home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Marion Rousse directrice van de Tour de France Femmes avec Zwift, de sponsors en ... het vertrek van Le Coq Sportif als sponsor?

Toegevoegd: maandag 11 oktober 2021 om 0:14:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Marion Rousse directrice van de Tour de France Femmes avec Zwift, de sponsors en ... het vertrek van Le Coq Sportif als sponsor?Terwijl ze commentaar gaf op Paris-Tours op France Télévisions, kondigde Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour de France en vanaf volgend jaar ook van de Tour de France Femmes avec Zwift, aan dat Marion Rousse de directrice van deze damesversie van deze koers wordt.

  Op RMC reageerde Christian Prudhomme op deze aankondiging en besprak ook de financiële kwestie van dameswedstrijden en dus automatisch ook de sponsorkwestie. En dat geeft ons de gelegenheid het ook te hebben over Le Coq Sportif .. of eigenlijk over de verdwijning ervan als sponsor van de Tour, in een moeilijke financiële context voor het Franse merk.

  Marion Rousse, directrice van de Tour de France Femmes avec Zwift

  Als u ook maar enigszins geïnteresseerd bent in de wielersport dan weet u vast al wel dat vanaf 2022 de Tour de France Femmes een comeback zal maken en als je de aankondigingen van de afgelopen weken en maanden hebt gevolgd weet je ook al dat deze wedstrijd een titelsponsor heeft en dat dat Zwift is.

  Vandaag kondigde A.S.O. aan dat Marion Rousse de directrice wordt van deze wedstrijd waarvan het parcours aanstaande donderdag aangekondigd zal worden, net als de herenversie van de Tour de France 2022 (waarvan u al een paar weken de geruchten kunt volgen). Marion Rousse zal dus ook de 8 etappes van de eerste editie van deze comeback van de dameswedstrijd aankondigen, die plaats zal vinden van 24 tot en met 31 juli 2022, en waarvan we al weten dat de eerste etappe zal finishen op de Champs-Elysées in Parijs op dezelfe dag als de herenwedstrijd en dat er ook een etappe zal zijn die de Planche des Belles Filles op zal rijden, net als de herenversie.

  Wie is Marion Rousse?

  Marion Rousse behoeft hoogstwaarschijnlijk geen introductie meer (in ieder geval in Frankrijk) maar in een paar zinnen is dit wie zij is: afkomstig uit een wielerfamilie begint Marion Rousse als 6-jarig op het vélodrome in Roubaix en wordt professioneel wielrenster op 19-jarige leeftijd in 2011. Het jaar daarop wordt ze Frans kampioen op de weg bij de Vienne Futuroscope ploeg en ze krijgt daarna een nieuw contract bij Lotto Belisol Ladies (wat vervolgens Lotto Soudal Ladies wordt).

  Tegelijkertijd start Rousse een carrière als TV consultant. Na een keer uitgenodigd te zijn geweest in een aflevering van Les Rois de la Pédale op Eurosport, biedt hoofdredacteur Guillaume di Grazia haar een baan als consultant aan voor de Vuelta a España 2013. In 2015 maakt ze een voortijdig einde aan haar wielercarrière om zich volledig te richten op deze nieuwe carrière en ze blijft bij Eurosport tot 2016.

  In 2017 verhuist ze dan naar France Télévisions waar ze commentaar geeft op de verschillende wielerwedstrijden die de televisie uitzendt, maar ze komt ook terug bij Eurosport vanaf 2019 om andere westrijden van commentaar te voorzien.

  Tijdens de Tour de France reikte ze ook de prijs van meest strijdlustige renner uit voor Antargaz van 2014 tot en met 2016, terwijl ze in 2017 de ambassadeur blijft van het merk en lid van de jury maar reikt ze niet langer de prijs uit op het podium.

  In 2019 wordt ze ook lid van de organisatie van de Tour de la Provence waar ze adjunct directrice wordt, een rol die ze ook op zich neemt in 2020 voor de Tour de Savoie Mont-Blanc van dezelfde organisator. En dat heeft wellicht geholpen in de beslissing van A.S.O. om haar de rol van directrice van de Tour de France Femme avec Zwift aan te bieden.

  En aan de liefdeskant ligt haar haart ook in de wielerwereld want, nadat ze sinds 2008 een stelletje vormde met Tony Gallopin en na hun huwelijk van 2014 tot en met 2019, is ze nu met de dubbele Wereldkampioen Julian Alaphilippe sinds 2020, met wie ze een baby kreeg in juni 2021, Nino.

  Foto-illustratie van dit artikele: © David Marvier, foto aangeleverd door A.S.O.

  Marion Rousse's reactie

  In reactie op deze aankondiging zei Marion Rousse: « Toen ik een klein meisje was keek ik vol bewondering naar de Tour de France op televisie en toen ik mijn wielercarrière begon dacht ik dat ik nooit de gelegenheid zou krijgen er zelf aan mee te doen. Toen ik gevraagd werd om de Tour de France Femmes avec Zwift te besturen was ik natuurlijk heel trots, en we willen er dan ook alles aan doen om jonge meisjes te laten dromen er later zelf aan mee te doen. Dameswielrennen heeft behoorlijke stappen gemaakt de afgelopen jaren, deels dankzij A.S.O., maar er ontbrak nog een belangrijke etappewedstrijd met echte media aandacht. Nu ik deze baan aangenomen heb wil ik ervoor zorgen dat het publiek deze wedstrijd steeds weer terug zal willen zien ... en zo lang mogelijk want het idee is niet om er een wedstrijd van maar twee of drie edities van te maken ».

