zondag 20 april 2014 om 16u59

De Amstel Gold Race bleef vandaag spannend tot het einde, met een kopgroep van 10 renners die beetje bij beetje teruggebracht werd tot twee renners met Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) en Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) die vooruit wisten te blijven tot de voorlaatste van de 34 beklimmingen van de wedstrijd.

Na een hergroepering begint het gehele peloton aan de laatste klim van de Cauberg waar alles opgeblazen werd. Philippe Gilbert (BMC Racing Team) ging er toen alleen vandoor en slaagde in zijn plannetje om alleen vooruit te blijven en won hiermee voor de derde keer de Amstel Gold Race!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Amstel Gold Race 2014

In Zuid-Nederland, in de provincie Limburg rondom Maastricht, vond vandaag de 49ste editie van de Amstel Gold Race, de enige Nederlandse klassieker, plaats.

Al snel na de start werd op initiatief van James Vanlandschoot (Wanty-Groupe Gobert) een groep met maar liefst 10 renners gevormd die zich losmaakte van het peloton. In deze groep vonden we verder Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Pim Lighthart (Lotto-Belisol), Rory Sutherland (Tinkoff-Saxo), Alexey Lutsenko (Astana), Christophe Riblon (AG2R La Mondiale), Matej Mohoric (Cannondale), Pirmin Lang (IAM), Nicola Boem (Bardiani CSF) en Manuel Belletti (Androni Giocattoli).

Deze 10 renners aan kop werkten goed samen om al snel een behoorlijk gaatje te slaan, bij de eerste klim van de beruchte Cauberg was de voorsprong al 15 minuten. Terwijl het peloton vanwege valpartijen een aantal renners kwijtraakte, met daaronder een aantal bekende namen (Joaquim Rodriguez (Katusha), Thomas Dekker (Garmin-Sharp), Andy Schleck (Trek Factory Racing), ...), blijven de renners van de kopgroep goed samenwerken en bij de tweede doorkomst over de finishlijn is hun voorsprong dan nog altijd 6'43".

Met name dankzij het werk van de Movistar ploeg, voor hun kopman en grote favoriet van deze wedstrijd, Alejandro Valverde, loopt de voorsprong dan snel terug. We zien bijvoorbeeld de kampioen van Spanje, Jesus Herada Lopez, vooraan in het peloton en wanneer de voorsprong van de kopgroep terug begint te lopen naar de 3 minuten is dat het teken voor Nicola Boem om aan te vallen, op de Gulpenerberg, om zo de kopgroep nieuw leven in te blazen. Het duurt even maar hij krijgt dan uiteindelijk alleen nog maar gezelschap van Lutsenko, Ligthart, Van Hecke, Riblon en Belletti die zo samen een kopgroep van 6 renners vormen.

Thomas VoecklerOp 40 kilometer van de finish is hun voorsprong nog altijd 2'46" en een kilometer verderop is het de beurt aan Thomas Voeckler (Team Europcar) om aan te vallen. Hij krijgt gezelschap van Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep), Jakob Fuglsang (Astana), Pieter Weening (Orica-GreenEDGE), Tim Wellens (Lotto-Belisol) en Greg van Avermaet (BMC Racing Team) en deze groep met 6 renners zet dan de achtervolging van de kopgroep in.

In deze kopgroep voelen Lutsenko, Ligthart en Belletti de meer dan 200 kilometer aan kop in hun benen en zij weten het tempo niet langer bij te houden in deze kopgroep die zo dus teruggebracht wordt tot 3 renners.

Christophe RiblonIn het begin van de klim van de Keutenberg van 22%, verliest Boem dan het contact met Christophe Riblon die duidelijk het beste is op deze hoge stijgingspercentages in het begin van deze klim en de Fransman wordt dus alleen nog maar gevolgd door Preben van Hecke.
Achter dit leidersduo beginnen de renners uit het groepje met Thomas Voeckler deze zware klim 1'58" later maar in deze groep wordt er niet echt goed samengewerkt om de achtervolging te organiseren. Voeckler valt daarom nogmaals aan op het moment dat Alexandr Kolobnev (Katusha) zich bij het groepje voegt wat tegelijkertijd Zdenek Stybar kwijt raakt.

Paul Martens (Belkin) en Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) rijden ook het gaatje met de achtervolgingsgroep dicht (terwijl Nicola Boem ook het wiel pakt op het moment dat hij door deze groep ingehaald wordt) maar op 24 km van de finish, aan de voet van de 3de klim van de Cauberg, is de voorsprong van het leidersduo nog altijd 1'38" terwijl het peloton 36 seconden verderop volgt.

