home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 213 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Ploegpresentatie AG2R La Mondiale wielerploeg 2008

Toegevoegd: donderdag 31 januari 2008 om 0:53:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ploegpresentatie AG2R La Mondiale wielerploeg 2008De AG2R La Mondiale ploeg voor 2008 werd vandaag officieel aan het publiek voorgesteld. De ploeg uit Chambéry had hiervoor het (toekomstige) hoofdkantoor van zijn belangrijkste sponsor in het centrum van Parijs gekozen als de ideale locatie en ik was er uitgenodigd.

  Daniel Mangeas, de officiële speaker van de Tour de France, was ook voor deze presentatie de speaker (net als voor de presentatie van de meeste Franse ploegen en de ploegen met een Franse sponsor) en hij gaf als eerste het woord aan Arnaud Renaudin, Algemeen Directeur van AG2R La Mondiale. Meneer Renaudin benadrukte dat de presentatie van de wielerploeg eigenlijk ook ineens de presentatie van de nieuwe verzekeringsgroep was, aangezien het het eerste publieke evenement onder de naam van de nieuwe groep (AG2R La Mondiale is ontstaan uit een fusie tussen AG2R Prévoyance en La Mondiale op 16 januari jongstleden) was.

  Yvon Breton, Directeur van AG2R La Mondiale, nam vervolgens het woord om de verschillende activiteiten van de verzekeraar in het wielrennen te presenteren. Dat houdt inderdaad niet op bij de sponsoring van het wielerteam: AG2R is als officieel partner ook alom aanwezig in de Tour de France en de andere wielerwedstrijden georganiseerd door A.S.O.:

  * met de informatie- en reguleringsmotoren
  * voor public relations in het Village Départ en voor het eerst in 2008 ook in het Relais Etape op zo'n dertig kilometer van de aankomst van iedere etappe
  * met iets totaal nieuws: een mobiel kantoor wat aanwezig zal zijn bij Paris-Nice en uiteraard tijdens alle etappes van de Tour de France

  Het seizoen 2007

  Na de introductie van zijn belangrijkste sponsor, vroeg Daniel Mangeas aan Vincent Lavenu - algemeen manager van de wielerploeg - om kort terug te blikken op het wielerseizoen 2007. Het jaar 2007 was voor de AG2R Prévoyance ploeg rijk aan successen met door het winnen van de Tour Down Under (Martin Elmiger), de Dauphiné Libéré (Christophe Moreau), de Tour de l'Ain (met John Gadret op nummer één en Ludovic Turpin tweede) en een etappe-overwinning in Paris-Nice (eerste etappe, Jean-Patrick Nazon).

  Vincent Lavenu herinnerde het publiek er ook nog aan dat AG2R Prévoyance als 4de geëindigd was in het klassement van de UCI ProTour en hij was dus erg tevreden met de resultaten in het seizoen 2007.

  De doelstellingen voor 2008

  Als Franse ploeg blijft de Tour de France natuurlijk de belangrijkste doelstelling. Voor dit wielrenmonument rekent Vincent Lavenu met name op de nieuwelingen Vladimir Efimkin en Tadej Valjavec en op de jonge renners van de ploeg, zonder natuurlijk Cyril Dessel te vergeten die in 2007 veel hinder heeft ondervonden van een bacterie-infectie maar die weer volledig in vorm met frisse zin van start gaat in 2008.
  Voor de Tour de France stelt de ploeg zich ten doel om twee renners bij de eerste 15 te hebben in het algemeen klassement en op zijn minst één etappe te winnen.

  Met zijn thuisbasis in Chambéry is het Critérium du Dauphiné Libéré natuurlijk ook erg belangrijk aangezien die wedstrijd in dezelfde streek plaats vindt.

  Andere belangrijke wedstrijden zijn zoals gebruikelijk de Vuelta en de Giro en de klassiekers waar Vincent Lavenu zeker rekent op Stijn Vandenbergh.

  De nieuwelingen

  De AG2R La Mondiale ploeg bestaat dit jaar uit maar liefst 30 renners en de ploeg is daarmee samen met Cofidis de grootste ProTour ploeg in 2008. 8 van deze renners zijn nieuw en twee van hen komen - na Blaise Sonnery in 2006 - bij de ploeg van Chambéry Cyclisme Formation, het opleidingscentrum van de ploeg die het jonge renners mogelijk maakt een project uit te voeren waarin ze het professionele/opleidingsdeel combineren met een sportief deel:

  * Alexandr Pliuschin, een Moldaviër die net 21 is geworden
  * Jean-Charles Sénac, een jonge Franse renner van 22, afkomstig uit Chambéry en een goede klimmer
  Jean-Charles Sénac & Alexandr Pliuschin

  Vincent Lavenu vertelde dus erg tevreden te zijn nu de vruchten te kunnen plukken van het opleidingscentrum waar behoorlijk in geïnvesteerd wordt en legde uit dat 3 andere renners van het opleidingscentrum profwielrenner zijn geworden in andere ploegen.

