home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 213 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Het parcours van Parijs-Nice 2014 op Google Maps/Google Earth, profielen en tijd- en routeschema's

Toegevoegd: donderdag 06 maart 2014 om 22:28:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van Parijs-Nice 2014 op Google Maps/Google Earth, profielen en tijd- en routeschema'sDit weekend, zondag om precies te zijn, gaat de Race naar de zon - de bijnaam van Paris-Nice - van start in Mantes-la-Jolie voor 8 etappes in lijn, richting Nice en de bekende Promenade des Anglais, met een totaalafstand van 1.446,5 kilometer (bijna 275 meer dan vorig jaar bijvoorbeeld).

  In dit artikel vindt u zoals gebruikelijk het precieze parcours van Paris-Nice 2014 op Google Maps/Google Earth, en de tijd- en routeschema's en profielen van de verschillende etappes van deze wedstrijd.

  Het parcours van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  Hieronder vindt u alle details over het parcours van Paris-Nice 2014 met alle belangrijke punten van de verschillende etappes, de precieze plaatsen van start, finish, sprints en beklimmingen maar ook de wegen die gevolgd worden tussen de fictieve en de werkelijke start van de etappes.

  Het parcours van deze Paris-Nice is origineel, uiteraard omdat er geen enkele tijdrit in zit, noch aan de start noch aan het einde zoals de afgelopen jaren, en zelfs niet halverwege. Onder andere om deze reden is de totale afstand van deze editie van de race naar de zon nogal groot. Daarnaast is er geen enkele echte bergetappe met finish bergop. Daarom noemden sommigen dit parcours de afgelopen weken al saai, maar anderen zien er de mogelijkheid voor een hele open wedstrijd waar een groot aantal renners de kans krijgt om naam te maken, afhankelijk van hoe de koers verloopt, de eventuele weersomstandigheden (het wordt in principe heerlijk weer) en de eventuele technische problemen die sommige renners zouden kunnen krijgen.

  1/ zondag 9 maart 2014 - Mantes-la-Jolie > Mantes-la-Jolie - 162,5 km

  Het begint allemaal met een etappe van 162,5 kilometer die start en finisht in Mantes-la-Jolie, vlakbij Parijs, in de Yvelines.

  Ondanks het feit dat start en finish in dezelfde plaats zijn is dit echter geen proloog of een eerste etappe in de vorm van een tijdrit. Er staan namelijk twee lusjes op het programma van deze etappe in lijn, met allereerst een lusje ten noorden van de stad en vervolgens een lus ten zuiden van de stad, die 4 maal afgelegd zal worden.
  In het lusje aan de noordkant van de stad vinden we nog een mini-lusje: na het vertrek vanuit Mantes-la-Jolie rijden de renners noordwaarts maar ze slaan al snel rechtsaf ter hoogte van Fontenay-Saint-Père, richting Sailly, om vervolgens weer terug te komen in Fontenay-Saint-Père via Drocourt en ditmaal slaan ze rechtsaf op zoek naar het meest noordelijke punt van deze etappe, vlakbij Vétheuil.

  Vandaaruit rijden ze weeer terug naar Mantes-la-Jolie waar ze linksaf slaan naar het tweede lusje van deze eerste etappe. Ze gaan vervolgens verder naar het zuiden richting Vert en de Côte de Vert (3de categorie) die dus 4 keer beklommen zal worden maar die alleen bij de eerste en de derde doorkomst op de top meetelt voor het bergklassement. Als ze in Boinvillers aankomen zijn ze op het meest zuidelijke punt van deze etappe en zetten ze weer koers richting Mantes-la-Jolie.
  Bij de eerste en derde doorkomst over de finishlijn betwisten ze een tussensprint terwijl de finishlijn bij de tweede doorkomst zal veranderen in een bevoorradingszone.

