vrijdag 23 januari 2015 om 09u11

De 4de etappe van de Santos Tour Down Under 2015 zag niet één maar twee kopgroepen op de Australische wegen vandaag. Op 9 kilometer van de finish kwam het peloton echter weer samen en de etappe zou dus normaal gesproken geëindigd zijn in een massasprint met de beste sprinters van het peloton van de Zuid-Australische wedstrijd. Een valpartij verhinderde sommigen van hen echter deel te nemen in de strijd voor de etappeoverwinning en uiteindelijk wist Steele von Hoff (UniSA Australia) de sprint van een klein groepje renners te winnen. Er waren geen belangrijke wijzigingen in het algemeen klassement, met uitzondering van Daryl Impey die opklom naar de 4de plaats door één van de twee tussensprints te winnen en door als tweede te eindigen in de etappe.

De samenvatting van de 4de etappe van de Tour Down Under 2015: Glenelg > Mount Barker - 144,5 km

In de eerste 20 kilometers van de 4de etappe van de Santos Tour Down Under 2015 tussen Glenelg en Mount Barker zagen we een groot aantal ontsnappingspogingen maar deze werden allemaal teruggepakt. Na 23 kilometer wist een groep van 4 renners eindelijk van het peloton weg te rijden, met daarin Michael Hepburn (Orica-GreenEDGE), Peter Kennaugh (Team Sky), Cedric Pineau (FDJ) en Jack Bobridge (UniSA Australia) en toen zij de enige officiële klim van de dag naderden was hun voorsprong op zijn hoogst, 2'25". Jack Bobridge, die in de eerste etappe van deze Tour Down Under al alle prijzen op wist te rapen pakte de punten op de top van deze klim en nam zo weer de leiding over in het bergklassement.

Dit was blijkbaar het belangrijkste doel in deze etappe voor Bobridge en hij liet zich net na deze klim dus weer terugzakken. Toen de voorsprong van het overblijvende leiderstrio onder de minuut kwam besloot Cédric Pineau aan te vallen, in de hoop het peloton vooruit te blijven. Hepburn en Kennaugh reden het gaatje met de Franse renner echter weer dicht en het peloton pakte de kopgroep terug op iets minder dan 70 kilometer van de finish.

Dit bood Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) de perfecte gelegenheid om de tussensprint te winnen en daarmee de bijbehorende 3 bonificatieseconden op te rapen voor het algemeen klassement.
Net na deze sprint besloten Ruslan Tleubayev (Astana), Maxim Belkov (Katusha Team) en Pieter Serry (Etixx-QuickStep) er vandoor te gaan en zij sloegen een gaatje van 2'20" op zo'n veertig kilometer van de finish. Nadat Maxim Belkov de tweede tussensprint wist te winnen liep de voorsprong terug onder de minuut op zo'n 25 kilometer van de finish en liet Ruslan Tleubayev zich terugzakken. Het overblijvende duo zag zijn voorsprong snel terugvallen en werd op 9 kilometer van de finish teruggepakt.

Na een poging van Luis Leon Sanchez (Astana) die snel geneutraliseerd werd door het peloton leek alles klaar voor een massasprint maar een groot aantal renners kwam ten val (met name de jonge sprinter Lorrenzo Manzin van de FDJ ploeg en Kenny de Haes [Lotto-Soudal]) in de laatste paar hectometers en uiteindelijk waren er maar 7 renners die de strijd aangingen voor de overwinning. Steele von Hoff (UniSA Australia) was één van hen en hij won de etappe, voor Daryl Impey.

De klassementen van de Tour Down Under 2015 na de 4de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 4de etappe: Glenelg > Mount Barker

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe waarin de finish dus verstoord werd door een valpartij:

1/ Steele von Hoff (UniSA Australia) - 3h24'28"
2/ Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
3/ Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling Team)
4/ Heinrich Haussler (IAM Cycling)
5/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)
6/ Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
7/ Rudiger Selig (Katusha Team)
8/ Gianni Meersman (Etixx-QuickStep)
9/ Eugenio Alafaci (Trek Factory Racing)
10/ Koen de Kort (Team Giant-Alpecin)

Het algemeen klassement na de 4de etappe van de Tour Down Under 2015

Bovenin het algemeen klassement zagen we weinig verschuivingen. Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) deed de beste zaken door de bonificatieeconden te pakken in de tussensprint en door aan de finish als 2de te eindigen:

1/ Rohan Dennis (BMC Racing Team) - 13h41'34"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'07"
3/ Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) - +0'09"
4/ Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) - +0'13"
5/ Richie Porte (Team Sky) - +0'15"

De videosamenvatting van de 4de etappe van de Tour Down Under 2015

De etappe van morgen: McLaren Vale > Willunga Hill

De 5de etappe van de Tour Down Under 2015 morgen is de klassieke etappe tussen McLaren Vale en de bekende Willunga Hill, over een afstand van 151,5 kilometer. Daar zal hoogstwaarschijnlijk het algemeen klassement beslist worden want de sprinters zullen morgen normaal gesproken kostbare tijd verliezen en het klassement zou dus wel eens opgeschud kunnen worden op de dag voor de slotetappe die normaal gesproken in een sprint zal eindigen in Adelaide. Bekijk het parcours van de 5de etappe van de Tour Down Under 2015.

illustratiefoto van dit arrtikel: Ed Dunens, creative commons licentie

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2155x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2015

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus één ?