zaterdag 14 januari 2017 om 22u03

... en de etappeprofielen

Het is bijna half januari en het wielerseizeon 2017 staat dus voor de deur en om precies te zijn de Santos Tour Down Under, zoals gebruikelijk de eerste UCI WorldTour wedstrijd van het jaar. Dit jaar vindt deze plaats van dinsdag 17 tot en met zondag 22 januari 2017!

In dit artikel vindt u alle informatie over het parcours van de Santos Tour Down Under 2017, met name met Google Maps/Google Earth kaarten van de etappes en de profielen van de verschillende etappes.

Het parcours van de Tour Down Under 2017 op Google Maps

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


zondag 15 januari 2017 - People's Choice Classic - criterium - 50,6 km

Zoals gebruikelijk zal deze koers vooraf gegaan worden door de People's Choice Classic die niet officieel deel uitmaakt van de Santos Tour Down Under maar die onderdeel uitmaakt van de officiële criteriumkalender van de UCI, waardoor de renners van de UCI WorldTeams er aan deel kunnen nemen.

In 2017 is het parcours van dit gesloten circuit van deze wedstrijd hetzelfde als in 2016 toen het parcours gewijzigd werd ten opzichte van het gebruikelijke parcours: de renners leggen nu 22 rondjes af op een circuit van 2,3 kilometer rondom het Ityamai-Itpina Park: een volledig vlak parcours voor deze People's Choice Classic. De totale afstand is dus 50,6 kilometer. De start van deze wedstrijd staat gepland om 19u15 (plaatselijke tijd, 9u45 op het Europese vasteland) en de finish rond 20u15.

Bij de 5de, 10de, 15de en 20ste doorkomst over de finishlijn kunnen de renners extra prijzen winnen in een sprint.

Hieronder vindt u het parcours van de People's Choice Classic op Google Maps en het profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de People's Choice Classic op Google Maps Het profiel van de People's Choice Classic

People's Choice Classic

[X] Close

dinsdag 17 januari 2017 - 1/ Unley > Lyndoch - 145 km

Terwijl Adelaide uiteraard het zenuwcentrum blijft van de Tour Down Under, gaat de eerste etappe van de 19de editie van de Santos Tour Down Under (die onderdeel uitmaakt van de UCI WorldTour sinds 2008) van start in Unley, in de zuidelijke buitenwijken van Adelaide.

Vanaf de startplaats begeven de renners zich naar het noorden en rijden door Adelaide, tot aan Wingfield, om daar af te slaan naar het noord-oosten tot aan One Tree Hill. Richting Kersbrook beklimmen ze dan een helling van de 2de categorie in Humbug Scrub alvorens ze verder koers zetten naar het noorden richting het lokale circuit waar ze ter hoogte van Williamstown op terecht komen. Na de eerste doorkomst over de finishlijn slaan ze dan af naar links richting Sandy Creek alvorens ze weer terugkeren naar Williamstown. Na 3 volledige rondjes op dit slotcircuit vindt de finish plaats in Lyndoch na 145 kilometer in de koers.

Hieronder vindt u het parcours van deze eerste etappe op Google Maps en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
La carte avec le parcours de la eerste etappe du Tour Down Under 2017 op Google Maps Le profil de la eerste etappe du Tour Down Under 2017

1/ Unley > Lyndoch

[X] Close

woensdag 18 januari 2017 - 2/ Stirling > Paracombe - 148,5 km

Op woensdag gaat de tweede etappe van start in Stirling en de renners beginnen de etappe met een lusje ten zuiden van de startstad wat ze 5 maal af zullen leggen. Tegen het einde van dit lusje vinden ze dan de tussensprint van Heathfield waar de renners bonificaties kunnen pakken in de 2de en 4de ronde. Nog verder richting het einde van het circuit bevindt zich de bevoorradingszone, in de 3de ronde van het circuit.

Na 5 rondjes op dit circuit gaat de koers verder naar het noorden tot aan Paracombe waar de etappe eindigt op een klim van de 1ste categorie op een paar honderd meter van de finishstreep.

Hieronder vindt u het parcours van deze tweede etappe op Google Maps en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
La carte avec le parcours de la tweede etappe du Tour Down Under 2017 op Google Maps Le profil de la tweede etappe du Tour Down Under 2017

2/ Stirling > Paracombe

[X] Close

donderdag 19 januari 2017 - 3/ Glenelg > Victor Harbor - 144 km

De 3de etappe gaat van start ten zuiden van Adelaide, in Glenelg, en de km 0 bevindt zich in Sturt. De renners begeven zich vervolgens richting het zuiden via McLaren Vale en de klim van de 2de categorie Sellicks Hill, alvorens ze twee tussensprints betwisten in Myponga en in Inman Valley. Aan de finish bereiken ze het meest zuidelijke punt van deze wedstrijd in Zuid-Australië, Victor Harbor.

Hieronder vindt u het parcours van deze derde etappe op Google Maps en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
La carte avec le parcours de la derde etappe du Tour Down Under 2017 op Google Maps Le profil de la derde etappe du Tour Down Under 2017

3/ Glenelg > Victor Harbor

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


vrijdag 20 januari 2017 - 4/ Norwood > Campbelltown - 149,5 km

De 4de etappe van deze Santos Tour Down Under 2017 gaat van start in de oostelijke buitenwijken van Adelaide, in Norwood. De km 0 van deze etappe ligt op slechts een paar kilometer van de finish van deze etappe maar de renners hebben dan nog 149,5 kilometer af te leggen voor de doorkomst over de finishlijn!