  Bij de 4de doorkomst over de finishlijn (op de Voie de Berge) kennen we dus de naam van de renner die de eerste gele trui zal dragen van deze 72ste editie van Paris-Nice.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de kaart met het parcours van deze etappe. Klik op de verschillende afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de eerste etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de eerste etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  1/ Mantes-la-Jolie > Mantes-la-Jolie

  [X] Close

  1/ Mantes-la-Jolie > Mantes-la-Jolie

  [X] Close

  2/ maandag 10 maart 2014 - Rambouillet > Saint-Georges-sur-Baulche - 205 km

  De tweede etappe gaat ook van start in de Yvelines, maar iets verder zuidelijker, in Rambouillet ten zuiden van de Vallée de Chevreuse.

  Het parcours van deze etappe is vrijwel rechtlijnig en daalt af naar het zuid-oosten via Dourdan, Etampes, de sprint in Malesherbes, de bevoorradingszone bij het uitrijden van Préfontaines, en vervolgens via Château-Renard naar de Côte de La Ferté-Loupière van de 3de categorie en de finish in Saint-Georges-sur-Baulche.

  De renners hebben dan echter nog "maar" 186,5 kilometer afgelegd en een lokaal rondje via Perrigny, Les Courlis en Charbuy staat hen te wachten voordat ze over de finishlijn komen voor de overwinning na 205 kilometer in de wedstrijd.

  ( Wellicht nuttige informatie mocht u ook de informatie van de organisator van de wedstrijd bekijken: de officiële kaart met het parcours is onjuist. Het lijntje van de etappe lijkt juist te zijn maar de achtergrond met de kaart (met alle wegen erop) is te ver opgeschoven naar boven. Ik heb dit probleem doorgegeven aan ASO maar blijkbaar heeft de organisator deze fout nog niet kunnen herstellen op het moment van plaatsing van dit artikel. )
  Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de tweede etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de tweede etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  2/ Rambouillet > Saint-Georges-sur-Baulche

  [X] Close

  2/ Rambouillet > Saint-Georges-sur-Baulche

  [X] Close

  3/ dinsdag 11 maart 2014 - Toucy > Circuit de Nevers Magny-Cours - 180 km

  Wederom een vrij vlakke etappe op het programma deze dinsdag 11 maart, tussen Toucy en het bekende autoCircuit de Nevers Magny-Cours.

  Na het vertrek vanaf het Place André et Robert Genet in Toucy rijden de renners naar Saint-Fargeau waar één van de etappes van de Tour de France 2009 finishte. Vandaaruit gaan ze even op en neer oost-west via Saint-Sauveur-en-Puisaye en Saint-Amand-en-Puisaye alvorens weer koers te zetten naar het zuid-oosten via de Côte de la Chapelle-Saint-André van de 3de categorie, de sprint in Varzy en de bevoorradingszone in Brinon-sur-Beuvron. Hierna zetten ze koers naar het zuiden tot aan de sprint in La Machine om vervolgens het laatste stukje van de etappe naar het westen te rijden richting het autocircuit ten zuiden van Nevers.

  Ze komen aan op het circuit aan de noord-westkant en leggen vervolgens een vrijwel volledige ronde van het circuit af om daarna de overwinning van deze etappe te betwisten voor de stands.
  Het tijd- en routeschema van de derde etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de derde etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de derde etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  3/ Toucy > Circuit de Nevers Magny-Cours

  [X] Close

  3/ Toucy > Circuit de Nevers Magny-Cours

  [X] Close

  4/ woensdag 12 maart 2014 - Nevers > Belleville - 201,5 km

  De 4de etappe van Paris-Nice 2014 vertrekt vervolgens vanuit het centrum van de stad Nevers, een paar kilometer ten noorden van de finish de dag ervoor. De etappe begint rustig, richting het zuid-oosten via Decize en de tussensprint van Vitry-sur-Loire en via Bourbon-Lancy.

  Deze etappe is echter wel degelijk meer heuvelachtig want na de bevoorradingszone in Digoin beklimmen de renners 3 beklimmingen van de 3de categorie: allereerst de Côte de la Clayette en vervolgens de Col de Champ Juin en dan, 7,5 kilometer verderop, de Col de Crie.

  Ze betwisten vervolgens de tweede tussensprint van deze etappe in Régnié-Durette en voordat ze richting de finishlijn in Belleville gaan, slaan ze in Cercié af omde Côte du Mont Brouilly te beklimmen, de eerste klim van de 2de categorie van deze race naar de zon.

