zondag 13 december 2009 om 23u17

De voorlaatste etappe van de Tour de France 2009 kende haar aankomst op de top van de Mont-Ventoux. In de dagen die daarop volgden hadden alle media het over het afval wat in de beklimming was opgeruimd. Maar vrijwel niemand liet zien wat de Tour de France allemaal doet om zijn invloed op het milieu te beperken.
In dit artikeltje kunt u ontdekken wat de milieusponsors van de Tour de France doen om de Tour groener te maken ... en dan heb ik het natuurlijk niet over de groene trui van de beste sprinter!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De Tour onder vuur vanwege zijn milieu-invloed

De Communauté d'agglomération du Ventoux Comtat Venaissin heeft aangekondigd 20 ton afval te hebben opgehaald langs de kant van de weg in de beklimming, twee dagen na de overwinning van Juan Manuel Garate (Rabobank) op de top van de Mont-Ventoux. En dat bovenop de 30.000 plastic flessen en 20.000 blikjes uit de 88 afvalzakken en containers die het mogelijk maakten afval gescheiden op te halen langs het parcours.

Claire Trembley, verantwoordelijk voor communicatie van de collectivité, liet toen weten Wij hebben een groot aantal recycling-punten opgezet in het kader van een overeenkomst met Eco-Emballages en Amaury Sport Organisation, maar de mensen hebben de aanwijzingen wat betreft afvalscheiding niet opgevolgd terwijl het toch echt duidelijk aangegeven was, daarbij aangevend dat dit hoogstwaarschijnlijk gewoon het gevolg van een niet fatsoenlijk gedrag is.

De Tour kreeg vervolgens veel kritiek op verschillende punten (zoveel zelfs dat La Provence al sprak van de allerlaatste beklimming van de Mont Ventoux door de Tour), en met name:
- het late opruimen van het afval op de Mont-Ventoux (die uitgelegd werd door een beslissing van de Prefectuur om het afval op te ruimen op maandag 27 juli vanwege veiligheidsredenen in verband met de te verwachten verkeersdrukte (aangezien bezoekers niet allemaal tegelijk de berg afdalen))
- het feit dat dit afval niet gescheiden was
- en de CO2 uitstoot van de auto's van de Tourkaravaan

Wat betreft dit laatste punt, vraagt Génération Ecologie aan A.S.O. om een uitstootoverzicht te maken om deze CO2 uitstoot te compenseren bij het Programma voor het Milieu van de Verenigde Naties ou bij Landes Aids. Dat zou wellicht inderdaad een goed idee zijn, eventueel door de kosten in rekening te brengen bij de sponsors en de media die in de Tour aanwezig zijn.

Wat betreft het gescheiden inzamelen van afval en de vraag om een referentiedocument op te zetten met betrekking tot het milieu kan ik het echter niet eens zijn met Génération Ecologie want .. dat bestaat allemaal al!

Het Agence Régionale Pour l'Environnement (ARPE) Midi-Pyrénées

In 2007 schreven ARPE en ASO namelijk het document environnement. Dit is een document bedoeld voor de milieucoördinator van iedere etappestad. Dit document is geschreven op basis van de verschillende rapporten die sinds 2001 door diverse instanties geschreven zijn over het verwerken van afval en moet de gemeentes helpen op een goede manier om te gaan met afval bij vertrek, aankomst, langs het parcours en in de bergen.

De ARPE Midi-Pyrénées is één van de 12 agences van het Réseau des Agences Régionales de l'Energie et de l'Environnement (R.A.R.E.) die actief zijn op het gebied van energiemanagement, optimaal gebruik van natuurlijke bronnen en afvalverwerking op een milieuvriendelijke manier.

In dit kader is de ARPE Midi-Pyrénées één van de milieusponsors van de Tour de France (samen met Eco-Emballages en tot een paar jaar geleden met de ADEME - Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie). Dankzij deze sponsoring heeft de ARPE Midi-Pyrénées de actie Vacances Propres Midi-Pyrénées opgezet. Op haar website legt de ARPE Midi-Pyrénées uit wat zij allemaal heeft gedaan in het kader van deze actie sinds 2000.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De uitzending Eurosport for the Planet

Op 23 september zond Eurosport Eurosport for the Planet uit met daarin de Tour de France in de hoofdrol.

In deze uitzending werden de verschillende acties in en rondom de Tour getoond die tot doel hebben de Tour milieuvriendelijker te maken.

