zondag 05 april 2015 om 17u25

De Ronde van Vlaanderen 2015 vond vandaag plaats onder veel betere weersomstandigheden dan de Belgische wedstrijden van de afgelopen week maar de verschillende ontsnappingpogingen in het begin van de wedstrijd bleven allemaal zonder resultaat. Een kopgroep van 7 renners vormde zich uiteindelijk na zo'n 40 kilometer en toen deze teruggepakt werd lieten de favorieten zich zien en met name Niki Terpstra en Alexander Kristoff die zich voorin de wedstrijd los weten te maken. De Nederlandse renner wist toen eigenlijk al dat hij de Noorse renner nooit zou kunnen verslaan in de sprint maar ondanks dat probeerde hij niet aan te vallen. Het was dus vrij logisch dat Alexander Kristoff als winnaar van deze Ronde van Vlaanderen 2015 uit de bus kwam, zijn 10de overwinning al dit seizoen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2015

Aan de start in Brugge wist niemand echt te vertellen wie er als winnaar uit de bus zou komen van deze 99ste Ronde van Vlaanderen vandaag. Na iets minder dan 40 kilometer en verschillende mislukte ontsnappingspogingen weten 5 renners zich los te maken voorin het peloton: Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin, Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) en Dylan Groenewegen (Team Roompot), terwijl Lars Bak (Lotto-Soudal) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli) de tegenaanval inzetten.

Wanneer de twee laatstgenoemden de kopgroep bereiken is de kopgroep van de dag gevormd met 7 renners aan kop en zij weten hun voorsprong uit te bouwen tot 6'50" nog voordat ze op de eerste berg, de Tiegemberg, komen. De verschillende bergen volgen elkaar dan op en op de Molenberg, de 6de berg van de Belgische klassieker, valt het peloton dan voor het eerst uit elkaar maar op de top komt het peloton weer bij elkaar.

Terwijl ze koers zetten richting de Leberg wordt de kopgroep ingehaald door de neutrale materiaalwagen van Shimano, op een heel ongelukkige manier in een bocht en Jesse Sergent wordt daarbij van de weg geveegd door deze auto. De renner van de Trek ziet zo zijn Ronde van Vlaanderen ten einde komen, met een gebroken sleutelbeen.


Een stukje verderop weten Lars Bak en Damien Gaudin zich los te maken van de andere renners van de kopgroep maar op iets meer dan 50 kilometer van de finish heeft het peloton al een groot deel van de achterstand op dit nieuwe leidersduo ingehaald en is de voorsprong teruggelopen tot 40 seconden. Op de eerste klim van de Paterberg (de 13de berg van 19) komt het avontuur ten einde voor Bak en een stukje verderop wordt ook Damien Gaudin teruggepakt.

Na een poging van Alexey Lutsenko (Astana) is het de beurt aan Niki Terpstra (Etixx-QuickStep) om aan te vallen en de Nederlandse renner krijgt dan onmiddellijk gezelschap van Alexander Kristoff (Team Katusha). Op de Paterberg, de laatste berg van de wedstrijd, zet Greg van Avermaet (BMC Racing Team) dan de tegenaanval in achter dit leidersduo wat zijn voorsprong steeds verder uitbouwt en de Belgische renner neemt Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) met zich mee.

Terwijl de twee achtervolgers het leidersduo regelmatig in het vizier hebben in de laatste rechte lijnen van de wedstrijd is hun achterstand nog altijd 14 seconden op Terpstra en Kristoff op het moment dat ze onder de rode lap van de laatste kilometer rijden. Ondanks het feit dat Greg van Avermaet alles op alles zet om te proberen het leidersduo nog in te halen in deze laatste kilometer heeft hij nog altijd een handjevol seconden achterstand terwijl de slotsprint voor de overwinning van de wedstrijd gewonnen wordt door de sprinter Alexander Kristoff die het sterkste was. Niki Terpstra - de winnaar van Parijs-Roubaix 2014 - moest genoegen nemen met de tweede plaats.

De Noor Alexander Kristoff pakt zo zijn tiende overwinning van dit seizoen, na 8 etappe- of eendagskoersoverwinningen en de slotwinst in de Driedaagse van de Panne deze week (waar hij maar liefst 3 etappes wist te winnen) en nu dus de Ronde van Vlaanderen.

Het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2015

Hieronder vindt u de top 10 van de Ronde van Vlaanderen 2015, de 99de editie alweer:

1/ Alexander Kristoff (Team Katusha) - 6h26'38"
2/ Niki Terpstra (Etixx-QuickStep)
3/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team) - +0'07"
4/ Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) - +0'17"
5/ Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) - +0'35"
6/ Lars Boom (Astana Pro Team)
7/ John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) - +0'48"
8/ Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal)
9/ Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep)
10/ Martin Elmiger (IAM Cycling)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1881x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?