home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het Grand Départ van de Tour de France 2016 in La Manche? De regio zegt van wel, maar ...

Toegevoegd: zaterdag 04 oktober 2014 om 15:24:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Dit artikel verwijst nu naar een recenter artikel: Het Grand Départ van de Tour de France 2016 in het departement La Manche eindelijk bevestigd!. Wellicht vindt u hier recentere informatie.

  Het Grand Départ van de Tour de France 2016 in La Manche? De regio zegt van wel, maar ...Het gerucht deed al een tijd de ronde: de Tour de France 2016 zou wel eens een Grand Départ in het departement La Manche kunnen hebben. Het departement was al kandidaat sinds 2011 voor de organisatie van het Grand Départ van de Tour de France 2017, maar Amaury Sport Organisation (A.S.O.) zou het Franse departement hebben gevraagd deze start een jaar eerder al te organiseren, in 2016.

  De regio Basse-Normandie bevestigt nu al dit Grand Départ, maar .. het departement La Manche ontkent het!

  De kandidaatstelling van La Manche

  De kandidaatstelling voor een eventueel Grand Départ van de Tour de France in het departement La Manche stamt al uit 2011!

  Destijds had Jean-François Legrand, nog altijd voorzitter van het Conseil Général de La Manche, een dossier gestuurd naar ASO met ... het voorstel voor de organisatie van een etappe in 2013 en van het Grand Départ in 2017! Dit viel toen te lezen in een persbericht op maandag 14 februari 2011.

  De tijdrit van de Tour de France 2013 bij de Mont Saint-MichelHet eerste deel van dit verzoek werd ingewilligd in 2013, ter gelegenheid van de 100ste editie van de Tour de France, met een individuele tijdrit op het programma van de Tour de France 2013 tussen Avranches en de Mont Saint-Michel waar een weg speciaal was aangelegd voor de finish van de verschillende renners in deze race tegen de klok (>> zie de foto's van de tijdrit Avranches > Mont Saint-Michel).

  Maar het departement wilde het daar natuurlijk niet bij laten, gezien de kandidaatstelling van eind 2010/begin 2011. En het idee van een Grand Départ leek in goede aarde te vallen bij Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, die in een brief aan het departement van 21 januari 2011 schreef: ik heb kennis genomen van uw wens en uw enthousiasme om wederom de Grande Boucle te ontvangen tijdens de honderdste editie en vooral ook voor de organisatie van het Grand Départ van de Tour de France 2017 in uw departement (uiteraard niet vetgedrukt in de oorspronkelijke versie).

  Laten we vooral ook niet vergeten dat La Manche en de Tour de France al lang goed met elkaar overweg kunnen. Tijdens de 100ste editie van de Tour de France in 2013 werd dit nog maar weer eens aangetoond met de creatie van de boeren van La Manche (verenigd in de plaatselijke F.D.S.E.A. [Fédération Départementale des Syndicats d'Exploitants Agricoles]) met de "verjaardagstaart" voor de 100ste editie, die te zien is op 0'54" in onderstaand filmpje. Deze "taart" werd overigens beloond door de jury van de bijbehorende wedstrijd met de eerste plaats.


  Na het Grand Départ op Corsica in 2013, vond dit in 2014 plaats in Leeds (Yorkshire) in Engeland en staat die van de Tour de France 2015 gepland in Utrecht in Nederland. Als we daaraan het Grand Départ van de Tour in 2012 in Luik in België toevoegen dan lijkt het logisch dat voor 2016 een start in Frankrijk vrijwel verplicht was. A.S.O. lijkt echter blootgesteld te zijn aan een afnemend animo van de Franse regio's en departementen voor de organisatie van een Grand Départ en met name voor de financiering hiervan. Waar een regio in het buitenland een echt belang kan hebben bij het laten overkomen van de Tour, met name wat betreft de media-aandacht hiervoor en de directe en indirecte inkomsten die de Tour genereert, maar ook voor het aanwakkeren van de passie voor de wielersport en het fietsen in het algemeen (zoals we duidelijk hebben kunnen zien met de toename van het aantal mensen dat op de fiets stapt in Yorkshire sinds de aankondiging van het Grand Départ van de Tour de France 2014), lijkt er voor een streek in Frankrijk geen enorm verschil te zijn tussen een Grand Départ en één of twee etappes van de Tour. De kandidaatstelling van La Manche kwam dus heel goed van pas en, alhoewel deze eigenlijk 2017 betrof, wisten we al een tijdje dat A.S.O. deze kandidaat in gedachten had voor 2016!