  De reactie van Christian Prudhomme, directeur van de heren Tour de France en van wielrennen bij A.S.O.

  Voor Christian Prudhomme leek de keuze van Marion Rousse vanzelfsprekend: « Nu deze wedstrijd de belangrijkste koers voor de dameswielersport zal worden was het vanzelfsprekend dat we de beste ambassadrice van deze sport, bekend en gewaardeerd door het publiek en de experts, zouden vragen. En haar enthousiasme wat ze meteen toonde bevestigt dat dit een belangrijke gebeurtenis is dat dit evenement nu georganiseerd zal worden ».

  Op RMC voegde Prudhomme daar nog aan toe: "Het was zo vanzelfsprekend, haar naam kwam meteen naar voren" en hij legde vervolgens uit dat A.S.O. deze dameswedstrijd niet lang zal kunnen organiseren als deze ieder jaar verlies maakt en legde daarom uit waarom er gekozen is voor een titelsponsor, verder aangeven dat sommige van de trouwe sponsors van de herenversie ook zullen volgen: "Dit is overduidelijk een investering, dameswedstrijden maken verlies. Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn, althans dat hoop ik dan, voor de Tour de France Femmes. Dat is waarom we het de Tour de France Femmes avec Zwift noemen. Dit is niet alleen reclame. Naast de traditionele en trouwe sponsors van de Tour zoals LCL, Škoda of Française des Jeux komt Zwift er dus ook bij. Dit maakt het mogelijk om break-even te draaien. [...] We kunnen zeggen dat we een aantal jaren investeren maar als we ieder jaar verlies maken kan dat op een gegeven moment niet doorgaan."

  Le Coq Sportif verlaat de Tour door een klein deurtje?

  Le Coq SportifEn nu we het toch hebben over trouwe sponsors van de Tour de France: als u een kijkje neemt op de pagina met de sponsors op letour.fr kunt u zien dat Le Coq Sportif er niet langer op staat!

  Dit Franse sportkledingmerk maakte haar comeback in 2005, dankzij een Zwitserse investeringsmaatschappij, Airesis, terwijl het merk destijds nog deel uitmaakte van Adidas, waar ze zich daarna los van maakte. In 2012, kwam Le Coq Sportif terug in de Tour de France en leverde de verschillende leiderstruien en kleding voor de werknemers van de organisatie. In 2014 werd het merk ook sponsor van de Etape du Tour.

  Tot in 2021 was Le Coq Sportif dus een trouwe sponsor geworden van de Tour de France, maar hoogstwaarschijnlijk moest het sponsorcontract hernieuwd worden voor 2022 en later. Alleen gaat het financieel allemaal niet zo goed voor het Franse merk en de Covid-19 crisis heeft daar zeker niet bij geholpen.

  Zoals uitgelegd door Fashion Network, Zag het merk, sinds 2005 eigendom van de Zwitserse investeringsmaatschappij Airesis, voorgezeten door Marc-Henri Beausire, het verlies steeds hoger oplopen. Terwijl het operationeel verlies in 2019 nog 2 milioen euro was, steeg dit in 2020 tot bijna 10 milioen. Het nettoverlies is nu meer dan 19 milioen, in vergelijking met minder dan 10 milioen een jaar eerder.

  De lockdown leidde tot het sluiten van de winkels waar de producten verkocht worden en aangezien de logistieke partner van het merk, CEPL, besloot haar logistieke platform te sluiten kwam ook de e-commerce activiteit tot een stop in deze zelfde periode (half maar tot en met half mei 2020) terwijl de tweede lockdown alleen tot winkelsluitingen leidde.

  Nog altijd volgens Fashion Network, Legde de groep uit haar kosten te hebben beperkt, zoals bijvoorbeeld marketingcontracten, vanaf april 2020, voor een totaalbedrag van 10,4 milioen euro, en daarnaast een lening gegarandeerd door de staat heeft aangevraagd van 20,1 milieon euro en een innovatiekrediet van de BPI van één milioen euro. Het contract met de Tour de France liep echter gewoon verder en hier kon het merk dus geen kostenreductie maken aangezien de wedstrijd gewoon plaats vond in 2020 (al zij het later dan gepland) en in 2021. Daarnaast tekende het Franse merk een sponsorcontract om de officiële kledingleverancier te worden van de Franse atleten, met zicht op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

  Alhoewel het bedrijf goed nieuws aankondigde in augustus 2021 (meer dan 79% groei in verkopen in vergelijking met 2020 eind juni en een resultaat van 1,2 milioen euro meer dan gepland) kan het toch zo zijn dat deze economische context er toe geleid heeft dat de onderhandelingen met A.S.O. gestaakt zijn?

  A.S.O. heeft het einde van dit sponsorcontract met Le Coq Sportif niet bevestigd, maar het verwijderen van het logo op de partners pagina was waarschijnlijk toch geen foutje ...

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 2121x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2022| Dameswielrennen| Marketing | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus zes ?