Greg van AvermaetNet na de laatste klim van de Geulhemmerberg wordt de kopgroep bijna teruggepakt door het peloton maar dankzij een aanval op het laatste moment van Pieter Weening weet de groep in eerste instantie uit de klauwen van het peloton te blijven, terwijl het leidersduo nog maar 45 seconden voorsprong heeft. Met uitzondering van Greg van Avermaet en Jakob Fuglsang worden ze uiteindelijk op 13 kilometer van de finish toch nog teruggepakt en daarmee valt de mogelijkheid die deze renners hadden om het leidersduo terug te pakken en vervolgens met een klein groepje de overwinning te betwisten in het water.

In de voorlaatste klim van deze Amstel Gold Race, de Bemelerberg, pakken Fuglsang en Van Avermaet dan eindelijk de twee overblijvende renners van de oorspronkelijke kopgroep terug en zij haken meteen aan om zo met zijn vieren verder te gaan. Preben van Hecke verliest echter al snel alsnog het contact en het leiderstrio wordt vervolgens teruggepakt door Daniel Moreno (Katusha). Greg van Avermaet besluit dan aan te vallen maar Dani Moreno laat hem niet gaan en lijkt er zelf alleen vandoor te willen gaan. Te laat echter want het peloton komt weer helemaal samen en de wedstrijd kan zo weer opnieuw beginnen op zo'n 7 kilometer van de finish!

We zien dan de Orica-GreenEDGE ploeg vooraan het peloton maar aan de voet van de laatste klim van de Cauberg heeft Michal Golas (Omega Pharma-QuickStep) deze plaats overgenomen. We zien dan verschillende aanvallen in deze slotklim, met name van Samuel Sanchez (BMC Racing Team) en Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), maar uiteindelijk weet Philippe GilbertPhilippe Gilbert (BMC Racing Team) er alleen vandoor te gaan en hij weet tot aan de finish vooruit te blijven, om zo zijn derde overwinning in de Amstel Gold Race te pakken, na 2010 en 2011.

Het klassement van de Amstel Gold Race 2014

Hieronder vindt u de top 10 van deze editie 2014 van de Amstel Gold Race:

1/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team) - 6h25'57"
2/ Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) - +0'04"
3/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) - +0'08"
4/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
5/ Michal Kwiatkowski (OPQ)
6/ Simon Geschke (Team Giant-Shimano)
7/ Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling Team)
8/ Enrico Gasparotto (Astana Pro Team)
9/ Daniel Moreno (Team Katusha)
10/ Yukiya Arashiro (Team Europcar)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden van de finale van de Amstel Gold Race 2014

Hieronder vindt u een filmpje met de beslissende aanval van Philippe Gilbert in de klim van de Cauberg:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 5141x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Autant j'apprécie le changement de place de l'arrivée (même si ça ne change pas grand chose), autant la dernière boucle de 20km est complètement à revoir tant elle ne correspond pas à l'âme de cette course et au reste du parcours, qui se fait sur des routes étroites et tournantes. Pourquoi terminer par une boucle avec de grandes lignes droites et larges?

    | Olivier73 | zondag 20 april 2014 om 17u17

  2. En effet @Olivier73, c'est un peu dommage ! Typiquement aujourd'hui, ça aurait pu être bon pour Christophe Riblon d'avoir de nouvelles montées plus raides sur des routes plus étroites ... La nouvelle arrivée (depuis l'année dernière) ça met un peu plus de suspense (ils reviennent ? ils ne reviennent pas ?) mais il y a en effet encore des améliorations possibles sur ce point !

    | Thomas Vergouwen | zondag 20 april 2014 om 19u04

  3. Oui comme d'hab ! toujours quelque chose qui ne va pas ! mais il ni a aucun coureur français en début de classement, faudrait peut être avoir 33 côtes en moins pour qu'il gagne ! pffffffffffff toujours du chauvinisme !

    | Stevens Bernard | maandag 21 april 2014 om 02u01

  4. @Bernard, pour la petite précision, je ne suis pas Français. De plus, je n'ai pas dit que la victoire de Gilbert n'était pas belle mais ça aurait été beau aussi que l'échappée aille au bout.

    Et puis c'est mal connaître Christophe Riblon que de dire qu'il aurait fallu 33 côtes de moins !

    | Thomas Vergouwen | maandag 21 april 2014 om 09u51

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer vijf ?