home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 212 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Parijs-Nice: Thomas de Gendt ziet de etappeoverwinning wegglippen in de handen van Davide Cimolai in Rasteau

Toegevoegd: vrijdag 13 maart 2015 om 17:16:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Parijs-Nice: Thomas de Gendt ziet de etappeoverwinning wegglippen in de handen van Davide Cimolai in RasteauEen kopgroep die bijna tot het einde vooruit bleef: dat was wat Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) meemaakte vandaag na de hele dag in de kopgroep te hebben gereden, samen met 4 anderen, en die als laatste terug werd gepakt in de laatste paar honderd meters voor de finish in Rasteau in de 5de etappe van Paris-Nice 2015. Zo werd, net als in 2006, de etappeoverwinning van deze etappe beslist in een massasprint en, vrijwel uit het niets, wist Davide Cimolai (Lampre-Merida) deze sprint te winnen door Bryan Coquard (Team Europcar) te verslaan op de finishstreep.

  De samenvatting van de 5de etappe van Parijs-Nice 2015: Saint-Etienne > Rasteau

  Om 11u17 gingen 154 renners van start voor de 5de etappe tussen Saint-Etienne en Rasteau. Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano, ziek) en Adam Hansen (Lotto-Soudal, die gisteren ten val kwam) verschenen niet aan de start van deze etappe met precies hetzelfde parcours als in 2006 tussen deze twee steden, toen deze etappe werd gewonnen door Tom Boonen.

  Meteen na de start zagen we een aanval van Bryan Nauleau (Team Europcar) maar hij werd al snel teruggepakt. Verschillende nieuwe pogingen volgden toen, steeds met Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), de bolletjestrui, aan kop, met de wil om zijn trui te verdedigen, op zijn minst op de eerste klim, de Col de la République waarvan de top werd bereikt na slechts 12,5 kilometer in de etappe.

  De kopgroepIn deze klim werd een kopgroep gevormd door Romain Sicard (Team Europcar), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) en Andrew Talansky (Cannondale-Garmin). Egor Silin (Team Katusha) en Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo), die de achtervolging hadden ingezet op dit leiderstrio, komen 20 seconden na hen boven op deze eerste klim, achter Thomas de Gendt die de punten pakt voor zijn favoriete trui in deze wedstrijd, voor Sicard en Talansky en met een voorsprong van 2'15" op het peloton. In de afdaling wacht het leiderstrio op het achtervolgingsduo en als ze samen komen slaan ze met 5 renners een steeds groter gat, 3'25" bij de tussensprint in Cornas waar Romain Sicard de punten pakt voor Thomas de Gendt.

  De kopgroep aan de voet van de col du DevèsAan de voet van de tweede klim, de Col du Devès (foto), heeft de kopgroep een nog grotere voorsprong (3'35") en op de top van deze klim waar Thomas de Gendt wederom de punten pakt, voor Talansky, komt het peloton 3'40" later boven.

  Vanaf dat punt begint de voorsprong yterug te lopen en op de top van de Côte de l'Aleyrac waar Thomas de Gendt nog een paar punten pakte voor "zijn" bergklassement was de voorsprong teruggelopen tot 2'20".

  De kopgroep verlaat ValréasOndanks het feit dat de voorsprong eerst even weer verder op liep wordt deze vervolgens weer kleiner en bereikt een waarde van 1'40" als de renners Valréas verlaten (foto) en op 10 kilometer van de finish hebben ze nog maar 35 seconden over wanneer Romain Sicard de kopgroep niet langer kan volgen in het laatste klimmetje, de Côte de Buisson. Poljanski moet ook lossen terwijl Thomas de Gendt de laatste punten pakt voor het bergklassement op de top van deze klim.

