home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 43 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2019, bekijk in de tussentijd de UCI wielerkalender 2019!
RSS |

Het parcours van de eerste etappes van de Tour de France 2019 op Open Street Maps/Google Earth

Toegevoegd: dinsdag 01 januari 2019 om 17:29:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van de eerste etappes van de Tour de France 2019 op Open Street Maps/Google EarthZoals gebruikelijk zullen we moeten wachten tot in juni voordat we in detail het parcours zullen kennen van de etappes van de Tour de France 2019. Nou ja, het parcours van alle etappes ... dat van de twee etappes die samen het Grand Départ vormen van de 106de Tour, in Brussel in België, is al bekend!

  U zat er misschien al op te wachten sinds de officiële aankondiging van het parcours van de Tour de France 2019, maar de kaarten met het parcours in detail van de eerste etappes van de Tour de France 2019 zijn nu eindelijk hier te vinden!

  Het Grand Départ van de Tour de France 2019

  Brussel, in België, ontvangt voor de 2de keer in de geschiedenis het Grand Départ van de Tour de France in 2019, na 1958, en het zal de 11de keer in totaal zijn dat de Tour de Belgische hoofdstad bezoekt.

  Het programma van het Grand Départ is als volgt:
  • woensdag 3 juli 2019: opening van de perszaal en de permanence in Brussels Expo
  • donderdag 4 juli 2019: presentatie van de ploegen van de Tour de France 2019 op het Grand-Place, daar waar Eddy Merckx een ovatie kreeg van een zo groot publiek dat het niet op het karakteristieke plein van de Europese hoofdstad paste, in 1969 na zijn eerste van 5 overwinningen in de geschiedenis van de Tour
  • zaterdag 6 juli 2019: 1ste etappe - Brussel > Charleroi > Brussel
  • zondag 7 juli 2019: 2de etappe - Brussel > Brussel - ploegentijdrit tussen het Palais Royal en het Atomium

  Het parcours van het Grand Départ van de Tour de France 2019 op Open Street Maps

  Waarom Open Street Maps?

  Zoals u wellicht weet plaatste velowire.com de kaarten van verschillende wielerkoersen gebruikelijk op een achtergrondkaart van Google Maps. Uit gewoonte, omdat deze kaarten zo herkenbaar zijn voor iedereen die ze bijna dagelijks gebruikt, vanwege de enorme simpele oplossing die Google ermee biedt en vanwege de prestaties en beschikbaarheid van de kaarten .. werd er eigenlijk nooit echt overwogen om van leverancier van de kaart te veranderen.

  Google kwam echter roet in het eten strooien door deze kaarten betaald te maken boven een bepaalde verbruiksgrens. Gezien de populariteit van de kaarten van verschillende wielerwedstrijden op velowire.com zou dat een behoorlijke kostenpost geworden zijn voor een website die u als bezoeker gratis aangeboden wordt (deze kosten konden worden voorkomen voor de Tour de France 2017 dankzij een bonusverbruik wat Google aanbood bij het openen van een account). Het werd nu dus tijd een andere oplossing te vinden.

  Na de dienst "Géoservices" van de IGN te hebben bestudeerd is de keuze uiteindelijk gevallen op Open Street Maps. De achtergrondkaarten die aangeboden worden door het IGN voldeden namelijk niet volledig aan de verwachtingen, de user interface was minder makkelijk te gebruiken en ook het opzetten van kaarten was iets ingewikkelder en minder flexibel dan de oplossing die aangeraden wordt door Open Street Maps voor dit soort gebruik.

  1/ zaterdag 6 juli 2019 - Brussel (BE) > Charleroi > Brussel (BE) - 192 km

  BrusselDe eerste etappe van de Tour de France 2019 is een eerbetoon aan Eddy Merckx, 5 voudig winnaar van de Tour de France. In het begin van de etappe, na vertrek vanuit Brussel, rijden de renners namelijk via Molenbeek-Saint-Jean en Anderlecht, twee voetbalploegen waar hij fan van is terwijl op de terugweg naar Brussel Tervuren en Woluwe-Saint-Pierre bezocht worden die het leven van deze grote Belgische renner herinneren die opgroeide in Woluwe waar hij ook zijn eerste gele trui uit zijn carrière pakte, terwijl hij toen in Tervuren woonde in 1969 ...

