home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Ilnur Zakarin wint de koninginnerit van Parijs-Nice 2016, het geel voor Geraint Thomas

Toegevoegd: zaterdag 12 maart 2016 om 17:14:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ilnur Zakarin wint de koninginnerit van Parijs-Nice 2016, het geel voor Geraint ThomasEen kopgroep van 9 renners maakte het spektakel in de koninginnerit van Paris-Nice 2016 tussen Nice en La Madone d'Utelle. Antoine Duchesne (Direct Energie) maakte wederom onderdeel uit van deze kopgroep, net als gisteren, en begon zo opnieuw punten te pakken voor het bergklassement, waardoor hij aan het eind van de middag de bolletjestrui aan kon trekken. De etappeoverwinning werd beslist in de slotklim en een klein groepje favorieten betwiste de overwinning in de laatste kilometers. De uiteindelijke winnaar was echter degene die we wellicht het minst verwachten in deze groep voor de etappeoverwinning, de Rus Ilnur Zakarin (Team Katusha). Geraint Thomas eindigde tweede en pakt hiermee voorlopig de eerste plaats in het algemeen klassement voor de laatste etappe morgen!

  De samenvatting van de 6de etappe van Parijs-Nice 2016: Nice > La Madone d'Utelle

  De koninginnerit stond vandaag op het programma van Paris-Nice 2016, met start in Nice en finish bergop op La Madone d'Utelle. 177 kilometer gevuld met verschillende beklimmingen: 5 van de 2de categorie en twee van de 1ste categorie, waaronder de slotklim.

  De eerste klim kwam al snel in de etappe na de kilometer 0 en de peloton beklom deze als één groep. De 7 punten op de top van de Côte de Gattières waren voor Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), voor de drager van de bolletjestrui, Jesus Herrada Lopez (Movistar Team). Een paar ontsnappingspogingen mislukte maar de juiste ontsnapping kwam van Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Niki Terpstra (Etixx-QuickStep), Gregory Rast (Trek-Segafredo) en drie renners die gisteren of eergisteren ook al in de kopgroep zaten: Antoine Duchesne (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept) en Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence-KTM). Een andere renner die al eerder ontsnapt was in deze 74ste editie van Paris-Nice, Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) reed het gaatje met deze groep dicht, gevolgd door Andrew Talansky (Cannondale Pro Cycling) op kilometer 36 en ten slotte Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) op kilometer 44.

  Antoine DuchesneNet als op de top van de eerste klim was het maximum aantal punten op de Côte de Coursegoules voor Thomas de Gendt, ditmaal voor Antoine Duchesne die wist dat hij een optie kon nemen op de bolletjestrui door mee te gaan in de kopgroep van de dag.

  De voorsprong van de kopgroep bleef redelijk beperkt en op 100 kilometer van de finish was deze al teruggezakt van het voorlopig maximum van 1'40" naar 1'20". In de klim van de Côte de la Sigale lukt het Siskevicius en Rast niet langer om de kopgroep te volgen aangezien zijn snelheid hoger is dan die van het peloton want op de top hebben de zeven overblijvende renners hun voorsprong uitgebouwd tot 2'05" wanneer De Gendt wederom de punten pakt voor Duchesne die dan virtueel de leiding overneemt in het bergklassement.

  In de klim van de Côte d'Ascros pakt het peloton onder leiding van de Tinkoff ploeg weer wat tijd terug op de 7 renners aan kop die met een voorsprong van 1'20" aan de afdaling beginnen, wederom in dezelfde volgorde De Gendt / Duchesne. In de lange en moeilijke afdaling van deze berg weten 3 renners zich los te maken van de kopgroep, met Duchesne, Terpstra en Vachon. Talansky komt in deze afdaling ten val en moet de wedstrijd verlaten in deze voorlaatste etappe van Paris-Nice 2016.

  In het leiderstrio is de Nederlands Kampioen, Niki Terpstra, de eerste die niet langer bij kan houden en uiteindelijk weet Antoine Duchesne zich ook te ontdoen van Vachon om zo alleen verder te gaan in de voorlaatste klim voor de slotklim, de Côte de Levens. De Canadese renner pakt zo logischerwijze de punten, voor Vachon die volgt op 45 seconden en het peloton op één minuut. Florian Vachon wordt dan snel teruggepakt door het peloton en Alberto Contador (Tinkoff) besluit dan aan te vallen net voor de sprint van Levens om zo 2 bonusseconden te pakken achter Duchesne.

  Duchesne gaat dan nog altijd verder, ondanks de vermoeidheid van de kopgroep van gisteren en van vandaag, in de Côte de Duranus en hij pakt daar wederom te punten, om vervolgens zijn inspanningen te stoppen en zich terug te laten pakken door het peloton. De renner van de Direct Energie ploeg weet zich zo zeker van de bolletjestrui morgen, met een kleine voorsprong die hij zal moeten verdedigen in de 6 beklimmingen van de laatste etappe.

