home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 205 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Bernard Chevalier van L'Equipe wint de prijs voor het beste artikel over de Tour de France van de geschreven Franse pers (Prix Jacques Goddet)

Toegevoegd: donderdag 13 november 2008 om 20:58:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Bernard Chevalier van L'Equipe wint de prijs voor het beste artikel over de Tour de France van de geschreven Franse pers (Prix Jacques Goddet)Vorige week kondigde ik hier het resultaat van de decoratiewedstrijd van steden en dorpjes van de Tour de France 2008. Die dag werd ook de winnaar van een andere prijs in het kader van de Tour de France 2008 bekend gemaakt: die van de Prix Jacques Goddet - Trophée Carrefour voor het beste artikel van de Franstalige geschreven pers tijdens de Tour de France.

  De sponsor en de jury

  De sponsor
  Vorig jaar werd deze prijs nog gesponsord door LCL, maar dit jaar was het de beurt aan Carrefour. Met het verdwijnen van het merk Champion, officieel aangekondigd in juni 2008 door de eigenaar van het merk, Carrefour (de merken Carrefour en Carrefour Market vervangen binnen nu en 2 jaar de rode letters Champion op de winkels), vervangt één van de leden van de Club du Tour de France (de 4 belangrijkste sponsors van de Tour de France: LCL, Skoda, Vittel en in 2008 nog Champion) ook het merk dat de bolletjestrui sponsort ... vanaf 2009 zien we daarop dus ook het merk Carrefour!
  Champion wordt Carrefour

  De prijs draagt de naam van Jacques Goddet die van 1936 tot 1987 directeur was van de Tour de France en tevens directeur van de krant L'Auto die de Tour de France in 1903 oprichtte. Na de tweede wereldoorlog was hij ook degene die ervoor zorgde dat deze krant weer tot leven werd gewekt onder de naam L'Equipe.

  De jury
  De jury van de 5de Prix Jacques Goddet werd voorgezeten door Eric Fottorino, directeur van het dagblad Le Monde en had Prins Albert II van Monaco als erelid, vanwege het Grand Départ vanuit Monaco van de Tour de France 2009.

  Het resultaat

  De prijs van beste artikel van de Franstalige geschreven pers tijdens de Tour de France 2008 is gewonnen door Bernard Chevalier van de sportkrant L'Equipe voor zijn artikel De mal en pis (Van kwaad tot erger).
  De twee andere ereplaatsen waren voor Philippe Brunel, ook van de krant L'Equipe, voor zijn artikel Une histoire sans fin (Een verhaal zonder eind) en voor Jean-Emmanuel Ducoin van l'Humanité voor zijn artikel Déraison d'y croire ? (Je bent wel gek als je erin gelooft?).

  De jury had maar liefst 5 stemrondes nodig om het eens te worden over dit resultaat. Bij de derde stemmingsronde zaten de artikelen Chavanel, la consécration (Chavanel, de toewijding) van José Barroso van L'Equipe en Le peloton a mis la langue dans sa poche (Het peloton is op zijn mondje gevallen) van Benoît Hopquin van de krant Le Monde nog bij de kanshebbers.

  Dit laatste artikel, uitgegeven op 10 juli (op de online versie van Le Monde en op de 11de in de papieren versie van de krant), ging over het feit dat de reacties van de renners na de etappes van de Tour steeds minder interessant of nuttig worden, met als voorbeeld de persconferentie na de etappe Cholet > Châteauroux waar de gele trui drager Stefan Schumacher alleen zei enthousiast te zijn de gele trui nog een dag langer te mogen dragen terwijl de winnaar van de sprint, Mark Cavendish, aan had gegeven erg tevreden te zijn over zijn eerste succes in de Tour. De conclusie van de journalist was dus dat ondanks het feit dat het peloton steeds internationalere talen spreekt, dit steeds vaker is om niks te zeggen!

  Jammer genoeg zijn de artikeltjes van L'Equipe niet beschikbaar op Internet en de sportkrant besteedt zelf helaas ook helemaal geen aandacht aan het artikel wat deze prijs heeft gewonnen ... daardoor is het jammer genoeg dus niet mogelijk om deze artikeltjes nog eens na te lezen!

  Jean-Julien Ezvan ontvangt de prijs Jacques GoddetVorig jaar werd de Prix Jacques Goddet gewonnen door Jean-Julien Ezvan van Le Figaro voor zijn artikel Jean-René Bernaudeau : "Le business sera bon si le sport est prioritaire". Jean-Julien Ezvan heeft deze prijs in ontvangst genomen bij het Grand Départ van de Tour de France 2008 in Brest op 4 juli (foto).

  De beloning

  Bernard Chevalier krijgt zijn prijs in het Grimaldi Forum in de perszaal bij het vertrek van de Tour de France 2009 in Monaco van Prins Albert II van Monaco (die over de keuze van het beste artikel zei: het was een boeiende beslissing: ik denk dat we een mooie winnaar hebben gekozen), van Christian Prudhomme en van Gérard Castrie (directeur marketing en communicatie van Carrefour).

  De map met het portret van Jacques GoddetHij ontvangt dan de traditionele map (die je ook kunt zien op de foto hiernaast) met een portret van Jacques Goddet in een lithografie op paarlemoeren Japans papier, dit jaar gemaakt door de Nederlandse artiest Mark Brusse.
  Van AEG, de organisator van de Tour of California, ontvangt hij tevens een reis om bij de aankomst van deze wielerronde in San Diego te zijn ... alleen de etappe waar het om gaat is waarschijnlijk die van Rancho Bernardo naar Escondido want de vierde Tour of California komt niet in San Diego.

  A.S.O., de organisator van de Tour de France, nodigt op haar beurt de Amerikaanse winnaar van een soortgelijke prijs, gekozen na de Tour of California, uit voor de Tour de France 2009.

  Dit is waarschijnlijk één van de eerste echt zichtbare acties in het kader van de overeenkomst tussen A.S.O. en AEG die de twee bedrijven verplicht een gezamenlijk promotieprogramma van de uit te werken en op te zetten voor de beroemdste wielerronde ter wereld en voor de wielerronde die op dit moment het meest succesvol is in de Verenigde Staten.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 4751x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2008| Marketing | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer één ?