  De krant Ouest France had namelijk op 23 juli, tijdens de Tour de France 2014, al aangekondigt dat de Tour in 2016 daar zou starten terwijl -volgens mijn informatie- het op dat moment de goede richting in ging maar er nog niets bevestigd nog vastgelegd was, en de bevestigende toon van Ouest France leek dus een beetje voorbarig ...

  De bevestiging van de regio Basse-Normandie

  Gisteren wist Tendance Ouest aan te kondigen dat de regio Basse-Normandie onlangs, in het plaatselijke magazine van de regio, Reflets (nummer 49 van oktober/november/december 2014), officieel aankondigde dat de Tour de France 2016 het Grand Départ in deze regio zal kennen en om precies te zijn in het departement La Manche. Het magazine geeft aan dat het departement kandidaat was sinds 2013 (wat dus onjuist is zoals we hierboven hebben gezien) en dat de organisator ASO de startplaats voor het einde van het jaar aan zal kondigen. Dit is te lezen op pagina 10 onderaan de pagina:

  En de ontkenning van het departement!

  Later op de dag gisteren kwam Tendance Ouest terug op dit onderwerp om aan te geven dat de informatie officieel ontkend was door het betreffende departement!

  Het conseil général verbaast zich over de publicatie van niet bevestigde informatie (...) in een officieel magazine en geeft aan dat er op dit moment absoluut geen overeenkomst noch contract is getekend met Christian Prudhomme (het magazine van het departement zelf, Manchemag, sprak dan ook met geen woord over de Tour de France).

  En wat betekent dat?

  De reactie van het Conseil Général de La Manche is niet echt verrassend want het departement heeft natuurlijk officieel niet het recht om deze informatie op dit moment te bevestigen, maar:
  1/ aangezien de kandidaatstelling bekend is
  2/ de regio blijkbar om hulp is gevraagd - waarschijnlijk voor de aanvraag van een subsidie van een deel van de kosten (ter herinnering, voor 2013, toen de Tour de France het departement had bezocht voor een tijdrit tussen Avranches en de Mont Saint-Michel, had de regio Basse-Normandie bijgedragen in de kosten met een bedrag van 40.000€ inclusief BTW terwijl de totale kosten af te dragen aan A.S.O. toen 160.000€ exclusief BTW bedroegen
  3/ en dat de officiële aankondiging noormaal gesproken in november plaats vindt, een paar weken na de officiële presentatie van het parcours van de Tour de France 2015 op 22 oktober aanstaande (sommige bronnen spreken van een aankondiging op dezelfde dag maar dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk want A.S.O. weet maar al te goed dat het belangrijk is om een Grand Départ appart aan te kondigen, ten eerste om ervoor te zorgen dat de informatie over twee verschillende edities van de Tour de France niet door elkaar gaat lopen maar ook om de beloofde exposure te geven aan de plaats [hier departement] die de hand in de buidel steekt om het Grand Départ te organiseren!)
  4/ en ten slotte omdat er weinig geruchten zijn over eventuele andere kandidaten voor de organisatie van een Grand Départ van de Tour de France 2016

  ... lijkt de kans toch groot dat in de komende weken dit nieuws bevestigd wordt: "La Manche ontvangt het Grand Départ van de Tour de France 2016!"

  Welke steden dan op het programma zullen staan van dit Grand Départ blijft voorlopig nog onbekend, ook al kunnen we ervan uit gaan dat de Mont Saint-Michel waarschijnlijk weer wel in de kijker gezet zal worden en misschien ook dat een bezoekje aan Saint-Martin-de-Landelles op het programma staat, waar ieder jaar La Polynormande plaats vindt maar vooral ook waar Daniel Mangeas, de stem van de Tour gedurende 40 jaar voordat hij de handdoek in de ring gooit voor de wedstrijden van A.S.O. eind dit jaar (ik maak van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat hij ons steeds weer vraagt om iedereen die het maar horen wil duidelijk te maken dat hij alleen stopt met de wedstrijden van A.S.O. en dat hij net als voorheen (en misschien zelfs meer) verder gaat met de andere wedstrijden op de Franse wielerkalender !), woont.
  Verder wordt gesproken over Cherbourg in het parcours van de Tour de France 2016 als het Grand Départ in La Manche bevestigd wordt, misschien zelfs wel als de plaats waar alle renners en volgers van de Tour samen komen voor de start! Cherbourg zou zo de Tour de France terugvinden, 22 jaar na de laatste etappestart die daar in 1994 plaats vond (voor een etappe richting Rennes) ...

