vrijdag 31 januari 2014 om 08u49

Afgelopen dinsdag kondigde ASO, de organisator van de Tour de France en van verschillende andere belangrijke wielerwedstrijden met name in Frankrijk, de ploegenselectie voor de Tour de France 2014 aan .. maar ook voor Paris-Nice 2014 en het Critérium du Dauphiné 2014!

22 ploegen zullen deelnemen aan de Tour de France 2014, waarvan 4 op basis van een wildcard uitnodiging. Van deze 4 ploegen zijn er 2 Frans en 2 buitenlandse ploegen.

De UCI ProTeam ploegen

Uiteraard zien we in de Tour de France 2014, maar ook in Paris-Nice 2014 en het Critérium du Dauphiné 2014 de deelname van de 18 UCI ProTeams aangezien deze ploegen deel uitmaken van de UCI WorldTour waar de deelname van deze ploeg gegarandeerd is en tevens een verplichting is voor hen.

Hieronder vindt u ter herinnering de lijst van de 18 UCI ProTeams:
Frankrijk AG2R La MondialeSpanje Movistar Team
Kazachstan Astana Pro TeamBelgië Omega Pharma-QuickStep Cycling Team
Nederland Belkin Pro Cycling TeamAustralië Orica-GreenEDGE
Verenigde Staten BMC Racing TeamFrankrijk Team Europcar
Italië CannondaleNederland Team Giant-Shimano
Frankrijk FDJ.frRusland Team Katusha
Verenigde Staten Garmin-SharpGroot-Brittannië Team Sky
Italië Lampre-MeridaDenemarken Tinkoff-Saxo
België Lotto-BelisolVerenigde Staten Trek Factory Racing

De uitgenodigde ploegen ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


... in de Tour de France 2014

Voor de Tour de France 2014 worden 4 andere ploegen uitgenodigd.

Afgelopen jaar werden pas in april de ploegen aangekondigd, 63 dagen voor het vertrek van de Tour de France 2013. Dit jaar liet Amaury Sport Organisation dus al 158 dagen voor het vertrek van de Tour de France 2014 weten wie de 4 uitgenodigde ploegen zijn, onder de kandidaten Bretagne-Séché Environnement, Cofidis solutions crédits, Colombia, IAM Cycling, MTN-Qhubeka en Team NetApp-Endura.

 • Frankrijk 2 Franse ploegen:

  Emmanuel Hubert> Bretagne-Séché Environnement

  De ploeg uit Bretagne liet in 2013 haar teleurstelling zien toen deze ontdekte geen deel uit te maken van de selectie. De ploegen Cofidis, Sojasun en Europcar gingen hen toen namelijk voor maar dit jaar had de Franse ploeg minder concurrentie uit het land van herkomst van de Tour, met de verdwijning van Sojasun en de promotie van Europcar in de categorie van UCI ProTeams.

  De blijdschap van Emmanuel Hubert -die in 2012 voor de camera van velowire.com reageerde op de selectieprocedure voor de Tour de France- was dus voorspelbaar toen bekend werd dat het nu wel zover was dat de ploeg deel zal nemen aan de Grande Boucle!

  Emmanuel Hubert, directeur van de ploeg die bestaat uit 16 renners en sinds kort ook algemeen manager van de ploeg, reageerde op deze aankondiging en noemde deze geweldig: Dit is geweldig. Het is echt perfect nieuws voor de ploeg Bretagne-Séché Environnement waar ik echt in geloof. Deze ploeg wordt echt gemaakt door de mensen die er hard aan werken en die een aantal normen en waarden hoog houden. Ik weet dat de ploeg zich van haar beste kant zal laten zien, met de renners maar ook met de medewerkers, in de Tour de France 2014. Het is nu van belang dat we hard gaan werken en dat we zullen zorgen voor resultaten.