  De andere nieuwkomers zijn:

  * Cédric Pineau (22), de zoon van Franck Pineau die in de Chazal ploeg reed toen Vincent Lavenu die op heeft gericht (van 1992 tot 1994)
  Cédric Pineau

  * Tanel Kangert, een jonge Estlander (20) die dit jaar profwielrenner wordt na een stage vorig seizoen bij AG2R
  Tanel Kangert

  * Stijn Vandenbergh, een Belgische renner (23) die vorig jaar profwielrenner is geworden bij Unibet.com en die met zijn lengte van 1,99 m de grootste renner van het peloton is
  * Christophe Edaleine die al een behoorlijke carrière achter de rug heeft bij Jean Delatour, Cofidis en Crédit Agricole
  Stijn Vandenbergh & Christophe Edaleine


  En uiteraard Vladimir Efimkin en Tadej Valjavec als ervaren renners en waarvan Vincent Lavenu zei dat ze aangetrokken zijn om Christophe Moreau te vervangen: zij kunnen een plaats als kopman opeisen maar ze moeten er wel voor werken ... dit zijn twee renners die we aan de top zullen zien in 2008.
  Vladimir Efimkin Tadej Valjavec

  De andere renners

  Naast de 8 nieuwelingen zijn 22 renners trouw gebleven aan de AG2R La Mondiale ploeg.
  Hieronder staan de namen van deze renners met tussen haakjes hun nationaliteit en sinds welk jaar ze in de ploeg zitten.

  De sprinters
  5 van deze 22 renners zijn sprinters: Yuriy Krivtsov (Ukraïne, sinds 2006) en Stéphane Poulhiès (Fransman, rouleur/sprinter, sinds 2004) die Daniel Mangeas verwacht terug te zien op de kasseien van Parijs-Roubaix in 2008, Alexandre Usov (Wit-Rus, sinds 2005), Lloyd Mondory (Fransman, sinds 2004) en Jean-Patrick Nazon (Fransman, sinds 2004).

  De renners voor de klassiekers
  Zoals Vincent Lavenu al aangaf maken de klassiekers onderdeel uit van de belangrijkste doelen van de ploeg en om deze doelen te bereiken zijn er 5 experts voor de klassiekers in het team.
  Allereerst twee renners waarvan hij zei dat zei weten te winnen, ze zijn snel, ze zijn tot veel in staat en ze moeten nu nog een trapje hoger klimmen: Renaud Dion (Fransman, sinds 2006) en Laurent Mangel (Fransman, rouleur, sinds 2005). En vervolgens drie renners die Lavenu onmisbare jongens voor de ploeg noemde: Nicolas Rousseau (Fransman, rouleur en baanwielrenner, sinds 2007) die normaal gesproken aan de Olympische Spelen op de baan mee zal doen, Rinaldo Nocentini (Italiaan, puncheur, sinds 2007) en Martin Elmiger (Zwitser, sinds 2007).

  De complete renners
  De complete renners van de ploeg zijn onder andere René Mandri (Estlander, sinds 2007) en Christophe Riblon (Fransman, puncheur en baanwielrenner, sinds 2005), maar ook Sylvain Calzati (Fransman, puncheur, sinds 2005) en José Luis Arrieta (Spanjaard, sinds 2006) die Lavenu presenteerde als twee erg temperamentvolle jongens (soms zelfs té temperamentvol?!). Sylvain heeft het niet makkelijk gehad in 2007 maar doet er alles aan om zijn oude vorm terug te vinden in 2008. Arrieta vormt samen met Goubert de ervaring in het team.

  De klimmers
  Philip Deignan (Ier, sinds 2005) en Julien Loubet (Fransman, sinds 2005) zijn volgens Vincent Lavenu twee renners met veel talent die we zeker op het podium zullen zien in 2008 of uiterlijk in 2009. Blaise Sonnery (Fransman, sinds 2007) en Hubert Dupont (Fransman, sinds 2006) zijn allebei erg ijverig: profwielrenners tot in het puntje van de pedalen.
  Vervolgens werden Ludovic Turpin (Fransman, sinds 2000) en Cyril Dessel (Fransman, sinds 2005) die in 2008 de kansen die hij verdient weer terug moet vinden (cf. mijn interview met Cyril hieronder) gepresenteerd; op hun beurt weer gevolgd door John Gadret (Fransman, klimmer en veldrijder, sinds 2006) en Stéphane Goubert (Fransman, sinds 2004).
  Daniel Mangeas legde uit dat Stéphane de oudste renner van de ploeg is en liet hem een nog grotere glimlach zien dan gewoonlijk door te zeggen: maar dat zie je niet, geen rimpeltje te zien! Vincent Lavenu voegde daar nog aan toe: Stéphane wist nog niet of hij nog een jaar zou doen of niet en hij heeft - volgens mij - uiteindelijk de juiste keuze gemaakt.
  De ploegfoto van AG2R La Mondiale

  Interview met Cyril Dessel

  Cyril DesselNa de officiële presentatie van de AG2R La Mondiale ploeg voor 2008 heeft Cyril Dessel een aantal van mijn vragen beantwoord.