U kunt deze uitzending hieronder terugkijken. En daarbij merk ik dan nog wel even op dat Eurosport in de animatie op de kaart van Frankrijk, bij het onderwerp les spectateurs - zonder mijn toestemming!! - één van mijn foto's heeft gebruikt: die van Liserois en zijn zoon Bastien en hun enorme spandoek waarmee ze lieten zien fan te zijn van het Team Vittel (klik hier om de foto op de blog van het Team Vittel te bekijken).
In dit onderwerp zien we ook de actie van de ARPE Midi-Pyrénées terug met tekst en uitleg van Valérie Hémat die de verschillende dingen die de ARPE doet laat zien.
Votre navigateur doit supporter du Javascript pour pouvoir visualiser cette vidéo
(bron: ARPE Midi-Pyrénées)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

6 reacties | 1704x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France

Reacties

Er zijn 6 reacties!
  1. Par contre, lors de l'étape Monaco - Brignoles, on a pu voir en direct des coureurs jeter leurs bidons , non pas sur le bord de la route pour que les spectateurs puissent les rammasser, mais directement dans le lac de Carces, à quelques kilometres de l'arrivée.
    La direction du tour devrait sévir contre ces attitudes pas du tout écologique.

    | OLIVIER | maandag 14 december 2009 om 13u29

  2. Il y a encore certainement des voies d'améliorations.
    Par exemple, les partenaires du Tour pourraient être plus vigilants dans leur choix de gadgets publicitaires, afin de réduire encore un peu plus les déchets.

    | Mart1 | maandag 14 december 2009 om 14u39

  3. Olivier, c'est surprenant ce que vous dites car les coureurs n'ont aucune raison de les jeter là, d'autant plus qu'il restait quand même encore quelques kilomètres pendant lesquels ils pouvaient se débarasser de ce petit poids supplémentaire.

    Mart1, tu as raison, il y a encore des améliorations à faire et on voit d'ailleurs dans l'émission d'Eurosport et dans les message de l'ARPE Midi-Pyrénées qu'il reste des pistes. Beaucoup de progrès a déjà été fait, si ça continue sur cette voie c'est plutôt bien !
    Sur les objets publicitaires il y a à mon avis effectivement encore des améliorations à faire, surtout aussi en ce qui concerne l'emballage souvent inutile (mais là il faut jongler entre sécurité et environnement, tout en restant dans les normes européennes qui ne laissent pas beaucoup de marge de manoeuvre en ce qui concerne les objets publicitaires) ...

    | Thomas Vergouwen | maandag 14 december 2009 om 23u55

  4. Thomas,
    je ne suis visiblement pas le seul à l'avoir remarqué ( voir le blog de
    France 2 au sujet du tour de France ,rubrique "les Bidons " ).
    le Lac de Carcés y est évoqué.
    D'autres personnes parlent de bidons jetés dans le Rhône lors du passage sur le pont lors de l'étape vers Aubenas.
    La direction du tour devrait mettre une amende systematique pour les bidons jetés dans les cours d'eau.

    | OLIVIER | dinsdag 15 december 2009 om 11u06

  5. On met tout sur le dos du tour , mais ce sont les spectateurs qu il faudrait éduquer , car je regarde le tour a la télé meme les autres courses et j ai observé que les coureurs mettent leurs papiers de complements alimentaire dans leurs poches derriere...quand aux bidons, le public s empresse de les ramassés jusqu a se battre pour un bidon..!!alors il faudrait arrêter de dire que le cyclisme pollue la planete , parce que dans ce cas la arretons les courses automobile, tel que les F1 et rally....c est du délire

    | vaucaire Nath | woensdag 23 december 2009 om 21u00

  6. Dormant dans ma voiture lors du Tour 2008 j'avais pu me poster en haut du Col d'Agnel et du Col de Restefond. La pollution de ces endroits situés en zone de Parc National par le grand nombre de spectateurs n'est pas un mince problème,mais l'organisation du Tour trouve les solutions nécessaires. Quand on se trouve 36 heures avant les coureurs en haut d'un col, faire son besoin naturel peut être fait dans un solide seau dans lequel on aura mis auparavant un sachet en plastic bien solide dans lequel on déposera aussi le papier hygiènique employé, ainsi que papiers et pellures de picnicks précédents. Ensuite il faudra déposer son sachet dans les sachets plus grands accrochés à des poteaux par l'organisation du Tour et qui seront éloignés quelques heures après le passage des coureurs par le service prévu ad hoc.Ou alors il faut s'arrêter ailleurs et sa débarrasser où des poubelles publiques le permettent. Cela vaut la peine d'avoir un plan d'action précis face à cette pollution qui ne vient pas des coureurs mais des dimensions énormes de la caravanne et de la quantité de spectateurs sur le bord des routes de juillet.

    | Journée | zaterdag 26 december 2009 om 15u14

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer negen ?