home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Ronde van de Middellandse Zee 2015: wel of niet georganiseerd?

Toegevoegd: woensdag 07 januari 2015 om 22:43:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ronde van de Middellandse Zee 2015: wel of niet georganiseerd?Vandaag hebben Frankrijk en de rest van de wereld met afgrijzen kennis genomen van een terroristische aanslag bij de satirische Franse krant Charlie Hebdo. Uiteraard moeten we deze aanslag veroordelen en onze gedachten gaan uit naar de familie en kennissen van de slachtoffers en naar de journalisten van Charlie Hebdo.

  ---

  Vanaf de tweede helft van november gaven verschillende media aan dat de Tour Méditerranéen Cycliste Professionnel 2015, de Ronde van de Middellandse Zee of ook wel "le Tour Med" genoemd, wellicht niet door zou gaan, terwijl dit jaar de 42ste editie georganiseerd zou worden.

  Aangezien er sindsdien niet echt nieuwe informatie bekend is geworden en omdat de wedstrijd nog steeds niet op de UCI wielerkalender staat, gingen we er al van uit dat de wedstrijd niet plaats zou vinden, maar de organisator lijkt nog altijd aan te geven dat dat wel zo zou zijn ... De feiten ..

  De Tour Med 2015 bedreigd

  Voorzover ik weet was La Provence de eerste die aangaf dat de wedstrijd wellicht niet plaats zou vinden, daarbij aangevend dat dit het gevolg zou zijn van achterstallige betalingen (met name de prijzengelden voor de renners) voor de wedstrijd van 2014.

  La Provence gaf daarnaast aan waarom de Tour Med 2015 niet in de UCI wielerkalender staat die bekend werd gemaakt ter gelegenheid van de Wereldkampioenschappen in Ponferrada, aangevend dat de UCI zei te wachten op ''garanties'' van de organisator André Martres. Martres gaf overigens in de krant van Marseille (die de departementen Bouches-du-Rhône [waar de Tour Med met name plaats vindt], Vaucluse en Alpes-de-Haute-Provence betreft) een geruststellende reactie: "We moeten geen paniek zaaien, de Tour Med zal aanwezig zijn op de definitieve kalender.

  We kunnen ons uiteraard afvragen wat André Martres bedoelt met "definitieve kalender" want, met uitzondering van een paar wijzigingen het hele jaar door, is de kalender zoals die aangekondigd wordt tijdens de Wereldkampioenschappen de definitieve kalender en er bestaat dus geen andere datum waarop een definitieve kalender bekend gemaakt zou worden. Vanuit sportief oogpunt was het echter geruststellend dat de organisator aangeeft dat zijn wedstrijd gewoon plaats zal vinden.

  In de krant Var Matin twee dagen later vonden we wat verdere informatie over de financiële problemen maar er leek nog een oplossing mogelijk te zijn ...

  Begin december echter leek de dreiging bevestigd te worden en zelfs nog erger te worden want verschillende instanties gaven een negatief advies met betrekking tot de inschrijving van de wedstrijd in de UCI wielerkalender: de DNCG Pro (de Direction Nationale de Contrôle et de Gestion Professionnelle die volgens de website van de Ligue Nationale de Cyclisme met name als doel heeft om de administratieve, financiële en juridische bedrijfsvoering van de « professionele wielerploegen » te controleren maar ook die van de andere acteurs van het profwielrennen), het Conseil fédéral d'appel van de FFC en de Conseil d'Administration van de Ligue Nationale de Cyclisme (LNC) en dat is dan ook de reden dat de wedstrijd tot de dag van vandaag nog steeds niet op de kalender staat.

  De Tour Med verplaatst naar Spanje om toch plaats te kunnen vinden?

  Op 9 december 2014 lijkt de situatie dan ineens volledig te veranderen wanneer de Catalaanse Wielerbond bekend maakt in contact te zijn met de organisator voor de organisatie van de eerste etappe van de wedstrijd met start en finish in Figueres, de meest noordelijke stad in Catalonië die aan de ene kant niet ver ligt van de streek waar de Ronde van de Middellandse Zee gebruikelijk plaats vindt en aan de andere kant niet ver van Girona, stad waar verschillende profwielrenners de zon opgezocht hebben.