  De Franse 33-jarige wielrenner was vorig seizoen slachtoffer van een bacterie-infectie maar Vincent en de ploeg hebben altijd vertrouwen in mij gehad, en dat is al zo sinds ik in 2005 bij de ploeg ben gekomen, alhoewel Vincent mij toen nog niet echt goed kende en ik toen ook een tijdje afwezig ben geweest vanwege een operatie. Ik heb het gelukkig allemaal goed kunnen maken met een goed seizoen in 2006 en deze winter heb ik hard gewerkt omdat ik in 2008 heel wat van plan ben maar ik moet mijn zelfvertrouwen terug vinden. De trainingsstage in januari (21 renners van de ploeg hebben een training gedaan in Saint-Raphaël in de Var) heeft mij behoorlijk gerustgesteld. Er is nog een hoop werk te doen maar ik denk dat ik het wel kan.

  Er wordt niet echt veel druk op mij gelegd aangezien ik geen precieze doelen heb, voor mij werkt het per periode: Paris-Nice dan de Dauphiné, het Frans kampioenschap en de Tour de France. Ik wil nu een goede start maken in het nieuwe seizoen: de Tour is zeker wedstrijd, maar ik ga niet naar de Tour voor het podium dus om te beginnen richt ik mij volledig op de andere wedstrijden.

  Als ploeg hebben we Christophe Moreau verloren, die ons een hoop rust bezorgde in de maanden april/mei/juni/juli. De nieuwe kopmannen (Efimkin en Valjavec) zijn niet zo bekend maar ze zijn erg goed en we hebben nu een veel gelijkmatigere ploeg.

  De nieuwe fietsen - interview met de algemeen directeur van BH

  De BH G4, nieuwe fiets van AG2R La MondialeVoor de AG2R La Mondiale ploeg verandert niet alleen de naam maar ook het materiaal ... vanaf dit jaar rijden de renners op fietsen van de Spaanse leverancier BH. De algemeen directeur van BH Bikes, Gilles Halbwachs, heeft mij wat tekst en uitleg gegeven.

  BH wilde graag weer onderdeel uitmaken van een ProTour ploeg na het mislukken van ons avontuur met de Astana ploeg die niet is vertrokken in Straatsburg om de redenen die iedereen wel zo'n beetje kent. Aangezien BH wist dat het contract van de AG2R ploeg met zijn vorige leverancier ten einde liep hebben ze tijdens de Dauphiné Libéré contact opgenomen met Vincent Lavenu. De Franse markt is de tweede afzetmarkt voor BH en de Franse wielrenners geven het goede voorbeeld en we hopen dus op die manier vervelende verrassingen te voorkomen.

  De fiets die AG2R La Mondiale gebruikt maakt onderdeel uit van de Global Concept lijn met geïntegreerde zadelpen. Het is om precies te zijn de G4 (L-97), de vierde generatie en we wilden graag partner worden van een ploeg om de productintroductie te ondersteunen.
  AG2R had nog lopende contracten met Michelin en Mavic. De tijdritfiets BH LT-30 van AG2R La MondialeDaarnaast hadden wij nog een deal met FSA voor de pedalen, remmen, stuur, kettingen en dérailleurs. BH heeft de fiets voor AG2R La Mondiale dus rondom deze merken gebouwd. Ten slotte hebben we samengewerkt met een voor ons nieuw zadelmerk, Prologo, wat ook gebruikt wordt door Milram, CSC en Rabobank.

  Voor AG2R La Mondiale werden de eerste fietsen geleverd tijdens de trainingsstage in december, om te beginnen de G3 want de G4 was toen nog niet klaar. Tijdens de trainingsstage in januari en de Tour Down Under, had de ploeg wel de G4 fietsen.

  BH levert uiteraard ook de tijdritfiets met een relatief korte achterkant; het frame bestaat uit één stuk en heeft een erg korte stuurpen (100 mm), waardoor de renners een aërodynamischere houding hebben.

