donderdag 06 november 2008 om 00u01

Ieder jaar wordt er tijdens de Tour de France een decoratiewedstrijd voor de steden en dorpjes waar de Tour doorkomt georganiseerd. Dit jaar werd deze wedstrijd georganiseerd door Doublet die de wedstrijd 7 jaar geleden bedacht heeft, in samenwerking met A.S.O..
Tijdens de Tour de France werd voor iedere etappe een stad of dorpje uitgeroepen als etappewinnaar. Op woensdag 26 november krijgen de uiteindelijke winnaars hun prijs uitgereikt tijdens de Salon des Maires et des Collectivités Locales in Parijs.


De jury van de wedstrijd, voorgezeten (net als alle voorgaande jaren) door Bernard Hinault, bestond verder uit Agnès Gougeat voor A.S.O., Gaëlle Colaert voor Doublet, Benoît Petit van het Franse persbureau AFP, Jean-Louis Filc van de radiozender RMC, Jérôme Le Gall als vertegenwoordiger van de lokale pers (in Frankrijk PQR geheten, voor Presse Quotidienne Régionale) en Bernard Thévenet.

Deze jury had een vertegenwoordiging in de Tour rijden temidden van de reclamecaravaan (een auto met daarop het adres van de website van de wedstrijd) die foto's maakte van de verschillende decoraties.

Het thema van de decoraties dit jaar was hetzelfde als het thema van de Tour van dit jaar: le Tour toujours in de vorm van een hartje.
De jury beoordeelde de decoraties op basis van vijf criteria: originaliteit, verscheidenheid in de verschillende decoraties, zichtbaarheid, band met het wielrennen en de Tour de France in het bijzonder, bijdrage van de bevolking (verenigingen, winkeliers, inwoners). Daarnaast hield de jury rekening met de grootte van het dorpje of de stad.

Het prijzengeld voor deze wedstrijd was dit jaar € 10.000, te besteden aan materiaal geleverd door Doublet.

De Bretonse krant Le Télégramme maakte vandaag de winnaars bekend met een speciale vermelding voor de derde plaats die gaat naar een gemeente in Bretagne.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De eerste plaats - € 3000 - Ainay-le-Château (Allier)

De laatste plaats die deelnam aan de wedstrijd (de steden en dorpen van de laatste etappe tussen Etampes en Parijs mochten niet meedoen aan de wedstrijd) gaat er met de eerste prijs vandoor: Ainay-le-Château op zo'n 20 kilometer van de aankomst van de beslissende tijdrit van de Tour de France 2008 tussen Cérilly en Saint-Amand-Montrond.
Martin Elmiger (AG2R La Mondiale) in Ainay-le-Château
Martin Elmiger (AG2R La Mondiale) in Ainay-le-Château

De tweede plaats - € 2500 - Aigurande (Indre)

De startplaats van de zesde etappe tussen Aigurande en Super-Besse had erg haar best gedaan om de stad op een perfecte manier aan te kleden voor de doorkomst van de Tour de France.
Dat was mij ter plaatse ook al opgevallen zoals te zien is in mijn foto's van die etappe
Aigurande
Decoratie in Aigurande

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De derde plaats - € 2000 - Saint-Jean-Brévelay (Morbihan)

De stad die op de derde plaats geëindigd is in deze wedstrijd lag op het parcours van de eerste etappe tussen Brest en Plumelec, vlakbij de aankomst: Saint-Jean-Brévelay.

De vierde tot en met de tiende plaats - (4de - € 1500, 5de - € 1000)

Op de vierde plaats staat een plaats die lag op het parcours van dezelfde etappe als de winnaar van de tweede plaats, Aigurande > Super-Besse: Saint-Julien-Puy-Lavèze (Puy-de-Dôme) (foto's van deze etappe).
De vijfde plaats is toegekend aan de plaats Escala (Hautes-Pyrénées) die net buiten Lannemezan ligt en dus aangedaan werd tijdens de etappe Lannemezan > Foix (foto's van deze etappe).
De zesde plaats gaat naar Embrun waar zowel de etappe naar Prato Nevoso (foto's van deze etappe) als die naar Alpe d'Huez (foto's van deze etappe) gestart zijn (vanwege het probleem met de etappe die oorspronkelijk gepland stond tussen Digne-les-Bains en Prato Nevoso), terwijl de zevende plaats toegekend is aan de startplaats van de etappe tussen Roanne en Montluçon (foto's van deze etappe).
Ook de achtste en de negende plaats gaan naar vertreksteden, in dit geval die van respectievelijk de etappes Brioude > Aurillac (foto's van deze etappe) en Lavelanet > Narbonne (foto's van deze etappe).
De tiende en laatste plaats is voor Digne-les-Bains, de plaats die eigenlijk aankomst- en vertrekstad moest worden maar uiteindelijk alleen de aankomst van de etappe Nîmes > Digne-les-Bains heeft gehad (foto's van deze etappe).
Lavelanet
Decoraties in Lavelanet

Vreemd genoeg is de site van de wedstrijd (nog) niet bijgewerkt met het overzicht van de winnaars en foto's van 2008.

bron: Le Télégramme, © foto's : Thomas Vergouwen (bekijk al mijn foto's van de Tour de France 2008)

> Bekijk ook de uitslag van deze wedstrijd in de Tour de France 2007

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 10383x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France 2008 | Tour de France | Marketing

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Exellent article, and interesting website on cycling to be added to my favorites. I was wondering who won the decoration contest, now I know at last.

    | Pål Deberitz | vrijdag 12 december 2008 om 22u02

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer negen ?