dinsdag 25 februari 2014 om 08u53

In de professionele wielersport is de wintertrainingsstage vaak de enige keer per jaar dat alle renners samen komen. Hiermee ontstaat een unieke gelegenheid om te trainen met alle ploeggenoten, te werken aan het groepsgevoel en vrienden te maken, de medewerkers van de ploeg te leren kennen en plannen te maken voor het komende seizoen.

Net als de meeste ploegen deed MTN-Qhubeka twee trainingsstages deze winter, één in december 2013 en één in januari dit jaar. Dit artikel geeft u een kijkje achter de schermen van deze wintertrainingsstages .. waar niet alleen getraind werd!

Rob Child, van de Elite Sport Group (ESG), is de voedingsdeskundige van de Afrikaanse ploeg en is dusdanig vaak betrokken bij de verschillende activiteiten van de ploeg. Zoals uitgelegd in de terugblik op 2013, was Rob zo vriendelijk om te accepteren om de lezers van Velowire een kijkje achter de schermen te geven van deze opmerkelijke ploeg, middels verschillende artikelen die gedurende het komende jaar geplaatst zullen worden en dit artikel gaat over de wintertrainingsstages.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Nieuwe mensen in de ploeg

Eind 2013 werden contracten getekend tussen 4 nieuwe renners en de MTN-Qhubeka ploeg. Eén van de eerste renners die bij de ploeg kwam was Linus Gerdemann die, ondanks dat hij een voormalig gele trui drager is van de Tour de France, zonder contract kwam te zitten begin 2013. De filosofische Duitser ging echter niet bij de pakken neerzitten en beschouwde dit jaar weg van de wielersport als een perfecte gelegenheid om zijn passie voor de sport weer terug te vinden. De Zuid-Afrikaan John-Lee Augustyn was ook een tijdje weg van de wielerwedstrijden. In zijn geval was dit het gevolg van een blessure waardoor zijn contract met Team Sky niet verlengd werd. Eritrea is ondertussen een broedbed geworden voor wielertalent en MTN-Qhubeka was dan ook blij met het contract met Mehawi Kudus. Dit jonge supertalent won op 18-jarige leeftijd al een UCI wedstrijd en finishte vorig jaar als 15de in de Wereldkampioenschappen voor Beloften. De laatste nieuweling is Daniel Teklehaymanot, ook uit Eritrea, en hij is de meest geëxperimenteerde Afrikaanse renner van MTN-Qhubeka aangezien hij eerder de Vuelta a España reed. Al de nieuwelingen werden strategisch gekozen om MTN-Qhubeka's kwaliteiten in heuvelachtige en bergachtige wedstrijden te verhogen, met name de Grote Rondes. De ploeg hoopte een wildcard uitnodiging voor de Giro d'Italia, maar de organisator besloot dat dat feestje niet doorging en de ploeg heeft nu zijn zinnen gezet op een wildcard voor de Vuelta a España 2014.

Naast de renners trok MTN-Qhubeka ook nieuwe werknemers aan. Manel Lahambra praat voor een trainingsrit met Sergio Pardilla, op één van de zeldzame dagen waarop hij zijn coachingwerkzaamheden vanuit de auto deed tijdens de stage in MallorcaOm renners wedstrijdgevoel en tactiek bij te brengen heeft de ploeg Manel Lahambra aangetrokken. Dankzij zijn praktische aanpak (en perfecte vorm) kan hij met de renners trainen en hij maakt van de gelegenheid gebruik om sterke en zwakke punten te observeren om zo 'real time' te kunnen bijsturen. Net als de meeste medewerkers van MTN-Qhubeka voert Manel verschillende taken uit en zijn perfecte kenners van de renners tijdens de training zorgt er voor dat hij ook in zijn rol als ploegleider het beste uit de renners weet te halen. Interessant om te weten dat een vooruitstrevende ploeg als Team Sky ook het belang van wedstrijdgevoel erkent, met name voor de klassiekers. Voor het seizoen 2014 zal Sky zo minder nadruk leggen op de conditie van de renners en meer op de wielersport in wedstrijdverband om zo te proberen hun eerste klassieker te winnen.

Een andere belangrijke nieuwe werknemer van de ploeg is Thomas Campana, die voor 2014 aangetrokken werd als Algemeen Manager na zijn consultantrol vorig jaar. Als voormalig manager van het Cervelo Test Team heeft hij de beste ervaring die mogelijk is om een ploeg met beperkt budget te drijven tot succes op het hoogste niveau in de professionele wielersport. Campana heeft ook een oog voor onbekend talent en persoonlijkheden die goed passen in een bestaande ploeg. Naast het voorstel om Gerald Ciolek naar MTN-Qhubeka te brengen was hij één van de eerste managers die de talenten van Afrikaanse renners erkende. Zo'n vijf jaar geleden trok hij Daniel Teklehaymanot aan als stagiair bij Cervélo Test Team.