  Michael MatthewsIn deze zelfde klim zien we Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) dan in moeilijkheden en de Australische renner raakt daar dus zijn gele trui kwijt, wetende dat de winnaar van de etappe gisteren, Alexey Lutsenko, de bestgeplaatste renner achter Matthews, ook het tempo niet kan volgen.

  Alberto ContadorIn de slotklim, naar La Madone d'Utelle vindt de strijd om de etappeoverwinniong dan plaats, maar ook om de gele trui. Onder leiding van de Sky ploeg wordt het peloton teruggebracht tot zo'n dertig renners, met de favorieten van de wedstrijd (zoals Alberto Contador [Tinkoff], Richie Porte [BMC Racing Team], Geraint Thomas [Team Sky], Romain Bardet [AG2R La Mondiale] en Tom Dumoulin [Giant-Alpecin]) en een aantal van hun belangrijksten luitenanten.
  Op zo'n 6 kilometer van de finish zet Rafal Majka (Tinkoff) dan de versnelling in om het zijn kopman Alberto Contador zo mogelijk te maken om aan te vallen, in eerste instantie alleen gevolgd door Geraint Thomas en Sergio Henao (Team Sky) voordat Richie Porte (BMC Racing Team) en Ilnur Zakarin (Team Katusha) het gaatje dichtreden met deze kopgroep.

  Wanneer de achtervolgers dichterbij komen valt Alberto Contador opnieuw aan, met name om te voorkomen dat Tom Dumoulin aan kan haken, maar Simon Yates (Orica-GreenEDGE) weet alleen het gaatje dicht te rijden op 1,5 kilometer van de finish. In de laatste kilometer is het dan de beurt aan Richie Porte om aan te vallen, waarmee deze groep teruggebracht wordt tot 4 renners, met Contador, Thomas en Zakarin, die vervolgens opnieuw gezelschap krijgen van Henao. De winnaar van de laatste editie van Paris-Nice moet zijn krachtsinspanningen echter terug betalen wanneer Geraint Thomas aanvalt op weg naar de finishlijn, gevolgd door Zakarin en Contador. Ilnur Zakarin plaatst echter de laatste aanval en wint zo deze etappe op de finishlijn!

  De klassementen van Parijs-Nice na de 6de etappe

  Etappeklassement van de 6de etappe: Nice > La Madone d'Utelle

  Hieronder vindt u de top 10 van deze 6de etappe:

  1/ Ilnur Zakarin (Team Katusha) - 4h45'11
  2/ Geraint Thomas (Team Sky)
  3/ Alberto Contador (Tinkoff) - +0'01"
  4/ Richie Porte (BMC Racing Team) - +0'07"
  5/ Sergio Henao (Team Sky) - +0'10"
  6/ Simon Yates (Orica-GreenEDGE) - +0'20"
  7/ Mario Costa (Lampre-Merida) - +0'31"
  8/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
  9/ Jon Izaguirre (Movistar Team)
  10/ Tony Gallopin (Lotto-Soudal)

  Algemeen klassement

  Geraint ThomasGeraint Thomas (Team Sky) won dus niet deze etappe maar kan toch terugkijken op een goede beklimming van de Madone d'Utelle waarmee hij de voorlopig eerste plaats pakt in het algemeen klassement dankzij zijn 2de plaats in deze etappe.

  Hieronder vindt u de nieuwe top 5 van het algemeen klassement:

  1/ Geraint Thomas (Team Sky) - 24h10'26"
  2/ Alberto Contador (Tinkoff) - +0'15"
  3/ Ilnur Zakarin (Team Katusha) - +0'20"
  4/ Richie Porte (BMC Racing Team) - +0'21"
  5/ Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) - +0'32"

  Puntenklassement

  Michael MatthewsAls een soort van goedmakertje blijft Michael Matthews aan de leiding in het puntenklassement en hij ruilt dus zijn gele trui in voor een groene trui voor de laatste etappe morgen:

  1/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) - 53 punten
  2/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits) - 33 punten
  3/ Alexander Kristoff (Team Katusha) - 26 punten
  4/ Ben Swift (Team Sky) - 22 punten
  5/ Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) - 18 punten

  Bergklassement

  Antoine DuchesneDankzij zijn aanwezigheid in de kopgroep van vandaag - net als gisteren - wist de Canadese renner Antoine Duchesne (Direct Energie) de leiding over te nemen in het bergklassement en zal hij dus morgen de bolletjestrui dragen in de laatste etappe:

  1/ Antoine Duchesne (Direct Energie) - 56 punten
  2/ Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) - 35 punten
  3/ Jesús Herrada Lopez (Movistar Team) - 33 punten
  4/ Arnaud Courteille (FDJ) - 20 punten
  5/ Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence-KTM) - 18 punten

  De videosamenvatting van de 6de etappe van Parijs-Nice 2016

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 2264x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2016 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus acht ?