zaterdag 24 januari 2015 om 15u43

De 5de etappe van de Santos Tour Down Under 2015 vandaag was de befaamde Willunga Hill etappe die gebruikelijk onderdeel is van de Tour Down Under sinds 2003 en die vaak een grote invloed heeft op het uiteindelijke algemeen klassement. Dit was ook het geval toen Richie Porte (Team Sky) er alleen vandoor ging om de etappe te winnen, maar Rohan Dennis (BMC Racing Team) liet opnieuw zien dat hij sterk en in vorm is en hij wist de eerste plaats in het algemeen klassement te behouden!

De samenvatting van de 5de etappe van de Tour Down Under 2015: McLaren Vale > Willunga Hill - 151,5 km

De winnaar van de eerste etappe, Jack Bobridge (UniSA Australia) was erg actief vanaf de start van de etappe en na een mislukte poging wist de Australische renner er samen met Greg Henderson (Lotto-Soudal) en John Kerby (Drapac Professional Cycling Team) vandoor te gaan. Ondanks het feit dat Jack Bobridge slechts 39 seconden verwijderd was van Rohan Dennis (BMC Racing Team) in het algemeen klassement leek de Amerikaanse ploeg niet echt een dreiging te zien in deze kopgroep en zo kreeg dit leiderstrio al snel een voorsprong die opliep tot boven de 5 minuten en 30 seconden!

Terwijl Jordan Kerby de eerste tussensprint van de etappe won was de voorsprong nog altijd rond de 5 minuten maar op zo'n vijftig kilometer van de finish was deze teruggezakt tot rond de 3 minuten. Greg Henderson won de tweede tussensprint (zonder daar echt moeite voor te doen) terwijl Jordan Kerby een paar kilometer verderop het contact met de andere twee renners van de kopgroep verloor.

Aan de voet van de eerste klim van Willunga Hill was hun voorsprong nog maar 1'47" en terwijl Jack Bobridge er alles aan wilde doen om de trui van het bergklassement zeker te stellen door als eerste boven te komen, gaf Greg Henderson zijn inspanningen op. De voorsprong van Bobridge ging onder de minuut bovenop de beklimming maar hij wist zo wel zijn doel van de dag te bereiken aangezien hij nu zeker was de eindwinnaar te zijn van het bergklassement van deze Santos Tour Down Under 2015 nadat hij gisteren de trui terugpakte dankzij zijn korte aanwezigheid in de kopgroep.

Toen hij dit doel eenmaal bereikt had, liet Jack Bobridge zich op zo'n 20 kilometer van de finish terug pakken door het peloton onder leiding van de Astana ploeg. Hun versnelling aan kop van het peloton zorgde ervoor dat dit in tweeën brak, maar de belangrijkste renners zoals Rohan Dennis en Cadel Evans (BMC Racing Team) en Richie Porte (Team Sky) zaten in de voorste groep. Aan de voet van de slotklim liet de Orica-GreenEDGE ploeg zich van voren zien, waarschijnlijk hopend op een etappeoverwinning voor Daryl Impey.

Uiteindelijk was het echter Richie Porte, vorig jaar al etappewinnaar op Willunga Hill, die er alleen vandoor wist te gaan na herhaaldelijke aanvallen. De enige renner die hem enigszins kon volgen was Rohan Dennis en terwijl Porte de etappe won, lukte het Dennis om voorlopig zijn leiderstrui van het algemeen klassement veilig te stellen!

De videosamenvatting van de 5de etappe van de Tour Down Under 2015

De klassementen van de Tour Down Under 2015 na de 5de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 5de etappe: McLaren Vale > Willunga Hill

Hieronder vindt u de top 10 van deze 5de etappe, de koninginnerit van de Santos Tour Down Under 2015:

1/ Richie Porte (Team Sky) - 3h37'32"
2/ Rohan Dennis (BMC Racing Team) - +0'09"
3/ Ruben Fernandez (Movistar Team) - +0'16"
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
5/ Tom Dumoulin (Team Giant-Shimano)
6/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) - +0'19"
7/ Tiago Machado (Team Katusha) - +0'24"
8/ Moreno Moser (Cannondale-Garmin) - +0'26"
9/ Gorka Izaguirre (Movistar Team) - +0'28"
10/ Arnold Jeannesson (FDJ)

Het algemeen klassement van de Tour Down Under 2015 na de 5de etappe

Deze etappe is gebruikelijk beslissend voor het algemeen klassement en dat was dit jaar weer het geval. Rohan Dennis heeft er alles aan gedaan om leider van het algemeen klassement te blijven in deze Santos Tour Down Under 2015 en hij houdt een voorsprong van 2 seconden op Richie Porte. Niets is echter nog zeker aangezien er morgen bonificatieseconden voor het greipen liggen in de tussensprints en aan de finish van de laatste etappe op een circuit in Adelaide. Rohan Dennis droomt op dit moment echter hoogstwaarschijnlijk al wel van zijn eindoverwinning in deze eerste UCI WorldTour wedstrijd van het jaar!

Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) finishte de etappe op de 5de plaats op 16 seconden en valt daarmee van het podium af. De Nederlandse renner is echter slechts 2 seconden verwijderd van Cadel Evans en zou dus wel eens van de gelegenheid gebruik kunnen maken morgen in de sprint om de 3de plek op het podium terug te pakken!

Voorlopig is de top 3 van deze Australische wedstrijd echter 100% Australisch:

1/ Rohan Dennis (BMC Racing Team) - 17h19'09"
2/ Richie Porte (Team Sky) - +0'02"
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'20"
4/ Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) - +0'22"
5/ Ruben Fernandez (Movistar Team) - +0'24"

De etappe van morgen: de slotrit op het circuit in de straten van Adelaide

De 6de en slotetappe van de Santos Tour Down Under 2015 vindt morgen plaats op een circuit in de straten van Adelaide: zie het parcours van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015. Het circuit is echter niet precies hetzelfde als voorheen maar dat zou de sprinters er niet van moeten weerhouden om deze etappe te winnen ... Etappe dus waarin het nog enigszins spannend kan worden wat betreft de podiumplaatsen in deze wedstrijd!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2125x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2015

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus vier ?