maandag 09 maart 2015 om 17u57

De etappe begon vandaag met een solo aanval van Jonathan Hivert (Bretagne-Séché Environnement), die daarmee de bolletjesttrui van het bergklassement wist te pakken in het eerste korte klimmetje in het begin van deze etappe. Een nieuwe kopgroep werd toen gevormd door een duo met daarin Thomas Voeckler (Team Europcar) en Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnement) en net voor de finish werd dit leidersduo teruggepakt door het peloton, waardoor de etappe eindigde, zoals verwacht, in een massasprint.

Alexander Kristoff (Team Katusha), die al 4 keer wist te winnen in de Tour of Oman en de Tour of Qatar vroeg in dit seizoen, liet wederom zien de sterkste te zijn, door Nacer Bouhanni (Cofidis) en Bryan Coquard (Europcar) eenvoudig te verslaan op de finishlijn in Contres.

De samenvatting van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2015: Saint-Rémy-lès-Chevreuse > Contres

Een etappe van 196,5 kilometer tussen Saint-Rémy-lès-Chevreuse en Contres lag te wachten op de renners die deelnemen in Paris-Nice 2015 als de eerste etappe na de proloog in Maurepas die gisteren gewonnen werd door Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep).

De renners bereikten de km 0 van de etappe om 11u08 en 159 renners begonnen zo aan deze 1ste etappe aangezien Geoffrey Soupe (Cofidis), die gisteren al vertraagd voorbij kwam in de klim van de proloog in Maurepas, niet van start ging in deze eerste etappe van Paris-Nice 2015.

Jonathan HivertZonder een echte warming up begonnen de renners meteen aan de eerste officiële klim van deze Paris-Nice 2015, de Côte de Bel Air, maar 1,2 kilometer @ 5% konden Jonathan Hivert (Bretagne-Séché Environnement) niet afschrikken en hij ging er dus alleen vandoor om zo de eerste punten van het bergklassement te pakken. Aangezien dit de enige klim van de dag was, eindigde de renner uit Chambray-lès-Tours vandaag op het podium waar hij de bolletjestrui van het bergklassement uitgereikt kreeg.

De voorsprong van Hivert bereikte vrijwel de 4 minuten toen Tim Wellens (Lotto-Soudal) de tegenaanval inzette, maar de Belgische renner werd al snel teruggepakt door het peloton. Bij de sprint was de voorsprong van Hivert teruggelopen tot 3'15" toen hij de punten pakte voor het puntenklassement, voor Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) en John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) vooraan in het peloton.

Anthony Delaplace en Thomas VoecklerNa 33 km in de etappe gaf Jonathan Hivert het op en zijn avontuur aan kop kwam zo ten einde. Al snel nadat de renner van Bretagne-Séché Environnement teruggepakt werd was het echter de beurt aan zijn ploegmaat, Anthony Delaplace om er van door te gaan, samen met Thomas Voeckler (Team Europcar).
Dit nieuwe leidersduo sloeg al snel een behoorlijk gat, wat uiteindelijk op liep tot 6 minuten na zo'n honder kilometer in de race. Het peloton liet niet echt blijken grote inspanningen te willen verrichten om dit leidersduo terug te pakken en de gemiddelde snelheden waren dus vrij laag, 34,4 km/u na twee uur in de race.

Dichterbij de finishlijn zette het peloton uiteindelijk de versnelling in en zo kwam de voorsprong onder de minuut op 35 kilometer van de finish. Alles leek er dus op te wijzen dat Voeckler en Delaplace teruggepakt zouden worden door het peloton wat zo ruim de tijd zou hebben om de massasprint op te zetten, maar het leidersduo hervond nieuwe krachten en motivatie om de voorsprong opnieuw op te laten lopen.

Op zo'n twintig kilometer van de finish maakte een valpartij in het peloton een einde aan deze Paris-Nice voor Tom Boonen (Etixx-QuickStep) die afgevoerd werd naar het ziekenhuis in Blois waar men eerst dacht aan een breuk van zijn linkersleutelbeen, maar uiteindelijk bleek het "slechts" een ontwrichting van zijn linkerschouder te zijn ...

Alexander KristoffOp 5 kilometer van de finish had het leidersduo nog altijd 35 seconden voorsprong op het peloton en pas in de aanloop naar de laatste kilometer was het peloton er zeker van dat deze etappe zou eindigen in een massasprint. Terwijl John Degenkolb en Nacer Bouhanni de sprinters waren die de overwinning leken te gaan betwisten, was een versnelling van Alexander Kristoff (Team Katusha) uiteindelijk voldoende om de etappe ruim te winnen, voor Nacer Bouhanni.

Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) behoudt de leiding in het algemeen klassement maar ook in het puntenklassement en het jongerenklassement. De Poolse renner zal dus nog steeds in het geel te zien zijn op de wegen van de 2de etappe van Parijs-Nice 2015 tussen het ZooParc de Beauval (Saint-Aignan) en Saint-Amand-Montrond (172 km).

De klassementen van Parijs-Nice 2015 na de 1ste etappe

Hieronder vindt u de klassementen van Paris-Nice 2015 na de eerste etappe tussen Saint-Rémy-lès-Chevreuse en Contres:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement

Alexander KristoffHieronder vindt u de top 5 van deze etappe:

1/ Alexander Kristoff (Team Katusha) - 5h15'18"
2/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits)
3/ Bryan Coquard (Team Europcar)
4/ Heinrich Haussler (IAM Cycling)
5/ Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)

Algemeen klassement

Michal KwiatkowskiIn het algemeen klassement vinden we dus nog altijd Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) aan de leiding, in dezelfde seconde als Rohan Dennis (BMC Racing Team), en dat is ook het geval in het jongerenklassement.

1/ Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) - 5h22'58"
2/ Rohan Dennis (BMC Racing Team)
3/ Tony Martin (Etixx-QuickStep) - +0'07"
4/ John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) - +0'09"
5/ Luis Leon Sanchez (Astana Pro team) - +0'10"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Michal KwiatkowskiFor the green jersey, Michal Kwiatkowski behoudt ook de leiding in het puntenklassement, met hetzelfde aantal punten als Alexander Kristoff (Team Katusha) die morgen de leiding in dit klassement wel eens over zou kunnen nemen:

1/ Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) - 15 punten
2/ Alexander Kristoff (Team Katusha) - 15 punten
3/ Rohan Dennis (BMC Racing Team) - 12 punten
4/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits) - 12 punten
5/ Tony Martin (Etixx-QuickStep) - 9 punten

Bergklassement

De eerste punten in het bergklassement konden opgepikt worden in het enige klimmetje van de dag. Aangezien Jonathan Hivert (Bretagne-Séché Environnement) er alleen vandoor was in het begin van de etappe kon hij de eerste punten pakken en zo ook de bolletjestrui van dit klassement:

1/ Jonathan Hivert (Bretagne-Séché Environnement) - 4 punten
2/ Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) - 2 punten
3/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team) - 1 punt

De foto's van de eerste etappe van Parijs-Nice 2015 tussen Saint-Rémy-lès-Chevreuse en Contres

Een groot aantal foto's zijn gedurende de dag online geplaatst:

>> bekijk de foto's van de 1ste etappe van Parijs-Nice tussen Saint-Rémy-lès-Chevreuse en Contres

Videosamenvatting van de etappe

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2025x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2015

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer vier ?