  Ze komen vervolgens terug op de weg waar ze eerder afsloegen om nu koers te zetten richting Belleville en de finish vindt plaats in de Rue de la République na een lusje rondom de stad aan de noordkant.
  Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de vierde etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de vierde etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  4/ Nevers > Belleville

  [X] Close

  4/ Nevers > Belleville

  [X] Close

  5/ donderdag 13 maart 2014 - Crêches-sur-Saône > Rive-de-Gier - 153 km

  Deze 5de etappe is redelijk kort, 153 kilometer, en het parcours bevat maar 3 klimmetjes van de 3de categorie en één klim van de 2de categorie.

  De start van deze etappe vindt plaats vlakbij het station van Crêches-sur-Saône, een paar kilometer ten noorden van de finish de dag ervoor. Vandaaruit gaan de renners richting Régnié-Durette waar ze het parcours van de vorige etappe kruisen. Ditmaal beklimmen ze niet dezelfde klim van de 2de categorie als de dag ervoor maar de renners beklimmen zijn kleine zusje, de Col de Brouilly, van de 3de categorie.

  Ze zetten hun reis dan door verder naar het zuiden en beklimmen de Côte de Plantigny, ook van de 3de categorie, en komen vervolgens via Chessy en Lozanne terecht op een nieuw deel van het parcours wat recht naar het zuiden gaat, langs Lyon via Lentilly en Vaugneray.
  Ze komen dan bij de tussensprint in Brindas en zetten dan koers richting het zuid-westen via de bevoorradingszone bij het uitrijden van Thurins en via de Côte de Saint-Martin-en-Haut, laatste klim van de de 3de categorie van deze etappe.

  11 kilometer verder ten zuiden komen ze terecht op een lokaal circuit rondom Rive-de-Gier waar de finish plaats zal vinden op de Quai Fleurdelix. Na de eerste doorkomst over de finishlijn waar ze de tweede tussensprint van deze etappe vinden, gaan ze weer noordwaarts naar Sainte-Catherine waar ze de laatste klim van de dag vinden, de Côte de Sainte-Catherine, een klim van 12,5 kilometer van 2,8%, van de 2de categorie en waarvan de top zich op 12,5 kilometer van de finish bevindt.
  Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  5/ Crêches-sur-Saône > Rive-de-Gier

  [X] Close

  5/ Crêches-sur-Saône > Rive-de-Gier

  [X] Close

  6/ vrijdag 14 maart 2014 - Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence - 221,5 km

  Na een grote verplaatsing naar het zuiden (iets meer dan 200 kilometer) richting Avignon is de 6de etappe de eerste etappe die van west naar oost gaat vanaf de start in Saint-Saturnin-lès-Avignon.

  Na een bezoekje aan L'Isle-sur-la-Sorgue rijden de renners naar Bonnieux en de beklimming van de Côte de Bonnieux van de 3de categorie, al snel gevolgd door de tussensprint in Lourmarin. Ze komen dan ten noorden van Aix-en-Provence langs en rijden richting de bevoorradingszone in Rians en vervolgens richting Draguignan waar ze de klim van de Côte des Tuilières vinden, een klim van de 2de categorie die onlangs nog op het programma stond van de Tour du Haut Var 2014.

  Iets meer dan 15 kilometer verderop komen ze op de top van de volgende klim, de Côte du Mont Méaulx, van de 3de categorie. Ze gaan vervolgens richting Fayence, de finishstad van deze etappe, maar de tussensprint die ze daar betwisten vindt niet plaats op de finishlijn maar op zo'n 3 kilometer daarvandaan.
  Ze slaan vervolgens linksaf naar de finishlijn om vervolgens een rondje te rijden op een lokaal circuit ten noorden van de stad Fayence waarin ze al snel terechtkomen op de klim van de Col de Bourigaille, de eerste klim van de 1ste categorie van deze wedstrijd, waarvan de top zich op 19 kilometer van de finish bevindt.