  De keuze van de ploeg uit Bretagne is volgens Christian Prudhomme niet alleen gebaseerd op de kans die ASO wil geven aan de Franse ploegen maar ook aan de revenge die de broertjes Feillu waarschijnlijk willen nemen nadat ze elkaar terug hebben gevonden in deze ploeg dit seizoen vanwege het ophouden van het bestaan van hun respectievelijke ploegen(Vacansoleil-DCM voor Romain en Sojasun voor Brice) en aan de kopman in opkomst, Eduardo Sepulveda. Zij reageerden uiteraard ook op dit nieuws:

  Romain Feillu gaat er in principe al van uit dat hij er bij zal zijn, met zijn broer, en lijkt aan te willen geven dat dit nieuws een belangrijke geruststelling is wat betreft het programma van de ploeg: Dit is geweldig, het brengt enorme rust voor ons. We willen graag iets goeds laten zien, aantonen dat onze uitnodiging de moeite waard was. Ik ben blij de sfeer van de Tour de France te hervinden maar ben me er ook van bewust welke verantwoordelijkheden ons te wachten staan. We moeten zorgen voor een verrassing en het Feillu duo is klaar om deze uitdaging aan te gaan.

  Eduardo Sepulveda reageerde ook, op Twitter, met een eenvoudig berichtje waarin hij uitlegt blij te zijn dat zijn ploeg aan de start van de Tour de France 2014 in Yorkshire zal verschijnen op 5 juli aanstaande:


  > Cofidis, solutions crédits
  Voor de Cofidis ploeg was het waarschijnlijk minder een verrassing dat hun naam verscheen als één van de uitgenodigde ploegen voor de Tour de France 2014 aangezien deze ploeg dit voorrecht ieder jaar heeft gehad sinds 2010, het jaar waarin de ploeg de status UCI ProTeam verloor en de ploeg heeft zelfs ieder jaar deel genomen aan de Tour de France sinds 1997, het jaar na de oprichting van de ploeg!

  Het was zelfs dusdanig weinig verrassend dat de ploeg tot op de dag van de publicatie van dit artikel geen enkele informatie erover heeft geplaatst op haar officiële website en schijnbaar niet echt gereageerd heeft op het nieuws, behalve dan met een vrij simpele Tweet na de aankondiging van de selectie voor de 3 wedstrijden:
 • Zwitserland één Zwitserse ploeg:

  IAM Cycling> IAM Cycling
  De IAM Cycling ploeg was, net als Bretagne-Séché Environnement, vorig jaar niet uitgenodigde. Na haar eerste jaar op de wegen van de verschillende wielerwedstrijden in de wereld doet de Zwitserse ploeg dus voor de eerste keer mee in Tour de France in 2014, iets wat uiteraard als muziek in de oren klonk voor Michel Thétaz, de oprichter van IAM (Independent Asset Management), groot wielerfan en ook oprichter van deze wielerploeg.

  Hij legt uit dat hij zijn droom zo werkelijkheid ziet worden: Voor mij was de Tour de France een obsessie geworden. Vandaag hebben we de bevestiging gekregen van de juiste stappen die we hebben gezet tijdens ons eerste seizoen in het internationale wielerpeloton. De ploeg is goed opgezet en we hebben geweldige medewerkers. De uitnodigingen van ASO voor de Tour 2014, Paris-Nice en de Dauphiné Libéré zijn dus een geweldig voorrecht voor ons. Ik wil de organisatoren dan ook enorm bedanken voor hun keuze die wij erg waarderen.
  (...) Als hoofdsponsor zorgt dit voor een enorme zichtbaarheid voor IAM en wij zullen dus geen co-sponsor zoeken voor dit seizoen.

  De komst van Sylvain Chavanel en van Jérôme Pineau in de Zwitserse ploeg is waarschijnlijk een belangrijke factor geweest in de selectie voor de Tour de France 2014. Sylvain Chavanel gaf op Twitter aan trots te zijn deel uit te maken van deze ploeg die nu dus geselecteerd is voor de Tour maar daar blijft het niet bij ...
 • Duitsland één Duitse ploeg:

  > Team NetApp-Endura
  De NetApp-Endura ploeg, vorig jaar geboren uit de fusie van de NetApp en Endura ploegen, geeft aan dat met deze uitnodiging er voor het eerst sinds 2010 weer een Duitse ploeg meedoet aan de Tour de France.

  Ralph Denk, de manager van de ploeg had het net als Michel Thétaz over een droom die waarheid wordt, na zijn ploeg al eerder te hebben zien deelnemen in de Giro d'Italia in 2012 en in de Vuelta a España vorig jaar: Het is een droom die werkelijkheid wordt. Sinds onze oprichting hebben we altijd toegewerkt naar het doel om ooit dit nieuws te krijgen. Het feit dat deze wens nu werkelijkheid wordt is geweldig en dat brengt de ploeg in een feestsfeer. We hadden geen beter nieuws kunnen wensen voor het begin van dit seizoen.

