maandag 31 maart 2008 om 01u40

Dit weekend vond rondom Charleville-Mézières in de Ardennen het Criterium International plaats. Een wedstrijd van drie etappes in twee dagen die samen een zeer gevarieerde wedstrijd vormen: een vlakke etappe op zaterdag, een bergachtige etappe zondagochtend en uiteindelijk op zondagmiddag een tijdrit.

De Duitser Jens Voigt van de CSC ploeg, vorig jaar ook al de winnaar van dit Criterium, won de wedstrijd zondag voor de vierde keer: in 1999, 2004, 2007 en nu dus 2008!
De Nederlander Laurens ten Dam van de Rabobank ploeg won de eerste etappe en de groene puntentrui. De bolletjestrui voor de beste klimmer ging naar de Australiër Simon Gerrans van Crédit Agricole terwijl de Spanjaard Luis Leon Sanchez van Caisse d'Epargne wederom liet zien in vorm te zijn door de witte trui van het jongerenklassement te winnen, voor Maxime Monfort en Robert Gesink.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Laurens ten Dam wint de eerste etappe na een lange ontsnapping!

Laurens ten DamDe etappe van 193 kilometer tussen Signy-le-Petit en Charleville-Mézières was zaterdag het speelveld van de Amerikaan Ian McKissick van de BMC ploeg en van de Nederlander Laurens ten Dam van de Rabobank ploeg.

De twee verlieten namelijk het peloton al na 2 kilometer en wisten maar liefst 16 minuten en 50 seconden voorsprong op te bouwen op kilometer 64. Op dat moment - net na de eerste tussensprint in Sault-les-Rethel - besluiten de High Road, Lampre en Française des Jeux ploegen dat het serieus begint te worden en dat er dus versneld moet worden om te proberen het leidersduo terug te pakken. Benoît VaugrenardIn Le Chesne - op 48 kilometer van de aankomst - bij de laatste tussensprint hebben de twee nog maar 7 minuut 50 voorsprong.
Achteraan het peloton moeten verschillende renners dan lossen en op kilometer 170 kan de Amerikaan McKissick het ook niet meer aan en laat de Nederlander alleen verder gaan. Laurens ten Dam heeft dan nog maar 2 minuten voorsprong op het peloton met nog 23 kilometer te gaan.
Op het moment dat hij bovenop de Côte de Barbe en Croc op 12,5 kilometer van de aankomst doorkomt is zijn voorsprong geslonken tot anderhalve minuut en op dat moment dacht hij waarschijnlijk de etappeoverwinning niet meer te kunnen halen. Toch lukt het hem: als hij onder de rode vlag van de laatste kilometer doorrijdt heeft hij nog maar 20 seconden voorsprong, maar dat blijkt voldoende te zijn om de etappe te winnen. Uiteindelijk doet hij dat met 23 seconden voorsprong op de Fransman Benoît Vaugrenard.

De top 5 van de eerste etappe:
1/ Laurens ten Dam (NLD, Rabobank, foto)
2/ Benoît Vaugrenard (FRA, Française des Jeux, foto)
3/ Mirco Lorenzetto (ITA, Lampre)
4/ Jens Voigt (GER, Team CSC)
5/ Jérôme Pineau (FRA, Bouygues Telecom)

Tweede etappe: Jens Voigt pakt de voorsprong die hij nodig heeft en de kleine Simon Gerrans pakt de etappeoverwinning

Zondag werd de tweede etappe gevormd door een lus tussen Les Vieilles Forges (Les Mazures) en Monthermé met een lengte van 98,5 kilometer. Op dit parcours kwamen de renners maar liefst 9 bergen tegen.
Jens VoigtIn het begin van de etappe probeerde de Fransman Clément Lhôtellerie van de Skil Shimano ploeg zijn kunstje wat tijdens Paris-Nice zo goed had gewerkt te herhalen door herhaaldelijk aan te vallen vanaf de eerste kilometer, met name tijdens de beklimming van de eerste twee bergen. Het peloton wist echter wat dit kon opleveren en ondanks dat hij steeds vergezeld was van één of meerdere andere renners lieten ze hem nooit gaan.

De eerste ontsnapping van de dag die echt wat voorsprong weet te nemen is die van de Duitser Jens Voigt van de CSC ploeg, de Fransman Sandy Casar van Française des Jeux, de Australiër Simon Gerrans van Crédit Agricole en de Italiaan Mauro Santambrogio van Lampre op kilometer 20. 14 kilometer verderop, bovenop de Côte de Blossette, hebben de 4 renners al 1 minuut 45 voorsprong op het peloton. Het peloton is op dat moment trouwens al geslonken tot zo'n 50 renners aangezien de anderen het niet bij konden houden vanwege de verschillende zware stukken van de etappe en vanwege de hoge snelheid van de Caisse d'Epargne ploeg vooraan het peloton.

Op kilometer 48, vlakbij Joigny-sur-Meuse, zorgt een staking van medewerkers van een plaatselijke fabriek ervoor dat de wedstrijd ruim veertig minuten stil gelegd wordt. Ondanks deze onderbreking en de bijbehorende afkoeling weten de vier ontsnapte renners toch door te gaan en hun voorsprong op te laten lopen tot 2 minuut 20.
Op de Côte du Mont Malgré Tout (wat een geweldige naam!) besluit Jens Voigt te versnellen en zich op die manier te ontdoen van Sandy Casar en vervolgens van Mauro Santambrogio om als duo verder te gaan met Simon Gerrans.