  Daarnaast vinden de renners op hun weg tijdens deze etappe de Muur van Geraardsbergen op km 43, waarna ze verder naar het zuiden rijden richting Charleroi, waarna ze een kasseistrook op hun weg zullen vinden alsook even later de tussensprint in Les Bons Villers en vervolgens langs zullen komen aan de voet van de Butte du Lion (het fatale slagveld voor de troepen van Napoleon in Waterloo) waarna ze weer verder naar het noorden rijden richting Brussel waar de finish plaats zal vinden in de Avenue du Parc Royal.

  U vindt hieronder de kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2019 en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2019

  1/ Brussel (BE) > Brussel (BE)

  [X] Close

  2/ zondag 7 juli 2019 - Brussel (BE) > Brussel (BE) - ploegentijdrit - 27 km

  AtomiumDeze tweede etappe van de Tour de France 2019 vindt plaats als ploegentijdrit, over een afstand van 27 kilometer. De start vindt plaats voor het Palais Royal in Brussel en het beeld wat we in de achtergrond te zien krijgen bij de finish van iedere ploeg toont het bekende Atomium, wat gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling van 1958.

  De kans is groot dat de etappeoverwinning de dag ervoor naar een sprinter gaat, die dan dus de gelegenheid zal hebben de allereerte gele trui te dragen in het jaar waarin we het 100-jarig bestaan ervan vieren, maar de leiderstrui van het algemeen klassement zou best wel eens al van schouders kunnen wisselen na deze tweede etappe als de sprinter in kwestie niet onderdeel uitmaakt van een ploeg die goed is in tijdritten en deze race tegen de klok weet te winnen.

  U vindt hieronder de kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2019 en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2019 op Open Street Maps Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2019

  2/ Brussel (BE) > Brussel (BE)

  [X] Close

  Het parcours van het Grand Départ van de Tour de France 2019 in Google Earth

  Alhoewel de kaarten in dit artikel niet meer afgebeeld worden op een Google Maps achtergrond maar nu op Open Street Maps, kunt u deze toch nog altijd bekijken in Google Earth. Wilt u een virtuele vogelvlucht maken over het parcours van de etappes van het Grand Départ van deze 106de editie van de Tour de France? Dat kan, door onderstaand KML bestandje te downloaden en het te openen in Google Earth!

  LET OPLET OP - copyright: ondanks het feit dat dit KML bestand u ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik, moet u er rekening mee houden dat het strikt verboden is de inhoud van dit KML of ieder ander bestand (waaronder de kaarten, de etappeprofielen, de KML bestanden en andere) die het parcours van de Tour de France 2019 vormen te verveelvuldigen. Deze inhoud is namelijk beschermd door het copyright en ik vraag u dan ook de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in de voorbereiding van deze bestanden te respecteren. Deze bescherming betreft dus het verveelvuldigen van de kaarten en de andere elementen in welk vorm dan ook (als kaart, als filmpje waarmee over een kaart wordt gevlogen of elke willekeurige andere creatie op basis van de inhoud die geplaatst is op velowire.com).

  >> Download het parcours van de twee etappes van het Grand Départ van de Tour de France 2019 in Google Earth

  Het parcours van het <i>Grand Départ</i> van de Tour de France 2019 in Google Earth

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 7409x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2019| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Wat een fijne site! Ik blijf de updates volgen. Op onze site over kampeervakanties hebben wij een pagina met campings in de omgeving van de Tour: https://huurtent.nl/campings-tour-de-france-2019.asp

  Hier hebben we natuurlijk ook een link naar Velowire geplaatst!

  | Ruud Gras | woensdag 30 januari 2019 om 11:31:02

 2. yhx voor de info, mocht je meer weten over de gedetailleerde routes verderop in de tour 2019 hoor ik het graag. nogmaals dank.

  | bjorn | zondag 03 maart 2019 om 9:21:39

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer drie ?