hymne nationale de notre pays pour vous exprimez!!! facile avec tout ce que l'on trouve avec le net.!! Mais mon père avait raison , lorsqu il me disait que l instruction ne fait pas d' une personne,quelqu un d' intelligent, la preuve ce soir. Ne seriez vous pas anti Francais ??? je pense que oui..!! le faite de ne pas connaitre tout ces sportifs certainement de grand talent soit une tare pour aimer le cyclisme , ALORS mon petit pépère il ne faut pas être frustré de cette façon et d agresser les gens qui sont ici pour s exprimer librement. Et oui je m informe sur paris.thover.com , car en la matière on ne fait pas mieux..!! Bonne soirée , prenez une tisane au thé vert cela détend .

  | vaucaire Nath | maandag 11 januari 2010 om 00u57

 6. Pas de Natashquan mais de mes campagnes du plat pays sous la neige où sur les Anglais-Hollandais le 29 juillet 1693 la France avait remporté à Neerwinden une grande bataille, ni du froid Leningrad où la fille de Nathalie fait son droit, je me recroquemitoufle au creux de mes pantoufles dans l'esprit d'Amade et de Delannoé, et votre réponse ma chère Nathalie, malgré Grévisse qui aurait écrit certains mots autrement, me fait plaisir comme une symphonie de Silly. Sachez que j'aime beaucoup Bécaud et le cyclisme, depuis Stan Ockers et Rik Van Looy. J'aimerais au Café Pouckine boire un chocolat chaud avec toi, Nathalie, et te décrire mes émotions que j'avais vécues dans l'ascension du Hoover Pass sous la pluie ou sur les routes chaudes dans le Delta du Mekong, ou sur la Via Appia Antiqua que j'avais parcourues à vélo. Nous allons donc ensemble supporter le Team Sky. Salutations amicales. Papoum. www.blog.seniorennet.be/Wilfried_1944.

  | Journée | maandag 11 januari 2010 om 12u54

 7. Bon ... on va pas se battre ici !

  Complètement dans l'esprit de Team Sky, mon site ne s'adresse pas qu'aux férus de cyclisme, mais essaie aussi de rendre le cyclisme plus accèssible pour ceux et celles qui s'y intéressent mais qui ne connaissent pas toute l'histoire du cyclisme !

  Voilà, j'espère donc que ce blog arrive à s'adresser à cette cible très large et ce dans une bonne entente !

  | Thomas Vergouwen | maandag 11 januari 2010 om 23u51

 8. Er is al vanaf de echte start van het wielrennersseizoen een indruk dat SKY geen verstoppertje of een tweederangsrol gaat spelen in het peleton
  Succes!

  | Jonas Wille | maandag 01 maart 2010 om 00u59

 9. (Foutje!)
  Het vlaggetje naast mijn bericht (8)is niet NL, maar wel (tot heden nog...) B

  | Jonas Wille | maandag 01 maart 2010 om 01u05

 10. @Jonas : die opmerking heb ik vaker gehoord. Het vlaggetje is er eigenlijk alleen maar om de taal aan te geven en niet de nationaliteit.
  Mijn site kan deze namelijk niet makkelijk bepalen, terwijl de gebruikte taal natuurlijk wel bekend is. Wellicht moet ik een NL/BE vlaggetje maken zoals ik voor de Engelse taal een UK/US vlaggetje heb gemaakt? Maar het probleem is dan weer dat ik dit voor de Franse vlag ook zou moeten doen ...
  Ik zou eventueel een Belgisch vlaggetje kunnen laten zien als in de gebruikte browser "nl-be" of "fr-be" als voorkeurstaal ingesteld staan? Ik weet alleen niet in hoeverre dat het geval is voor mijn Belgische bezoekers!
  (om te testen wat je instellingen zijn kun je kijken wat er op http://paris.thover.com/language.php als taal weergegeven wordt)

  | Thomas Vergouwen | maandag 01 maart 2010 om 14u04

 11. Hi,
  In principe geen probleem met vlaggetje.
  Ze zijn in dit geval van jouw voorstellingsproblemen zelfs nutteloos, overbodig, want door de gebruikte taal van het ingezonden emailbericht weet iedereen toch welke taal het betreft!
  Maar indien -zoals nu zo mooi eenvoudig op de zijkant van de SKY-truien de naam van de wielrenner mèt bijbehorend vlaggetje van zijn nationaliteit vermeld is- zou de voorkeur moeten kunnen gegeven worden aan ofwel nationaliteitsaanduiding door de vlag, ofwel géén vlag.
  Vrijblijvende suggestie: verwijder best in dit geval de vlaggetjes...
  MeDa&VrVoJaGr,
  JW

  | Jonas Wille | dinsdag 02 maart 2010 om 00u19

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus vijf ?