maandag 10 maart 2014 om 17u44

De tweede etappe van Paris-Nice 2014 verliep op soortgelijke manier als die van gisteren, ditmaal tussen Rambouillet en Saint-Georges-sur-Baulche, met een vroege ontsnapping die lang vooruit bleef maar uiteindelijk teruggepakt werd, waarna de overwinning in de sprint beslist werd. In deze sprint wist Moreno Hofland (Belkin) John Degenkolb (Giant-Shimano) voor te blijven en Nacer Bouhanni (FDJ.fr), die zijn gele trui behoudt, finishte derde.

De samenvatting van de 2de etappe van Parijs-Nice 2014: Rambouillet > Saint-Georges-sur-Baulche

De zon straalde wederom boven de wegenn van Paris-Nice vandaag en twee renners hebben hier het meest van geprofiteerd, door er op kilometer 2,5 al vandoor te gaan. De ontsnapping van de dag: Aleksejs Saramotins en Anthony DelaplaceDit waren de Letse kampioen Aleksejs Saramotins van de Zwitserse IAM Cycling ploeg en, net als gisteren, een renner van de Bretagne-Séché Environnement ploeg, Anthony Delaplace. Na zo'n dertig kilometer bereikte hun voorsprong het maximum, op 10'40". Alhoewel de voorsprong vervolgens licht terugliep, leek het peloton zich nog niet echt druk te maken over het leidersduo.

Wanneer Saramotins een lekke band krijgt besluit Delaplace op hem te wachten en zij vervolgen daarna rustig hun weg voor het peloton uit. Bij de tussensprint in Malesherbes (op km 61,5) is hun voorsprong nog altijd 9'05" en Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) pakt daar één bonusseconde door als 3de over de lijn te komen, vooraan het peloton.

Pas wanneer de twee renners richting de klim van de Côte de la Ferté-Loupière, de enige klim van de dag, rijden komt het peloton wat meer terug op het leidersduo en aan de voet van deze klim is hun voorsprong teruggelopen tot 4'50". Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement) komt als 3de boven, waarmee hij zijn bolletjestrui voor op zijn minst één etappe extra zeker stelt.

Anthony Delaplace & Aleksejs SaramotinsOnder leiding van de FDJ.fr en Giant-Shimano ploegen wordt het tempo opgevoerd en het peloton rijdt in een lange rij en in hoog tempo verder. Op 20 kilometer van de finish ziet het peloton zijn achterstand voor het eerst onder de 3 minuten zakken.
Bij de tussensprint van de eerste doorkomst over de finishlijn is de voorsprong van de twee renners aan kop teruggelopen tot 2'05" en Gianni Meersman pakt daar wederom een bonusseconde door als 3de over de lijn te komen. Hij wordt hiermee virtueel leider van het algemeen klassement.

Wanneer de voorsprong terugloopt tot ongeveer één minuut besluit Saramotins alles op alles te zetten om toch nog vooruit te blijven, op 11 kilometer van de finish, op het slotcircuit. Op iets minder dan 5 kilometer van de finish is het avontuur echter ook voor hem voorbij en daarmee lijkt de massasprint dus onvermijdelijk.

En dat is dan ook hoe deze etappe eindigde: John Degenkolb (Team Giant-Shimano) probeerde net als gisteren deze sprint te winnen maar eindigde uiteindelijk wederom tweede, ditmaal achter Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) die na zijn overwinning uitlegde dat hij op 1,2 km van de finish nog te ver achterop reed: ik dacht op dat moment niet meer terug te kunnen komen maar met de hulp van een ploegmaat wist ik terug te komen en kon ik de sprint aanzetten. Ik zag Degenkolb in mijn ooghoek terugkomen maar gelukkig was de finishlijn toen al heel dichtbij!

De Nederlandse renner die gisteren aankondigde zijn contract met Belkin te hebben verlengd tot in 2016 gaf daarnaast aan dat het vertrouwen van de ploeg meer rust geeft en dat hij dankzij deze rust deze etappe in de sprint wist te winnen!

