home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Wat er gebeurde in de 3 Ierse etappes van de Ronde van Italië 2014

Toegevoegd: zondag 11 mei 2014 om 21:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Wat er gebeurde in de 3 Ierse etappes van de Ronde van Italië 2014

  Michael Matthews (Orica-GreenEDGE): de roze trui zo lang mogelijk behouden

  Na 3 dagen in de Giro d'Italia 2014 die afgelopen vrijdag van start ging in Belfast in Ierland met een ploegentijdrit, is het morgen alweer tijd voor de eerste rustdag.

  Eerste rustdag vanwege de verplaatsing van Ierland naar het zuiden van Italië en eerste rustdag voor een week die al steeds zwaarder wordt in de 6 komende etappes in Italië.


  Hieronder vindt u een korte samenvatting van de 3 eerste dagen van de Ronde van Italië 2014 maar ook een korte vooruitblik op wat gaat volgen.

  1/ vrijdag 9 mei 2014 - ploegentijdrit - Belfast > Belfast: weinig verrassend maar met regen en een belangrijke valpartij!

  In de eerste etappe, die plaatsvond in de vorm van een ploegentijdrit in de straten van Belfast, was de Orica-GreenEDGE ploeg de grote favoriet want de Australische ploeg heeft van de ploegentijdrit haar specialiteit gemaakt. Ondanks een probleem met de derailleur van Mitchell Docker, wist Orica-GreenEDGE inderdaad de beste tijd weg te zetten in deze tijdrit, door de 21,7 kilometer af te leggen in 24 minuten en 42 seconden (52,7 km/h).

  Door als tweede ploeg van start te gaan, na de Colombia ploeg, had de Orica-GreenEDGE ploeg als voordeel dat haar tijdrit afgelegd werd op een droge weg. Toen Svein Tuft, de Canadese renner die deze vrijdag zijn 37ste verjaardag vierde en de roze trui als mooi verjaardagscadeau kreeg, éénmaal over de finishlijn kwam, kwam de regen namelijk tevoorschijn en dat maakte de taak er voor de andere ploegen uiteraard niet makkelijker op, met name in de gevaarlijke bochten in het parcours.

  Vladimir Gusev, van de Katusha ploeg, bijvoorbeeld, vloog uit de bocht en ging het talrijke publiek in roze gekleed van dichterbij te kijken .. voordat hij gelukkig zijn weg voort kon zetten! Dat was niet het geval voor Dan Martin (Garmin-Sharp) die ten val kwam samen met zo'n beetje de helft van zijn ploeg. De eerste kopman van de Amerikaanse ploeg, een outsider voor het algemeen klassement van deze Giro d'Italia 2014, zag zijn Ronde van Italië al in duigen vallen na 10 kilometer .. in zijn eigen land! De Ierse renner was de eerste renner van de ploeg die ten val kwam en 3 andere renners konden vervolgens de valpartij ook niet vermijden. Dan Martin, maar ook zijn ploegmaat Koldo Fernandez - die ondanks dat toch doorging tot aan de finishlijn - braken hun sleutelbeen in deze val en zo kwam deze 3 weken durende Grote Ronde voor hen na nog geen dag ten einde.

  Toen de weg weer wat op begon te drogen wisten de Omega Pharma-QuickStep en BMC Racing Team ploegen de 2de en 3de tijd weg te zetten in deze Ierse tijdrit.

  Het klassement van de eerste etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 (van ploegen) van deze eerste etappe van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Orica-GreenEDGE - 24'42"
  2/ Omega Pharma-QuickStep - +0'05"
  3/ BMC Racing Team - +0'07"
  4/ Tinkoff-Saxo - +0'23"
  5/ Team Sky - +0'35"
  6/ Astana Pro Team - +0'38"
  7/ Cannondale - +0'53"
  8/ Movistar Team - +0'55"
  9/ Team Giant-Shimano - +0'56"
  10/ AG2R La Mondiale - +0'58"

  De videosamenvatting van de eerste etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de samenvatting van deze eerste etappe van de Giro d'Italia 2014 in video:

  2/ zaterdag 10 mei 2014 - Belfast > Belfast: Marcel Kittel, ook weinig verrassend

  Deze eerste etappe in lijn was weggelegd voor de sprinters en de grote favoriet oner hen was de Duitse renner Marcel Kittel (Team Giant-Shimano). Voordat de grote blonde renner zijn benen mocht laten spreken moesten hij en de andere deelnemers aan de Giro echter 219 kilometer afleggen, in een lusje met start en finish in Belfast.