Ze begeven zich allereerst richting het noord-oosten, via een beklimming van de 2de categorie, Checker Hill Road, alvorens ze uitkomen bij de tussensprint van Birdwood waarna ze verder gaan in de richting van Mount Pleasant. Net voordat ze daar aankomen slaan ze echter linksaf naar het noord-westen richting Williamstown waar ze wederom afslaan, naar het zuid-oosten, tot aan de bevoorradingszone van Springton waar ze vervolgens afslaan naar het zuiden om ditmaal echt naar Mount Pleasant te rijden waar ze de tweede tussensprint betwisten.

Via Mount Torrens en Lobethal begeven ze zich dan richting de finish die zich bevindt in Campbelltown.

Hieronder vindt u het parcours van deze vierde etappe op Google Maps en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
La carte avec le parcours de la vierde etappe du Tour Down Under 2017 op Google Maps Le profil de la vierde etappe du Tour Down Under 2017

4/ Norwood > Campbelltown

[X] Close

zaterdag 21 januari 2017 - 5/ McLaren Vale > Willunga Hill - 151,5 km

De voorlaatste etappe is een klassieke etappe tussen McLaren Vale en Willunga Hill, één van de slechts twee beklimmingen van de eerste categorie van de Australische koers.

Om ervoor te zorgen dat deze etappe kon eindigen op de top van Old Willunga Hill om zo een "klimmer" de etappe te kunnen laten winnen, werd deze etappe in 2012 verlengs (van 131 naar 151,5 kilometer) door 3 maal het langste circuit tussen McLaren Vale, Willunga en Snapper Point (waar de renners twee maal een tussensprint vinden) in plaats van 2 keer, en één maal (ook in plaats van 2 keer) het korte circuit, ditmaal met finish op de top van Old Willunga Hill. Dankzij de lokatie van deze klim zullen de renners deze toch tweemaal beklimmen tijdens deze etappe. Deze wijziging is tot op heden zo behouden en het is dus ondertussen een echte klassieker geworden in de etappes van de Tour Down Under.

Hieronder vindt u het parcours van deze vijfde etappe op Google Maps en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
La carte avec le parcours de la vijfde etappe du Tour Down Under 2017 op Google Maps Le profil de la vijfde etappe du Tour Down Under 2017

5/ McLaren Vale > Willunga Hill

[X] Close

zondag 22 januari 2017 - 6/ Adelaide > Adelaide - 90 km

De zesde etappe leek ook een echte klassieker te worden, maar in 2014 vond er al een wijziging plaats in het circuit in het centrum van Adelaide en in 2015 hervonden we slechts een deel van het gebruikelijke circuit. Het nieuwe circuit gebruikt het westelijke deel van het oorspronkelijke circuit maar bevat niet langer het oostelijke deel en dit deel is vervangen door een langer stuk op de King William Street. Wellicht willen de Australiërs hier de Australische Champs Elysées van maken?! ;-)
In ieder geval is dit circuit sindsdien zo gebleven en het is nu net als voorheen 4,5 km lang en er worden 20 rondjes afgelegd om te komen tot de totale afstand van 90 kilometer.

In het 8ste en 12de rondje vindt een tussensprint plaats op de start/finishlijn, terwijl de renners in de 10de en 15de ronde de laatste punten kunnen pakken voor het bergklassement in het minuscule klimmetje van Montefiore Hill.

Hieronder vindt u het parcours van deze zesde etappe op Google Maps en het bijbehorende profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
La carte avec le parcours de la zesde etappe du Tour Down Under 2017 op Google Maps Le profil de la zesde etappe du Tour Down Under 2017

6/ Adelaide > Adelaide

[X] Close

Het parcours van de Tour Down Under 2017 in Google Earth

Als u liever het volledige parcours van alle etappes van de Santos Tour Down Under 2017 in Google Earth bekijkt dan kan dat (eventueel na het downloaden en installeren van Google Earth als u dat nog niet eerder heeft gedaan) door op de volgende link te klikken:

> Downloadt het parcours van de Tour Down Under 2017 in Google Earth

Het parcours van de Tour Down Under 2017

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 7704x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth | Tour Down Under 2017

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. La liste des équipes participantes est-elle déjà enregistrée ?
  J'aimerais la connaître.

  | Pierre CROLAIS | zondag 15 januari 2017 om 09u08

 2. Bonjour Pierre,

  Oui, la liste des équipes et également la liste des partants du Tour Down Under 2017 est disponible ici.

  | Thomas Vergouwen | zondag 15 januari 2017 om 15u31

 3. Merci Thomas.
  Donc très peu de Français !!!
  Bonne année 2017 à tous les amoureux de vélo!

  | Pierre CROLAIS | zondag 15 januari 2017 om 18u23

 4. En effet, 10 seulement : Amael Moinard (BMC Racing Team), Julien Bérard, François Bidard et Clément Chevrier d'AG2R La Mondiale, Anthony Roux, Jeremy Maison, Arnaud Courteille, Lorenzo Manzin, Matthieu Ladagnous et Johan Le Bon de la FDJ.

  La course sera tout de même retransmise par la chaîne Equipe, en différé.

  | Thomas Vergouwen | zondag 15 januari 2017 om 18u27

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer acht ?