  In het slotstuk van deze etappe raakt de kopgroep wederom renners kwijt en de eerste renner die het niet meer kan bijhouden is Talansky, maar in de laatste twee kilometer is het ook over voor Egor Silin. Onder de rode lap van de laatste kilometer heeft Thomas de Gendt nog maar 10 seconden over en de Belgische renner die de hele dag zijn bolletjestrui veilig stelde begon dus een beetje te hopen dat hij alleen vooruit kon blijven tot aan de finish. In de laatste paar honderd meter begrijpt hij echter dat het moeilijk gaat worden in zijn eentje tegenover een volledig peloton en zo wordt hij teruggepakt nog voordat hij aan de etappeoverwinning kan proeven.

  In de massesprint die dan volgt leek de overwinning weggelegd voor Bryan Coquard (Team Europcar) maar op het laatste moment kwam Davide Cimolai (Lampre-Merida) vrijwel vanuit het niets de etappeoverwinning oprapen!

  De foto's van de 5de etappe van Parijs-Nice 2015

  De hele dag heeft u de foto's van deze 5de etappe van Paris-Nice 2015 tussen Saint-Etienne en Rasteau kunnen bekijken op velowire.com.

  >> bekijk alle foto's van de 5de etappe van Parijs-Nice 2015 tussen Saint-Etienne en Rasteau

  De klassementen van Parijs-Nice 2015 na de 5de etappe

  Hieronder vindt u de klassementen die bijgewerkt zijn na deze 5de etappe:

  Etappeklassement van de 5de etappe

  Davide CimolaiDe top 5 van de slotsprint van deze 5de etappe zag er als volgt uit:

  1/ Davide Cimolai (Lampre-Merida) - 4h12'09"
  2/ Bryan Coquard (Team Europcar)
  3/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
  4/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits)
  5/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)

  Algemeen klassement

  Michal KwiatkowskiEr waren geen echte veranderingen in het algemeen klassement:

  1/ Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) - 23h56'20"
  2/ Richie Porte (Team Sky) - +0'01"
  3/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'03"
  4/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'27"
  5/ Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) - +0'32"

  In het jongerenklassement blijft Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) uiteraard ook aan de leiding, 53 seconden voor Fabio Aru (Astana Pro Team) die wederom de witte trui zal dragen morgen, en 1'01" voor Romain Bardet (AG2R La Mondiale).

  Bergklassement

  Thomas de GendtIn het bergklassement stelde Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) vandaag zijn leiderspositie zeker en dus ook zijn bolletjestrui. Hij heeft nu een voorsprong van 40 punten op zijn eerste concurrent, Philippe Gilbert (BMC Racing Team):

  1/ Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) - 61 punten
  2/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team) - 21 punten
  3/ Chris Anker Sørensen (Tinkoff-Saxo) - 21 punten
  4/ Andrew Talansky (Team Cannondale-Garmin) - 14 punten
  5/ Richie Porte (Team Sky) - 10 punten

  Puntenklassement

  Michael MatthewsBling, Michael Matthews (Orica-GreenEDGE), behoudt de leiding in het puntenklassement:

  1/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) - 38 punten
  2/ Alexander Kristoff (Team Katusha) - 32 punten
  3/ Davide Cimolai (Lampre-Merida) - 27 punten
  4/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits) - 27 punten
  5/ Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) - 24 punten

  De etappe van morgen: 6/ Vence > Nice - 184,5 km

  Morgen, zaterdag 14 maart 2015, staat de laatste etappe in lijn op het programma van Paris-Nice 2015 tussen Vence en Nice, over een afstand van 184,5 kilometer.

  Het parcours van deze etappe is enigszins gewijzigd tussen de kilometers 63 en 74 en is daarmee 4 kilometer langer geworden. Er zijn echter geen verandering in de 6 bergen die op het programma staan van deze etappe: 3 van de eerste en 3 van de tweede categorie. De kaart van deze etappe zal vanavond bijgewerkt worden is nu bijgewerkt met deze wijziging:

  >> bekijk het precieze parcours van de 6de etappe van Parijs-Nice 2015 tussen Vence en Nice op Google Maps

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 1483x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2015 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer twee ?