De Zuid-Afrikaanse winterstage

MTN-Qhubeka's wintertrainingsstage gaat niet alleen om het fietsen, daarnaast is een volgepakt en officieel programma. Een deel hiervan wordt besteed om met iedere renner de prestatie van het afgelopen seizoen te bekijken en specifieke doelen te bepalen voor het komende jaar. De renner kijkt terug op het afgelopen jaar met de coaches en de ploegleider, middels een holistiche benadering op basis van psychologie, training, fysiologie, biomechanica, sportgezondheidszorg en voeding. De focus ligt altijd op de verbetering van de prestaties van de renner en dit wordt altijd gedaan door specifieke doelen te stellen voor het komende seizoen. Deze kunnen bepaald worden op basis van prestaties zoals raceresultaten of bepaalde vormontwikkelingsdoelen. Voor tijdritspecialisten of renners uit de sprinterstrein kan dit bijvoorbeeld zijn om een bepaalde krachtsinspanning te leveren in een periode van 5 minuten. De aanpak om dit te bereiken kan uitsluitend gebaseerd zijn op conditie maar kan ook gebeuren op basis van een structurele ontwikkelen van de spiermassa. Voor de klimmers is de basis voor succes een langdurige krachtsinspanning van 6 watt per kg lichaamsgewicht en het beperken van lichaamsvet en lichaamsgewichten zijn dan dus belangrijke doelen die hieruit voortvloeien. De rol van ESG in dit proces ligt bijvoorbeeld bij de opname van voedingsadviezen in de training en het wijzigen van de lichaamsbouw om de vereisten voor bepaalde wedstrijden te bereiken. De wetenschappelijke en holistische aanpak van de ploeg voor de voorbereiding van de wedstrijd is één van de vele zaken die de wintertrainingsstage van MTN-Qhubeka anders maakt dan dat van andere ploegen. Daarnaast rijdt MTN-Qhubeka 'voor een groter doel' en alhoewel het programma van de Zuid-Afrikaanse trainingsstage al behoorlijk vol zat werd er steeds voor gezorgd dat de ploeg en de medewerkers altijd hun aandacht richtten op de gestelde doelen.

Dankzij het succes in verschillende wedstrijden in 2013 weten vele mensen inmiddels wat de Qhubeka charity inhoudt, die mensen mobiliteit brengt met fietsen. Als een eerste kenningsmaking met het project woonden alle renners tijdens de trainingsstage in Johannesburg een fietsuitreiking van Qhubeka bij in een Afrikaans dorpje. Maar dat is slechts één deel van de goede doelen van de ploeg. Qhubeka probeert ook Afrikaans wielertalent te ontwikkelen en de meest zichtbare illustratie hiervan is de voortgang die te zien was onder de zwarte en witte profrenners van MTN-Qhubeka. Eén voorbeeld is de Zuid-Afrikaanse renner Louis Meintjes die de titel van Zuid-Afrikaans kampioen op de weg toevoegde aan de zilveren medaille van de Wereldkampioenschappen Beloften van vorig jaar. In 2013 werd Tsgabu Grmay daarnaast nationaal kampioen op de weg en pakte hij de eerste profoverwinning van een Ethiopiër in de Ronde van Korea. Maar MTN-Qhubeka werkt ook aan de promotie van de wielersport aan de basis.

Tijdens de trainingsstage in Johannesburg organiseerde de ploeg de eerste in een serie van 'street races', die plaatsvinden op zandweggetjes in een ovalen ringvorm. Alle deelnemers gebruikten Qhubeka 'Buffalo' fietsen, die gebouwd zijn voor duurzaamheid en niet per sé voor snelheid. Het bijbehorende gewicht, ruim boven de 20 kg, kon er echter niet voor zorgen dat de competitiedrang onder de deelnemers verdween! Voor verschillende van de lokale renners was dit hun eerste kennismaking met fietsen in wedstrijdverband, ook al hadden sommigen niet eens schoenen! Stel je voor: je eerste wedstrijd die bekeken wordt en waarin je aangemoedigd wordt door een internationale profwielerploeg met de winnaar van een klassieker, een gele trui drager van de Tour de France en een topingenieur van Trek bicycles als wedstrijdondersteuning! De Qhubeka street races zijn niet alleen heel leuk, ze leggen ook de basis voor een passie voor de wielersport en zullen uiteindelijk wellicht toekomstige toprenners opleveren. Na het bezoek aan een Afrikaans dorpje voor het eerst in zijn leven en het bijwonen van een street race reageerde Linus Gerdemann als volgt:
  • Wij maken hier een verschil maar nu ik hier wat tijd heb doorgebracht hebben deze gemeenschappen een duidelijke impact op mijn leven. Ik ben natuurlijk niet blind en heb altijd geweten dat ik bevoorrecht ben maar dit herinnert me er wel aan nu ik het hier met mijn eigen ogen zie.
Aan de start - een toekomstig kampioen? Aan de start - klaar voor de start Street race - vol gas