Op 3,5 kilometer van de aankomst, onderaan de Côte de la Roche aux 7 Villages in Montherme, hebben de twee koplopers nog altijd 2 minuut 20 voorsprong op het peloton en ze wisselen elkaar goed af om deze voorsprong te kunnen houden tot op 300 meter van de aankomst. Daar versnelt de kleine Australiër om zonder Voigt verder te gaan en zodoende de etappeoverwinning te pakken, anderhalve minuut voordat het peloton over de finishlijn komt.
Jens Voigt heeft daarmee 1 minuut 14 voorsprong op Laurens ten Dam in het algemeen klassement en hij kan dus met een gerust hart van start gaan in de tijdrit die middag.

De top 5 van de tweede etappe:
1/ Simon Gerrans (AUS, Crédit Agricole)
2/ Jens Voigt (GER, Team CSC, photo) op 4"
3/ Alejandro Valverde (ESP, Caisse d'Epargne) op 1'39"
4/ Damiano Cunego (ITA, Lampre) op 1'39"
5/ Jérôme Pineau (FRA, Bouygues Telecom) op 1'39"

Laurens ten Dam raakt dus zijn gele trui kwijt aan Jens Voigt maar houdt de groene trui; Simon Gerrans pakt de bolletjestrui en Luis Leon Sanchez de witte trui.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De Noor Esvald Boasson Hagen verrast iedereen maar Jens Voigt houdt zijn gele trui

Luis Leon SanchezLaatste onderdeel van deze wedstrijd: de tijdrit in de stad Charleville-Mézières over een afstand van 8,3 kilometer.

Het laatste deel van deze tweedaagse wedstrijd vindt plaats in de regen ... de renners moesten dus voorzichtig zijn om er zeker van te zijn niet te vallen op de gladde straten van Charleville-Mézières.
Zo ook de Belg Steven Kleynen van de Landbouwkrediet-Tönissteiner ploeg: als laatste geplaatst startte hij als eerste, maar het is hem niet gelukt als eerste een richttijd op de teller te zetten aangezien hij onderweg ingehaald werd door de Fransman Dimitri Champion van de Bouygues Telecom ploeg. Adam Hansen van Team High Road vertrekt een paar minuten later en verslaat de tot dan toe beste tijd met 1'12".
Zijn ploeggenoot Tony Martin gaat hier nog 16 seconden onder voordat hij ook weer verslagen wordt door een andere ploeggenoot met 7 seconden: de Noor Edvald Boasson Hagen - Noors tijdritkampioen - die blijkbaar geen last heeft van de weersomstandigheden of zich er weinig van aan trekt.

Jens Voigt finisht 43ste op 52 seconden maar heeft niet hoeven vrezen voor zijn gele trui die hij behoudt met 57 seconden voorsprong op zijn Team CSC ploeggenoot Gustav Larsson en op de beste jongere, Luis Leon Sanchez van Caisse d'Epargne.

Tijdens de tijdrit droeg de Spanjaard Luis Leon Sanchez (foto) de witte trui, maar op dat moment was zijn eerste plaats in het klassement een gedeelde plaats met de Belg Maxime Monfort van Cofidis die dezelfde tijd had. De tijdrit zorgde voor een verschil van 6 seconden tussen de twee jonge renners die nummer 1 en 2 blijven van het jongerenklassement voor de Nederlander Robert Gesink die op 26 seconden eindigt.

De groene trui werd gewonnen door de Nederlander Laurens ten Dam met 24 punten, 9 meer dan de nummers 2, 3 et 4, Simon Gerrans, Edvald Boasson Hagen en Benoît Vaugrenard.
Simon Gerrans wint de bolletjestrui dankzij zijn ontsnapping tijdens de tweede etappe met 26 punten, 14 meer dan Jens Voigt.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 3489x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Critérium International

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Un vrai barroudeur Jens Voigt , depuis le temps qu il est sur un vélo !!! Je ne me rappele pas s il a gané une étape sur le tour de France ? Il avait gagné le Dauphiné libéré il me semble .A+ Thomas bonne journée

    | Liserois | dinsdag 01 april 2008 om 06u53

  2. Un vrai comme tu le dis et il faut croire que le Criterium International c'est vraiment son truc !!

    Il a gagné deux étapes du Tour de France déjà : sa première en 2001 et sa deuxième 5 ans plus tard, en 2006 il a gagné la 13ième étape dans un beau duel avec Oscar Pereiro Sio qu'il a finalement réussi à gagner ... C'était chaud (et donc beau à voir !) parce qu'ils étaient plus que deux échappés et après une première tentative sans succès Jens Voigt à réussi à se débarasser d'Oscar Pereiro à 150/200 mètres de l'arrivée et il a gagné l'étape avec une longueur de vélo d'avance ...

    Sur le Dauphiné il a seulement gagné une étape en 2001, mais il a par contre gagné le Tour d'Allemagne en 2006 et 2007 (les deux fois devant Levi Leipheimer).

    à bientôt !

    | Thomas Vergouwen | donderdag 03 april 2008 om 00u07

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus acht ?