  We hebben een contract van 2 jaar met AG2R La Mondiale omdat dan hun ProTour licentie afloopt. Ik hoop dat onze samenwerking goed verloopt. Van begin af aan zijn de contacten die we met Vincent en de renners hebben gehad altijd goed verlopen en we wachten met spanning op de eerste echte wedstrijden!

  Interview met Stéphane Goubert

  Stéphane GoubertStéphane Goubert (Fransman, 37), altijd een glimlach op zijn gezicht en zeker wanneer Daniel Mangeas zegt dat je niet aan hem ziet dat hij de oudste van de ploeg is - "geen rimpeltje te zien", heeft ook een aantal van mijn vragen beantwoord.

  Stéphane, jij hebt behoorlijk wat kilometers gereden op de oude fietsen, wat vind je van de nieuwe BH fiets?
  Het is een goede fiets! De eerste die ik kreeg had een fabricagefoutje dus in het begin was het een beetje moeilijk, maar mijn huidige G4 is perfect. Aangezien de vorm van de fiets helemaal anders is moet je er even aan wennen, maar dat komt vanzelf. De geïntegreerde zadelpen geeft de fiets meer stevigheid: dat is fijn op vlakke stukken of als je op je zadel zit in de bergen. Ik klim meestal zittend dus voor mij is het een hele goede fiets.
  BH luistert heel goed naar wat wij van de fiets vinden want ze willen hun product graag blijven verbeteren. Ze proberen onze suggesties te gebruiken maar aangezien wij weer anders reageren dan de renners van de ProTour ploeg waar BH eerst mee werkte moeten ze zich nog een beetje aanpassen.

  In oktober presenteerde A.S.O. het parcours van de Tour de France 2008, wat vind jij van dat parcours?
  Het is een mooi parcours: veeleisend maar minder zwaar dan anders. Dit parcours lijkt een beetje op die van de Giro d'Italia en de Vuelta a España van de afgelopen jaren. In de Vuelta is het parcours mij goed bevallen ("Gouby" werd 13de en beste Fransman in 2007 en 29ste in 2006), dus ik hoop dat ik in deze Tour ook iets moois kan laten zien. Ik zie er in ieder geval met plezier naar uit.

  Mensen vragen mij wel eens wat wielrenners in de winter doen, kun je mij vertellen hoe jouw winter eruit zag?
  In de winter worden wij weer gewone mensen, we eten weer net als iedereen en we hebben veel lol.
  Daarna moeten we weer aan onze conditie werken door andere sporten te doen dan het fietsen. Iedere renner kiest zelf de sport die hem het beste ligt, voor mij is dat zwemmen en hardlopen.
  In het derde deel van de winter beginnen we weer met de trainingen en letten we weer op wat we eten. Afhankelijk van de te rijden wedstrijden worden de trainingen gepland voor iedere renner.

  Welke wedstrijden ga jij rijden in het begin van het seizoen?
  Ik begin met Bessèges, da's bij mij de buurt (de Etoile de Bessèges is een etappekoers tussen 6 en 10 februari rondom Bessèges; Stéphane komt oorspronkelijk uit Montpellier), vervolgens de Tour du Haut-Var (op 24 februari) en Paris-Nice (van 9 tot 16 maart). Daarna zien we weer wel ...

  Nou ja, Paris-Nice, eerder Amilly-Nice, toch?
  Ja inderdaad, maar het eindigt in Nice ... we weten in ieder geval waar we heen gaan! :-)

  Bedankt Stéphane en veel succes voor het seizoen 2008!

  > Klik hier om al mijn foto's van de ploegpresentatie van AG2R La Mondiale te bekijken

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 12373x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Ploegpresentatie 2008| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Marketing | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. Mijn reactie had natuurlijk hierbij geplaatst moeten worden, maar door het uitgebreide artikel over Francaise des jeux was ik ff in verwarring gebracht... daar ben je toch niet zelf bij aanwezig geweest?
  Anyway, ziet er allemaal weer leuk uit.

  | Meggie | dinsdag 05 februari 2008 om 18:31:15

 2. Hallo hoe kan ik aan een foto van John Gadret komen ?

  | Eef Schouten | woensdag 07 mei 2008 om 8:28:42

 3. Beste Eef,

  Er staat een aantal foto's van John op mijn website. U kunt deze vinden door de zoekmachine te gebruiken (als u op deze link klinkt wordt er vanzelf al naar hem gezocht). Afhankelijk van het soort gebruik van de foto, wil ik u wel vragen de copyright-regels die op deze site van toepassing zijn in acht te nemen.

  Mocht u een ander soort foto zoeken, laat het me dan gerust even weten ... misschien kan ik er wel aan komen via mijn contacten in de ploeg of anders kan ik er misschien nog één maken tijdens de Tour dit jaar :-).

  Groeten,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | woensdag 07 mei 2008 om 21:43:53

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer zes ?