zondag 12 oktober 2014 om 17u24

In tegenstelling tot de algemene verwachting eindigde Paris-Tours 2014 niet in een sprint! De kopgroep (althans, wat er nog van over was) hield het vol tot de finish en Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) wist Thomas Voeckler (Team Europcar) te verslaan.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van Parijs-Tours 2014

Vrijwel meteen na de start werd een kopgroep gevormd op initiatief van Thomas Voeckler (Team Europcar) die gezelschap kreeg van Yoann Paillot (La Pomme Marseille 13), Cesare Benedetti (Team NetApp-Endura), Kevin van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) en Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise). Twee renners die de achtervolging hadden ingezet, Pierre Gouault (BigMat-Auber 93) en Julien Duval (Roubaix Lille Métropole), sloten hier al snel bij aan en zo was de kopgroep van de dag met 7 renners dus compleet.

Het peloton liet deze kopgroep er in eerste instantie vandoor gaan en hun voorsprong liep zo op tot 6'30" voordat deze langzaam weer terugzakte, met name dankzij de inspanningen van de Giant-Shimano (voor John Degenkolb) en FDJ.fr (voor Arnaud Démare) ploegen. Terwijl de voorsprong schommelde rond de 2'30" op 58 kilometer van de finish, waagden Pim Ligthart (Lotto-Belisol) en Maarten Tjallingii (Belkin Pro Cycling Team) kort hun kans en zetten de achtervolging in maar vijtien kilometer verderop kwam hun avontuur alweer ten einde.

De regen tekende deze 108ste editie van Paris-Tours en het was dan ook niet verrassend dat de natte wegen leidden tot verschillende valpartijen. Na een valpartij van een tiental renners in het peloton kwamen de renners van het peloton weer samen en hadden toen nog 2 minuten achterstand op de 7 renners aan kop op 35 kilometer van de finish en vlakbij de voet van de eerste klim, de Côte de Crochu.

In dit klimmetje zorgde een valpartij van Yoann Offredo (FDJ.fr) wederom voor een vertraging in het peloton. De renner uit de parijse regio leek te snel de bocht aan de voet van dit klimmetje in te rijden en gleed toen weg op de natte weg. Hierdoor pakte het peloton niet echt tijd terug op de kopgroep, die wel verschillende renners kwijt raakte, aangezien Yoann Paillot, Cesare Benedetti, Pierre Gouault en Julien Duval het ritme van Voeckler, Wallays en Van Melsen niet langer weten te volgen.
Een andee valpartij op zo'n 15 kilometer van de finish zorgde er wederom voor dat het peloton geen tijd terugpakte op het leiderstrio en hierdoor werden hun kansen op een overwinning weer een stukje groter.

Thomas Voeckler dacht waarschijnlijk dat dit de gelegenheid was om de overwinning te pakken waar hij dit jaar alleen maar heeft kunnen dromen en hij zette dus de aanval in in de Côte de Beausoleil, waardooor de kopgroep Kevin van Melsen kwijt raakte. In deze zelfde klim viel het peloton volledig uit elkaar en in de Côte de l'Epan, waar de twee renners aan kop aan de voet nog maar 29 seconden voorsprong hadden, besloot Cyril Lemoine (Cofidis, solutions crédits) aan te vallen, waarbij hij gezelschap kreeg van een groepje van 7 andere renners, waaronder John Degenkolb (Team Giant-Shimano), één van de grote favorieten van deze Paris-Tours, in het geval van een finish in een sprint.

Door de aanwezigheid van deze Duitse sprinter waren de kansen van deze achtervolgingsgroep vrijwel nihil want niemand wilde natuurlijk rijden om vervolgens op de finishstreep door hem verslagen te worden. Goed nieuws dus voor Voeckler en Wallays die nog zo'n 40 seconden voorsprong hadden op het moment dat ze aan de laatste kilometer begonnen!

Terwijl Thomas Voeckler als eerste de sprint aanzet wacht Jelle Wallays het juiste moment af op zo'n 200 meter van de finishlijn waar hij aanvalt en zo vrij eenvoudig Voeckler verslaat!

Na de finish herinnerde Jelle Wallays er uiteraard aan dat hij in 2010 Paris-Tours beloften had gewonnen, die destijds ook plaats vond tussen Bonneval en Tours!

Dit jaar liet in Paris-Tours beloften het Nederlandse Rabobank Development Team zich van haar beste kant zien want Mike Theunissen won deze versie voor renners jonger dan 23, voor zijn ploegmaten Martijn Tusveld en Sam Oomen.

Het klassement van Parijs-Tours 2014

Hieronder vindt u de top 10 van Paris-Tours 2014, 108ste editie van deze race:

1/ Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) - 5h26'18"
2/ Thomas Voeckler (Team Europcar)
3/ Jens Debusschere (Lotto-Belisol) - +0'12"
4/ Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)
5/ Heinrich Haussler (IAM Cycling)
6/ Jean-Pierre Drucker (Wanty-Groupe Gobert)
7/ Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka)
8/ Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement)
9/ Guillaume Levarlet (Cofidis, solutions crédits)
10/ Jos van Emden (Belkin Pro Cycling Team)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 5804x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Tours

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. bonne chance a toi .pour ce paris tours.2014.mes amitiées a toute l'équipe. sarrians,le:13.10.2014. a:14h16.13. frédit de sarrians.

    | bauso.laurent. | maandag 13 oktober 2014 om 14u17

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer één ?