  Coutances ligt hoogstwaarschijnlijk ook ergens op het parcours van het Grand Départ van de Tour de France 2016 want in onderstaande Tweet van het officiële account van de Tour de France zien we duidelijk de kathedraal van Coutances, zoals u kunt zien in de foto net eronder :) (het is echter niet bekend of dit ook een start- of finishplaats zal zijn of slechts een plaats waar de Tour langs komt):


  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 25 reacties | 13914x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2016 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 25 reacties!
 1. Donc si des gens veulent poster les premières rumeurs sur le parcours 2016 (Verdun, Vosges dont Lac Blanc, Alpes par la Suisse...), voilà ils peuvent maintenant, ici je trouve que c'est un bon endroit pour...

  | julien s | zaterdag 04 oktober 2014 om 16:11:25

 2. Trois liens, que j'avais récoltés :

  Péronne - Verdun : http://www.courrier-picard.fr/accueil/et-si-le-tour-s-associait-au-centenaire-de-la-bataille-ia0b0n152611

  Lac Blanc (Vosges) : http://www.dna.fr/sports/2014/07/14/l-impact-du-tour-de-france-2015

  Montgenèvre/Sestrières : [[ voir ci-dessous ]]

  | Mrmoving | zaterdag 04 oktober 2014 om 18:44:51

 3. @Mrmoving : pour le dernier lien, ça s'appelle du plagiat, a priori aussi bien pour la vidéo que pour la copie du journal italien ... mais C'est une info D!CI, mais bien sûr !

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 04 oktober 2014 om 18:59:05

 4. @ Thomas : Si tu veux, je n'ai rien contre le fait que tu enlèves mon lien, d'autant que j'ai retrouvé l'article italien, qui évoque les différents scenarii possibles :

  Montgenèvre/Sestrières/Mont Cenis : http://www.lastampa.it/2014/01/15/cronaca/sport/tour-de-france-a-sestriere-il-progetto-che-piace-a-parigi-ps3HH5QibVWvpVeyC0KhdO/pagina.html

  [[ c'est mieux en effet :) ]]

  | Mrmoving | zaterdag 04 oktober 2014 om 20:33:52

 5. vu qu'en 2015 on va dans le sens des aiguilles d'une montre en 2016 ... on va aller à l'inverse !!!

  Vu qu'en 2015, le grand départ est à l'étranger donc en 2016 ce sera en France !!!

  pour le tracé tu ne fais rien sans l'appui de élus locaux. Or, je ne suis pas sur que ce soit l'entente cordiale sur cette question.

  [[ lien supprimé, déjà évoqué et commenté dans l'article ]]

  Qu'est ce qu'il y a en autre candidature ? Paris, je sais ! ils veulent faire le doublé finale euro 2016 + départ du TDF
  ... Qu'est ce qu'il y a d'autres ?

  | gill | zondag 05 oktober 2014 om 11:57:31

 6. le col du beal serait lieu d'arrivé apres le passage des alpes

  | vava | zondag 05 oktober 2014 om 13:22:46

 7. Donc les rumeurs qui circulent déjà pour 2016 ne semblent pas aller vers un Tour dans le sens inverse des aiguilles d'une montre, au contraire.
  Gill, si tu pouvais lire ce qu'il est écrit et réfléchir avant de poster tes fantasmes, dont on a déjà débattu mille fois auparavant (exemples: sur l'autre article, la Bonnette avec deux mois de retard, ou le Puy de Dôme, qui N'ACCUEILLERA PLUS JAMAIS le Tour, on l'a déjà expliqué en long, en large et en travers, et là ici, l'intrevention de Thomas parce que ton "apport" n'en est pas un), ce serait plus reposant.

  | julien s | zondag 05 oktober 2014 om 14:35:27

 8. Je pense comme Julien S que le tour 2016 peut être celui qui rompt avec l alternance Pyrennees Alpes. Les Savoies ne seront encore pas bien servies cette années alors qu il reste des grands candidats : glieres, morzine, suisse, val d Isère, courchevel, valmorel...

  | Dede | zondag 05 oktober 2014 om 15:10:41

 9. Depuis quand allons-nous dans le sens des aiguilles d'une montre en 2015? On attaque les Pyrénées avant les Alpes l'année prochaine, jusqu'à preuve du contraire, c'est le sens inverse ...