  Als ze de top bereiken dalen ze vervolgens weer af om de etappe te eindigen met een laatste klimmetje naar de finish in Fayence, een klim van de 2de categorie.
  Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de zesde etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de zesde etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  6/ Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence

  [X] Close

  6/ Saint-Saturnin-lès-Avignon > Fayence

  [X] Close

  7/ zaterdag 15 maart 2014 - Mougins > Biot Sophia Antipolis - 195,5 km

  De voorlaatste dag van Paris-Nice 2014 kent een vrij ingewikkeld parcours, op de kaart in ieder geval. Na de start net buiten het ronde centrum van Mougins, leggen ze verschillende lusjes af in het achterland van Nice.

  Allereerst rijden ze richting Valbonne waar ze afslaan naar het noord-oosten via Roquefort-les-Pins en Bar-sur-Loup en de haarspeldbocht die hen terugbrengt naar de tussensprint van Tourrettes-sur-Loup. Via Vence rijden ze dan naar het noorden en beklimmen ze de Col de Vence van de 1ste categorie, die 9,7 kilometer lang is.
  Ze gaan vervolgens verder tot aan Coursegoules waar ze linksaf slaan en net voor Gréolières slaan ze wederom linksaf om de Côte de Cipières van de 3de categorie te beklimmen. Ze zetten hun reis dan voort naar het zuiden tot aan Gourdon waar ze de Côte de Gourdon oprijden, die ditmaal echter niet meetelt voor het bergklassement omdat ze rechtsaf slaan en zo de klim vervolgen naar de top van de Col de l'Ecre (1ste categorie).

  Via een lusje aan de westkant keren ze vervolgens terug naar Gréolières waar ze rechtsaf slaan om opnieuw de Côte de Cipières te beklimmen. Verder naar het zuiden beklimmen ze opnieuw de Côte de Gourdon, die ditmal meetelt in het bergklassement in de 2de categorie. Via Châteauneuf-Grasse keren ze vervolgens terug naar Valbonne waar ze ditmaal linksaf slaan richting Biot en vervolgens naar de finishlijn op de Route des Colles in Biot Sophia Antipolis. Bij de eerste doorkomst over de finishlijn vinden ze de tweede tussensprint. De etappe is hiermee echter nog niet voorbij want er staan nog 2 rondjes op een lokaal circuit rondom Sophia Antipolis op het programma. Dit laatste deel van het parcours bevat geen verdere moeilijkheden.
  Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de zevende etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de zevende etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  7/ Mougins > Biot Sophia Antipolis

  [X] Close

  7/ Mougins > Biot Sophia Antipolis

  [X] Close

  8/ zondag 16 maart 2014 - Nice > Nice - 128 km

  De allerlaatste etappe van deze Paris-Nice vindt ditmaal plaats in het achterland van Nice, met start en finish op de Promenade des Anglais, na een korte etappe van slechts 128 kilometer. Exit dus de tijdrit op de Col d'Eze, die echter wel beklommen wordt tijdens deze etappe.

  Na het vertrek vanuit Nice, gaan de renners naar het noorden tot aan de sprint in Plan du Var. Ze slaan vervolgens rechtsaf tot aan Saint-Jean-la-Rivière waar ze wederom rechtsaf slaan om de Côte de Duranus van de 2de categorie te beklimmen.
  Ze zakken vervolgens weer af richting Tourrette-Levens maar voordat ze daar aankomen rijden ze oostwaarts naar de klim van de Côte de Châteauneuf net voor Châteauneuf-Villevieille.
  De renners vervolgen daarna hun reis naar het oosten op zoek naar de klim van de Col de Calaïson, ook van de 2de categorie. Ze beginnen dan met hun weg terug naar Nice via de klim van de Côte de Peille, een klim van de 1ste categorie. De reis naar het zuiden wordt vervolgd tot aan La Turbie, waar de renners afslaan naar het zuid-westen, richting Eze. Ze slaan dan linksaf om af te dalen richting Villefranche-sur-Mer, maar voordat ze daar aankomen slaan ze rechtsaf om de Col d'Eze te beklimmen, al snel gevolgd door de tussensprint in Eze. Ze slaan dan een laatste keer rechtsaf om via dezelfde weg af te dalen naar Villefranche-sur-Mer en vervolgens naar de finish in Nice, op de Promenade des Anglais.
  Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van Parijs-Nice 2014 Het profiel van de achtste etappe van Parijs-Nice 2014 De kaart met het parcours van de achtste etappe van Parijs-Nice 2014 op Google Maps

