maandag 21 april 2014 om 22u24

Na de Amstel Gold Race 2014 die afgelopen zondag gewonnen werd door Philippe Gilbert, gaan de Ardennenklassiekers deze woensdag verder met de Waalse Pijl (Flèche Wallonne).

In tegenstelling tot voorgaande jaren gaat deze wedstrijd niet van start ten westen van Huy (Binche vorig jaar en Charleroi de voorgaande jaren), maar vanuit Bastenaken (Bastogne), ten zuid-oosten van de finishstad van deze klassieker, ter gelegenheid van de 100ste editie van Luik-Bastenaken-Luik die aanstaande zondag op het programma staat.

In dit artikel vindt u ook het slotstuk van het parcours wat ook gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Waalse Pijl 2014 op Google Maps

Zoals hierboven al aangegeven gaat de wedstrijd dus van start in Bastenaken (Bastogne), waar normaal gesproken Luik-Bastenaken-Luik omkeert op de rotonde die zijn naam draagt.

Na de start vanuit de Rue du Sablon, volgt het peloton de Place Saint-Pierre, de Rue Pierre Thomas, de Rue de la Roche, deze bekende rotonde van La Doyenne en ten slotte de N384 in Savy waar de wedstrijd dan echt van start gaat op 5 kilometer van de plaats waar de renners vertrokken zijn en hier begint dan echt de race van 199 kilometer tot aan de 3de doorkomst op de top van de Mur de Huy (Hoei).

Het begint allemaal met een eerste deel van 111,5 kilometer richting de eerste doorkomst over de Mur de Huy. Het peloton gaat via La Roche-en-Ardenne, Hotton, Havelange en Ohey naar de eerste klim die meetelt in het bergklassement, de Côte de Bellaire (1 km @ 6,8%). Na deze eerste klim gaat de reis verder naar Andenne en vervolgens oostwaarts richting Huy waar de weg naar de finishlijn ook enigszins gewijzigd is en nu loopt via de Côte d'Ahin (2,1 km @ 5,9%). Via Ronheuville keren ze dan terug naar Huy waar ze de N66 verlaten richting de beruchte klim van de Mur de Huy (1,3 km @ 9,3% !). Dit eerste deel van het parcours is in onderstaande kaart afgebeeld in het bruin.

Na deze eerste doorkomst over de finishlijn kunnen de renners nieuwe krachten opdoen in de bevoorradingszone in Huy en komen ze terecht op het eerste circuit rondom de finishsstad, met een lengte van 64 km en hieronder afgebeeld in het donkerblauw. Dit eerste circuit rondom Huy is vrijwel hetzelfde als dat van vorig jaar en loopt via de Côte d'Ereffe (2,2 km @ 5,9%).

In tegenstelling tot vorig jaar slaat het parcours pas ter hoogte van Ohey rechtsaf en de renners beklimmen dan wederom de Côte de Bellaire (1 km @ 6,8%). Na deze klim volgen ze het parcours wat hen de eerste keer naar Huy had geleid maar net na Andenne verlaten ze kort de weg richting de klim van de Côte de Bohisseau (1,3 km @ 7,6%) en de Côte de Bousalle (1,7 km @ 4,9%). Na de klim van deze twee bergen keren de renners terug op het parcours wat hen bij de eerste doorkomst al bracht naar de top van de Mur de Huy.

Het rode deel van het parcours op de kaart is het tweede circuit rondom Huy, 23,5 kilometer lang. Dit circuit is de belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig jaar en de twee laatste klimmetjes van de Mur de Huy liggen zo nog maar 23,5 kilometer uit elkaar. De renners vinden in dit circuit echter maar één klimmetje, de Côte d'Ereffe (2,2 km @ 5,9%) (alhoewel het profiel nog een ander kort klimmetje lijkt te tonen net na deze klim), want na deze klim slaan ze rechtsaf om terug te keren op de weg die hen naar de Mur de Huy bracht en die zoals gebruikelijk een beslissende rol zal spelen voor de winnaar van de Waalse Pijl 2014!

Hieronder vindt u het parcours op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden in de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van de Waalse Pijl 2014. Klik op de afbeeldingen om alle details van deze Ardennenklassieker te zien:

Het tijd- en routeschema van de Waalse Pijl 2014 Het profiel van de Waalse Pijl 2014 De kaart met het parcours van de Waalse Pijl 2014 op Google Maps

Flèche Wallonne 2014

[X] Close

Flèche Wallonne 2014

[X] Close

Het parcours van de Waalse Pijl 2014 in Google Earth

Bekijkt u het parcours van de Waalse Pijl 2014 liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te maken? Download dan onderstaande KML bestandje:

> Download het parcours van de Waalse Pijl 2014 in Google Earth

Het parcours van de Waalse Pijl 2014

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 20106x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Un tracé Google Earth très bien réalisé compte tenu du peu d'informations sur certaines portions du parcours...

    | Pierre | woensdag 23 april 2014 om 12u19

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer vijf ?