  Donc 2016 logiquement, ce serait Alpes avant Pyrénées ... sens des aiguilles d'une montre.

  | Mrmoving | zondag 05 oktober 2014 om 21:05:05

 10. Totalement d'accord avec @9, je ne comprends pas ce faux debat.

  On aura surement deux etapes dans le department, soit prologue + etape en ligne soit 2 etapes en ligne avec debordement dans les autres departements de basse Normandie a envisager.

  Une belle etape avec des passages en bord de mer et plein de vent sont a envisager, avec de belles vues sur les plages du debarquement (au moint Utah).

  | Yoshi45 | maandag 06 oktober 2014 om 21:15:49

 11. Peu importe le sens.

  Le débat concerne l'alternance Alpes - Pyrennes et l'hypothèse qu'elle ne soit pas respectée en 2016

  | Dede | maandag 06 oktober 2014 om 22:06:05

 12. A défaut de ja connaitre les villes étapes, on peut déjç trè bien s'imaginer la première partie du Tour 2016.
  - Départ de la Manche ( Prologue au Mont St Michel ?)
  - une première étape qui pourrait partir de Bretagne (Dol de Bretagne / Cherbourg, 210 km)
  - Une deuxième étape 100% normande (Cherbourg / Honfleur, 187 km)
  - Une troisième étape pour rejoindre la Somme, commémoration de la Bataille de la Somme oblige (Lisieux / Amiens, 210 km)
  - une quatrième étape, pour commémorer la Bataille de Verdun (Peronne / Versun, 240 km, un poil trop long ...)
  - une cinquième étape pour aller chercher la Planche des Belles Filles que C.Prudhomme apprecie beaucoup (Metz / Planche des Belles Filles, 200 km)
  Puis descente tranquille vers les Alpes. Les villes sont imaginées mais je pense qu'on en sera pas loin ...

  | Stephane75 | dinsdag 07 oktober 2014 om 18:03:08

 13. Je pencherai plus sur le jura avec les Rousses. Puis, la suisse avec Verbier ou Finhaut. J'imaginerai bien aussi à nouveau Risoul. Pour les pyrénees, j'aimerai bien retour en Andorre et du classique style Luchon. Ensuite, bordeaux puis le dernier clm en charente (île d'oléron).

  Sinon, pour le grand départ, si c'est dans un lieu mythique comme le mont saint michel, pourquoi pas en CLM par equipes en Semi Nocturne (premier départ à 20H) ? Au moins pour que le tour puisse rattraper son retard sur le Giro et la Vuelta?

  | bendechat | woensdag 08 oktober 2014 om 16:36:56

 14. Pour faire un depart en semi nocturne il faut que la route soit suffisament illuminee, dans une zone urbaine. Le MSM n'est pas une zone si urbaine que ca. Si il fait beau en efet, ca ne poserait pas trop de problemes d'avoir des coureurs qui roulent a 22h, mais si jamais il ne fait pas beau il y a le risque qu'il fasse trop sombre quand les leaders partent.

  Sinon pour le parcours, malgre cette rumeur de Peronne je suis convaincu que le TOur contournera Paris par le sud cette fois car le nord et la Picardie ont eu leur passage en 2014 puis normalement 2015. Et je penche pour une arrivee dans les Vosges puis un passage en Suisse pour attaquer les Alpes (Finhaut Emosson?). Mais nous y reviendrons.

  | Yoshi45 | woensdag 08 oktober 2014 om 18:17:36

 15. La trame du tour 2016 à mon sens va se dérouler comme ça :
  Manche / Touraine / Berry / passage par la bourgogne (1er CLM) direction le Jura (je vois bien les Rousses en effet par exemple) puis la Suisse (pourquoi ne pas envisager Finhaut qui a été arrivée d'étape du dernier Dauphiné) passage par les savoies pour les Alpes, traversées du massif central (Col du Béal? Super Lioran?) direction les pyrénnées par Narbonne puis la remontée vers Paris (sera-t-elle directe ou aura-t-on un deuxième CLM?)
  Dans l'idée, je vois mal le tour refaire un canevas des deux dernières années (entre 2014-2015 bien sur) et ne pas traverser le centre / centre est.