  8/ Nice > Nice

  [X] Close

  8/ Nice > Nice

  [X] Close

  Het parcours van Parijs-Nice 2014 in Google Earth

  Zojuist heeft u alle details van het parcours van de 72ste editie van Paris-Nice ontdekt, met name met de tijd- en routeschema's, de etappeprofielen en de kaarten met het parcours op Google Maps voor alle etappes. Als u het volledige parcours van Paris-Nice 2014 ineens wilt zien kunt u het onderstaand KML bestandje downloaden en het openen in Google Earth:
  >> Downloadt het parcours van Parijs-Nice 2014 in Google Earth (KML bestand)

  Met dit bestandje kunt u ook een virtuele vogelvlucht maken over één of meerdere etappes van Paris-Nice 2014.

  De kaart met het parcours van Parijs-Nice 2014


  Als u in de verschillende Google Maps kaarten in dit artikel of in Google Earth klikt op de verschillende icoontjes die getoond worden op de kaart vindt u meer informatie over de precieze locatie van start, finish, sprints, bevoorradingszones en beklimmingen van de verschillende etappes.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 6 reacties | 19827x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2014| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 6 reacties!
 1. Comme d'habitude, très bon boulot Thomas. :) Un tracé du Paris-Nice pas si mauvais que ça, on sent qu'ASO a envie d'explorer et de proposer du nouveau. Le parcours souffrait un peu de la comparaison avec Tirreno-Adriatico, mais Paris-Nice semble au-dessus cette année.

  (Petit message personnel à Thomas : j'ai un Tour fictif en attente dans la rubrique A Votre Tour ! Et ce n'est ni un Tour de France, ni un Giro, ni une Vuelta ! Ce serait sympa de pouvoir le valider ^^)

  | Linkinito | donderdag 06 maart 2014 om 22:58:05

 2. En effet, les parcours d'ASO sont souvent très critiqués. Pour ce Paris-Nice, le parcours devrait permettre aux puncheurs et attaquants de s'exprimer. De plus, sans contre-la-montre, les favoris seront obliger d'attaquer sous peine de laisser un baroudeur l'emporter...

  | Pierre | vrijdag 07 maart 2014 om 11:33:52

 3. Merci Thomas, en fait j'attendais sur l'autre article lol
  J'ai cru voit une petite faute : il ne manque pas une Cote de Vert sur le 3ème tour de circuit sur la premiere étape ?

  | Loulou | zaterdag 08 maart 2014 om 18:31:29

 4. zut j'espère que je ne vais pas me taper les routes barrées !!! verdict demain 9h20 !!! c mon heure de circulation !!!! bzzzzzzzzzz...

  | tabar | zaterdag 08 maart 2014 om 21:32:41

 5. @Loulou #3 : ce n'est pas une faute, c'est dû au fait que les profils sont générés automatiquement et dès qu'un POI a été affiché une fois, toujours au premier passage, il ne s'affichera pas une deuxième fois. De la même façon il y a certaines arrivées (avec un circuit local en fin d'étape) qui sont affichées avant la fin de l'étape (au premier passage de la ligne). Dans tous les cas, les descriptions des étapes sont correctes.

  @Linkinito #1 : désolé, pas le temps en ce moment de valider des "A votre Tour". Je vais voir si je peux le faire rapidement. Dans tous les cas, je ferai remonter les messages sur lesquels j'ai du retard soit en modifiant la date soit en laissant un petit commentaire dessus.

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 08 maart 2014 om 21:54:32

 6. bravo pour ton travail.Seul petits soucis les erreur de parcours.
  En effet j'habite sur le parcours de l'etape de Belleville,il ne passait pas par le centre de Beaujeu comme indiqué,la route de la montée de brouilly n'est pas la bonne et celle de la descente non plus.
  mais il est vrai que pour avoir les indications exacts il fallait etre fort.

  | alex | zondag 16 maart 2014 om 15:50:52

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer drie ?