  Al snel na de start werd op initiatief van Maarten Tjallingii (Belkin Pro Cycling Team) een kopgroep van 4 renners gevormd, met Jeffry Johan Romero Corredor (Colombia), Sander Armee (Lotto-Belisol) en Andrea Fedi (Neri Sottoli). Deze 4 renners aan kop sloegen vervolgens een gaatje van 6'30" en op de top van de twee 4de categorie beklimmingen, Cushendall Road en Knocknagulliagh, begrepen we waarom Tjallingii graag in de kopgroep wilde zitten. De Nederlandse renner pakte daar namelijk de eerste punten voor het bergklassement en liet nadat hij de blauwe leiderstrui van dit klassement had aangetrokken na de finish weten dat dat inderdaad zijn doel was vandaag.

  Op de top van de 2de klim, op 23,6 kilometer van de finish, was hun voorsprong nog maar één minuut en het en op iets meer dan tien kilometer van de finish gebeurde dus het onvermijdelijke en kwam het peloton weer samen, met uitzondering van Tjallingii echter want hij probeerde nog alleen vooruit te blijven. Toen de Nederlander ook teruggepakt werd op 3,5 kilometer van de finish was het dus tijd voor een massasprint en Nacer Bouhanni (FDJ.fr) was de eerste die aanviel maar dat bleek uiteindelijk te vroeg te zijn .. op zo'n 75 meter van de finish werd hij namelijk links langs ingehaald door de Duitse renner Marcel Kittel die vervolgens de etappeoverwinning pakte!

  Dankzij deze overwinning werd Kittel zo lid van de selecte groep van renners die etappeoverwinningen hebben gepakt in alledrie de Grote Ronden!

  De huissprinter van de Orica-GreenEDGE ploeg, Michael Matthews, eindigde op de 8ste plaats en nam zo de roze trui over van zijn ploegmaat Svein Tuft.

  Het klassement van de tweede etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze tweede etappe van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Marcel Kittel (Team Giant-Shimano) - 5h13'12"
  2/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr)
  3/ Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)
  4/ Elia Viviani (Cannondale)
  5/ Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
  6/ Manuel Belletti (Androni Giocattoli)
  7/ Ben Swift (Team Sky)
  8/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
  9/ Davide Appollonio (AG2R La Mondiale)
  10/ Tyler Farrar (Garmin-Sharp)

  De videosamenvatting van de tweede etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de samenvatting van de tweede etappe van de Giro d'Italia 2014 in video:

  3/ zondag 11 mei 2014 - Armagh > Dublin: de tweede voor Kittel, een mooi verjaardagscadeau!

  Vandaag vierde Marcel Kittel (Team Giant-Shimano) zijn 26ste verjaardag. De Duitse renner hoopte zich een mooi verjaardagscadeau te geven, nog een etappeoverwinning. Maar voordat het zover was moest er nog 187 afgedaald worden naar het noorden na het vertrek vanuit Armagh, tot aan de aankomst in Dublin. 187 kilometer, nog altijd grotendeels verreden in de regen, zoals dat al het geval was sinds het begin van deze Giro d'Italia.

  In het begin van de etappe leek het een remake van de etappe van gisteren te worden, met wederom een aanval van Maarten Tjallingii (Belkin Pro Cycling Team) en wederom een renner van de Colombia ploeg (Miguel Angel Rubiano Chavez) en één van de Neri Sottoli ploeg (Giorgio Cecchinel) onder de renners die zich bij hem gevoegd hadden in de kopgroep. In deze kopgroep vonden we daarnaast ook Yonder Godoy (Androni Giocattoli) en Gert Dockx (Lotto-Belisol) en het was dus een groep van 5 renners die het avontuur onder de regen opzocht vandaag.