  Dans les "on dit", Bourges, après avoir espéré en 2014, devrait sans doute candidater en 2016, de même que Saint Amand qui reçoit le Paris Nice de 2015.

  Mais on aura le temps d'affiner tout cela d'ici l'an prochain et l'article des rumeurs ;)

  | Guillaume40 | woensdag 08 oktober 2014 om 18:50:40

 16. J'ai fait une petite vérification, et sauf erreur de ma part, Saint-Lô est le seul chef-lieu de département de métropole à n'avoir jamais accueilli le Tour, avec Moulins dans l'Allier. Alors pourquoi pas pour 2016 ?

  | benj45 | donderdag 09 oktober 2014 om 14:15:57

 17. http://www.lunion.presse.fr/region/cyclisme-tour-de-france-soissons-candidate-ia231b0n416796
  http://www.francebleu.fr/sports/picardie-sport/picardie-sport-325
  http://www.lavoixdunord.fr/region/pas-de-choix-mais-une-politique-la-girafe-rejoint-ia30b53934n2364673 (paragraphe 3)

  il y a quelques candidatures qui tombent dans ce secteur (Soissons, Amiens, Béthune, Abbeville,...) ! Bref, on semble motivé au nord de Paris ... La première partie s'articule ntre la Normandie et la Somme !!!

  Mais ce n'est pas vraiment une surprise, je pense !

  | gill | vrijdag 10 oktober 2014 om 21:49:55

 18. J;ai du mal a imaginer qu'on puisse avoir Picardie-Normandie en 2015 et Normandie-Picardie en 2016.

  L'idee se tient mais je pense quand meme que le debat nord/sud de Paris est reel et n'aura sa conclusion que dans le topic de l'an prochain quand on cherchera le trace du Tour 2016.

  | Yoshi45 | dinsdag 14 oktober 2014 om 20:36:54

 19. Alors, en normandie commence un Tour versant Nord, avec les Vosges, les Alpes et Grand Finale aux Pyrénées...

  | Jeroen Wielaert | maandag 20 oktober 2014 om 19:03:24

 20. Quand connaitra-t-on la ville du grand depart 2016 ?

  | LESVERTS | woensdag 22 oktober 2014 om 19:06:11

 21. Yzeure candidate pour le Tour de France 2016 - La Montagne
  www.lamontagne.fr › Auvergne › Allier › Moulins

  | vava | woensdag 22 oktober 2014 om 19:36:03

 22. Après la Manche, On est quand meme quasi certain d'un passage important dans le massif central, en Haute Savoie et dans la région Poitou Charentes

  | Dede | vrijdag 24 oktober 2014 om 22:46:54

 23. On retrouvera peut-être les Vosges en 2016:

  http://www.dna.fr/sports/2014/07/14/on-croise-les-doigts

  Cordialement

  | Pierre LACOUE | zaterdag 25 oktober 2014 om 17:16:15

 24. J'avais déjà quelques infos officieuses à ce sujet, mais qui ont été confirmées dans un hebdo local cette semaine. Le maire d'Orléans indique être intéressé pour accueillir le Tour dans les prochaines années. Le parcours 2016 pourrait être tout indiqué, dans le cas d'un passage au sud de Paris en première semaine, d'autant que le département d'Eure-et-Loir, notamment Dreux, est officiellement candidat.

  | benj45 | maandag 03 november 2014 om 10:07:48

 25. Contrairement à Gill post 17), je pense que , après la Manche, le tour passera par le sud de Paris, et non au nord, pour rejoindre les Vosges, via la région Centre et la Bourgogne
  Benj45) évoque d'ailleurs Orléans, et on parle de l'Eure et Loir. Je pense que le tour passera à Contres, dans le Loir et Cher, qui a rendu pas mal de services, sur Paris-Nice

  | olivier | dinsdag 04 november 2014 om 12:57:58

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel. Praat verder over dit onderwerp nadat u het volgende artikel hebt gelezen:

>> Het Grand Départ van de Tour de France 2016 in het departement La Manche eindelijk bevestigd!