vrijdag 14 maart 2014 om 19u00

De 6de etappe van Paris-Nice 2014, tussen Saint-Saturnin-lès-Avignon en Fayence, de langste van deze 72ste editie van de Race naar de zon, zat vol verrassingen.

Een kopgroep van 10 renners tekende de race totdat deze volledig opgeschud werd in de eerste klim richting de finishlijn in Fayence. Sylvain Chavanel reed toen voorop (net als in het begin van de etappe) maar de drager vana de bolletjestrui wist niet vooruit te blijven tot aan de finishlijn. Vanuit de groep met favorieten wist uiteindelijk Carlos Betancur op het juiste moment aan te vallen en zo deze 6de etappe te winnen, tweede overwinning op rij voor hem in deze Paris-Nice.

De samenvatting van de 6de etappe: Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence

De 6de etappe van Paris-Nice 2014 ging al vroeg van start want de etappe was maar liefst 221,5 kilometer lang. De etappe startte dus al om 10u34 en na verschillende mislukte pogingen vonden we uiteindelijk Sylvain ChavanelSylvain Chavanel (IAM Cycling) voorop, allereerst samen met 7 andere renners maar vervolgens alleen in de eerste klim, de Côte de Bonnieux. De renner van de Zwitserse ploeg pakte daar de punten voor het bergklassement waar hij op dit moment aan de leiding staat en op de top heeft hij dan nog altijd 15 seconden voorsprong op het peloton. Ook in de afdaling weet hij het peloton voor te blijven maar op kilometer 46, net na de tussensprint in Lourmarin die gewonnen werd door John Degenkolb (Team Giant-Shimano), werd Chavanel teruggepakt door het peloton.

De kopgroep van de dagOp kilometer 68 is het dan de beurt aan 10 renners om zich los te maken van het peloton, na een aanval van Alessandro De Marchi (Cannondale), met Stephen Cummings (BMC Racing Team), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Pim Ligthart (Lotto-Belisol), Gregory Rast (Trek Factory Racing), Giovanni Bernaudeau (Team Europcar), Aleksandr Kuchynski (Team Katusha), Adrien Petit (Cofidis) en Florian Vachon (Bretagne-Séché Environnement).

Thomas Voeckler & Sylvain ChavanelZo'n dertig kilometer verderop, net na de bevoorradingszone, is hun voorsprong dan al opgelopen tot 3'05" en Jens Keukeleire is dan virtueel gele trui drager. Onder leiding van de Sky ploeg neemt de voorsprong vervolgens af en stabiliseert deze zich rond de 2'30". In de klim naar de Côte des Tuilières na Draguignan brengt de Astana ploeg het peloton dan nog wat dichterbij de kopgroep. In deze klim zetten Thomas Voeckler (Europcar) en Sylvain Chavanel dan de achtervolging in. Vroeg in de afdaling weten de twee Franse renners het gaatje met de kopgroep dicht te rijden en er rijden dan 12 renners aan kop.
Sylvain ChavanelSylvain Chavanel maakt van de gelegenheid gebruik om de punten te pakken op de top van de volgende klim, de Côte de Mont Méaulx. Richting Fayence is de voorsprong dan teruggelopen tot 40 seconden en dat is het teken voor Voeckler, Chavanel, Ligthart en Di Marchi om zich los te maken van de kopgroep. Zij beginnen dan met een groep van 4 aan de beruchte klim van de Mur de Fayence en ook daar toont Sylvain Chavanel zich weer de sterkste richting de eerste doorkomst over de finishlijn. Op de finishlijn krijgt hij echter geen punten toegekend want de klim ging nog door tot aan de Col de Bourigaille.

Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) en José Serpa (Lampre-Merida) zetten dan de achtervolging van Chavanel in en op het moment dat ze het gaatje dichtrijden gaan ze als nieuw leidersduo verder, even later in gezelschap van Mathias Frank (IAM Cycling). Op 3 kilometer van de top houdt hun avontuur vooraan de race op want het leiderstrio wordt teruggepakt door het peloton met favorieten, waarna Stefan Denifl (IAM Cycling), Frank Schleck (Trek Factory Racing) en opnieuw Alexis Vuillermoz aanvallen. Zij krijgen een paar honderd meter verderop gezelschap van Yuri Trofimov (Team Katusha), Eduardo Sepulveda (Bretagne-Séché Environnement) en Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida). Deze kopgroep komt als eerste boven op de laatste berg voor de klim naar de finish, met 12 seconden voorsprong op het peloton met favorieten en met Stefan Denifl aan kop.

Op 14 kilometer van de finish wordt deze kopgroep echhter teruggepakt door het peloton en een nieuwe poging van Dries Devenyns (Omega Pharma-QuickStep) en Damiano Caruso (Cannondale) mislukt ook.

Op 2 kilometer van de finish, aan de voet van de laatste klim van de Mur de Fayence, zien we dan de AG2R La Mondiale ploeg aan kop van het peloton, met Alexis Vuillermoz die wederom aanvalt, gevolgd door Denifl. Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) maakt het uiteindelijk allemaal af door op het juiste moment aan te vallen en de Colombiaanse renner finisht de etappe met de Wereldkampioen, Rui Costa.

De foto's van de 6de etappe van Parijs-Nice 2014 - Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence

U kunt een selectie van 46 foto's van deze 6de etappe van Paris-Nice 2014 terugvinden in de bijbehorende fotocategorie:

>> De foto's van de 6de etappe van Parijs-Nice 2014 - Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence

De klassementen van Parijs-Nice 2014 na de 6de etappe

Carlos Betancur doet goede zaken vandaag, zoals te zien is in de klassementen van Paris-Nice 2014:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement van de etappe 6/ Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 5h12'11"
2/ Rui Costa (Lampre-Merida)
3/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep) - +0'03"
4/ Geraint Thomas (Team Sky)
5/ Arthur Vichot (FDJ.fr)
6/ Cyril Gautier (Team Europcar) - +0'07"
7/ Jakob Fuglsang (Astana Pro Team)
8/ Tony Gallopin (Lotto-Belisol)
9/ Stefan Denifl (IAM Cycling)
10/ Gorka Izaguirre (Movistar Team) - +0'11"

Algemeen klassement

Dankzij de 10 bonusseconden voor zijn overwinning en door 3 seconden eerder te finishen dan de voormalig drager van de gele trui, pakt Carlos Betancur de leiding in het algemeen klassement, 8 seconden voor de Britse renner:

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 27h04'48"
2/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'08"
3/ Rui Costa (Lampre-Merida) - +0'18"
4/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep) - +0'22"
5/ José Joaquin Rojas (Movistar Team) - +0'24"

Puntenklassement

John Degenkolb (Team Giant-Shimano) blijft aan de leiding in het puntenklassement:

1/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - 41 punten
2/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 30 punten
3/ Geraint Thomas (Team Sky) - 20 punten
4/ José Joaquin Rojas (Movistar Team) - 20 punten
5/ Bryan Coquard (Team Europcar) - 17 punten

Bergklassement

Dankzij zijn aanwezigheid tweemaal vooraan de wedstrijd stelde Sylvain Chavanel (IAM Cycling) zijn bolletjestrui van het bergklassement nog wat verder veilig:

1/ Sylvain Chavanel (IAM Cycling) - 20 punten
2/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 13 punten
3/ Valerio Agnoli (Astana Pro Team) - 12 punten
4/ Stefan Denifl (IAM Cycling) - 10 punten
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - 10 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Door de leiding te nemen in het algemeen klassement pakt Carlos Betancur, de 24-jarige renner van de AG2R La Mondiale ploeg, ook de witte leiderstrui van het jongerenklassement. Deze trui zal echter gedragen worden door Sébastien Reichenbach van de IAM Cycling ploeg die nu op de tweede plaats staat in dit klassement.

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 27h04'48"
2/ Sébastien Reichenbach (IAM Cycling) - +0'35"
3/ Bob Jungels (Trek Factory Racing) - +0'46"
4/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) - +1'01"
5/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - +1'43"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2810x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2014 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer vier ?