zaterdag 30 maart 2024 om 19u43

Na Dwars door Vlaanderen afgelopen woensdag, gekenmerkt door de valpartij van verschillende renners waaronder Wout van Aert (Team Visma | Lease a Bike), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Anthony Turgis (TotalEnergies), is het alweer tijd voor de volgende Belgische klassieker, het hoogtepunt van het Belgische klassiekerseizoen, de Hoogmis, de Ronde van Vlaanderen 2024.

En in dit Paasweekend belooft de Hoogmis opnieuw een spektakel te worden, ook al heeft Wout van Aert zijn droom om deze wedstrijd (of Paris-Roubaix) te winnen dus opnieuw in duigen zien vallen 😥.

De Ronde van Vlaanderen 2024 heeft een parcours van 270,8 kilometer, met 17 bergen en verschillende kasseistroken, tussen Antwerpen en Oudenaarde. In dit artikel vindt u alle details over het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024, op een Open Street Maps-kaart die ook beschikbaar is om te downloaden in Google Earth, het koersprofiel, het tijd- en routeschema en de lijst met startende renners in de Belgische wedstrijd.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 op een Open Street Maps kaart

Het vertrek van de Ronde van Vlaanderen 2024 wordt gegeven vanaf het Steenplein in Antwerpen en na een korte lus door de stad steken de renners de Schelde over voor de eigenlijke start van de wedstrijd.

Na het passeren van Sint-Niklaas en Dendermonde, Aalst en Zottegem komen de eerste kasseistroken in zicht. Dit zijn de Lippenhovestraat (1300 m) en de Paddestraat (1500 m) en kort daarna bereiken de renners de bevoorradingszone voordat ze door Oudenaarde komen, heel dicht bij de finish van de wedstrijd.

Ze rijden dan rechtdoor op de N8 voordat ze linksaf slaan richting Kwaremont en de eerste van de 17 beklimmingen van de wedstrijd, Oude Kwaremont, die ze nog twee keer zullen tegenkomen. Ze rijden dan noordwaarts door Nukerke en draaien naar het oosten om Etikhove te passeren en de tweede klim, Kappelleberg, op te zoeken. De klim en de kasseien volgen dan, met de Wolvenberg, de kasseien van Kerkgate (1400 m), Jagerij (800 m) en dan de Molenberg, waarvan een deel kasseien is. Iets verderop vinden ze de beklimmingen van de Marlboroughstraat, Berendries en Valkenberg, voordat ze verder gaan naar het paarse deel van de race zoals ingetekend op de kaart hieronder.

Hier vinden ze de geplaveide Berg Ten Houte klim (1100m) en de Nieuwe Kruisberg/Hotond klim (die op dezelfde plaats is als de klassieke versie die ze zullen vinden op het oranje deel van het parcours, maar deze neemt de Kruisstraat in plaats van de Oudestraat).

Vervolgens gaan ze naar een nieuwe beklimming van de Oude Kwaremont, de 10e beklimming van de race, en deze keer gaan ze sneller naar links om na de Paterberg en Koppenberg te gaan, die beide geplaveid zijn. Als ze het blauwe parcours oversteken komen ze in een kasseizone met de Mariaborrestraat (400m), de Steenbeekdries klim (1100m) en de sector Stationsberg (700m). De Taaienberg klim is ook grotendeels geplaveid.

Ze komen dan op het oranje deel van de kaart terecht en dat is wat voor het slotspektakel zal moeten zorgen. Deze keer vinden ze de Kruisberg via zijn klassieke vorm, de Oude Kruisberg/Hotond, en gaan dan terug richting het duo Oude Kwaremont en Paterberg. Deze laatste zal dan de laatste beklimming van de dag zijn, want vanaf hier gaat de koers terug naar Oudenaarde, waar de finish zal plaatsvinden in de Minderbroedersstraat.

Hieronder vind je het tijd- en routeschema, de Open Street Maps kaart en het koersprofiel van de Ronde van Vlaanderen 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het profiel van de Ronde van Vlaanderen 2024 Het tijd- en routeschema van de Ronde van Vlaanderen 2024 Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 in Google Earth

Als je het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 liever in Google Earth ziet, zodat je bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours kunt maken, nodig ik je uit om het parcours in Google Earth te downloaden door op de volgende link te klikken:

>> Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 downloaden in Google Earth (KML-bestand)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De startlijst voor de Ronde van Vlaanderen 2024

Door de afwezigheid van Wout van Aert (Team Visma | Lease a Bike) is Matteo Jorgenson de kopman van de Nederlandse ploeg en na zijn overwinning in Dwars door Vlaanderen verdient hij deze rol. Jasper Philipsen is ook afwezig en de enige kopman van Alpecin-Deceuninck is dus Mathieu van der Poel. Mads Pedersen zal er wel bij zijn voor de Lidl-Trek ploeg, maar Van der Poel zal toch echt de superfavoriet zijn in deze omstandigheden.

>> Starterslijst Ronde van Vlaanderen 2024

De uitslag van de Ronde van Vlaanderen 2024

>> Ga naar de pagina van de Ronde van Vlaanderen 2024 in de UCI wielerkalender om het resultaat van de wedstrijd te vinden!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 50811x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Qui pour succéder à Jacky DURAND ?

    | Jean-Claude ANDRECK | zondag 31 maart 2024 om 01u18

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer zes ?