vrijdag 28 maart 2014 om 22u03

De 83ste editie van het Critérium International vindt dit weekend plaats in Zuid-Corsica. De wedstrijd bestaat zoals gebruikelijk uit 3 etappes: een korte etappe in lijn op zaterdagochtend, een individuel tijdrit op zaterdagmiddag en ten slotte nog een etappe in lijn, ditmaal langer en en wat bergachtiger, op zondag.

Het is alweer de 5de keer dat deze wedstrijd op Corsica plaats zal vinden, sinds de verhuizing vanuit de Ardennen waar deze werd georganiseerd van 2001 tot en met 2009 (in de geschiedenis van deze wedstrijd is deze al verschillende keren van locatie veranderd, de eerstte editie vond plaats rondom Chevreuse vlakbij Parijs!).

In dit artikel vindt u het parcours van het Critérium International 2014 op Google Maps, de tijd- en routeschema's en de profielen die automatisch gemaakt zijn op basis van de Google Maps. Ten slotte kunt u een KML bestandje download om zo het parcours te bekijken in Google Earth.


Sinds de eerste editie op Corsica werd deze wedstrijd gewonnen door Pierrick Fédrigo (2010), Fränk Schleck (2011), Cadel Evans (2012) en Chris Froome (2013). Onder de 113 deelnemers (7 van de 15 ploegen verschijnen met slechts 7 renners aan de start; zie de lijst van deelnemende renners) zal één winnaar zijn die er zondagavond na de 3 etappes van het Critérium International 2014 vandoor zal gaan. Maar wie?

Het parcours van het Critérium International 2014 op Google Maps

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ zaterdag 29 maart 2014 - ochtend - Porto-Vecchio > Porto-Vecchio - 89 km

De finish in Porto-VecchioVoor de 113 deelnemende renners gaat het allemaal van start met een etappe in lijn van 89 kilometer op zaterdagochtend.

Deze etappe is vrij vlak en er staat maar één klim op het programma, de Côte de Conca. Na de start vanuit Porto-Vecchio en een kort lusje om het stadscentrum te vermijden, gaan de renners eerst naar het zuid-oosten waar ze via een kort lusje zo'n twintig kilometer verder weer terug komen naar Porto-Vecchio.

Ten noorden van Porto-Vecchio slaan ze dan rechtsaf op de D468, tot aan Santa-Lucie-de-Porto-Vecchio waar ze verder rijden naar het noord-westen via de klim van de Côte de Conca. Ze zetten hun rit dan voort richting het noorden totdat ze de N198 kruisen ter hoogte van Foni waar ze rechtsaf slaan op deze weg naar het noorden voor de terugreis naar Porto-Vecchio.

Ze kruisen vervolgens het parcours van de heenweg in Santa-Lucie-de-Porto-Vecchio en betwisten vervolgens de tussensprint van deze etappe in Lecci. In Porto-Vecchio rijden ze wederom rondom de stad om vanuit het zuiden naar de finish te rijden, waar we hoogstwaarschijnlijk een sprint zullen zien, op de kruising van de Rue Maréchal Juin met de Rue Commandant l'Herminier na een lange rechte lijn van 1 kilometer.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours van deze etappe op Google Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van het Critérium International 2014 Het profiel van de eerste etappe van het Critérium International 2014 De kaart met het parcours van de eerste etappe van het Critérium International 2014 op Google Maps

1/ Porto-Vecchio > Porto-Vecchio

[X] Close

2/ Porto-Vecchio > Porto-Vecchio (CLM)

[X] Close

2/ zaterdag 29 maart 2014 - middag - Porto-Vecchio > Porto-Vecchio - individuele tijdrit 7 km

's Middags staat dan de gebruikelijke tijdrit in de straten van Porto-Vecchio op het programma. De startschans wordt opgebouwd in de Rue John-Antoine Nau terwijl de finish zich 7 kilometer verderop bevindt, op dezelfde plaats als waar de ochtendetappe finishte, in de Rue Maréchal Juin, na een lange rechte lijn van 1 kilometer. Daartussenin volgt elke renner de straten van Porto-Vecchio richting de N198. Als ze daar aan komen slaan ze rechtsaf tot aan de rotonde. Ze rijden hier een volledig rondje om via dezelfde weg weer terug te rijden, tot aan een rotonde waar deze weg de Rue Maréchal Juin kruist. Deze rotonde pakken ze binnenlangs, richting de finish in een lange rechte lijn.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours van deze etappe op Google Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van het Critérium International 2014 Het profiel van de tweede etappe van het Critérium International 2014 De kaart met het parcours van de tweede etappe van het Critérium International 2014 op Google Maps