  De Catalaanse Wielerbond voegde toen toe dat de huidige politieke situatie bijgedragen heeft aan de interesse van de organisator en sponsors van de wedstrijd, daarbij wellicht expres vergetend dat het eigenlijk niet om een "politieke situatie" gaat maar meer een "financiële situatie" met betrekking tot de verplichtingen van de organisator die een betalingsachterstand zou hebben met betrekking tot prijzengelden en rekeningen voor de editie 2014 maar ook voor één of meerdere vorige edities.

  Deze informatie lijkt namelijk aan te geven dat de Tour Med 2015 wellicht georganiseerd zal worden op basis van een inschrijving in Spanje in plaats van Frankrijk, hiermee de verplichting van een positief advies van de Franse instanties voor de inschrijving in de UCI wielerkalender ontwijkend ...

  En gisteren: de teaser van de Tour Med 2015

  Terwijl er aan Franse zijde weinig veranderd lijkt te zijn en de wedstrijd nog altijd niet ingeschreven is in de UCI wielerkalender die gisteren voor het laatst bijgewerkt werd (wijziging van de datum van de Grote Prijs Jef Scherens van 13 september naar 23 augustus), heeft de organisatie van de Ronde van de Middellandse Zee gisteren haar radiostilte verbroken door op haar website en op de verschillende social media een "teaser" video van de editie 2015 te plaatsen, die u hieronder kunt bekijken:


  In dit filmpje vinden we echter geen verdere details over deze 42ste editie want de data van de wedstrijd worden niet bevestigd (logischerwijze zou deze plaats moeten vinden van donderdag 12 tot en met zondag 15 februari 2015) en ook niet over de etappes van de wedstrijd.

  We kunnen ons dus afvragen of de organisator zijn wedstrijd in zal weten te schrijven in de UCI wielerkalender in de maand en één week voor de wedstrijd, maar ook of -als de wedstrijd ingeschreven wordt- de etappes nog georganiseerd kunnen worden, de benodigde verzekering kan worden verkregen, de benodigde toestemmingen, enzovoorts.

  De reactie van de organisator André Martres

  In reactie op deze vragen*, antwoordt André Martres, de organisator van de Tour Med, aan velowire.com in slechts één zin, nog altijd geruststellend: Wij doen er alles aan om op de definitieve kalender te zijn...de Tour Med 2015 is voorbereid en wij zullen op tijd klaar zijn.

  Ter herinnering: de Ronde van de Middellandse Zee is onafgebroken georganiseerd sinds de eerste editie in 1974 en de wedstrijd heeft een mooie erelijst met namen zoals Eddy Merckx, Gerrie Knetemann (2 keer), Charly Mottet, Laurent Jalabert, Paolo Bettini en Jens Voigt om er maar een paar te noemen, en de laatste winnaar, Steve Cummings. Daarnaast kent de wedstrijd gebruikelijk een mooie aankomst op de top van de Mont Faron die altijd een behoorlijke indruk achterlaat zo vroeg in het seizoen! Sportief gezien kunnen we dus alleen maar hopen dat de wedstrijd plaats kan vinden, maar administratief en financieel gezien kunnen we ook begrijpen dat de organisator herinnerd wordt aan zijn herinneringen mocht hij deze niet nakomen.

  >> Bekijk het parcours van de Tour Med 2014 op Google Maps

  * om precies te zijn heb ik de volgende vragen gesteld:
  - vindt de inschrijving (in de UCI wielerkalender) binnenkort plaats?
  > als dat niet het geval is, in welke context zou uw wedstrijd dan georganiseerd kunnen worden?
  - kent u nu al de etappes?
  > zo ja, wanneer denkt u deze bekend te kunnen maken?
  > zo niet, denkt u dit allemaal op tijd te kunnen organiseren zodat de wedstrijd plaats kan vinden?

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 3068x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Ronde van de Middellandse Zee | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zes ?