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De wintertrainingsstage op Mallorca

In januari organiseerde MTN-Qhubeka de eerste trainingsstage van 2014, en de renners en de medewerkers werden hiervoor gelijkmatig opgesplitst tussen Europa en Zuid-Afrika. De Europese stage vond plaats op de perfecte locatie voor wielrenners, Mallorca, waar een perfecte combinatie van vlakke wegen, heuvelachtige stukken en bergen te vinden is. Dreigende wolken - foto gemaakt tijdens de trainingsstage op Mallorca door Martin Reimer, renner van MTN-QhubekaHiermee kwamen de renners terecht in een geweldig decord om te werken aan hun conditie maar ook aan de technische aspecten van de wielersport, zoals dalen, het in de hand houden van de fietsen op gladde natte wegen en racen in sterke wind.

Eind vorig jaar wist de ploeg verschillende nieuwe sponsors te strikken voor kleding, fietssturen, zadels en voeding. Jammer genoeg kwamen de meeste nieuwe producten pas binnen voor de trainingsstage op Mallorca, waar de nieuwe fietsonderdelen en de kleding de positie van de renners op de fiets enigszins wijzigde. Intensieve in de eerste dagen, waaronder een drie uur durende training op de tijdritfietsen, zorgden al snel voor de benodigde aanpassingen die nodig waren om het fietscomfort terug te vinden.
Gerald Ciolek - sprinter en ingenieurDe producten van de nieuwe voedingssupplementenleverancier hadden ook een behoorlijke invloed op de renners, met nieuwe smaken, een andere spijsvertering van de producten en bijbehorende energieopname. De nieuwe producten vergden uitgebreide tests met de renners om de voedingsprogramma's aan te passen en de voedingsdoelen van de verschillende renners weer te halen. De lage druk in de omgeving waar de trainingsstage plaats vond was perfect voor de tests met de voeding, om zo doelgerichte voedingsstrategiën te bepalen voor tijdens de wedstrijden om met de nieuwe producten weer snel de benodigde energie binnen te krijgen. De trainingsstage gaf de renners ook de gelegenheid om nieuwe ergogenische producten te testen, die anders werken dan gewone voeding omdat deze meer zorgen voor de verbetering van prestaties dan te concentreren op de gezondheid of herstel van de renner. De meeste ergogenische producten hebben echter als risico dat deze ook problemen met zich mee kunnen brengen zoals buikpijn, bloedingen, diarree. Deze bijwerkingen zouden desastreuse gevolgen hebben tijdens een wedstrijd en de positieve prestatieverbeteringen die ermee behaald worden meer dan annuleren.

Nu de meeste logistieke uitdagingen overwonnen zijn heeft de MTN-Qhubeka ploeg ondertussen de trainingsstage al omgezet in resultaat, bijvoorbeeld op de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen op de weg waar ze 5 medailles wisten te pakken. De Europesche renners, die voor het merendeel in Lucca wonen, reden de Ruta Del Sol als hun eerste grote test op weg naar België in voorbereiding op de klassiekers. Met de etappewinst van Gerald Ciolek in één van de slechts twee etappes die gewonnen werden door een andere renner dan Alejandro Valverde (Movistar Team) en ondanks het feit dat het verschil met Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) op de streep zeer klein was, lijkt de Duitse renner al in goede vorm te zijn voor de start van zijn seizoen!
  • Rob ChildElite Sport GroupAfhankelijk van de werklast van Rob Child, zullen volgende artikelen andere onderwerpen aansnijden zoals bijvoorbeeld de doelen voor het seizoen 2014 van MTN-Qhubeka, de bijzondere context van sommige renners die hun terugkeer maken in de professionnele wielersport (Linus Gerdemann en John-Lee Augustyn die beiden zonder contract zaten in 2013) maar ook meer specifieke onderwerpen met betrekking tot het werk van Rob, de voeding van de ploeg. Als u iets over de ploeg wilt weten, stel dan gerust uw vragen! Voorzover mogelijk vindt u dan misschien het antwoord op uw vragen in één van Rob's toekomstige artikelen.    In de tussentijd kunt u natuurlijk altijd de website van de Elite Sport Group of de officiële website van Team MTN-Qhubeka bezoeken.

door Rob Child, MTN-Qhubeka's nutritional biochemist
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 12813x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Achter de schermen van MTN-Qhubeka

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. What a breath of fresh air, to hear about cycling supermen actually giving something back to the enthusiasts and followers. It makes a change to hear how a yellow jersey wearer is interested in working with a less experienced team and hopefully get them into a Grand tour. I look forward to hearing them get a , not so wild card, entry into the Vuelta

    | Steve brady | donderdag 27 februari 2014 om 14u23

  2. Worthwhile and interesting article. I'll follow this teams progress with a passion.Good to point a focus on a charity all cyclists can relate to and support.

    | edd harrison | zaterdag 17 mei 2014 om 11u08

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer zes ?