  De renners van de ploeg lieten uiteraard ook weten blij te zijn met dit nieuws, met bijvoorbeeld Paul VossLeopold König bevestigde dat dit al lang het doel was: Dit nieuws is iets waar we op hoopten en waar we met z'n allen in de ploeg sinds een paar jaar aan gewerkt hebben. Ik ben dan ook enorm trots dat we dit doel nu bereikt hebben. Voor mij persoonlijk is het natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt want ik droom al van de Tour de France sinds ik een klein jongetje was.

  Zijn ploegmaat Paul Voss (foto) voegde daaraan toe: Ik was erg blij toen ik het nieuws hoorde over onze wildcard. Ik denk dat we het verdienen en dat moeten we nu bewijzen tijdens de Tour! Voor mij zou dit de eerste Tour worden en ik ga er dus alles aan doen om aan de start te verschijnen. Mijn seizoen is opgebouwd rondom de Tour en ik hoop dat alles verloopt volgens plan zodat mijn droom deze zomer werkelijkheid wordt.

... in Parijs-Nice 2014

Tegelijkertijd met de aankondiging van de ploegen voor de Tour de France 2014 kondigde ASO ook de ploegenselectie aan voor Paris-Nice 2014 en voor het Critérium du Dauphiné 2014.

Voor Paris-Nice 2014, de 72ste editie van de race naar de zon die plaats vindt van 9 tot en met 16 maart 2014, worden er 3 ploegen toegevoegd aan de 18 UCI ProTeam ploegen die al zeker waren van hun plaats:
Frankrijk Bretagne-Séché Environnement
Frankrijk Cofidis, solutions crédits
Zwitserland IAM Cycling

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


... in het Critérium du Dauphiné 2014

Voor het Critérium du Dauphiné 2014, de 66ste editie van deze mini Tour de France die van 8 tot en met 15 juni 2014 plaats zal vinden in de Alpen, zijn de ploegen ook aangekondigd en de 3 ploegen die daar het peloton van de 18 UCI ProTeam ploegen compleet komen maken bestaan uit de harde kern van de selecties die door ASO zijn aangekondigd:

Frankrijk Cofidis, solutions crédits
Zwitserland IAM Cycling
en daarnaast één van de twee andere ploegen:
Duitsland Team NetApp-Endura

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

6 reacties | 14134x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2014 | Parijs-Nice | Parijs-Nice 2014 | Criterium du Dauphiné Libéré | Critérium du Dauphiné 2014

Reacties

Er zijn 6 reacties!
 1. L'arrivée du dauphiné a Roanne après le beaujolais?

  | ecureuil2014 | zondag 02 februari 2014 om 06u07

 2. Le tracé a été rendu public aujourd'hui avec quelques nouveautés comme le col de Beal à Ambert et le retour de la côte de Laffrey.
  Tracé sympa a priori.

  | Gillou | maandag 03 maart 2014 om 18u36

 3. @Gillou : le tracé du Dauphiné a en effet été rendu publique aujourd'hui. Cela faisait plusieurs semaines que les rumeurs étaient indiquées sur la fiche de la course dans le calendrier cycliste UCI de ce site :-).

  | Thomas Vergouwen | maandag 03 maart 2014 om 21u11

 4. Désolé Thomas, je pensais que ce qui concernait le Dauphiné était ici ;)

  | Gillou | dinsdag 04 maart 2014 om 20u20

 5. Volgens mij zijn het geen ProTeams maar WorldTour teams.

  | Ronald Slaman | donderdag 27 maart 2014 om 21u51

 6. @Ronald : nee, veel media gebruiken ten onrechte die naam maar het zijn wel degelijk UCI ProTeams die verplicht deelnemen aan alle wedstrijden van de WorldTour kalender.

  Voor meer informatie, zie ook:
  > De selectieprocedure van de UCI ProTeams uitgelegd - infographic!
  > De 18 UCI ProTeam ploegen voor 2014

  | Thomas Vergouwen | donderdag 27 maart 2014 om 22u20

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus acht ?