2/ Porto-Vecchio > Porto-Vecchio (CLM)

[X] Close

2/ Porto-Vecchio > Porto-Vecchio (CLM)

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


3/ dimanche 30 maart 2014 - Porto-Vecchio > Col de l'Ospedale - 176 km

De finish op de Col de l'OspedaleDe derde en laatste etappe vindt op zondag plaats, de eerste dag nadat de zomertijd is ingegaan (het vertrek vindt plaaats om 11u45, zomertijd, met een uurtje minder slaap dus), tussen Porto-Vecchio en de top van de Col de l'Ospedale, in het bos net voor het Lac de l'Ospedale.

Na het vertrek vanuit de haven van Porto-Vecchio rijden de renners eerst naar het zuiden van het eiland, tot aan Bonifacio. Ze volgen vervolgens de kustlijn, via de tussensprint van Monacia-d'Aulène en de klim van de Côte de Roccapina (149m, 2,7 km @ 3,8%). Ze begeven zich vervolgens noordwaarts via de Côte d'Orasi (241 m, 4,4 km @ 5%), de tussensprint van Sartène en de bevoorradingszone vlakbij Propriano.

Vandaaraf rijden ze naar het oosten, via de Côte de Viggianello (330m, 4,7 km @ 5,2%) en wordt het parcours een stuk zwaarder, met de klim van de Col de Sainte-Lucie-de-Tallano (736 m, 10,2 km @ 6%) en de Col de Bacinu (818m, 10,1 km @ 4,5%), voordat de renners terugkeren naar Porto-Vecchio waar ze de derde en laatste tussensprint van deze etappe vinden.
Ze beginnen dan aan de slotklim van de Col de l'Ospedale waar de finishlijn op de weg staat na een klim van 14,1 kilometer van 6,2% (waarvan één kilometer van 10,4%), op een hoogte van 957 meter. Zo eindigt dan, na 272 kilometer, de 83ste editie van het Critérium International.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours van deze etappe op Google Maps. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de derde etappe van het Critérium International 2014 Het profiel van de derde etappe van het Critérium International 2014 De kaart met het parcours van de derde etappe van het Critérium International 2014 op Google Maps

3/ Porto-Vecchio > Col de l'Ospedale

[X] Close

3/ Porto-Vecchio > Col de l'Ospedale

[X] Close

Het parcours van het Critérium International 2014 in Google Earth

Als u liever het volledige parcours van het Critérium International 2014 ineens bekijkt of als u bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht wenst te maken boven het parcours, kunt u onderstaand KML bestandje downloaden en openen in Google Earth :

>> Download het parcours van het Critérium International 2014 in Google Earth

Download het parcours van het Critérium International 2014 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 11231x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium International | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Incompréhensible que Prudhomme n'ait pas tracé l'étape de l'Ospédale pour le passage du Tour en Corse. Elle a de la gueule!

    | Dom | zaterdag 29 maart 2014 om 00u07

  2. Ce n'est pas tant un problème logistique (il y a de la place au barrage) ou de tracé sur les étapes Corses (on aurait pu faire Calvi-Ajaccio, Ajaccio-Col de l'Ospédale, Porto-Vecchio-Bastia, ça n'aurait pas changé grand chose !), mais le problème était surtout que la Corse était en début de Tour. ASO n'a pas voulu trop "corser" le Tour d'entrée de jeu, car sinon, ça aurait été peut-être un vrai boulevard pour Froome avec cette arrivée au col de l'Ospédale. Un Tour doit savoir rester équilibré et ne pas proposer une entame trop montagneuse.

    Même si beaucoup ont regretté le fait que la Corse ait été "bâclée" et ignore les cols difficiles de la région, c'est surtout parce que l'organisation n'a pas voulu trop en faire et a misé sur des villes-étapes en bord de mer. Par ailleurs, on a eu droit à des étapes corses tout de même sympathiques, sans être incroyables : pour un début de Tour, c'était pas mal.

    (Même si oui, 200 km de plat au départ, c'est chiant, même avec les paysages. Heureusement que le bus Orica-GreenEdge a pimenté la fin de course. ^^)

    | Linkinito | zaterdag 29 maart 2014 om 00u24

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer zeven ?