De foto's van de 2de etappe van Parijs-Nice 2014: Rambouillet > Saint-Georges-sur-Baulche

Gedurende de dag heeft u al verschillende foto's van deze 2de etappe van Paris-Nice 2014 kunnen ontdekken (en dat zal wederom het geval zijn de komende dagen!). Nu kunt u de volledige selectie terugvinden in de bijbehorende fotocategorie:

>> De foto's van de 2de etappe van Parijs-Nice 2014 tussen Rambouillet en Saint-Georges-sur-Baulche

De klassementen van Parijs-Nice 2014 na de 2de etappe

Hieronder vindt u de verschillende klassementen na deze 2de etappe van Paris-Nice 2014:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de etappe Rambouillet > Saint-Georges-sur-Baulche

Moreno HoflandAllereerst de top 10 van de etappe van de dag:

1/ Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) - 4h53'46"
2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano)
3/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr)
4/ Alexander Kristoff (Team Katusha)
5/ Thor Hushovd (BMC Racing Team)
6/ Bryan Coquard (Team Europcar)
7/ Armindo Fonseca (Bretagne-Séché Environnement)
8/ Tony Gallopin (Lotto-Belisol)
9/ Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
10/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)

Algemeen klassement

Nacer BouhanniNa de 3de plaats te hebben gepakt in de twee tussensprints was Gianni Meersman dus virtueel leider van het algemeen klassement van Paris-Nice 2014. Aangezien hij slachtoffer was van een valpartij verloor de Belgische renner 18 seconden op de finishlijn en hij kreeg daarnaast 40 en 30 seconden strafseconden aan zijn broek voor twee keer langdurig achter een auto rijden en voor een rijdende lancering tussen ploegmaten, terwijl Nacer Bouhanni (FDJ.fr), drager van de gele trui na zijn etappeoverwinning gisteren, 4 bonussecondes pakt door de etappe te eindigen op de 3de plaats.

Hieronder vindt u de top 5 van het algemeen klassement na deze 2de etappe:

1/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 8h46'43"
2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - +0'02"
3/ Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) - +0'04"
4/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'13"
5/ Bryan Coquard (Team Europcar) - +0'14"

Puntenklassement

In het puntenklassement blijft Nacer Bouhanni ook aan de leiding en aangezien dat ook het geval is in het jongerenklassement behoudt de renner van de FDJ ploeg dus nog steeds zijn "tri-colores" truien zoals hij gisterenavond aangaf op Twitter:

Hieronder vindt u de huidige top 5 van dit klassement:

1/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 24 punten
2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - 24 punten
3/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - 16 punten
4/ Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) - 15 punten
5/ Bryan Coquard (Team Europcar) - 10 punten

Bergklassement

Christophe LaborieChristophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement) wist zijn bolletjestrui te behouden door de 3de plaats te pakken op de top van de enige klim van de dag, en dus 1 extra puntje voor het bergklassement:

1/ Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement) - 9 punten
2/ Aleksejs Saramotins (IAM Cycling) - 4 punten
3/ Simon Yates (Orica-GreenEDGE) - 2 punten
4/ Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) - 2 punten
5/ Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnement) - 2 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Nacer Bouhanni (FDJ.fr) blijft uiteraard ook aan de leiding in het jongerenklassement, nog steeds gevolgd door John Degenkolb (Team Giant-Shimano):

1/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 8h46'43"
2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - +0'02"
3/ Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) - +0'04"
4/ Bryan Coquard (Team Europcar) - +0'14"
5/ Luca Wackermann (Lampre-Merida)
5/ Fabio Felline (Trek Factory Racing)

De 3de etappe van Paris-Nice 2014 vindt morgen plaats tussen Toucy en het Circuit de Nevers Magny Cours, over 180 kilometer. Om het precieze parcours van deze etappe te kennen kunt u het parcours op Google Maps bekijken.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 4583x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2014 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Bonjour Thomas,

    C'est dommage de ne pas préciser le non-respect des règles par l'Omega-Pharma Quick-Step au sujet de Meersman. Heureusement qu'il a pris 1 min 10 de pénalité.

    | Aurélien M. | maandag 10 maart 2014 om 17u49

  2. Bonjour Aurélien, au moment de la publication je n'avais pas encore eu le communiqué avec les décisions du jury des commissaires.
    C'est donc maintenant complété dans l'article :).

    | Thomas Vergouwen | maandag 10 maart 2014 om 19u36

  3. Heu question subsidiaire: ca veut dire quoi: "relais à la volée dans le dernier kilomètre entre équipiers"?


    | Yoshi45 | dinsdag 11 maart 2014 om 17u56

  4. @Yoshi45 : comme sur la piste, Terpstra a "relancé" Meersman au moment où ils se sont rejoints

    | Thomas Vergouwen | woensdag 12 maart 2014 om 20u14

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer acht ?