zaterdag 25 januari 2014 om 12u52

Weet u nog hoe Cadel Evans (BMC Racing Team) een geweldige prestatie leverde op de klim van Corkscrew Road in de 3de etappe van de Tour Down Under 2014? Hij ging er met Richie Porte (Team Sky) vandoor om hem uiteindelijk kwijt te rijden en alleen verder te gaan op zoek naar de etappewinst. Dat is zo'n beetje wat er vandaag ook gebeurde op n Willunga Hill maar dit keer draaide Richie Porte de rollen om en won zo mooi de koninginnerit van de Tour Down Under!

In het algemeen klassement pakt Gerrans (Orica-GreenEDGE) de leiderstrui terug van Cadel Evans.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de 5de etappe van de Tour Down Under 2014: McLaren Vale > Willunga Hil

Na een eerste ontsnappingspoging die al snel teruggepakt werd, was het de beurt aan Jens Voigt (Trek Factory Racing), De start in McLaren Vale - © Tim RansomeMikhail Ignatyev (Team Katusha), Juan Jose Lobato (Movistar Team) en Matteo Trentin (Omega Pharma-QuickStep) om het avontuur op te zoeken in een ontsnapping die begon op kilometer 2 van deze 5de etappe van de Tour Down Under 2014. Hun voorsprong was net onder de 9 minuten (!) na 36 kilometer in de wedstrijd voordat deze terugzakte tot rond de 6 minuten bij de eerste tussensprint -die gewonnen werd door Ignatyev- na 63 kilometer. Zo'n 35 kilometer verderop, werd de tweede tussensprint wederom gewonnen door de Russische renner en de voorsprong op het peloton was toen teruggelopen tot 2'20".

De 4 renners aan kop bouwden kort hun voorsprong nog een beetje uit, om er zeker van te zijn dat ze niet teruggepakt zouden worden voor de klim van Willunga Hill. Het peloton laat hen er echter zomaar niet vandoor gaan, al was het alleen maar omdat verschillende renners graag deze etappe wilden winnen. Toen de kopgroep begon aan de eerste klim is hun voorsprong dus weer teruggelopen tot 1'28" en in de klim raken ze Juan Jose Lobato kwijt, terwijl Mikhail Ignatyev duidelijk laat zien dat hij de ontsnapping nog niet beu is en er dus alleen vandoor probeert te gaan. Voigt en Trentin weten echter het gaatje weer dicht te rijden en zo komt Jens Voigt als eerste op de top van Willunga Hill.

Achter de 3 renners aan kop komt Axel Domont (AG2R La Mondiale) als 4de boven, voor Adam Hansen (Lotto-Belisol). Het leiderstrio blijft dan tijd verliezen en op iets meer dan 16 kilometer van de finish worden zij teruggepakt door het peloton wat op volle snelheid doorgaat en hierdoor in tweeën splitst.

Als ze beginnen aan de slotklim van Willunga Hill is de onuitputtelijke Jens Voigt wederom vooraan het peloton te vinden maar Cadel Evans (BMC Racing Team) valt dan aan, waarschijnlijk stiekem dromend van een nieuwe overwinning net als die van twee dagen geleden! Net als twee dagen geleden lukt het Richie Porte (Team Sky) het gaatje met zijn landgenoot dicht te rijden terwijl Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) dat ook probeert. Vooraan de race vinden we ook Diego Ulissi en Adam Hansen, maar Richie Porte laat zien dat hij vandaag de sterkste renner is door op iets meer dan 1 kilometer van de finish aan te vallen.

Porte gaat zo op weg naar de etappewinst in deze koninginnerit van de Tour Down Under 2014 terwijl Ulissi achter hem sprint voor de 2de plaats die hij pakt voor Simon Gerrans die toch blij kan zijn met dit resultaat want aangezien Cadel Evans als 6de eindigt 4 seconden achter hem, pakt Gerrans met de bonusseconden voor de 3de plaats de leiding in het algemeen klassement terug, met slechts 1 seconde verschil met Evans!

Het resultaat van de 5de etappe van de Tour Down Under 2014

Hieronder vindt u de top 10 van deze 5de etappe van de Tour Down Under 2014:

Richie Porte1/ Richie Porte (Team Sky) - 3h42'20"
2/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'10"
3/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
4/ Robert Gesink (Belkin Pro Cycling Team) - +0'14"
5/ Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
6/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
7/ Nathan Haas (Garmin-Sharp) - +0'17"
8/ Egor Silin (Team Katusha)
9/ Adam Hansen (Lotto-Belisol)
10/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'21"

In het algemeen klassement staat Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) dus wederom aan kop, 1 seconde voor Cadel Evans (BMC Racing Team) en 5 voor Diego Ulissi (Lampre-Merida). In de laatste etappe op het circuit in Adelaide morgen zal de Orica-GreenEDGE ploeg de race dus moeten controleren om te voorkomen dat Gerrans de eindoverwinning kwijtraakt in een tussensprint of met de bonusseconden aan de finish!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De videobeelden van de 5de etappe van de Tour Down Under 2014

Hieronder vindt u de samenvatting in videobeelden van deze 5de etappe van de Tour Down Under 2014:


© foto's Richie Porte: Thomas Vergouwen / velowire.com, © foto etappestart: Tim Ransome

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 5473x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2014

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer vijf ?