  De voorsprong schommelde rond de 6 minuten toen Tjallingii extra punten toevoegde aan zijn verzameling op de top van Markethill vroeg in de etappe (na 32,1 km) en wederom op de top van de klim in Fews Forest, zo'n twintig kilometer verderop.

  Terwijl er verschillende valpartijen plaats vonden, waarvan één met daarin Michael Matthews (Orica-GreenEDGE), de leider van het algemeen klassement en dus drager van de roze trui, liep de voorsprong van de kopgroep op het peloton langzaam terug en op 13 kilometer van de finish kwam hun avontuur zo ten einde. Zelfs Cecchinel die nog even alleen vooruit probeerde te blijven werd uiteindelijk ingehaald.

  Er stond dus weer een massasprint op het programma en dus het verjaardagsfeestje van Marcel Kittel maar, zoals u wellicht gezien heeft op de gedetailleerde kaart van het parcours (u vindt hier het parcours op Google Maps/Google Earth van alle etappes en u kunt vervolgens zoveel inzoomen als u wilt om alle details van het parcours te kennen!) bevatte het slotstuk van de etappe verschillende bochten en lag de finishstreep in een smalle straat. In deze bochten verloor de Duitse renner het contact met de kop van de wedstrijd en met zijn ploegmaten en de etappeoverwinning leek dus te gaan naar de winnaar van de tweestrijd tussen Ben Swift (Team Sky) en Elia Viviani (Cannondale).

  Een krachtsexplosie van de drager van de rode trui, birthday boy Marcel Kittel, bracht hem echter terug naar deze twee sprinters en hij wist op het laatste moment Ben Swift te verslaan op de finishlijn.

  Marcel Kittel behoudt dus zijn rode trui van het puntenklassement (met 100 punten, 31 meer dan Ben Swift, 32 meer dan Elia Viviani en 35 meer dan Nacer Bouhanni) terwijl Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) de roze trui behoudt. Maarten Tjallingii gaat verder met de blauwe trui van het bergklassement op zijn schouders, met 12 punten, ver voor Andrea Fedi die er maar 3 heeft.

  Het klassement van de derde etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u het klassement van deze 3de etappe van de Giro d'Italia 2014, de laatste in Ierland, voor de verplaatsing naar het zuiden van Italië:

  1/ Marcel Kittel (Team Giant-Shimano) - 4h28'43"
  2/ Ben Swift (Team Sky)
  3/ Elia Viviani (Cannondale)
  4/ Davide Appollonio (AG2R La Mondiale)
  5/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr)
  6/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky)
  7/ Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
  8/ Edwin Alcibiades Avila Vanegas (Colombia)
  9/ Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)
  10/ Tyler Farrar (Garmin-Sharp)

  De videosamenvatting van de derde etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de samenvatting van deze derde etappe van de Giro d'Italia 2014 in video:

  Het vervolg: 6 etappes in lijn met de eerste bergen in Italië

  Na de finish van de 3de etappe en dus de dag voor de uitzonderlijk vroege eerste rustdag vanwege de verplaatsing naar het zuiden van Italië en om precies te zijn naar Giovinazzo, liet Michael Matthews (Orica-GreenEDGE), leider van het algemeen klassement en dus drager van de roze trui, weten de roze trui zo lang mogelijk te willen behouden: er komen bergetappes aan, vanaf de 7de of de 8ste geloof ik .. voordat het zo ver is wil ik proberen tijd te winnen met de bonusseconden in de sprints.

  En de 4de etappe, een extreem korte etappe van slechts 112 kilometer, is in principe wederom voor de sprinters. In de volgende etappes wordt het profiel al wat grilliger, met onder andere een finish heuvelop voor de 5de etappe, en vanaf de 7de etappe vinden we inderdaad al de echte bergen. Voor alle details over het parcours van de volgende etappes van de Giro d'Italia 2014 kunt u het artikel Het parcours van de Ronde van Italië 2014 op Google Maps/Google Earth en alle details raadplegen.

  bron foto's illustratie van het artikel: RCS Sport - © Fabio Ferrari - LaPresse

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 2.946x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2014 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zeven ?